Teraz jest 04 wrz 2025, 07:32

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 49 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Konsolidacja i centralizacja systemów celnych i podatkowych 
Autor Treść postu
Specjalista

REJESTRACJA27 kwi 2010, 11:57

POSTY        481
Post Re: Konsolidacja i centralizacja systemów celnych i podatkow
cyt.:"W związku z przygotowaniem izb i urzędów skarbowych do planowanych zmian organizacyjnych w zakresie centralizacji procesów pomocniczych w administracji podatkowej oraz wdrażaniem założeń Programu e-Podatki, Departament Administracji Podatkowej w uzgodnieniu z Departamentem Informatyki Ministerstwa Finansów rozpoczął realizację zadania - Konsolidacja procesów w administracji podatkowej w zakresie obsługi informatycznej.
(...) 2.    Przygotowanie służb IT do działania wr modelu usług:
2.1    Usługi regionalne (identyfikacja i modelowanie usług).
2.2    Usługi centralne (opracowanie modelu świadczenia usług centralnych).(...)"

http://www.skarbowcy.pl/blaster/extarti ... e_id=19386

Czy dobrze rozumiem,że to oznacza brak informatyków w US?

20 mar 2013, 17:43
Fachowiec

REJESTRACJA16 maja 2006, 21:36

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
Informatycy będą ale ma to być jakoś INACZEJ. Czyli nastąpi zmiana.

21 mar 2013, 09:21
Fachowiec

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
Wkrótce po świętach Wielkanocnych pojawią się nowe, rzetelne informacje dotyczące zmian w IT.   Zmianami w zakresie przeniesienia aplikacji z US do IS zajmuje się zespół trzeci. Czy wkrótce zasypie nas ankietami dot. płac, kadr, FK ?
A może określi jaki program CRM zostanie zainstalowany w IS i US ?

25 mar 2013, 17:41
Znawca

REJESTRACJA27 lis 2006, 18:05

POSTY        128
A skąd masz takie rzetelne informacje ;) , że pojawią się one po świętach?
Na chwilę obecną aktualna ankieta www, podczas wprowadzania danych kilkunastokrotnie wywaliła przy okazji stronę intranetową IS Poznań :zeby:
Cóż jak, ktoś stawiając ankietę nie wie, że mogą wystąpić niezgodności wynikające z użycia dwóch róznych (jak mniemam) PHP dla  bazy mysql, zaś pady serwera www tłumaczone są nadmiernym ruchem. Czym jest aktywność kilkudziesięciu ankietujących z US na web serwer.

27 mar 2013, 19:01
Fachowiec

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
tommek                    

A skąd masz takie rzetelne informacje ;) , że pojawią się one po świętach?

Po spotkaniu z Wizjonerem.

Czy ten serwer to włącza się dopiero od 8.00 czy też miał zwis ?  A o której go wyłączają ?
Dziś już mnie ze 3 razy wywalił na pierwszych punktach. Ktoś zaobserwował, że wypełnienie zajęło mu 3 godziny. Na pewno pobiję ten rekord.

28 mar 2013, 10:59
Znawca

POSTY        128
Dzisiaj miałem wolne więc nie wiem, wczoraj mi zajęło to jakieś 2 godziny, na szczęście pady nie powodowały utraty danych i dobrnąłem do szczęśliwego końca. Serwera nie wyłączają.  Po wyświetlającym się błędzie  znalazłem prawdopodobną przyczynę wynikającą z tego, że intranetowa witryna była posadzona na php i mysql-u, zaś ankieta to jakiś ściągnięty GNU - generator szablonów ankiet z innym php, który nie współpracuje prawidłowo z osadzonym mysqlem. Stąd te pady najpierw serwera ankiet a następnie witryny IS Poznań. Nie wiem na czym stoi ten web serwer skoro nie daje sobie rady z takim małym ruchem ?

28 mar 2013, 18:59
Fachowiec

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
Ruszyła akcja propagandowa MF.  Na filmie pod tytułem "Eksperci o chmurze obliczeniowej resortu finansów" zapoznajemy się z hasłami dotyczącymi KIC. Pokazują też migawki z CPD w Radomiu a właściwie z początku montażu podzespołów. I chociaż narrator filmu mówi,że w "CPD umieszczono aplikacje celne i podatkowe..." to wiemy jak jest, Ale to jest film propagandowy na przyszłość.

W filmie przewija się kilka postaci w tym z IBM i HP , które mówią, że to one zaproponowały MF to rozwiązanie -Chmurę prywatną- co ma wg badań dać oszczędności ekonomiczne rzędu 10-20% ( na czym nie powiedzieli ale to krótki film).

Pod koniec filmu pojawił się młody człowiek z HP, który mnie zaciekawił swoim newsem  O tym nie było w żadnych materiałach z MF. A może forumowicze już jednak słyszeli coś o nowo powstałym sklepie internetowym w którym będziemy zamawiali aplikacje w przyszłości.   Cytuję "

(...) docelowo zmówienia aplikacji będą składane w modelu sklepu internetowego a ich realizacja będzie automatyczna co pozwoli na skrócenie czasu dostawy infrastruktury z poziomu dzisiejszych miesięcy do minuty"

Ciekawe jak będzie działał ten sklep i w jakiej walucie. Może bitcoinach ? A może go nie będzie ? Jednak to ANI IBM ani HP nie wygrali przetarg na e-Podatki. To co będzie ?

10 kwi 2013, 18:27
Fachowiec

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
Pierwsze kłopoty za nami.  Wygląda na to ,że dopiero co zwirtualizowany system Tivoli ożył i zaczął ponownie przesyłać instalacyjne pakiety. Czas na kolejne ...

Chmury zawisły nad konsolidacją informatyki i systemów pomocniczych.  Różnorodność rozwiązań w tym zakresie jest porażająca dla twórców zmian.  Okazało się, że są US , które nie zatrudniają oficjalnie żadnego informatyka i jakoś funkcjonują a każda z 16 IS ma inną strukturę IT.  Informatycy będą musieli poczekać co najmniej do września na propozycje nowych struktur i opisy stanowisk.  Szykuje się zmiany, które mogą zaszokować NUS i DIS.

16 kwi 2013, 18:25
Specjalista

REJESTRACJA27 kwi 2010, 11:57

POSTY        481
"Wolność Tomku w swoim domku" -i tak jest dokładnie, co US to inne rozwiązania i to nie tylko w zakresie informatyki... ciekawa jestem tych zmian-nie ukrywam  B)))

16 kwi 2013, 19:29
Znawca

POSTY        128
tranqilo                    

Pierwsze kłopoty za nami.  Wygląda na to ,że dopiero co zwirtualizowany system Tivoli ożył i zaczął ponownie przesyłać instalacyjne pakiety. Czas na kolejne ...

Ja tam nie jestem pewien czy to wirtualny Tivoli śle dystrybucje,  gdyż otrzymałem informację, że "po wirtualizacji serwerów technologicznych w MF CPD Warszawa nie jest obecnie możliwe wykonywania dystrybucji oprogramowania poprzez system Tivoli. Termin usunięcia powyższego problemu na razie Ministerstwo Finansów nie określiło."

tranqilo                    

Chmury zawisły nad konsolidacją informatyki i systemów pomocniczych.  Różnorodność rozwiązań w tym zakresie jest porażająca dla twórców zmian.  

Chyba to najlepsza pora by postąpić jak Aleksander Wielki z węzłem gordyjskim.

tranqilo                    

Okazało się, że są US , które nie zatrudniają oficjalnie żadnego informatyka i jakoś funkcjonują a każda z 16 IS ma inną strukturę IT.  Informatycy będą musieli poczekać co najmniej do września na propozycje nowych struktur i opisy stanowisk.  Szykuje się zmiany, które mogą zaszokować NUS i DIS.

Taki stan w dużej mierze zasługa DI, który nie zajął stanowiska podczas opracowywania przez AP struktur urzędów, co skutkowało swobodnym wyborem przez NUS możliwości utworzenia lub nie komórki IF (lub subkomórki ;) w OL) w urzędzie.

17 kwi 2013, 08:12
Zaawansowany

REJESTRACJA18 maja 2009, 13:35

POSTY        66
tommek                    

tranqilo                    

Ja tam nie jestem pewien czy to wirtualny Tivoli śle dystrybucje,  gdyż otrzymałem informację, że "po wirtualizacji serwerów technologicznych w MF CPD Warszawa nie jest obecnie możliwe wykonywania dystrybucji oprogramowania poprzez system Tivoli. Termin usunięcia powyższego problemu na razie Ministerstwo Finansów nie określiło."

śle

17 kwi 2013, 09:47
Fachowiec

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
Obaj macie rację. Bo śle ale ni wiadomo czy wirtualny czy ... pracownik zatrudniony przez DI.

Mam nadzieję, że to jednak zwirtualizowany system zaczął działać. Jak to sprawdzić ?

17 kwi 2013, 16:00
Fachowiec

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
Będziemy mieli  PIRAMIDĘ ..... holograficzną na kółkach.

MinFin wybrało dostawcę piramidy holograficznej na potrzeby KIC. Do piramidy zostanie dołączony 120s film animowany FullHD oraz model 3D serwerowni lub innego urządzenia do wyświetlania podczas targów komputerowych CEBIT 2013.
Promocja polskiej informatyki ?

Może na tym kolejnym filmie zobaczymy już działająca serwerownię bo na poprzednich to był tylko montaż szaf i urządzeń w szafach.
Dobrze by było gdyby serwerownia zadziałała przed kolejną akcją zeznaniową.

09 maja 2013, 22:11
Znawca

POSTY        128
tranqilo                    

MinFin wybrało dostawcę piramidy holograficznej na potrzeby KIC. Do piramidy zostanie dołączony 120s film animowany FullHD oraz model 3D serwerowni lub innego urządzenia do wyświetlania podczas targów komputerowych CEBIT 2013.
Promocja polskiej informatyki ?

Może na tym kolejnym filmie zobaczymy już działająca serwerownię bo na poprzednich to był tylko montaż szaf i urządzeń w szafach.
Dobrze by było gdyby serwerownia zadziałała przed kolejną akcją zeznaniową.

Link nie działa, zaś na stronie KIC-u (http://www.kic.gov.pl/) jest "film promocyjny z realizacji projektu Konsolidacja i centralizacja systemów celnych i podatkowych" na którym migają diody pracujących switchy i dysków sas czyli jest dobrze ;)

10 maja 2013, 07:24
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 49 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona