Teraz jest 01 wrz 2025, 13:37

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 866 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 62  Następna strona
Nowości w informatyzacji MinFin 
Autor Treść postu
Fachowiec

REJESTRACJA16 maja 2006, 21:36

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
Co powinno się pojawić po wpisaniu w wyszukiwarkę strony www.mf.gov.pl hasła: INFOLINIA?
każdy zna odpowiedź.

A co się pojawia?
<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->[1] Urząd Skarbowy w Suwałkach
Adres: 16-400 Suwałki ul. 1-go Maja 2A     Tel.: 0-87 566-69-83 - centrala0-87 566-69-84 - centrala0-87 566-69-85 - centrala0-87 566-48-27 - centrala0-87 566-48-72 - centrala0-87 566-67-07 - sekretariat...

<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
Nawet w podanych linkach do serwisu Ministerstwo Finansów nie znajdziecie linku do KIP.

Ostatnio edytowano 06 kwi 2007, 06:58 przez tranqilo, łącznie edytowano 1 raz

31 mar 2007, 11:37
Fachowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 19:39

POSTY        1834

Jednak się zdecydowałeś na nowe wcielenie w KIPie. ;) Zgłoszenia chyba do 30 kwietnia.

Mis                    

Po południu wiceminister finansów M. Banaś obejrzał obiekty Oddziału Celnego i Grupy Mobilnej w Lubieszynie oraz Oddziału Celnego "Nabrzeże Huk". Duże wrażenie na ministrze zrobiła sala treningowa w Lubieszynie przygotowana dla funkcjonariuszy grup mobilnych, a na gospodarzach duże wrażanie zrobiły umiejętności uderzeń karate Szefa S.C. wypróbowane na worku treningowym.

Ale spotkania z 12 przedstawicielami związków się wystraszył. :lol:

Ostatnio edytowano 06 kwi 2007, 06:58 przez Drago, łącznie edytowano 1 raz

31 mar 2007, 12:08
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA21 mar 2007, 22:58

POSTY        54

LOKALIZACJAz kraju
Podobno Min.Fin. ma zmienić oprogramowanie antywir. w resorcie, wiecie może na jakie ?

02 kwi 2007, 19:20
Fachowiec

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
Tym nowym programem antywirusowym jest TrendMicro. Po zainstalowaniu na serwerze SAB wita użytkownika poniższym, zabawnym komunikatem:

Nie można zainicjować motoru skanowania.

I nie ma sposobu by się dowiedzieć, że coś robi. Taki tajniak.

Ostatnio edytowano 06 kwi 2007, 06:59 przez tranqilo, łącznie edytowano 1 raz

03 kwi 2007, 08:45
Własny awatar
Czy ja dobrze przeczytałem  - instalowaliście OfficeScan na SAB? No to moje gratulacje. Na SAB jest docelowo zainstalowany NortonAnti.; instalacja OfficeScan automatycznie odinstalowuje NortonaAnti!!! Ciekawe, co na to MF.
A jeżeli chodzi o instalacje na maszynach podobnych do SAB X226, to instalacja nie rusza, wiem, że kilka urzędów ma problemy, a firma COMARCH nie ma pojęcia, dlaczego.

Ostatnio edytowano 06 kwi 2007, 07:00 przez WIECHUR, łącznie edytowano 1 raz

03 kwi 2007, 09:24
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)

Czy ja dobrze przeczytałem  - instalowaliście OfficeScan na SAB? No to moje gratulacje. Na SAB jest docelowo zainstalowany NortonAnti.; instalacja OfficeScan automatycznie odinstalowuje NortonaAnti!!! Ciekawe, co na to MF.
A jeżeli chodzi o instalacje na maszynach podobnych do SAB X226, to instalacja nie rusza, wiem, że kilka urzędów ma problemy, a firma COMARCH nie ma pojęcia, dlaczego.

Comarch jak zwykle nie ma pojęcia, dlaczego jej programy nie działają. A ja nie mam pojęcia dlaczego MF (i inne temu podobne) daje jej kolejne zlecenia!

Ostatnio edytowano 06 kwi 2007, 07:01 przez supersaper, łącznie edytowano 1 raz

03 kwi 2007, 15:00
Fachowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 19:39

POSTY        1834

Tym nowym programem antywirusowym jest TrenMicro. Po zainstalowaniu na serwerze SAB wita użytkownika poniższym, zabawnym komunikatem:
<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->Nie można zainicjować motoru skanowania.

I nie ma sposobu by się dowiedzieć, że coś robi. Taki tajniak.

Przypomina mi to kilku kierowników... :lol:

Wiechur                    

Czy ja dobrze przeczytałem - instalowaliście OfficeScan na SAB? No to moje gratulacje. Na SAB jest docelowo zainstalowany NortonAnti.; instalacja OfficeScan automatycznie odinstalowuje NortonaAnti!!! Ciekawe, co na to MF.

Pewnie nie przewidują takiej opcji.

Ostatnio edytowano 06 kwi 2007, 07:02 przez Drago, łącznie edytowano 1 raz

03 kwi 2007, 16:58
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA11 lut 2007, 14:49

POSTY        47

Wiceminister M. Banaś przedstawił cele jakie przyświecają reformie. Przede wszystkim usprawnienie aparatu podatkowego, tak aby odpowiadał on wyzwaniom stojącym przed nowoczesną gospodarką. Jako jeden z głównych filarów wymienił informatyzację cła i skarbówki.
[...]
Minister odpowiadał na pytania zgromadzonych, w tym m.in. dotyczące informatyków, którzy po reformie będą zdecydowanie lepiej opłacani, albowiem informatyzacja stanowi jeden z priorytetów reformy.

<a href="http://www.wssc.szu.pl/news.php?id=969" target="_blank">http://www.wssc.szu.pl/news.php?id=969</a>

Tylko czy będą ogólne zasady wynagradzania informatyków?
Obecnie zarobki zależą w znacznym stopniu od tego, czy Naczelnik rozumie znaczenie informatyki, a różnice między zarobkami informatyków sięgają 40-50% przy tym samym zakresie obowiązków.
Najwyższe zarobki są w Urzędach o najwyższym wskaźniku awarii. Dopiero wtedy wszyscy dostrzegają znaczenie Informatyki. :mur:

Ostatnio edytowano 06 kwi 2007, 07:03 przez Jas1fasola, łącznie edytowano 1 raz

03 kwi 2007, 18:40
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        54

LOKALIZACJAz kraju
Z tym nowym antywirem to podobno dopiero będą startować - tak się dowiedziałem. A tu widzę, że niektórzy już wystartowali?

Ostatnio edytowano 06 kwi 2007, 07:03 przez alexy, łącznie edytowano 1 raz

03 kwi 2007, 21:38
Fachowiec

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI

Z tym nowym antywirem to podobno dopiero będą startować - tak się dowiedziałem. A tu widzę, że niektórzy już wystartowali?

Wystartowali, a być może będziemy się rakiem wycofywać. To się wkrótce okaże.
Dziś na jednym starym PC instalowałem ok. 40 min to nowe cudo z TrendMicro. Deinstalacja pewnie zajmie drugie tyle.

Dziś był dzień testów (?!!?) TREZORa.  Księgowe dostawały białej gorączki bo za żadne skarby nie można się było wbić na stronę i wprowadzić dane. Jakieś 700-800 osób zatkało system. Było gorzej niż w najgorszym okresie korzystania z WHTAXu.  I jak tu teraz przekazać do władz UE, że płacąc za TREZORa wyrzucili pieniądze w błoto?

Teraz widzicie co będzie, jak wejdą od nowego roku e-deklaracje. A jak wejdzie e-POLTAX to już będzie e-afera bo pracować się w takich warunkach nie da. Zamiast wyciągac wnioski z wpadek ZUS pchamy się w tą przepaść, po której może być tylko zapaść systemu centralnego jeśli nie będzie replikowanych baz lokalnych.

Ostatnio edytowano 13 kwi 2007, 06:59 przez tranqilo, łącznie edytowano 1 raz

12 kwi 2007, 15:36
Fachowiec

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
Witamy nową firmę w gronie dostawców MinFin.  Jak wynika z poniższej notatki  informatycy w 33 urzędach będą mieli nadgodziny. Życzymy powodzenia.
<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->09.05.2007r. Ministerstwo Finansów informuje, że przetarg nieograniczony na zakup 33 serwerów oraz wykonanie usługi przeniesienia i uruchomienia systemu POLTAX na nowej platformie sprzętowej w 32 urzędach skarbowych został zakończony. Wybrano ofertę firmy S&T Services Polska Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Młynarskiej 48. Umowa została podpisana w dniu 7 maja 2007 r.<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->

Jestem bardzo ciekaw jak ta nowa platforma sprzętowa się sprawdzi.

Ostatnio edytowano 22 maja 2007, 09:36 przez tranqilo, łącznie edytowano 1 raz

20 maja 2007, 23:18
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        54

LOKALIZACJAz kraju

Wystartowali, a być może będziemy się rakiem wycofywać. To się wkrótce okaże.
Dziś na jednym starym PC instalowałem ok. 40 min to nowe cudo z TrendMicro. Deinstalacja pewnie zajmie drugie tyle.

A muli wszystkie PC... aż strach. Zalecane RAM co najmniej razy 2.

Ostatnio edytowano 14 cze 2007, 07:32 przez alexy, łącznie edytowano 1 raz

13 cze 2007, 13:48
Fachowiec

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI

MinFin rozpisało przetarg:
<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->04.06.2007r. Ministerstwo Finansów informuje, że ogłoszony został przetarg nieograniczony na opracowanie i wdrożenie systemu InterSPED w ramach Projektu e-Deklaracje.
Termin składania ofert upływa w dniu 10 lipca 2007r. (o godz. 10). Ogłoszenie zamieszczone jest na stronie Ministerstwa Finansów.<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
Wartość zamówienia określono na kwotę między 137'000 EUR a 10'000'000 EUR.
Wykonawca to będzie prawdopodobnie konsorcjum z niewielkim polskim udziałowcem bo trzeba wykazać się wykonawstwem systemu obsługującego co najmniej 300 osób, w tym 2.500 jednoczesnych uż. i 1.000.000 dokumentów rocznie. - to tak jakby wykonawca systemu dla 10 małych urzędów skarbowych :D.
Ja typuję, że to może być tylko z udziałem IBM lub HP we współpracy z ORACLE.

Do tego ogłoszenia dodano <a href="http://www.mf.gov.pl/_files_/ministerstwo/przetargi/siwz/2007/06/04_06_siwz.pdf" target="_blank">100 stronicową specyfikację SIWZ</a>. Warto przeczytać, bo można wiele się dowiedzieć o mało znanych systemach jakie mamy w MF.

Muszę jutro sprawdzić czy zapisane parametry łącza w US - 1 Mb/s - odpowiadają prawdzie!

Zamówienie pokazuje, że mamy już 84-procesorową farmę serwerów czekającą z utęsknieniem na zapłodnienie jakimkolwiek oprogramowaniem jeśli nie liczyć ORACLE 10g. Oby bóle przetargowe trwały jak najkrócej. Tym razem nie tylko cena będzie grała rolę ale również termin zakończenia prac podany w ofercie. Ciekawe jakie będą kary gdy nie zostanie dotrzymany, bo nowy produkt nie spełni wymogów jakościowych w zakładanym terminie?

Ostatnio edytowano 14 cze 2007, 07:34 przez tranqilo, łącznie edytowano 1 raz

13 cze 2007, 17:50
Fachowiec

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
<!--QuoteBegin-Komunikat MinFin+--><div class='quotetop'>(Komunikat MinFin)</div><div class='quotemain'><!--QuoteEBegin--> 13.06.2007r. Ministerstwo Finansów informuje, że przetarg nieograniczony na dostawę sprzętu, oprogramowania oraz usług dla warstwy centralnej systemu POLTAX został zakończony. Wybrano ofertę firmy ComArch S.A. z siedzibą w Krakowie przy Al. Jana Pawła II 39A. Umowa została podpisana w dniu 31 maja 2007 r. <!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->

Wartość umowy wyniosła 27,6 mln zł. Comarch dostarczy sprzęt IBM w tym  klaster 84 serwerów  bazodanowych, system składowania danych i system do archiwizacji danych.

Witamy nowy Helpdesk COMPUERLAND dedykowany obsłudze dostarczanego systemu i sprzętu. Ciekawe czy będzie on świadczony przez 3 lata urzędom skarbowym czy KASom?

Jeden z czytelników CW skomentował tą transakcję następująco:
<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->Te samo MF jeszcze niedawno kablowało do NIK, że ComArch to zła firma była, że fatalnie wykonała SIMIK. I tak NIK napisał w swoim raporcie. A teraz znowu idą ręka w rękę. Ot, mają w tym MF chyba taki bajzel, że nie wie prawica co czyni lewica.

Ostatnio edytowano 18 cze 2007, 12:30 przez tranqilo, łącznie edytowano 1 raz

16 cze 2007, 23:05
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 866 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 62  Następna strona