Nie na darmo INSPEKTOR otwarł na forum <a href="http://www.skarbowcy.pl/mkportal/forum/index.php?showtopic=768&pid=18080&st=0entry18080" target="_blank">ten topik poświęcony konfliktom z powodu niezrozumienia informacji </a> przekazywanej elektronicznie tylko dlatego nie nie przekazuje uczuć.
TOMMEK pisze , że irytują go wypowiedzi na forum ale nie zastanowił się dlaczego. A powód jest prosty - brak informacji. Będzie , nie będzie ... i tak powstają plotki już podawane wyżej. Czy o to chodzi ?
Lepsze jest nagłe zawiadomienie o spotkaniu niż żadne ale wiadomo nikt nie lubi być zaskakiwany,każdy ma swoje plany urlopowe też.
____________________________________ "Tylko zmiana jest niezmienna" - Heraklit
12 lis 2007, 22:56
tommek
Jak piszę, że się odbędzie to się odbędzie. co do słuchów cóż nie warto na nie zwracać uwagi.
No to trzymam za słowo! Jeżeli nie ma żadnych informacji z MF potwierdzających spotkania w terenie (a miały się one odbywać w pierwszej połowie listopada) to wtedy człowiek bardziej jest podatny na 'plotki'. To nie oznacza, że są one wiarygodne, ale bez żadnej reakcji należy dopuszczać ich uprawdopodobnienie się. Trochę pokrętnie , ale mam nadzieję, że zrozumiale.
tommek
Niby dlaczego ma być coś przenoszone, jak dyrekcja w RI i EI nadal pracuje i nie czeka na koniec kariery, tylko wykonuje swoją robotę.
A czy ktoś zarzucał dyrekcji niewykonywanie swoich obowiązków? Większość postulatów na tym forum dotyczy braku informacji. Gdyby nie uczestnictwo w dyskusji użytkownika o nicku DRAGIC to nic nie byłoby wiadome na temat CI. Pomijam w tej części dyskusji odpowiedzialność kierownictwa za prawidłowe zrelacjonowanie spotkań z dyrekcją dawnego DI.
tommek
Nie chce mi się podejmować dyskusji z Grzecho czy Tranqilo bo to się mija z sensem. Problemem jest zmiana mentalności w myśleniu a nie ciągłe wylewanie swoich frustracji przez internet vide Ramona.
Takiego podejścia w dyskusji nie rozumiem. Czyli jak ktoś bardziej emocjonalnie podchodzi do problemu to lepiej go pominąć w dyskusji niż stonować po przez konkretne argumenty. Oj, chyba trudno komuś zrozumieć położenie 'maluczkich' w trudnych czasach reform!
tommek
Dzięki temu, że rozmawiam z nimi odbyły się przynajmniej 2 spotkania ogłnopolskie (Otwock, MF) , które może nie przyniosły optymizmu, ale wiadomo jaki jest planowany kierunek zmian.
I to się chwali.
____________________________________ Ważne są tylko te dni, których jeszcze nie znamy ...
13 lis 2007, 08:39
jtech
A czy ktoś zarzucał dyrekcji niewykonywanie swoich obowiązków?
A no zarzucał Grzecho "pewnie teraz czas na pilnowanie stołków a nie na pisanie harmonogramów" jeżeli mam być precyzyjny innyc postów nie chce mi się szukać,
jtech
Większość postulatów na tym forum dotyczy braku informacji. Gdyby nie uczestnictwo w dyskusji użytkownika o nicku DRAGIC to nic nie byłoby wiadome na temat CI. Pomijam w tej części dyskusji odpowiedzialność kierownictwa za prawidłowe zrelacjonowanie spotkań z dyrekcją dawnego DI.
Slavko pisał ale jak patrzę po sposobie dyskusji myślę, że zniechęcił się.
jtech
<!--quoteo(post=18228:date=12. 11. 2007 g. 22:18:name=tommek)--><div class='quotetop'>(tommek @ 12. 11. 2007 g. 22:18) [snapback]18228[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec--> Nie chce mi się podejmować dyskusji z Grzecho czy Tranqilo bo to się mija z sensem. Problemem jest zmiana mentalności w myśleniu a nie ciągłe wylewanie swoich frustracji przez internet vide Ramona.
Takiego podejścia w dyskusji nie rozumiem. Czyli jak ktoś bardziej emocjonalnie podchodzi do problemu to lepiej go pominąć w dyskusji niż stonować po przez konkretne argumenty. Oj, chyba trudno komuś zrozumieć położenie 'maluczkich' w trudnych czasach reform!
<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
Jak zauważyłem to niektórzy nadal tkwią i będą tkwić swojej nie omylności i z każdego pozytywnego zjawiska znajdą coś na NIE cyt : "Za tydzień Lublin , za 2 tygodnie ... i już po 16 tygodniach cała Polska objechana - nieprawdaż ?" , "Lepsze jest nagłe zawiadomienie o spotkaniu niż żadne ale wiadomo nikt nie lubi być zaskakiwany,każdy ma swoje plany urlopowe też." Co do sposobu komunikacji cóż oby takie spotkanie nie przerodziło się w pyskówkę bo w nerwach można dużo powiedzieć, ale nie koniecznie mądrego. Nie mnie decydować kto z kim i w jaki sposób ma przekonywać o swoich racjach.
13 lis 2007, 17:05
tommek
Jak zauważyłem to niektórzy nadal tkwią i będą tkwić swojej nie omylności i z każdego pozytywnego zjawiska znajdą coś na NIE cyt : "Za tydzień Lublin , za 2 tygodnie ... i już po 16 tygodniach cała Polska objechana - nieprawdaż ?" , "Lepsze jest nagłe zawiadomienie o spotkaniu niż żadne ale wiadomo nikt nie lubi być zaskakiwany,każdy ma swoje plany urlopowe też." Co do sposobu komunikacji cóż oby takie spotkanie nie przerodziło się w pyskówkę bo w nerwach można dużo powiedzieć, ale nie koniecznie mądrego. Nie mnie decydować kto z kim i w jaki sposób ma przekonywać o swoich racjach.
O nie. Ja bardzo , bardzo chciałbym zobaczyć to "pozytywne zjawisko" opisane przez TOMMEK. Ale jak już zauważyłeś z mojego lakonicznego komentarza nie spodziewam się tego w tym roku. Te slajdy , które dotąd były rozpowszechniane częściowo coś wyjaśniają ale też gmatwają bo posłużono się językiem używanym w teorii organizacji i marketingu. I jak rozmawiamy w swoim gronie czy na forum to generalnie opinia jest taka , że to wszystko jest jakieś mgliste, nierealne, pozbawione podstaw techniczno-ekonomicznych. Reasumując kolejna obietnica kolejnej dyrekcji (rządu) a nam coraz gorzej.
Nie sądzę , że spotkanie przerodzi się w pyskówkę ale dyrekcja może się znaleźć pod ścianą gdy nie będzie potrafiła odpowiedzieć na kilka merytorycznych pytań , które już pojawiały się na tym forum. Np: 1.Dlaczego nic nie zrobiono by nie pojawiał się wciąż problem brakujących licencji terminalowych ( już widzę te miny i rozłożone ręce - To nie mY !) Kiedy to się skończy ! Czy 2.Dlaczego dotąd nie ma zapewnionego serwisu na serwery? ( ooooo....) Jak ktoś nie wie jak to jest ważne to jest chyba w czepku urodzony bo nigdy nie miał takiej awarii gdy większość urzędników nie ma co robić bez komputera podłączonego do bazy.
To co za wszystkie te braki odpowiada Gilowska ?
TOMMEK nie oczekuj , że będę mówił , że " białe jest czarne". Wiem . że DRAGIĆ należy do tej drugiej dyrekcji odpowiedzialnej za postęp ale na poziomie urzędu to ON jest z DI MF bo to taki sztuczny podział.
Ostatnio edytowano 13 lis 2007, 20:34 przez tranqilo, łącznie edytowano 1 raz
13 lis 2007, 20:18
Witam wszystkich, niestety, nie będzie mnie w Lublinie, czego bardzo żałuję, ale mam pilną sprawę w piątek, którą niestety nie mogę przełożyć. Za to mam nadzieję, że będę na wszystkich pozostałych spotkaniach. Co do przebiegu spotkań, mam nadzieję, że wystąpienia podczas dyskusji będą jak najszczersze i że będą przedstawione wszystkie problemy zarówno lokalne i globalne, które przeszkadzają w codziennej pracy. Możliwe, że osoby z MF na spotkaniu nie będą mogły odpowiedzieć na wszystkie pytania - nikt nie jest przecież omnibusem, ale liczę też, że wszyscy jesteśmy nastawieni na współpracę i zderzymy wszystkie przedstawiane wizje ze sobą w sposób konstruktywny. pzdr Slavko
13 lis 2007, 22:12
Zaczynam żałować, że nie jestem informatykiem. Tak trzymaj Slavko. :piwo:
____________________________________ Inde datae leges, ne fortior omnia posset - Po to zostały dane prawa, aby silniejszy nie mógł wszystkiego.
13 lis 2007, 22:42
wjawor
Zaczynam żałować, że nie jestem informatykiem. Tak trzymaj Slavko. :piwo:
Nie mów HOP - Tanie Państwo nie toleruje wąskiej specjalizacji. Zamiast piwa weź od Slavka majla, może Ci się przydać jak będziesz się przestawiać na nowe tory.
____________________________________ Rostowski: Sytuacja Polski jest imponująca
13 lis 2007, 23:19
tommek
Otóż mylisz się za tydzień będziemy mieli spotkanie w Lublinie z Dyrektorami RI i EI będzie także Slavko, na spotkanie zostali zaproszeni wszyscy informatycy z US,UC,OC,OZ,IS, UKS.
Jakie wrażenia po spotkaniu z dyrekcją? Może jakieś konkrety co do zmian? Odpowiedzi na pytania były zadowalające?
____________________________________ Ważne są tylko te dni, których jeszcze nie znamy ...
19 lis 2007, 08:37
jtech
<!--quoteo(post=18045:date=09. 11. 2007 g. 17:24:name=tommek)--><div class='quotetop'>(tommek @ 09. 11. 2007 g. 17:24) [snapback]18045[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec--> Otóż mylisz się za tydzień będziemy mieli spotkanie w Lublinie z Dyrektorami RI i EI będzie także Slavko, na spotkanie zostali zaproszeni wszyscy informatycy z US,UC,OC,OZ,IS, UKS.
Jakie wrażenia po spotkaniu z dyrekcją? Może jakieś konkrety co do zmian? Odpowiedzi na pytania były zadowalające? <!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd--> Powiem tak, spotkanie można odebrać jako informacyjne, co do odpowiedzi to było za mało czasu. Były krótkie prezentacje ze strony IC IS UKS potem Radek Marlęga opowiadał o zmianach a na koniec była krótka ok 50 min dyskusja. Należy to traktować jako początek drogi konsultacyjno-informacyjnej. Oprócz DCI reformą mają być objęci pozostali informatycy ponoć ma to mieć odzwierciedlenie w zmianie regulaminów aparatu skarbowo-celnego. Dyrektor Marlęga podkreślał, że zależy mu na zahamowaniu odpływu kadr IT ze skarbowości i ceł. Była przygotowana ankieta oceniająca spotkanie nie wiem jakie są tego wyniki, ponadto każdy mógł zadawać pytania pisemnie anonimowo wrzucając do przygotowanej urny. Czy znajdą one odpowiedzi tego nie wiem. Problem jest w tym, że zbyt dużo osób (nie chodzi mi jedynie górę) w RI i EI nie przeszło "szkoły"z urzędach, izbach bez tej wiedzy jest tak jak widać. Z drugiej strony jest możliwość uświadamiania co jest źle. Przed nimi jeszcze 15 spotkań w kolejnych województwach. Co do frekwencji była niemal 100 % informatyków z całego województwa. Odnoszę wrażenie że to spotkanie nie odpowiedziało na pytania co dalej z nami ale uświadomiło, że takie zmiany są już w drodze, bez względu kto będzie je robił. To była pierwsza okazja do spotkania się tak licznej grupy informatyków z ceł, skarbowości ,UKS poznania się i tego co każda z grup robi i jakimi systemami dysponuje.
19 lis 2007, 17:11
tommek
Powiem tak, spotkanie można odebrać jako informacyjne, co do odpowiedzi to było za mało czasu.
Bardzo cieszy fakt, że dyrekcja potrafi znaleźć czas do takich spotkań pomimo wielu utrudnień.
Choć pewnie padło mało odpowiedzi to zarys nadchodzących zmian oraz możliwość poznania zadań poszczególnych grup informatyków pozwoli bardziej spokojnie postrzegać nadchodzące zmiany.
Serdeczne podziękowania za informacje.
20 lis 2007, 22:44
Dragic
Witam, jeżeli ktokolwiek się czuje izolowany od informacji na portalu, to serdecznie przepraszam. Z tego co wiem, pierwsze spotkania będą od 9 listopada (to wiem nieoficjalnie). Postaram sie szybko wszystkich poinformować o terminarzu spotkań oraz listą miejscowości, do których zawitamy. Ponieważ lista jest nadal w uzgodnieniach, to ją obecnie nie publikujemy. Proszę o chwilę cierpliwości. pzdr Slavko Dragić
Czy mogę prosić o link do terminarza? Przyznaję się bez bicia, że nie potrafię odszukać :blush:
____________________________________ Tam gdzie kończy się zdrowy rozsądek, zaczyna się polska rzeczywistość.
21 lis 2007, 09:42
jtech
<!--quoteo(post=18616:date=19. 11. 2007 g. 17:11:name=tommek)--><div class='quotetop'>(tommek @ 19. 11. 2007 g. 17:11) [snapback]18616[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec--> Powiem tak, spotkanie można odebrać jako informacyjne, co do odpowiedzi to było za mało czasu.
Bardzo cieszy fakt, że dyrekcja potrafi znaleźć czas do takich spotkań pomimo wielu utrudnień.
Choć pewnie padło mało odpowiedzi to zarys nadchodzących zmian oraz możliwość poznania zadań poszczególnych grup informatyków pozwoli bardziej spokojnie postrzegać nadchodzące zmiany.
Serdeczne podziękowania za informacje. <!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd--> Chciałem dodać, że nie należy się spodziewać, że to co było mówione jest jasne, wynika to ze stosowanego przez dyrekcję RI i EI słownictwa. Spowodowane jest to w dużej mierze z im znanych metodyk ITIL, RUP. Prawda jest taka, żeby móc coś zrozumieć trzeba zacząć to poznawać, aby móc przedstawić swoje argumenty w tym "slangu". Przyznam, że mając porównanie z marca to nastąpiła poprawa zrozumienia problemów trapiących informatykę. Teraz będziecie mieli okazję przedstawić też swoje problemy. Zgodnie z zapowiedziami dyr Marlęga ma kontynuować takie spotkania w następnych województwach. Uważam jednak że 20 minut na prezentację zgodnie z przesłanym do nas szablonem to zdecydowanie za krótko no ale cóż.
Pozdrawiam
21 lis 2007, 20:21
tommek
Chciałem dodać, że nie należy się spodziewać, że to co było mówione jest jasne, wynika to ze stosowanego przez dyrekcję RI i EI słownictwa. Spowodowane jest to w dużej mierze z im znanych metodyk ITIL, RUP. Prawda jest taka, żeby móc coś zrozumieć trzeba zacząć to poznawać, aby móc przedstawić swoje argumenty w tym "slangu".
A zabrali ze sobą tłumacza ? Może lepiej gdyby prelekcja była po angielsku - język w większości znany informatykom.
21 lis 2007, 23:25
To u nas do końca 2013 roku zostanie wybudowane Centrum Przetwarzania Danych Ministerstwa Finansów ... <a href="http://www.skarbowcy.pl/mkportal/index.php?ind=news&op=news_show_single&ide=2808#" target="_blank">http://www.skarbowcy.pl/mkportal/index.php...ingle&ide=2808#</a> No to trochę jeszcze poczekamy
____________________________________ Inde datae leges, ne fortior omnia posset - Po to zostały dane prawa, aby silniejszy nie mógł wszystkiego.