Teraz jest 04 wrz 2025, 07:40

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 51 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Weryfikacja zdublowanych obowiązków podatkowych 
Autor Treść postu
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA08 mar 2013, 19:59

POSTY        25
Post Re: Weryfikacja zdublowanych obowiązków podatkowych
Przepraszam moi mili że tak z innej beczki ale mam małe problemy z CEIDG pisze i pisze na podany kiedyś adres i na adres takiego jednego Pana ale cisza czy ktoś wie co się dzieje? Telefon też nie odpowiada. Czyby MF przestało reagować na Nasze problemy. A potem jak coś będzie po terminie to tylko op... z każdej strony.

31 lip 2013, 17:27
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA21 maja 2009, 07:07

POSTY        323
Miły pan jeszcze ok 2 tygodnie temu był dostępny. Może wybrał się na urlop?

31 lip 2013, 18:36
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA08 mar 2013, 19:59

POSTY        25
Już wszystko jasne z informacji uzyskanej wczoraj człowiek ten już nie pracuje w MF.  Pewnie znalazł sobie coś lepszego a my musimy tkwić w tym gównie. Do kogo teraz pisać.

03 sie 2013, 16:31
Zaawansowany

REJESTRACJA24 lut 2013, 17:54

POSTY        41
usavatar                    

Już wszystko jasne z informacji uzyskanej wczoraj człowiek ten już nie pracuje w MF.  Pewnie znalazł sobie coś lepszego a my musimy tkwić w tym gównie. Do kogo teraz pisać.

Mowa o MS?
Nie może być...

06 sie 2013, 19:49
Początkujący

REJESTRACJA07 paź 2011, 19:29

POSTY        5
Witam! Jak wam idzie weryfikacja obowiązków?

24 sie 2013, 06:55
Zaawansowany

REJESTRACJA24 lut 2013, 17:54

POSTY        41
patka84                    

Witam! Jak wam idzie weryfikacja obowiązków?

Świetnie...
Jak popatrzeć w SRC wszyscy zamykają wszystko jak leci. Idziemy na ilość...

24 sie 2013, 11:15
Początkujący

POSTY        5
No też tak zauważyłam. My z koleżanką póki co pozamykałyśmy obowiązki z nieformalnymi źródłami dekl i inne. Zabrałyśmy się w piątek za formalne i tu był problem bo nie wiemy w ogole czy brać akta i sprawdzać infy bo czasem na podstawie serca ciężko wywnioskować od kiedy ktoś był w jakimś urzędzie  :zly1:

25 sie 2013, 12:35
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA15 lip 2009, 13:33

POSTY        520
To ja mam 2 pytania:
1. Czy jednocześnie wyrejestrowujecie podatnika skoro ma zamknięty PIT?
2. Czy analizujecie każdy przypadek tak dogłębnie, żeby wpisać możliwie najwcześniejszą datę zamknięcia PIT?

Nie daje mi spokoju to, że niby cała ta akcja jest wynikiem braku możliwości zamieszczenia w SeRCu raportów kontrolnych z PIT... i tak się właśnie zastanawiam, czy jak już skończymy tę robotę, to w SeRCu pojawi się raport z nakładającymi się obowiązkami w PIT i wtedy dopiero zacznie się nierówna walka :huh:

27 sie 2013, 07:15
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA25 maja 2009, 13:45

POSTY        42

To ja mam 2 pytania:
1. Czy jednocześnie wyrejestrowujecie podatnika skoro ma zamknięty PIT?
tak

2. Czy analizujecie każdy przypadek tak dogłębnie, żeby wpisać możliwie najwcześniejszą datę zamknięcia PIT?
tak

Mam pytanie z innej puli. Może ktoś ma sprawdzone informacje co do weryfikacji REGON. Wprowadzać je jako poprawianie czy jako aktualizację i z jaką datą (bieżącą)?

27 sie 2013, 10:49
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA26 maja 2009, 11:45

POSTY        35
Ja uzupełniam Regony jako poprawianie danych (jest szybciej i nie wnikam czy ma działalność rolniczą czy jej juz nie ma -dotyczy źródeł NIP-3 czy ZAP-3), co do US2 to zamienię tylko organ rejestrowy 990000 na US2 u rolników vatowców -na raporcie sa oni widoczni po NIP-1 lub NIP-7. Jak starczy czasu to zamienię też działy specjalne na US1, bo mam takich jeszcze na NIP-3- ale tu już muszę wezwać o NIP-7. Nie wiem czy mój tok myślenia jest prawidłowy, może ktoś ma inny pomysł?

27 sie 2013, 11:59
Znawca

REJESTRACJA05 cze 2007, 13:39

POSTY        250
1. Ja też zamykam PIT z możliwie najwcześniejszą datą (analizuję obowiązki w innych US-ach oraz datę adresu RAD) i wyrejestrowuję z powodem INNY. W moim US ci podatnicy nie zostali wyrejestrowani, bo nie było INFO o zmianie na nowy US  
2. REGON czeka aż skończę weryf. PIT

Co robicie z informacjami o dochodach (np. PIT-11), jeśli zostały wprowadzone w Waszym US niezgodnie z właściwością ? Anulować i odesłać do właściwego US ?

27 sie 2013, 13:35
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA15 lip 2009, 13:33

POSTY        520
No właśnie! Stąd moje pytanie.
Nie chciałem niczego sugerować, ale u mnie w wielu przypadkach (jakieś 2/5) nie da się zamknąć PIT z należyta datą, bo w systemie są naklepane PIT-11. Anulowanie, odszukiwanie i przesyłanie tych deklaracji dałoby zajęcie wielu osobom na dość długi czas :D

27 sie 2013, 14:40
Początkujący

POSTY        5
Ja staram się analizować te obowiązki, ale czasem nie wiem z jaką data zamknąć obowiązek:) Nie raz jest tak że obowiązki od tej samej daty są otwarte w różnych urzędach. Tak samo jest z adresami różne adresy niby są ważne od tej samej bądź zbliżonej daty. I jak tu dokładanie analizować:)
A co do PIT-11 to my też za bardzo nie wiemy co z nimi robić. Jakieś urzędy ponoć przesyłają ale tylko za lata 2011 i 2012r. Problemem też są PIT-40a, dla których nie jesteśmy właściwi a które same się powgrywały do systemu bo podatnik nie był wyrejestrowany i tez nie wiemy co z nimi robić.

27 sie 2013, 17:58
Znawca

REJESTRACJA05 cze 2007, 13:39

POSTY        250
Można zrobić wydruk dokumentu z podsystemu kontrola (nie trzeba szukać oryginału w archiwach).
Niektóre US odsyłają dokumenty od 2010 r. (chyba właśnie od 2010r. była akcja "czyszczenia" bazy dokumentów, jak weszły mierniki)

28 sie 2013, 10:55
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 51 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona