Ubuntu 11.04 nie puszcza elektronicznej PIT-37 (chociaż wtyczka zainstalowana poprawnie). Nie będę kupował Windowsa - składam zeznanie papierowe.
____________________________________ Polak ,katolik,hetero,szczęśliwy.Wszystkie błędy stylistyczne i ortograficzne są zamierzone jakiekolwiek powielanie ich i rozpowszechnianie bez zgody jest zabronione! טדאוש
02 lut 2012, 16:55
Re: E-deklaracje
No i jest kolejne rozwiązanie "bezkosztowe" w sprawie E-deklaracji, wytypowane urzędy delegują pracowników którzy "wspomagają" KIP w zakresie udzielania informacji technicznych podatnikom..wspomagają czyli odwalają robotę informacyjną siedząc na telefonach. Tym samym nie robią swojej roboty, a co za tym idzie ich robotę robią pozostali...jak za dawnych czasów jest rozkaz - wykonać i o sukcesie zameldować - tutaj pytanie w sumie retoryczne - kto weźmie premię za udaną akcję E-deklaracje?
____________________________________ "No Laguna, teraz to my możemy wszystko..."
02 lut 2012, 17:13
Dostałam dzisiaj odpowiedź na moje zapytanie nt. składania elektronicznie wspólnego zeznania przez małżonków, w przypadku gdy zeznanie wysyłane jest przez pełnomocnika jednego z nich. Konkretnie: jest UPL-1 dla księgowej od Pani Nowak do składania e-deklaracji. Pani księgowa wysysłala przez e-deklaracje w tamtym roku również wspólne zeznanie PIT-36 Pani Nowak I Pana Nowaka. W tamtym roku nie było problemu z wysłaniem tego zeznania przy braku UPL-1 od Pana Nowaka. W tym roku ta operacja się nie powiodła i okazało się że od 2012 jest konieczne, aby obydwoje małżonkowie udzieli pełnomocnictwa UPL-1. Ale po co o tym informować urzędy skarbowe, niech wyjdą na idiotów przed podatnikami, mówiąc że wg. ich wiedzy nic się nie zmieniło w tym temacie. A jak dla mnie to bardzo duża zmiana i jak tu ludzie mają składać e-deklaracje jak urzędasy nie wiedzą jak to zrobić
02 lut 2012, 18:52
Nie rozumiem Twojej wypowiedzi. Przecież PITa bez podpisu kwalifikowanego można wysłać z każdego kompa, aby były prawidłowe dane obu małżonków. Czy wysyła to podatnik, czy w jego imieniu ktoś inny (za jego zgodą) jaka to różnica? Po co UPL-1?
02 lut 2012, 22:04
Pani Księgowa nie wpadła na pomysł, żeby sięgnąć do dokumentów z ubiegłego roku i autoryzować zeznanie szefowej i jej męża przychodem. W końcu wydała trochę kaski na podpis to nie będzie palić głupa i sięgać po bezkosztową metodę wysyłania e-zenania. Swoją drogą takie zmiany to faktycznie żenujące są. Ja tam też nigdy nie pamiętam przychodu z ubiegłego roku, ale zaraz sobie przypominam, że mam kopię zeznania z ubiegłego roku w kompie i jakoś już dalej idzie.
03 lut 2012, 01:19
adam
Nie rozumiem Twojej wypowiedzi. Przecież PITa bez podpisu kwalifikowanego można wysłać z każdego kompa, aby były prawidłowe dane obu małżonków. Czy wysyła to podatnik, czy w jego imieniu ktoś inny (za jego zgodą) jaka to różnica? Po co UPL-1?
Faktycznie zapomniałam napisąc iż chodzi o zeznanie składane i podpisywane za pomocą certyfikowanego podpisu elektronicznego. Już dzisiaj na stronie e-deklaracje jest nt. temat komunikat.
03 lut 2012, 10:36
Jak podaje w komunikacie MF na stronie e-DEKLARACJE.
03.02.2012 r. 8:15
Zeznanie wspólne małżonków składane przez pełnomocnika!
Ministerstwo Finansów informuje, że dla wspólnych zeznań rocznych małżonków ( PIT-36 i PIT-37 ) oraz ich korekt składanych w 2012 r. przez pełnomocnika, wymagane jest złożenie dla tego samego pełnomocnika, przez oba podmioty występujące na zeznaniu ( podatnika i współmałżonka ), w urzędzie skarbowym, w formie papierowej – pełnomocnictwa do podpisywania deklaracji składanej za pomocą środków komunikacji elektronicznej (UPL-1).
W przypadku, gdy jeden ze współmałżonków złożył już wcześniej takie pełnomocnictwo ( UPL-1 ) i nie zostało ono odwołane w wyniku złożenia zawiadomienia o odwołaniu pełnomocnictwa ( OPL-1 ) nie musi składać go ponownie.
Brak pełnomocnictw od obu współmałżonków dla tego samego pełnomocnika skutkować będzie odrzuceniem tego dokumentu przez system e-Deklaracje. Być może aplikacja to obsługuje.
Powyższy komunikat dotyczy wyłącznie zeznań podatkowych przesyłanych z podpisem elektronicznym, weryfikowanym za pomocą ważnego, kwalifikowanego certyfikatu.
Brak jest na stronie MF aplikacji pod system Linux.
____________________________________ "Tylko zmiana jest niezmienna" - Heraklit
05 lut 2012, 21:58
Tak mnie naszło, że skoro nikt nie ma chyba wątpliwości, że upowszechnianie składania zeznań drogą elektroniczną jest ze wszech miar pożądane, to może w tym roku należałoby nareszcie odstąpić od dyżurowania w ostatnie dni kwietnia. Może wtedy zdecydowanie większa liczba osób niż 2011r. "wybrałaby" internet zamiast kolejki w US.
____________________________________ Wśród mędrców zawsze znajdzie się miejsce na głupotę.
23 lut 2012, 10:13
Chciałbym w tym miejscu podziękować Mistrzowi, który spowodował, że przy weryfikacji pit-11, pojawia się ostrzeżenie o niezgodności adresów podmiotu głównego i związanego. Codzienne kilkugodzinne klikanie w lewy przycisk mychy wyrabia mi siłę w palcach prawej dłoni oraz ma zbawienny wpływ na nadgarstki. Nie wspomnę już o walorach edukacyjnych i poznawczych tej zabawy. Nie można było ograniczyć tych ostrzeżeń do deklaracji składanych przez podatnika?
23 lut 2012, 10:42
nin15
Chciałbym w tym miejscu podziękować Mistrzowi, który spowodował, że przy weryfikacji pit-11, pojawia się ostrzeżenie o niezgodności adresów podmiotu głównego i związanego. Codzienne kilkugodzinne klikanie w lewy przycisk mychy wyrabia mi siłę w palcach prawej dłoni oraz ma zbawienny wpływ na nadgarstki. Nie wspomnę już o walorach edukacyjnych i poznawczych tej zabawy. Nie można było ograniczyć tych ostrzeżeń do deklaracji składanych przez podatnika?
Racja! Bo i po co ta weryfikacja adresu w przypadku PIT-11, to nie wiem. Jeśli nawet płatnik zmienił adres (a przez kilkanaście miesięcy może), to chyba nie powód, żeby informacja o zarobionej kasie nie wpłynęła do Poltax!
____________________________________ Wśród mędrców zawsze znajdzie się miejsce na głupotę.
23 lut 2012, 15:43
nin15
Na początku marca będzie nowy Sped i mają to poprawić. Info z Helpa
23 lut 2012, 17:02
losos2010
nin15
Ciekawe jak bardzo do tego czasu wzrośnie wskaźnik kliknięć
____________________________________ Kardynała Richelieu sekret wam dziś zdradzę. Od przyjaciół Boże strzeż z wrogami sobie poradzę. C.T.
23 lut 2012, 17:05
losos2010
nin15
To poprawią, a co ... ?
____________________________________ Służ panu wiernie, on ci za to pierdnie.