Informatycy są potrzebni "inaczej". W US to nie, zbędni. Ale w firmie outsourcing-owej to już bez nich sie nie da. I tyle
23 sty 2012, 18:42
Re: Instalacja POLTAX i SPED 18.01.2012
sugobkt
Drodzy uczestnicy dyskusji o grece w Sped-zie, pragnę was poinformować, że wydruki nie są po grecku ale po polsku z "małym" błędem polegającym, na tym, że powstały pdf wykorzystuje czcionkę "Symbol" a tam "a" to "alfa" i tak dalej.
Dobra informacja jest tak, że (jeśli informatycy w US zadziałają) od jutra pdf będą zawierały również inne czcionki i Wasze wydruki staną się bardziej czytelne.
Gdyby tylko to wystarczyło to po dzisiejszej rekonfiguracji raporty by szły jak złoto. Widać są jeszcze jakieś inne błędy. Na forum IT-MF pojawiły się głosy , że część usów po prostu nie dostała w paczce instalacyjnej programu do raportów. Czy tak było ?
Są jeszcze jakieś problemy z e-Deklaracjami - nie przechodzą ( a zbliża się 25) , e-formularze są niedostępne na www.mf.gov.pl ,... . Długa lista. Kto się w tym połapie? Bo mam wrażenie, że HelpDesk już jest całkiem zasypany zgłoszeniami i do końca zimy się nie odkopią.
____________________________________ "Tylko zmiana jest niezmienna" - Heraklit
23 sty 2012, 19:11
A co z kontrolą między dokumentami dla PIT-37, PIT-36. Ciągle nie ma, paczek nie księguje bo potem jak do tego wrócę. Co roku to samo porażka :[
23 sty 2012, 19:20
sugobkt
Pewnie za poniższy tekst kilku a może nawet i więcej z was powiesi na mnie parę psów ale trudno. Rozumiem Wasze wkurzenie na zaistniałą sytuację i głupio się stało, że tak wyszło.
Drodzy uczestnicy dyskusji o grece w Sped-zie, pragnę was poinformować, że wydruki nie są po grecku ale po polsku z "małym" błędem polegającym, na tym, że powstały pdf wykorzystuje czcionkę "Symbol" a tam "a" to "alfa" i tak dalej.
Dobra informacja jest tak, że (jeśli informatycy w US zadziałają) od jutra pdf będą zawierały również inne czcionki i Wasze wydruki staną się bardziej czytelne.
Pozdrawiam Bogusław
To to nie było po grecku??? Cholera, a ja już tak się ucieszyłem, że znam grecki, przynajmniej w piśmie, że zakupiłem wycieczkę do tego wspaniałego kraju w nadziei, że nie będę miał żadnych kłopotów z komunikacją. A tu taki bigos. To znaczy masakra. Oczywiście chciałem napisać mussaka.
23 sty 2012, 21:50
[To to nie było po grecku?? :( Cholera, a ja już tak się ucieszyłem, że znam grecki, przynajmniej w piśmie, że zakupiłem wycieczkę do tego wspaniałego kraju w nadziei, że nie będę miał żadnych kłopotów z komunikacją. A tu taki bigos. To znaczy masakra. Oczywiście chciałem napisać mussaka.[/quote]
Miałam na języku ripostę na "wytyk" Pana Bogusława o "grece" w naszym programie. Ale Ty Rychu celnością swojego posta powaliłeś mnie na kolana. A i chyba mądralę .... choć trochę "obeszło". Brawo!
Trochę nieporadnie cytowałam Rycha. Rychu wybacz!
23 sty 2012, 22:17
Problem z greką naprawiony. Drukuje się już normalnie - po polsku:) Teraz problem jest inny. Nie przechodzą znowu deklaracje. Po 23 każdego miesiąca mam ok 800 VATów elektronicznych- teraz mam 200. Albo reszta nie przeszła, albo ludzie nie dali rady wysłać. Jeśli pierwsza opcja to pół biedy, bo kiedyś dojdą. Gorzej jak druga, bo ludziom wisi czemu to badziewie nie działa ( słusznie zresztą), a jak zwykle oberwą pracownicy US, którzy by chcieli szybko te dokumenty zweryfikować, ale nie mogą. Po raz kolejny podziękowania Wielkim informatykom MF- idealny przykład niewłaściwych ludzi na niewłaściwym miejscu. Chyba non stop problemy z różnymi aplikacjami to nie dzieło przypadku.
Jakby na potwierdzenie: "Szanowni Państwo, Departament Informatyki informuje, że w związku z problemami technicznymi nie działa usługa integracji e-Deklaracje - POLTAX/VIES. Oznacza to, że dokumenty przesyłane drogą elektroniczną nie są przekazywane do systemów SPED (i POLTAX) oraz VIES. Informacja o udostępnieniu usługi zostanie przekazana w odrębnym komunikacie. Prosimy o przekazanie powyższej informacji do podległych urzędów skarbowych. Przepraszamy za utrudnienia"
Pewnie najlepiej tuż przed 25.
24 sty 2012, 06:41
Kilka wyjaśnień do wypowiedzi Wielce Szanownych przedmówców:
supersaper
Problem wystąpił (jak wynika z tytułu tematu) 18-go. Dziś mamy 23-go. Jak widać działanie jest w iście ekspresowym tempie. Gdyby ktokolwiek w US działał z taką prędkością, nie zarobiłby na kawałek suchego chleba.
Nawet nie 18-go, a 17-go czyli 6 dni, co prawda było 2 dni wolnego w poniedziałek rano też nikt nie instalował czyli z 6 dni robi się trochę mniej. W tym czasie trzeba było nie tylko ustalić przyczynę takiego zachowania się aplikacji, ale również przetestować rozwiązanie problemu. Sprawa była o tyle trudna, że raporty w środowisku programistycznym wykonywały się poprawnie. Faktycznie pierwsze podejrzenia padły na to, że raporty są po grecku i problemem jest polonizacja. Potrzeba było chwili czasu aby ustalić, że greka na raportach pojawia się w wyniku zadziałania mechanizmu automatycznego podmieniania czcionki. Informatycy wiedzą o czym piszę, a jeśli kogoś to interesuje to wyjaśniam, że z tym mechanizmem można spotkać się nawet w dokumencie np. Word-a. Gdy otwieramy dokument zawierający tekst zapisany w czcionce, której nie ma na komputerze system zamienia ją automatycznie na inną. Gdyby serwer wydruków podmienił czcionkę na inną byłoby zapewne łatwiej. Jak to mówił w Sheku osił "niebieski kwiat i oście, niebieski kwiat i oście. Byłoby łatwiej gdybym nie był daltonistą" Przygotowanie stosownych skryptów modyfikujących serwer, wydruków, zamiennik instalacji to wszystko zabiera czas. Z dat na mailach wynika, że dystrybucja poszła w piątek niestety po południu. Rozwiązanie problemu nie było może natychmiastowe ale .....
Grzecho
Zrzucenie teraz poniekąd problemu na Informatyków i pisanie w stylu "że mogli byście mieć (Użytkownicy) już od jutra poprawnie działające raporty, ale widocznie Informatykom się nie chciało zadziałać i miejcie jak coś do Nich pretensje" jest co najmniej niesmaczne. I jak najbardziej niesprawiedliwe, bo całe odium w takich sytuacjach skupia się właśnie na Informatykach.
Jeśli moja wypowiedź została odebrana, tak jak brzmi powyższy głos w dyskusji to przepraszam, ale o tym kiedy dana zmiana (po udostępnieniu zestawu) zostanie zainstalowana w US zależy od koleżanek i kolegów informatyków (życzę aby to się nie zmieniło – według mnie służby informatyczne na poziomie US są potrzebne i niezbędne).
rychu
To to nie było po grecku?? Cholera, a ja już tak się ucieszyłem, że znam grecki, przynajmniej w piśmie, że zakupiłem wycieczkę do tego wspaniałego kraju w nadziei, że nie będę miał żadnych kłopotów z komunikacją. .....
Z tego co opowiadali mi znajomi Grecja to turystycznie ciekawy kraj i zapewne z wykupionej wycieczki będzie wiele radości i miłych wspomnień oraz choć w drobnym stopniu złagodzi traumatyczne przeżycia związane z problemami podobnymi do tu opisywanych.
Pozdrawiam.
24 sty 2012, 09:28
Problem rozpoczął się 12.01-wtedy zostało wstrzymane przekazywanie deklaracji do Sped ( Poltax)/VIES. Później była instalacja nowego Speda, która jeszcze dołożyła do pieca. Teraz uporali się z raportami po grecku, to znowu nie są przekazywane deklaracje (w sumie od 12.01. 2 razy były puszczone po kilka) Nie wiem kogo to jest wina jak nie informatyków? Nasza? Nie widze w tym nic niesmacznego, że kilka osób śmiało zwrócić uwagę i wskazać odpowiedzialnych. Minister jeden czy drugi na informatyce się nie zna, dlatego ma od tego ludzi. Skoro się nie nadają to chyba czas na zmiany. Można się sfrustrować jak się widzi non stop to samo czyż nie?
24 sty 2012, 09:43
sugobkt
Rozwiązanie problemu nie było może natychmiastowe ale .....
Powiedz to podatnikom. Po ostatniej "sierpniowej rewolucji informatycznej" trochę dokumentów gdzieś utknęło i w ogóle nie dotarło do USów. A to jak reagowali na nasze prośby o ponowne przesłanie i przepraszanie (za nie nasze błędy!) nie nadaje się do upubliczniania.
____________________________________ Służ panu wiernie, on ci za to pierdnie.
25 sty 2012, 19:27
Pinero
sugobkt
Rozwiązanie problemu nie było może natychmiastowe ale .....
Powiedz to podatnikom. Po ostatniej "sierpniowej rewolucji informatycznej" trochę dokumentów gdzieś utknęło i w ogóle nie dotarło do USów. A to jak reagowali na nasze prośby o ponowne przesłanie i przepraszanie (za nie nasze błędy!) nie nadaje się do upubliczniania.
Jak to mówi moja córka "sorki", ale mam wrażenie, że chyba nie do końca się rozumiemy. Ja ustosunkowywuję się do czasu niedostępności związanej z "greką" w raportach SPED-a a nie do czasu niedosyłania dokumentów drogą elektroniczną. I to tyle.
A tak już z innej beczki to ostatnio przeglądałem wątek "POLTAX po portingu" i nie bardzo chciał mi się go wznawiać ale zauważyłem, że
Upierdliwe jest także to, że przejście na nowe pole powoduje automatyczne zaznaczenie całej jego treści a zbyt szybkie, lub przypadkowe naciśnięcie jakiegoś znaku powoduje nadpisanie nowej treści.
W celu "odzyskania" utraconego w ten sposób tekstu (do czasu opuszczenie pola) można wcisnąć kombinację klawiszy CTRL+U a pierwotna (czyli taka jaka była w momencie wejścia kursora do pola - niekoniecznie musi być to wartość pobrana z bazy danych) zawartość pola powinna powrócić. Na liście klawiszy kombinacja ta występuje pod nazwą "Poprzednia wartość pola". Zasadniczo powinno to działać dla wszystkich pól w aplikacji POLTAX.
Pozdrawiam.
26 sty 2012, 10:07
Przesłany przed trzynastą zestaw 292_IS do zainstalowania w trybie pilnym do 30.01.2012 do godz. 8:00 , czyli praktycznie dzisiaj, właśnie się elegancko w jednym z US wywalił...
Pozdrawiam.
27 sty 2012, 14:50
no nie tylko jeden US - u nas też . Nikt nie raczył nas poinformować o tym aby tego (pilnego) zestawu jednak nie instalować. Po instalacji - słowniki się nie wgrały - oraz sypnęło paroma błędami i instalacja pozostała w trybie administratora - sytuacja u mnie wystąpiła w piątek po godz pracy. Po telefonie do HD Pani stwierdziła, że już dawno wiedzą o problemie i zdziwiona była, że my o tym nie wiemy - brak słów - po 15stej faktycznie pojawił się pakiet 292a_IS
rozwiązaniem jest instalacja nowego zestawu 292a_IS. Odp. z HD otrzymałem przed 17stą
powodzenia - coraz przyjemniej się robi
27 sty 2012, 22:15
szperacz
: Po telefonie do HD Pani stwierdziła, że już dawno wiedzą o problemie i zdziwiona była, że my o tym nie wiemy -
A teraz to ja jestem zdziwiony. Od dłuższego czasu ani MF ani IS (przynajmniej moja) nie rozsyłają do US-ów HD-sków, które dotyczą wszystkich US. Co do, których istnieje pewność, że problem wystąpił, mógł wystąpić, a w każdym US. To tylko pokłosie tej decyzji. Dlaczego MF podjął taką decyzję? Można się tylko domyślać.
Raczej jest pytanie ile US-ów wykonało zwielokrotnioną pracę. A raczej chyba ile problemów uciekło, czy też ile problemów udałoby się rozwiązać szybciej.
A, że ten „brak koordynacji” czasami się ujawnia.
28 sty 2012, 08:33
Sądząc po ilości poprawek, teraz płacą za ilość. Odpowiadając każdemu Urzędowi indywidualnie mamy kilkaset pozytywnie załatwionych Help Desków.