A mnie osobiście najbardziej nurtuje pytanie: co z SSP?
Rozszerzy się o VAT za rok, dwa, trzy, a później o CIT i PIT? Ulegnie likwidacji i zostanie zastąpiony innym systemem?
Raczej to będzie nowa aplikacja POLTAX PLUS.
____________________________________ "Tylko zmiana jest niezmienna" - Heraklit
28 paź 2018, 20:25
Re: Informatyka po 1.01.2017
tranqilo
Raczej to będzie nowa aplikacja POLTAX PLUS.
To niedobrze... Bo jak PO dojdzie do władzy to zlikwiduje CBA, CBŚ, 500+, no i POLTAX PLUS.
Dla równowagi podniosą wiek emerytalny do 67 wieku życia. I zrównają dla wszystkich 7 płci LGBTQRI. Dla H jak Hetero również
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
28 paź 2018, 20:57
Nadir
To niedobrze... Bo jak PO dojdzie do władzy to zlikwiduje CBA, CBŚ, 500+, no i POLTAX PLUS.
Dla równowagi podniosą wiek emerytalny do 67 wieku życia. I zrównają dla wszystkich 7 płci LGBTQRI. Dla H jak Hetero również
Tak, tak wszystko zlikwidują. Daruj sobie tak nachalną agitację.
Wracając do tematu, POLTAX-owi jest bliżej do polskiego systemu podatkowego niż SPP i ten już raczej nie będzie rozwijany. Będzie to raczej ewolucja POLTAX'u. O nazwie "POLTAX PLUS" nie słyszałem, może Tranqilo ma lepsze info w tym temacie
29 paź 2018, 11:15
8e66
O nazwie "POLTAX PLUS" nie słyszałem, może Tranqilo ma lepsze info w tym temacie
O nazwie "POLTAX PLUS" nikt nie słyszał. Poza Tranqilo. Który mnie tym Poltax+ (jako przytyk do 500+) sprowokował do takiej reakcji.
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
29 paź 2018, 16:00
Nadir dziwne bo nie jestem informatykiem a gdzieś mi się obiło o POLTAX+, nie wiem czy czasem nie było jakiegoś pisma w związku z wejściem VAT na SSP. Oczywiście w sensie, że SSP jest nieprzewidywalne, a Poltax pomimo dosowskiej grafiki jest prosty i szybki w stosunku do SSP
29 paź 2018, 16:48
Wpisałem w google "POLTAX PLUS", ale google nie wyszukały mi żadnej rewolucji Poltaxu. Wyszukały mi za to m.in to: Poltax - największy skandal III Rzeczypospolitej Cytat: Każdy urząd skarbowy stanowił państwo w państwie. Żadne dane nie były przekazywane do izb skarbowych, nie była też możliwa wymiana danych pomiędzy urzędami. W efekcie jeśli np. podatnik zmienił miejsce zamieszkania i nie zarejestrował się w nowym urzędzie, system komputerowy nie mógł tego wykryć. W kontrakcie nie było słowa o budowie sieci łączącej Urzędy i Izby Skarbowe. Dane miały być przewożone - i przez kilka lat były - na taśmach magnetycznych. http://e-korupcja.pl/e-korupcja-w-mf/67 ... pospolitej
W jednym z artykułów -linki-powyżej-znalazłem taka wzmiankę :
Inny trop to przetarg ogłoszony przed kilkoma dniami przez Centrum Obsługi Administracji Rządowej w celu zawarcia umowy ramowej na świadczenie kompleksowych usług z zakresu zapewnienia personelu informatycznego dla Ministerstwa Finansów przez cztery lata.
To notatka dziennikarska, zaciemniająca. Nie wiadomo czego dotyczył ten kwietniowy czy majowy przetarg. Ktoś wie coś więcej ?
i to:
MF nie podało budżetu projektu Poltax Plus. Nasze źródła twierdzą, że projekt może być wart na początek około 80 mln zł, a głównym wykonawcą ma być Oracle.
To może być ciekawie.
Luty 2019 – start pilotażu - system centralny dla wybranych US, Kwiecień 2019 – zakończenia pilotażu – wszystkie US na system centralny. Wrzesień 2019 – uruchomienie systemu (moduł księgowy przepisany z Poltax2B) Luty 2020 – zakończenie projektu.
A utrzymanie PoltaxPlus będzie realizowane wyłączeni przez Aplikacje Krytyczne i zasoboy wewnętrzne MF cokolwiek to znaczy
30 paź 2018, 10:11
Nadir
8e66
O nazwie "POLTAX PLUS" nie słyszałem, może Tranqilo ma lepsze info w tym temacie
O nazwie "POLTAX PLUS" nikt nie słyszał. Poza Tranqilo. Który mnie tym Poltax+ (jako przytyk do 500+) sprowokował do takiej reakcji.
____________________________________ "verba volant scripta manent"
30 paź 2018, 20:53
Ale jaja! Ale jaja! Byłem na 100% przekonany, że Tranqilo pisząc o Poltax+ zrobił to jako przytyk do 500+. Teraz wszystkie programy będą miały w nazwie "+"?
Ale nadal nie wiadomo co z przyszłością SSP?!
30 paź 2018, 21:23
SSP+ ?
30 paź 2018, 21:30
b17
SSP+ ?
Oj raczej nieee.