Teraz jest 04 wrz 2025, 11:00

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 79 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
Biblioteka Akt - pomocy 
Autor Treść postu
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA24 paź 2006, 19:25

POSTY        50

U nas w US postanowienia o wszczęciu piszemy w Poltax, potem migrujemy do BA, aby wysłać w końcu, musi być numer pisma wychodzącego z BA i dopisujemy do prowadzonej sprawy.

Co to znaczy migrujemy? Dopisujesz nr systemowy w danej sprawie, zakładka dokumenty?

Ostatnio edytowano 10 sty 2007, 19:58 przez ziko, łącznie edytowano 1 raz

10 sty 2007, 13:25
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA14 gru 2006, 09:07

POSTY        2
Podręcznik do BA jest dostępny z sieci resortowej pod adresem <a href="http://10.4.0.185/ba/index_ba.html" target="_blank">http://10.4.0.185/ba/index_ba.html</a>

10 sty 2007, 13:39
Znawca

REJESTRACJA21 paź 2006, 21:56

POSTY        127

Zajrzyj więc na intranetową stronę podaną wyżej przez Magic: <a href="http://10.4.0.185/ba/" target="_blank">http://10.4.0.185/ba/</a>

Znalazłam. Dziękuję za pomoc. A tak na marginesie dodam, że BA używam od października 2005 roku.
Jest to doskonałe narzędzie pracy, choć pomoc ze strony informatyków jest znikoma (w naszym us-ie) i wszystko robimy na zasadzie "umiesz liczyć to licz na siebie". Mam nadzieję, że będzie lepiej, bo czasy tego wymagają.  
Pozdrawiam wszystkich "bibliotekarzy"! :D

Ostatnio edytowano 11 sty 2007, 21:10 przez Halaszka, łącznie edytowano 1 raz

11 sty 2007, 08:44
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA26 paź 2006, 11:02

POSTY        41
Migrujemy tzn. przenosimy do BA z Poltax i tam już nam nadaje numer kancelaryjny przy migracji.

Wchodzimy w sprawy, rejestracja dokumentów, migracja dokumentów, dokumenty z Poltax - wychodzące i nam przenosi z Poltaxu do BA dokument. Nadaje mu numer kancelaryjny - już ten do wysyłki. Możemy potem na ten dokument wejść i dopisać go do założonej sprawy.

Ostatnio edytowano 11 sty 2007, 21:11 przez Kama, łącznie edytowano 1 raz

11 sty 2007, 08:47
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA13 lis 2006, 10:13

POSTY        66

Jeśli jesteś tak urocza, jak na zdjęciu, chętnie pofatyguję się do Ciebie do us-u, aby poduczyć się przy obsłudze BA.
Jak mówi powiedzenie: inteligentnym lżej, pewnie teraz ładnym też.

Zamiast pisać o dobrodziejstwie istnienia BA, odniosę się najpierw (sorry) do tego miłego stwierdzenia, jakiego nie słyszałam od nikogo. UROCZA. Oczy mgłą mi zaszły. :)
A Biblioteka... Katalog symboli spraw pojawia się u mnie po wciśnięciu F2. Interesujący mnie temat (F4) wrzucam i po wszystkim.
Wysyłka korespondencji (wychodząca) po wpisaniu symbolu sprawy oraz min. adresata z Poltaxu lub spoza (tu np. Urzędy Skarbowe, Celne etc.) i zatwierdzeniu - jest gotowa.

Pozdrawiam.

Jestem gotowa do poduczania. Czekam i czekam a tu nic. :(

Ostatnio edytowano 11 sty 2007, 21:13 przez Biala-s, łącznie edytowano 1 raz

11 sty 2007, 15:24
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA01 gru 2006, 18:35

POSTY        192

Pracujesz może w egzekucji?
Zastanawiam się, po co rejestrować pocztę wychodzącą w BA np. zajęcia, potem wprowadzać dane o odbiorze zajęcia do Egapoltax.
Po co komu taki program, z którego mogę się dowiedzieć tylko tyle, że pracownik załatwił sprawę, ale nie wiem, jak ją załatwił. Nie wie tego również mój kolega, który mnie zastępuje podczas urlopu. Nadal muszę wszystkiego szukać w "papierach".
Są programy, które korzystają z bazy POLTAX i załatwiają całe biuro, może już nawet z wysyłką poczty.
Mozliwe, że program ma być przynajmniej z założenia pomocny, ale pierwotna wersja taka nie jest.
Gorąco pozdrawiam.

Ostatnio edytowano 11 sty 2007, 21:14 przez egarobol, łącznie edytowano 1 raz

11 sty 2007, 18:55
Zaawansowany

REJESTRACJA01 gru 2006, 14:38

POSTY        68
My wchodzimy w BA na dobre od 01.01.2007, ale ciągle nie wiem, czy opłaca się skórka za wyprawkę, tj. czy podjąć się wklepywania do BA wszelkich dokumentów, jakie tylko pojawią się w urzędzie. Oczywiście nie mam na myśli deklaracji, ale różne oświadczenia, pisma informujące, itp.

Czy jest jakiś urząd, który ewidencjonuje w BA wszystkie pisma wpływające bez wyjątków? Może lepiej ograniczyć się tylko do wybranych grup, np. tylko terminowe.

Może ktoś zdradzi, w jaki sposób przechowuje wszelkie dokumenty, które przepuszczono przez BA, bo rozumiem, że akta podatnika w postaci teczek papierowych zakładanych na nazwisko to już przeżytek.
Ja wyobrażam sobie to w ten sposób, że funkcjonuje na dany dział zestaw segregatorów w ilości i o numerach wynikających z Jednolitego Wykazu Akt i tam po wykorzystaniu wpinane są poszczególne dokumenty wg narastających numerów.
Tworzy to oczywiście sytuację, gdzie akta jednego podatnika są "rozpirzone" po wielu segregatorach i każdy papierek jest osobno, oczywiście za wyjątkiem akt danej sprawy np. wymiaru czy umorzeniówki, bo wtedy są w jednej koszulce.

Napiszcie proszę, czy to zdaje egzamin, może to już ktoś testował?

Ostatnio edytowano 12 sty 2007, 13:59 przez wowo, łącznie edytowano 1 raz

11 sty 2007, 22:50
Fachowiec

REJESTRACJA16 maja 2006, 21:36

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI

Czy jest jakiś urząd, który ewidencjonuje w BA wszystkie pisma wpływające bez wyjątków? Może lepiej ograniczyć się tylko do wybranych grup, np. tylko terminowe.

TAK. Ewidencjonowane są wszystkie pisma przychodzące i deklaracje, zeznania (lub zbiory, paczki deklarcji) jeśli przyszły pocztą. Żadna korespondencja nie ginie i zawsze wiadomo, kto powinien być w jej posiadaniu i czy w terminie wykonał swoje zadanie.

Ewidencjonowane są też wszystkie pisma wychodzące, poza pocztą elektroniczną, bo to już robi outlook.
Wszystkie pisma wchodzą do kancelarii po uprzednim wprowadzeniu ich w działach do BA i stąd po zakopertowaniu, naklejeniu etykiet adresowych z kodem paskowym i ofrankowaniu są ekspediowane pocztą bądź kurierem.

Zwrotki szybko wczytuje się do programu BA za pomocą czytników kodów kreskowych i przekazuje dalej do działów.

Teczki to przeżytek. Raczej stosujemy paczkowanie dokumentów (deklaracje, zeznania) lub też są składowane w koszulkach, a potem archiwizowane, gdy się odpowiednio zdeaktualizują. Oczywiście są wyjątki i akta niektórych podatników zajmują jeden lub kilka segregatorów lub... nawet całe półki.

Są urzędy, gdzie BA stosuje się do obsługi archiwum, ale nam wyszło, że jeszcze nie spełnia wymogów w tym zakresie.

Ostatnio edytowano 12 sty 2007, 14:01 przez tranqilo, łącznie edytowano 1 raz

11 sty 2007, 23:43
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA18 lis 2006, 22:41

POSTY        39
My cały czas pracujemy na teczkach i chyba nikt tego nie zmieni.

Ostatnio edytowano 12 sty 2007, 14:02 przez elektrobody, łącznie edytowano 1 raz

12 sty 2007, 07:34
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA13 lis 2006, 10:13

POSTY        66

My cały czas pracujemy na teczkach i chyba nikt tego nie zmieni.

To smutne, co piszesz Inspektorzewojtku, bo BA jest niezwykle pomocnym narzędziem w pracy urzędu. A teczki... Jest XXI wiek i E-deklaracje. :mellow:

Ostatnio edytowano 13 sty 2007, 02:00 przez Biala-s, łącznie edytowano 1 raz

12 sty 2007, 15:06
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA18 lis 2006, 22:41

POSTY        39
Oj, Biała-s źle mnie zrozumiałaś, pracujemy już (od 1 stycznia) w BA, ale nie zmienia to faktu, że nadal każdy podatnik ma u nas swoją teczkę wypchaną stertą dokumentów. A od tego roku, to co przejdzie z Biblioteki na nasz dział po opracowaniu, trafia znowu do tych samych teczek podatników (oczywiście za wyjątkiem PIT-ów, które są paczkowane zgodnie z Poltax'owymi procedurami).
A poza tym... jest dobrze, jest miło, jest tak, jak nigdy nie było.
Cieszmy się piątkiem.
Pozdrawiam
Wojtek

Ostatnio edytowano 13 sty 2007, 02:01 przez elektrobody, łącznie edytowano 1 raz

12 sty 2007, 20:39
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA06 gru 2006, 15:26

POSTY        91
<!--coloro:#FF0000--><span style="color:#FF0000"><!--/coloro-->Czy ma ktoś słowniki rodzajów dokumentów?<!--colorc--></span><!--/colorc-->

13 sty 2007, 16:10
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
Jeśli odbiorca pisma wysyłanego na zewnątrz jest inny, niż podmiot, z którym związana jest sprawa (np. odbiorcą jest prezes zarządu i na jego adres ma iść wezwanie), to przy nazwie i adresie spółki należy wyczyścić pole "sposób wysyłki": poczta, który jest generowany automatycznie.
Wtedy będzie tylko JEDEN pasek adresowy - odbiorcy.

teges                    

<!--coloro:#FF0000--><span style="color:#FF0000"><!--/coloro-->Czy ma ktoś słowniki rodzajów dokumentów?<!--colorc--></span><!--/colorc-->

Słowniki chyba każdy tworzy własne.

Ostatnio edytowano 14 sty 2007, 13:24 przez Nadir, łącznie edytowano 1 raz

13 sty 2007, 21:35
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 79 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona