Chyba zostałem źle zrozumiany. Nie szukam dziury w całym, ani nie zarzucam nikomu, że system jest niedoskonały.
Zauważ, że w poście 23 lut 2012 22:11
viewtopic.php?p=96152#p96152zadałem zagadkę do rozwiązania: Dlaczego nie chce się zainstalować e-DeklaracjeDesktop ściągnięty ze strony?
I nikt jej nie rozwiązał. Pytałem kilku osób w urzędzie - nie wiedziały.
Nie dziwię się: jeśli ktoś nie spotkał się z sytuacją jak moja, to nie wiedział.
23 lut 2012 22:38
Problem rozwiązałem sam.
I zapytałem: Ciekaw natomiast jestem czy ktoś się domyśli dlaczego ten komunikat mi się pokazał...
Nikt się domyślił.
A tutaj sam sobie odpowiedziałem.
23 lut 2012 23:13
W moim przypadku to była stara wersja, którą w tamtym roku zainstalowałem (w celach ćwiczebnych ) i o której zapomniałem...
W takim przypadku komunikat winien brzmieć raczej tak: "odinstaluj nieaktualną wersję.
Poza tym: program "nie wpuszczał" mnie do poz. 17 i 31, więc uznałem, że nie wymaga wypełnienia.
A problem był w wyborze powiatu!
Gdybym przejrzał całą listę wyboru, to może domyśliłbym się, że należy wybrać "M.Gdańsk". W ręcznie wypełnianych zawsze pisałem Powiat: Gdańsk.
Albo gdybym przypadkowo nie wyłączył funkcji zaznaczenia pól obowiązkowych, to być może domyśliłbym się szybciej...
Dlaczego zamieściłem te posty?
Zastanawiałem się nawet dość długo czy pisać o tym (publicznie się "kompromitować" jaka guła ze mnie). Zamieściłem je wyłącznie w celach "szkoleniowych". Aby ci którym przytrafi się sytuacja z jaką ja się spotkałem mogli nauczyć się na moich błędach. Tak jak napisałem: e-PIT'a wysłałem 2 tygodnie wcześniej. Więc jednak z sukcesem.

A że takie sytuacje się zdarzają również innym, to wiem, bo pytał mnie kolega (kilkanaście lat młodszy ode mnie) dlaczego ma komunikat o braku wypełnionych pól. Od razu spytałem: a jaki powiat wybrałeś? Gdański

W czasie pełnienia dyżuru na informacji telefonicznej miałem kilka telefonów z zapytaniami "dlaczego nie mogę wysłać e-PITa?
Jeden z nich dotyczył sytuacji, której nie rozumiem: pani wysłała e-PITa 2 dni wcześniej, ale nie otrzymała potwierdzenia UPO.
Kiedy próbowała drug raz wysłać miała komunikat, że zeznanie jest już złożone. Dlatego zadzwoniła do urzędu, aby spytać czy jej PIT jest w w urzędzie. Sprawdziłem w POLTAXie - jest. Dodatkowo powiedziała, że system nie wymagał od niej wpisania kwoty dochodu z poprzedniego roku. Czyżby w sytuacji kiedy ktoś już raz złoży, to później nie musi potwierdzać identyfikacji poprzez wpisanie kwoty dochodu z poprzedniego roku?!
Wszystko jest skomplikowane dopóki nie stanie się proste.

Ale przyznasz: kto mógłby się domyślić że e-desktop nie da mi się zainstalować, bo już istnieje starsza wersja w systemie?
A ja o niej zapomniałem! Albo system powinien ją "nadinstalować" albo pokazać komunikat "zdeinstaluj starą wersję", a nie "skontaktuj się z autorem programu".
Żaden system jest niedoskonały. Ten również.
Każdy system zawsze można udoskonalić. Ten również.
Racja.
Tylko, że ja miałem trochę pecha