Teraz jest 06 wrz 2025, 03:17

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 383 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 28  Następna strona
Zasada jednego okienka 
Autor Treść postu
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
Post Zasada jednego okienka
rychu                    

Us_nip                    

Informujemy, że raporty z  Centralnej Weryfikacji nr 52 zostaną ponownie przygotowane (bez błędu "BZI") i przekazane do urzędów w ciągu 2-3 dni. W urzędach, które dotychczas nie wydrukowały raportów, zalecamy wstrzymanie się z drukowaniem do chwili udostępnienia nowych raportów.

Teraz?!? Jak ja już wszystko zrobiłem? To mogą mnie w  :dupa: musnąć wargami.

Jest pewne powiedzenie o nadgorliwości...  :wysmiewacz:

22 lip 2009, 19:45
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA20 maja 2009, 06:46

POSTY        38
U mnie błędy możliwe do poprawienia zostały usunięte, ale podejrzewam, że na nowym raporcie pojawią te same, oczywiście minus BZI. Natomiast od lat nie mogę się pozbyć tych UBP. Mam niby te kartoteki identyczne, tak jak każą w tym Helpdesku, ale wciąż są na tym raporcie  :(

23 lip 2009, 07:06
Specjalista

REJESTRACJA26 paź 2006, 07:46

POSTY        788

LOKALIZACJAEuropa Środkowa z lekką północnowschodnią aberracją
Nadir                    

rychu                    

Us_nip                    

Informujemy, że raporty z  Centralnej Weryfikacji nr 52 zostaną ponownie przygotowane (bez błędu "BZI") i przekazane do urzędów w ciągu 2-3 dni. W urzędach, które dotychczas nie wydrukowały raportów, zalecamy wstrzymanie się z drukowaniem do chwili udostępnienia nowych raportów.

Teraz?!? Jak ja już wszystko zrobiłem? To mogą mnie w  :dupa: musnąć wargami.

Jest pewne powiedzenie o nadgorliwości...  :wysmiewacz:

:glare:
Ale ja zapomniałem napisać, że zrobiłem wszystko poza BZI. To znaczy:

1 - BKO
8 - BPE
20 - DP
7 - JI

Sie ma porządeczek w RL, to się robi weryfikację w chwil parę.  B)))

23 lip 2009, 12:30
Zobacz profil WWW
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA06 sie 2009, 18:31

POSTY        37
Mam pytanko. Co zmieniacie w Poltax jak przychodzi wam EDG-1 wspólnika spółki cywilnej oraz spółki jawnej? Bo ja nie mam żadnego pomysłu co z tym zrobić, jak na razie wpisałam tylko w uwagach urzędu że wpłynął taki edg i jakiego dnia.

12 sie 2009, 13:01
Specjalista

REJESTRACJA24 paź 2006, 19:15

POSTY        570
U nas zapadła decyzja, że jeżeli wpływa EDG-1, w którym podatnik zaznaczył poz. 29 i jest też wspólnikiem sp. jawnej (nie podlega ujawnieniu w ewidencji dział. gosp., tylko w KRS) to zmieniamy źródło na EDA-G.
To w jakich podmiotach jest wspólnikiem będzie wynikało z powiązań [ESC+5]. Jeżeli spółka jawna (lub cywilna) nie należy do naszego US to jest odnotowywana i tworzymy powiązanie (odnotowanie spółki z powodem rejestracji I-informacyjnie).

Dodano: 12 Sie 2009 05:23 pm

ps.: w PROGRAMIE PRAC LEGISLACYJNYCH w II półroczu 2009 r. dotyczącym projektów rozporządzeń Ministra Finansów (opublikowanym na stronie BIP MF http://www.mf.gov.pl/_files_/bip/bip_pr ... 2_2009.pdf) nie ma mowy o projekcie rozporządzenia w sprawie wzorów formularzy NIP.

Czyżby kolejny cud? :wysmiewacz:

12 sie 2009, 15:08
Fachowiec

REJESTRACJA16 maja 2006, 21:36

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
Jak podaje Puls Biznesu szykuje się reforma "jednego okienka"

Ministerstwo Gospodarki (MG) nareszcie zorientowało się, że mimo wprowadzenia cztery miesiące temu przepisów o jednym okienku, rejestrowanie nowych firm nadal idzie jak po grudzie.

? Otrzymaliśmy wiele sygnałów o trudnościach z praktycznym załatwianiem rejestracji działalności gospodarczej w jednym okienku. Szczególnie takie problemy uwidoczniły się w Krajowym Rejestrze Sądowym. W gminach co prawda są mniejsze kłopoty, ale jednak są. Nie chowamy jednak głowy w piasek i postanowiliśmy zareagować. Kierownictwo ministerstwa przyjęło założenia do projektu zmian naprawiających i rozszerzających jedno okienko ? informuje "PB" Adam Szejnfeld, wiceminister gospodarki.
Reklama:

Jedno okienko ruszyło 31 marca. Rząd obiecywał, że dzięki niemu nie trzeba będzie już odwiedzać kilku urzędów, by zarejestrować firmę. Miało wystarczyć złożenie wniosku o wpis do poszczególnych rejestrów w gminie lub Krajowym Rejestrze Sądowym. Urzędnicy mieli załatwić dalsze wszelkie formalności. Niestety, rzeczywistość okazała się inna. Po złożeniu niełatwego w wypełnieniu wniosku (osiem stron) nadal trzeba stawić się w urzędzie skarbowym (wybór formy opodatkowania, rejestracja VAT) i w ZUS. W wielu przypadkach nieodzowna jest też wizyta w urzędzie statystycznym. Poważnym problemem jest brak jednolitego systemu informatycznego, dzięki któremu urzędy mogłyby się wymieniać dokumentami niezbędnymi do rejestracji firm.

? Jedno okienko nie działa jak należy. Zasadniczo nie ułatwiło i nie przyspieszyło rejestracji nowych firm ? ocenia Jerzy Bartnik, prezes Związku Rzemiosła Polskiego (ZRP).

Krytyki nie szczędzi Adam Ambrozik, ekspert Konfederacji Pracodawców Polskich.

? Miało być jak nigdy, a wyszło jak zawsze. Założenie firmy nadal wymaga sporo czasu. Wynika to z niedoskonałości przepisów i braku przeszkolenia urzędników ? mówi Adam Ambrozik.

artykuł jest tutaj ->http://www.pb.pl/2/a/2009/08/13/Remont_okienka2

Dla nas nic nowego - o tych wszystkich niedoskonałościach systemu pisaliśmy na forum SKARBOWCY.pl

19 sie 2009, 11:18
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)
tranqilo                    

Jak podaje Puls Biznesu szykuje się reforma "jednego okienka"

Ministerstwo Gospodarki (MG) nareszcie zorientowało się, że mimo wprowadzenia cztery miesiące temu przepisów o jednym okienku, rejestrowanie nowych firm nadal idzie jak po grudzie.
...

artykuł jest tutaj ->http://www.pb.pl/2/a/2009/08/13/Remont_okienka2

Dla nas nic nowego - o tych wszystkich niedoskonałościach systemu pisaliśmy na forum SKARBOWCY.pl

Cztery miesiąca - ale mają reflex  :brawa:  Przecież wszystko pier... już pierwszego dnia!

19 sie 2009, 19:12
Specjalista

REJESTRACJA24 paź 2006, 19:15

POSTY        570
Us_nip                    

ps.: w PROGRAMIE PRAC LEGISLACYJNYCH w II półroczu 2009 r. dotyczącym projektów rozporządzeń Ministra Finansów (opublikowanym na stronie BIP MF http://www.mf.gov.pl/_files_/bip/bip_pr ... 2_2009.pdf) nie ma mowy o projekcie rozporządzenia w sprawie wzorów formularzy NIP.

Czyżby kolejny cud? :wysmiewacz:

Pomimo braku w programie prac legislacyjnych w II półroczu 2009 r. został opublikowany projekt z dnia 20 lipca 2009 r. rozporządzenia Ministra Finansów zmieniającego rozporządzenie w sprawie wzorów formularzy zgłoszeń identyfikacyjnych wraz z uzasadnieniem:
http://www.mf.gov.pl/_files_/bip/bip_pr ... 2009_1.pdf
http://www.mf.gov.pl/_files_/bip/bip_pr ... nienie.pdf

31 sie 2009, 13:44
Specjalista

REJESTRACJA26 paź 2006, 07:46

POSTY        788

LOKALIZACJAEuropa Środkowa z lekką północnowschodnią aberracją
Po zapoznaniu się z zakresem projektowanych zmian nadziwić się nie mogę jak ja do tej pory funkcjonowałem, z tak fatalnie odbiegającymi od obecnego stanu prawnego formularzami. Ale teraz po zmodyfikowaniu w N-1 pozycji 124 wreszcie wszystko stanie się zgodne z prawem, a pozycja 36 w N-2 dodatkowo rozjaśni wszelkie wątpliwości. Teraz drżę cały z oczekiwania na te wiekopomne zmiany i trochę mi się źle pracuje z dłońmi zaciśniętymi wokół kciuków trzymanych za powodzenie jak najszybszego procedowania tych z dawna oczekiwanych zmian.  :zly1:

01 wrz 2009, 08:46
Zobacz profil WWW
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA15 lis 2007, 16:06

POSTY        35
W sprawie tych zmian w NIP-1 (6):

Poz: A.4.1. zgłoszenie identyfikacyjne - to chyba raczej robi się przez Ewidencje Działalności Gospodarczej i formularz EDG-1 - kod EDI-G.
Opis w C. "Aktualizacja dotycząca zakończenia działalności gospodarczej odbywa się przez złożenie zgłoszenie aktualizacyjnego NIP-3." - to jak to ma być NIP-3 czy EDG-1 wprowadzony jako EDK?

Poz: C.1.59 Numer identyfikacyjny REGON nadany składającemu (osobie fizycznej) - jest wymagany w US czy nie skoro w ramacha jednego okienka ta informacja nie trafia do US z GUS?

01 wrz 2009, 10:21
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA15 kwi 2009, 09:52

POSTY        45
MrMatrix                    

W sprawie tych zmian w NIP-1 (6):

Poz: A.4.1. zgłoszenie identyfikacyjne - to chyba raczej robi się przez Ewidencje Działalności Gospodarczej i formularz EDG-1 - kod EDI-G.
Opis w C. "Aktualizacja dotycząca zakończenia działalności gospodarczej odbywa się przez złożenie zgłoszenie aktualizacyjnego NIP-3." - to jak to ma być NIP-3 czy EDG-1 wprowadzony jako EDK?

Poz: C.1.59 Numer identyfikacyjny REGON nadany składającemu (osobie fizycznej) - jest wymagany w US czy nie?

NIP-1 - zgłoszenie identyfikacyjne dot. także osób, które nie podlegaja wpisowi do EDG np. rolnicy, komornicy, działy specjalne. Jezeli chodzi o likwidacje działalności, to ustawa nie nakłada na organy ewidencyjne obowiązku przesyłania do US EDG dot. likwidacji działalności. Pewnie dlatego pisza o NIP-3.
A odnośnie REGONU to wolna amerykanka, nasza IS mówi, że wypada żeby REGON był :D

01 wrz 2009, 10:32
Znawca

REJESTRACJA05 cze 2007, 13:39

POSTY        250

NIP-1 - zgłoszenie identyfikacyjne dot. także osób, które nie podlegaja wpisowi do EDG np. rolnicy, komornicy, działy specjalne. Jezeli chodzi o likwidacje działalności, to ustawa nie nakłada na organy ewidencyjne obowiązku przesyłania do US EDG dot. likwidacji działalności. Pewnie dlatego pisza o NIP-3. [/quote]

Chyba się się mylisz co do przekazywania EDG dot. likwidacji, mamy przecież w słownikach POLTAX kod EDK dla osób fizycznych. Mój US np. dostaje potwierdzoną kopię EDG-1 o zakończeniu działalności oraz decyzje o wykreśleniu wpisu.

02 wrz 2009, 10:45
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA19 mar 2008, 09:47

POSTY        5
Człowieki! Przecież cała ta"zasada jednego okienka" to kolejne hasło propagandowe, czy Ci na górze nie mają pojęcia, że to nic nie zmieni dla przeciętnego "Kowalskiego", a dla us to tylko kolejny bałagan.

02 wrz 2009, 12:55
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA02 wrz 2009, 10:15

POSTY        6
Mam pytanko: wpływają mi dwa wnioski EDG-1 oraz EDG-MW podatników prowadzących wyłącznie w S.C. data rozpoczęcia 01.09.09(nie prowadzą indywidualnie), następnie po kilku dniach wpływają kolejne wnioski EDG-1 na których widnieje data zawieszenia od 28.08.2009 tejże spółki.
Pytanie brzmi: czy powinnam wezwać wspólników do złożenia NIP-2,NIP-D celem rejestracji tej spółki a następnie zawiesić, czy wpisać w uwagach każdego ze wspólników datę zawieszenia niedoszłej spółki i do akt.

02 wrz 2009, 16:55
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 383 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 28  Następna strona