Taka dyskusja toczyła się rok temu. Rok temu bodajże Pan Piotr Zielonka zadał pytanie o wykorzystanie bramki MF. 30.000 dziennie. Ale w jakim programie zostały stworzone deklaracje. W jaki sposób (bramka MF) zostały przesłane. Czy są takie statystyki ?
05 mar 2012, 19:50
Re: E-deklaracje
Dzisiaj pani zadzwoniła do urzędu i zapytała o adres mailowy urzędu. Oczywiście podałem (dodatkowo również adres strony internetowej urzędu), ale zapytałem o cel. Odpowiedź brzmiała: bo już mam wypełniony PIT i chcę go przesłać mailem do urzędu. Zacząłem tłumaczyć na czym polega "internetowe przesyłanie deklaracji", ale w połowie mojego wywodu pani przerwała mi mówiąc: to ja już dziękuję - prześlę pocztą. Chciałem jeszcze ją namówić, aby spróbowała poświęcić trochę czasu w tym roku, za to w następnych latach to będzie "mały pikuś". Ale nie chciała już mnie słuchać...
Ale zdarzyły się też osoby, które skutecznie namówiłem na zdobycie zaufanego podpisu elektronicznego, dzięki któremu będą mogły przysyłać do urzędu "różne inne" pisma.
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
05 mar 2012, 20:24
jaskarbbowiec
Bitnova
tego g..na?
Oczywiście z taką argumentacją nie sposób dyskutować. Może MF powinien zrobić jak ZUS - Płatnik + Windows i koniec. Tak ma być i już. Osobiście uważam, że aplikacja desktopowa to mały niewypał, w założeniu miało się samo aktualizować i pobierać nowe formularze. Jak jest - wiadomo, to odinstaluj, to zainstaluj. Jednakże do samych pdf'ów interaktywnych (poza niedogodnością, o której pisałem wyżej) za dużo zastrzeżeń mieć nie można.
Co do pomysłu wystarczy pomyśleć ile w ciągu tych 4 lat zaoszczędziło się roboczogodzin, pieniędzy na benzynę, na bilety (tak, tak, "ktoś zaoszczędził, ktoś nie zarobił" powie malkontent) i czasu, który zwykle trzeba było poświęcić na odstanie w kolejkach. Nadal w US'ach stoi po kilkadziesiąt osób i czeka na sprawdzenie rozliczenia, ale nawiązując do pieniędzy wydanych na kampanię reklamową, za 2-3 lata nie będzie potrzeby przekonywać ludzi do składania zeznań drogą elektroniczną.
Będę się upierał (i za tą opinię nie dostałem ani złotówki), że to dobry pomysł, wykonanie zadowalające a efekty coraz bardziej widoczne.
Ciekawe jakie oszczędności? Urzędy drukują wszystkie deklaracje, a jak przesyłają ze względu na właściwość /3 komplety/ i o zapłacie PP nie wspomnę 5 zeta z groszami. Praca urzędasa darmowa - więc bez kosztów. U nas o tym g. dobrego słowa nie słyszałem! Nadir babka miała super pomysł, że prześle rozliczenie e-mailem proste i bez problemów
05 mar 2012, 21:20
JS
Ciekawe jakie oszczędności? Urzędy drukują wszystkie deklaracje, a jak przesyłają ze względu na właściwość /3 komplety/ i o zapłacie PP nie wspomnę 5 zeta z groszami. Praca urzędasa darmowa - więc bez kosztów. U nas o tym g. dobrego słowa nie słyszałem! Nadir babka miała super pomysł, że prześle rozliczenie e-mailem proste i bez problemów
Co masz na myśli pisząc "Urzędy drukują wszystkie deklaracje" , my i znane mi urzędy nie drukują żadnych deklaracji, a w szczególności e-deklaracji - coś mieszasz
____________________________________ małe miasteczko powiatowe
05 mar 2012, 22:29
Osobiście uważam, że aplikacja desktopowa to mały niewypał, w założeniu miało się samo aktualizować i pobierać nowe formularze
to akurat działa
05 mar 2012, 22:34
Przeszło 5 mln deklaracji podatkowych przez Internet
Od początku 2012 r. w systemie e-Deklaracje złożono 5,521 mln wszystkich rodzajów zeznań podatkowych. Wśród nich prawie 555 tys. to najpopularniejsze formularze roczne PIT. W ciągu 9 tygodni tego roku przesłano niewiele mniej PIT-ów oraz innych zeznań podatkowych niż w całym 2011 roku.
Okres rozliczeniowy dla deklaracji rocznych PIT mija 30 kwietnia – pozostałe rodzaje zeznań (m. in. dotyczące CIT i VAT) można składać przez cały rok. Jednak już teraz wiadomo, że 2012 r. będzie kolejnym rekordowym rokiem pod względem ilości podatników rozliczających się przez Internet. W całym ubiegłym roku przez Internet przesłano 6,604 mln wszystkich deklaracji (w 2010 r. 3,403 mln, w 2009 r. 760 tys., w 2008 r. z takiej formy skorzystało niespełna 104 tys. osób). Podobnie rośnie ilość e-PIT-ów: w analogicznym okresie w 2011 r. było ich 200 tys. W tym roku jest ich już niemal trzykrotnie więcej.
Chociaż składanie deklaracji papierowych wciąż pozostaje najpopularniejszym sposobem rozliczania się podatników, Polacy coraz chętniej rozliczają się przez Internet. Obecna skala rozliczeń elektronicznych to wynik ułatwień wprowadzanych przez resort finansów. Możliwość przesyłania popularnych PIT-ów bez podpisu elektronicznego i intuicyjność systemu e-Deklaracje pozwala podatnikom zaoszczędzić czas i pieniądze.
Wystarczy dostęp do komputera z Internetem, aby korzystając z e-Deklaracji wypełnić i wysłać zeznanie elektroniczne. Dodatkowo system podpowiada jak uniknąć błędów oraz gwarantuje bezpieczeństwo przesyłanych danych. Dzięki wymogowi autoryzacji deklaracji do minimum spada ryzyko, że ktoś się podszyje pod podatnika (najprostsza i bezkosztowa metoda to podanie danych identyfikacyjnych podatnika i kwoty przychodu w poprzednim rocznym zeznaniu, zaś przy innych zeznaniach – kwalifikowany podpis elektroniczny). Złożone w ten sposób zeznanie dotrze do urzędu skarbowego, ponieważ program pozwala na wygenerowanie Urzędowego Poświadczenia Odbioru (UPO). To potwierdzenie wypełnienia obowiązku wobec urzędu skarbowego, traktowane na równi z dowodem nadania listu poleconego czy potwierdzeniem złożenia zeznania bezpośrednio w urzędzie skarbowym. Źródło: http://www.mf.gov.pl/dokument.php?const ... 3&typ=news
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
06 mar 2012, 19:14
Przetestowałem wczoraj Linuxowy program do elektronicznego ( i papierowego) składania zeznań firmy Dr.Tax . Jest to program darmowy dystrybuowany m.in przez portal Monej.pl.
Pracuje się na nim łatwo. Menu jest bardzo intuicyjne. Jego jedyna jego wada to brak możliwości zmiany rozdysponowania 1%. Domyślnie jest tam Greenpeace i nie ma alternatywy.
____________________________________ "Tylko zmiana jest niezmienna" - Heraklit
07 mar 2012, 10:47
Trochę historii. I kupa śmiechu.
Urzędy skarbowe będą wypełniać PIT. MSW proponuje rewolucję w podatkach
Rozliczanie z fiskusem ma być łatwiejsze; PIT będą wypełniać za podatnika pracownicy urzędów skarbowych i przekazywać mu do akceptacji - zapowiedział wicepremier, minister spraw wewnętrznych i administracji Ludwik Dorn podczas piątkowej konferencji prasowej. Pierwsze takie rozliczenia będą możliwe za 2008 r. Jak zapewnił wicepremier, nowy system przyniesie korzyści dla podatników. Będzie to związane z uniknięciem błędów oraz stresu związanego z wypełnianiem PIT-ów. "To urzędy skarbowe proponują obywatelowi, że obliczą za niego podatek, a następnie to obliczenie dadzą mu do akceptacji" - powiedział Dorn.
Prof. Józef Oleński z Wydziału Ekonomii Uniwersytetu Warszawskiego, który opracowuje nową metodę rozliczania się z fiskusem wyjaśnił, że pracodawcy przekazują do urzędów skarbowych zaliczki na podatek dochodowy oraz odpowiednie dokumenty informujące o tym, ile pracownik zarobił. "Systematycznie w urzędach skarbowych gromadzone są informacje o naszych dochodach podlegających opodatkowaniu i równocześnie te informacje są wprowadzane do systemów informatycznych, czyli urzędy na bieżąco kumulują wiedzę o dochodach i podatkach, dlatego na koniec roku dysponują pełną informacją na ten temat" - wyjaśnił profesor. Jak powiedział, pozostaje jedynie problem ulg. "Urząd będzie mógł rozliczyć podatnika bez brania pod uwagę przysługujących mu ulg, to na podatniku ciążyłby obowiązek, żeby przekazać w odpowiednim terminie - który jest technicznie do uzgodnienia - informacji o przysługujących mu ulgach" - powiedział prof. Oleński. Cała operacja będzie mogła odbywać się za pośrednictwem internetu, ponieważ jak zapewniają przedstawiciele MSWiA, prace wiązane z e-deklaracjami zakończą się w 2007 roku. Wtedy rozliczanie z podatku dochodowego za pośrednictwem urzędów skarbowych będzie możliwe za 2008 r.
Wicepremier Dorn uważa, że koncepcja wypełniania PIT-ów przez urzędy jest przygotowana i całkowicie realna. Według niego, rocznie 3,5-4 mln deklaracji podatkowych jest wypełnianych nieprawidłowo, a nowy system rozliczania się z fiskusem może to zmienić. Dorn podkreślił, że to ma być uprawnienie obywatela, a nie sytuacja, w której urzędnik rozlicza podatek za obywatela, a obywatel - podatnik nie ma nic do powiedzenia. Podkreślił, że istnieje porozumienie między MSWiA a resortem finansów, by odciążyć podatników. "Zdaniem ekspertów jest możliwe, by rozliczenia za 2008 r. dla tych obywateli, którzy tego chcą, wypełniali urzędnicy i przedstawiali je do akceptacji" - powiedział Dorn.
Zaznaczył, że nowe rozwiązanie nie będzie wymagało żadnych dodatkowych pieniędzy, poza przewidzianymi w wieloletnim planie informatyzacji państwa. Wiceminister MSWiA Grzegorz Bliźniak przypomniał, że plan ma wejść w życie pod koniec marca 2006 r. Oszczędności dla budżetu państwa - jak powiedział - wyniosą 180-200 mln zł rocznie. "Projekt e-deklaracji jest sfinansowany z funduszy unijnych i wynosi koło 152 mln zł. Na wdrożenie nowej możliwości rozliczania z fiskusem nie będą potrzebne dodatkowe środki, ani zatrudnienie dodatkowych pracowników" - zapewnił Bliźniak.
No to skończy się sielanka urzędasów w skarbówce,odciski na pewnych częściach ciała też im przestaną grozić, nie będą pyszczyć że zle ... ~Obywatel 29.01.2006 01:18
Krytykanci propozycji wytłumaczcie w czym jest ona głupia. Jestem prosty chłop nie rozumię waszych epitetów. ~Chłop 29.01.2006 08:24
Nikt nie zrobiłby tego lepiej bo jest to po prostu niewykonalne. Na całym świecie nie ma przypadku żeby urząd wypełniał deklarację podatnika. To że Dorn ma kłopoty z wypełnieniem PITu nie znaczy że taką reformę da się wprowadzić ~Paaf 27.01.2006 20:00
nigdzie?????? to właśnie Polska ciągle jest tym zacofanym krajem, gdzie PIT musi wypełniać obywatel. W Szwecji, Hiszpanii czy Wielkiej Brytanii funkcjonuje to od dawna. No, chyba, że Twój "świat" ogranicza się do ... ~max 27.01.2006 21:11
W dodatku tam nie donosza!! ~kabel 28.01.2006 21:52
Dlaczego albo kłamiesz, albo opowiadasz bzdury? W cytowanych przez ciebie państwach obywatel sam wypełnia druk deklaracji podatkowej. Nigdzie nie robi tego urzędnik, bo jest to bzdurne. A dlaczego, to wie każdy, kto ... ~Alvaro 27.01.2006 21:49
07 mar 2012, 19:45
Bardzo proszę o informację, czy u Was funkcjonują w Poltax reguły kontroli dla PIT-37 ( kontrola załączników do zeznania). Już połowa marca a u nas nie ma ich.
07 mar 2012, 20:06
Nie ma nie ma. Poszedł help nawet i dalej nie ma, ale mają być. I wstecz będziemy się cofać a co tam. Zwroty pozwracane, będziemy żądać korekt a co tam.
07 mar 2012, 20:20
Przesyłanie zeznań drogą elektroniczną - nie ma co narzekać. Jest dobrze, będzie jeszcze lepiej, Są niedociągniecia, ale się da. Ja jesli chodzi o obsługę samych deklaracji w SPEDZIE pisze helpy, i jestem mile zaskoczony rakcją. Osoby z helpa oddzwaniaja, dopytują o co chodzi i wskazują ze problem będzie rozwiązywany.
Uważam że podstawa to reklama i prostota obsługi. Niestety strona MF e-deklaracje jest byle jaka. Doszukać się tam czegoś, zainstalować, pobrać wtyczki porażka. Czemu nie wymusić jednego programu który wszystko zrobi.
Myślę, że będzie coraz lepiej.
Póki co najbardziej dokucza mi obsługa SPEDU, a przede wszystkim ciągłe klikanie. Póki co sobie spisuje niedogodności, potem prześle do HP jako propozycję rozwiązań. Na dzień dzisiejszy za dużo jest komunikatów, gdzie co chwile musze klikać ok ok ok, z załącznikami są problemy, z akceptacją błędów, ale się da.
Sam poltax też wkurza, czemu przy anulowanu zeznania automatem nie anulują sie załączaniki tak jak przy OPP. Porażkka, ale o tym też napisze do HP.
07 mar 2012, 20:39
maniek86
JS
Co masz na myśli pisząc "Urzędy drukują wszystkie deklaracje" , my i znane mi urzędy nie drukują żadnych deklaracji, a w szczególności e-deklaracji - coś mieszasz
Dokładnie to co napisałem przysyłają to w wersji elektronicznej i papierowej i do tego widzę na "przewodnim", że i podatnik dostaje informację /zgodnie z OP /Jak nie wierzysz zapytaj Panią Moskal ze śląskiej is . Moja uwaga odnośnie pracy urzędów jest taka: jeszcze się nie spotkałem się z sytuacją, żeby wszystkie urzędy skarbowe robiły coś jednakowo/nawet w jednym województwie/ .
07 mar 2012, 21:42
west
Osobiście uważam, że aplikacja desktopowa to mały niewypał, w założeniu miało się samo aktualizować i pobierać nowe formularze
to akurat działa
Ale nie zawsze
************* W czasie wykonywania aktualizacji aplikacji Desktop e-Deklaracje z wersji 3.0.5 lub wcześniejszej do wersji 4.0.2 może pojawić się komunikat zawierający treść: „Tej aplikacji nie można zainstalować z powodu niepoprawnie skonfigurowanego instalatora” lub „This application cannot be installed because this installer has been mis-configured”
W celu rozwiązania opisanego problemu należy usunąć starą wersję aplikacji e-Deklaracje Desktop, a następnie zainstalować jej najnowszą wersję 4.0.2, dostępną na stronie www.e-deklaracje.gov.pl w zakładce „Do pobrania”. Przed wykonaniem wszystkich operacji należy wykonać kopię bezpieczeństwa danych za pomocą funkcji: Ustawienia programu -> Eksportuj plik z danymi. *************
Ale bronienie rozwiązań MF w tym wątku to moja działka, więc nie narzekam Ja sobie poradzę, ale jeśli już mówimy o problemach, to raczej w tym przypadku mogą się pojawić a nie podczas wypełniania interaktywnych PDF. Jeśli już ktoś korzysta z tej aplikacji, to proponuję użyć F8 przy aktywnym formularzu i skorzystać z ikony dyskietki zapisując zeznanie w formie PDF - łatwiej przenieść z komputera na inny komputer.
JS
07 mar 2012, 22:00
Bitnova
Ciekawe jakie oszczędności? Urzędy drukują wszystkie deklaracje
Poza może szczególnymi przypadkami nie widzę powodu do drukowania zeznań elektronicznych. Tak było dopóki nie weszła aplikacja SPED do innych US'ów niż te wyspecjalizowane w dużych podmiotach. Może po prostu ktoś jest niedoinformowany w zakresie obsługi e-deklaracji i tak robi, ale to nie jest właściwa procedura.
BTW jutro będzie rozsyłana nowa wersja SPED z dodatkowymi poprawkami i praca stanie się jeszcze przyjemniejsza.