Teraz jest 06 wrz 2025, 19:39

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 486 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 35  Następna strona
E-deklaracje 
Autor Treść postu
Zaawansowany

REJESTRACJA15 gru 2009, 19:03

POSTY        37
Post Re: E-deklaracje
Nadir                    

Gimnastyka umysłu.
Zadanie z życia wzięte.

Dlaczego nie chce się zainstalować e-DeklaracjeDesktop ściągnięty ze strony http://www.e-deklaracje.gov.pl?

Panie Nadir, to bardzo proste. Wystąpił błąd i tej aplikacji nie można Pan zainstalować z powodu niepoprawnie skonfigurowanego instalatora. Skontaktuj się z Pan z autorem aplikacji i uzyska Pan pomoc.

23 lut 2012, 21:34
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
viola1                    

Panie Nadir, to bardzo proste. Wystąpił błąd i tej aplikacji nie można Pan zainstalować z powodu niepoprawnie skonfigurowanego instalatora. Skontaktuj się z Pan z autorem aplikacji i uzyska Pan pomoc.

Problem rozwiązałem sam.
Ale sobotę miałem zmarnowaną :D

Ciekaw natomiast jestem czy ktoś się domyśli dlaczego ten komunikat mi się pokazał...

23 lut 2012, 21:38
Fachowiec

REJESTRACJA16 maja 2006, 21:36

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
Zabrakło Adobe AIR  czy Flashpayer'a?

23 lut 2012, 21:43
Zawodowiec

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
Nie. Adobe AIR ani Flashpayer'a nie zabrakło.  
W moim przypadku to była stara wersja, którą w tamtym roku zainstalowałem (w celach ćwiczebnych ) i o której zapomniałem...

W takim przypadku komunikat winien brzmieć raczej tak: "odinstaluj nieaktualną wersję"

W sumie przesłanie e-PIT'a to nie 5 minut; najpierw trzeba poświęcić co najmniej pół godziny na przeczytanie instrukcji. Bo ważna jest nawet kolejność instalacji poszczególnych składników. A dodatkowo warto poczytać i "Frequently Asked Questions". Żeby później nie być czymś zdziwionym :)

Na przykład takim komunikatem:
Załącznik:
błędy.JPG

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

23 lut 2012, 22:13
Znawca

REJESTRACJA16 maja 2009, 18:01

POSTY        129

LOKALIZACJAŚląsk
Korzystam z darmowego programu IPS - nie pobieram wtyczek ani innych programów, a zeznania bez problemu trafiają do US. Naprawdę 5 min roboty. Polecam

24 lut 2012, 14:59
Zaawansowany

REJESTRACJA18 maja 2009, 13:35

POSTY        66
Arnold71                    

Korzystam z darmowego programu IPS - nie pobieram wtyczek ani innych programów a zeznania bez problemu trafiają do US. Naprawdę 5 min roboty. Polecam

ja również polecam, żadnych problemów

24 lut 2012, 16:09
Zawodowiec

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
maniek86                    

Arnold71                    

Korzystam z darmowego programu IPS - nie pobieram wtyczek ani innych programów a zeznania bez problemu trafiają do US. Naprawdę 5 min roboty. Polecam

ja również polecam , żadnych problemów

Dzięki za informację, teraz też będę polecał innym.
Rozmawiałem z urzędowym informatykiem i potwierdził, że ta cała procedura którą poleca ministerstwo na stronie http://www.e-deklaracje.gov.pl jest zbyt skomplikowana. Nawet dla osób obeznanych z komputerem i z internetem. A może nie tyle zbyt skomplikowana, co zbyt mało prosta. Wszystko jest fajnie jeśli ktoś ma szczęście i nawet nieświadomie wybierze przypadkiem poprawną opcję czyli dopóki nie wystąpią jakieś niespodzianki. Brak jasnych komunikatów co wtedy zrobić. O wiele prościej jest skorzystać ze strony http://www.pit.pl

Przykład.
Załącznik:
błąd!.JPG

Komunikat:
Załącznik:
błędy.JPG

Dlaczego?

25 lut 2012, 11:04
Początkujący

REJESTRACJA04 cze 2009, 17:49

POSTY        9
Witam.
Spróbuj uzupełnić gminę i u pierwszego i u drugiego podatnika, powinno udać się przesłać. Pozdrawiam.

25 lut 2012, 11:48
Zawodowiec

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
Max73                    

Spróbuj uzupełnić gminę i u pierwszego i u drugiego podatnika, powinno udać sie przesłać. Pozdrawiam.

Próbowałem, tylko program nie pozwalał mi na wstawienie tam czegokolwiek. :)
Szukałem błędu we wszystkich pozycjach po kolei i wydawało się, że wszystko jest OK. Skoro program "nie wpuszczał" mnie do poz. 17 i 31 to uznałem, że nie wymaga wypełnienia. Szkoda, że system pokazuje ogólny komunikat błędu bez wskazania błędnych pozycji albo wymagających uzupełnienia.  
PIT'a wysłałem już 2 tygodnie temu i nawet zwrot nadpłaty już dostałem :D

Problem był tutaj:

25 lut 2012, 12:09
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA14 lut 2012, 12:35

POSTY        8
Ten post to jest przesada. Szukanie dziury w całym. Skoro jest napisane, że pola obowiązkowe są zaznaczone na czerwono, a jak widać na obrazku nie były i pojawił się komunikat, że nie wszystkie pola obowiązkowe są wypełnione, to czego chcieć więcej??? Asystenta z US? Kolejność części pól jest dowolna, ale w przypadku niektórych  ich zawartość wynika z wcześniej wypełnionych, tak jak w tym przypadku - powiat - gmina. Chyba, żeby lepiej było, aby rozwinęła się lista 25000 miejscowości - masz i szukaj.

Zwykłe marudzenie (zakładam, że celowe, bo zadania "odszukaj pustą czerwoną ramkę" są dla przedszkolaków). A ten program, o którym piszecie działa na MAC'ach? Bo jak produkt z MF nie działa na wszystkich systemach / przeglądarkach / czytnikach pdf to jest wielka afera.

Nie piszę, że MF daje ideał, być może da się to uprościć, ale skoro dziennie przesyłanych jest w tej chwili około 30.000 (!!!) pitów, to chyba nie jest to najgorsze rozwiązanie. A deklaracje składane elektronicznie nie są przymusem, co za tym idzie wynik jest imponujący.

Jeszcze jedno - jeśli dla informatyka uciążliwe jest kliknięcie na link na stronie z napisem Wtyczka (plug-in), kliknięcie 4 razy i uruchomienie NAJPRAWDOPODOBNIEJ zainstalowanego już Adobe Readera, no to co tu dużo o nim pisać...

Są rzeczy, na które MF też nie ma bezpośredniego wpływu - co wersja Adobe Readera, to przyciski są w innym miejscu. Linux przestaje przez Adobe być wspierany ze względu na mnogość dystrybucji... To przykre, ale ze słabymi nikt się nie liczy.

Pozdrawiam,
JS

03 mar 2012, 18:32
Początkujący

REJESTRACJA27 maja 2010, 21:13

POSTY        6
Racja

To rozwiązanie z MF wcale nie jest takie złe.

04 mar 2012, 12:45
Zawodowiec

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
jaskarbbowiec                    

Ten post to jest przesada. Szukanie dziury w całym.

Chyba zostałem źle zrozumiany. Nie szukam dziury w całym, ani nie zarzucam nikomu, że system jest niedoskonały.

Zauważ, że w poście 23 lut 2012 22:11
viewtopic.php?p=96152#p96152
zadałem zagadkę do rozwiązania: Dlaczego nie chce się zainstalować e-DeklaracjeDesktop ściągnięty ze strony?
I nikt jej nie rozwiązał. Pytałem kilku osób w urzędzie - nie wiedziały.
Nie dziwię się: jeśli ktoś nie spotkał się z sytuacją jak moja, to nie wiedział.

23 lut 2012 22:38
Problem rozwiązałem sam.
I zapytałem: Ciekaw natomiast jestem czy ktoś się domyśli dlaczego ten komunikat mi się pokazał...
Nikt się domyślił.

A tutaj sam sobie odpowiedziałem.
23 lut 2012 23:13
W moim przypadku to była stara wersja, którą w tamtym roku zainstalowałem (w celach ćwiczebnych ) i o której zapomniałem...
W takim przypadku komunikat winien brzmieć raczej tak: "odinstaluj nieaktualną wersję.

Poza tym: program "nie wpuszczał" mnie do poz. 17 i 31, więc uznałem, że nie wymaga wypełnienia.
A problem był w wyborze powiatu!
Gdybym przejrzał całą listę wyboru, to może domyśliłbym się, że należy wybrać "M.Gdańsk". W ręcznie wypełnianych zawsze pisałem Powiat: Gdańsk.
Albo gdybym przypadkowo nie wyłączył funkcji zaznaczenia pól obowiązkowych, to być może domyśliłbym się szybciej...

Dlaczego zamieściłem te posty?
Zastanawiałem się nawet dość długo czy pisać o tym (publicznie się "kompromitować" jaka guła ze mnie). Zamieściłem je wyłącznie w celach "szkoleniowych". Aby ci którym przytrafi się sytuacja z jaką ja się spotkałem mogli nauczyć się na moich błędach. Tak jak napisałem: e-PIT'a wysłałem 2 tygodnie wcześniej. Więc jednak z sukcesem. :D

A że takie sytuacje się zdarzają również innym, to wiem, bo pytał mnie kolega (kilkanaście lat młodszy ode mnie) dlaczego ma komunikat o braku wypełnionych pól. Od razu spytałem: a jaki powiat wybrałeś? Gdański :lol:
W czasie pełnienia dyżuru na informacji telefonicznej miałem kilka telefonów z zapytaniami "dlaczego nie mogę wysłać e-PITa?
Jeden z nich dotyczył sytuacji, której nie rozumiem: pani wysłała e-PITa 2 dni wcześniej, ale nie otrzymała potwierdzenia UPO.
Kiedy próbowała drug raz wysłać miała komunikat, że zeznanie jest już złożone. Dlatego zadzwoniła do urzędu, aby spytać czy jej PIT jest w w urzędzie. Sprawdziłem w POLTAXie - jest. Dodatkowo powiedziała, że system nie wymagał od niej wpisania kwoty dochodu z poprzedniego roku. Czyżby w sytuacji kiedy ktoś już raz złoży, to później nie musi potwierdzać identyfikacji poprzez wpisanie kwoty dochodu z poprzedniego roku?!

Wszystko jest skomplikowane dopóki nie stanie się proste. :D
Ale przyznasz: kto mógłby się domyślić że e-desktop nie da mi się zainstalować, bo już istnieje starsza wersja w systemie?
A ja o niej zapomniałem! Albo system powinien ją "nadinstalować" albo pokazać komunikat "zdeinstaluj starą wersję", a nie "skontaktuj się z autorem programu".
Żaden system jest niedoskonały. Ten również.
Każdy system zawsze można udoskonalić. Ten również.

jjp                    

To rozwiązanie z MF wcale nie jest takie złe.

Racja.
Tylko, że ja miałem trochę pecha :)

04 mar 2012, 16:55
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA03 sie 2009, 19:35

POSTY        113
Ja popieram NADIRA w 100% też miałem problemy z uzupełnieniem i wysłaniem zeznania.
Od  siebie dodam że e-deklaracje jest tak sprawny jak rząd p.o. DT :za2: /złudzenie marketu w filmie "Czeski sen"/ :D
Ciekawe ile kosztuje kampania reklamowa  tego g..na?

04 mar 2012, 19:27
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA14 lut 2012, 12:35

POSTY        8
Bitnova                    

tego g..na?

Oczywiście z taką argumentacją nie sposób dyskutować. Może MF powinien zrobić jak ZUS - Płatnik + Windows i koniec. Tak ma być i już. Osobiście uważam, że aplikacja desktopowa to mały niewypał, w założeniu miało się samo aktualizować i pobierać nowe formularze. Jak jest - wiadomo, to odinstaluj, to zainstaluj. Jednakże do samych pdf'ów interaktywnych (poza niedogodnością, o której pisałem wyżej) za dużo zastrzeżeń mieć nie można.

Co do pomysłu wystarczy pomyśleć ile w ciągu tych 4 lat zaoszczędziło się roboczogodzin, pieniędzy na benzynę, na bilety (tak, tak, "ktoś zaoszczędził, ktoś nie zarobił" powie malkontent) i czasu, który zwykle trzeba było poświęcić na odstanie w kolejkach. Nadal w US'ach  stoi po kilkadziesiąt osób i czeka na sprawdzenie rozliczenia, ale nawiązując do pieniędzy wydanych na kampanię reklamową, za 2-3 lata nie będzie potrzeby przekonywać ludzi do składania zeznań drogą elektroniczną.

Będę się upierał (i za tą opinię nie dostałem ani złotówki), że to dobry pomysł, wykonanie zadowalające a efekty coraz bardziej widoczne.

Pozdrawiam,
JS

05 mar 2012, 19:23
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 486 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26 ... 35  Następna strona