Cóż testy można przeprowadzać bez konieczności eksperymentowania na królikach doświadczalnych (usach), są generatory ruchu np oprogramowanie do routerów CISCO sam miałem z tym styczność można generować różnoraki ruch pewnie dało by się coś zasymulować w miarę realny ruch, a potem jakieś piloty po urzędach.
Najgorsze jest to, że był to przetarg na sprzęt i usługę był w głównej mierze oparty o kryterium najniższej ceny.
Juniper realizuje większość zadań w oparciu o soft linuxopodobny JunOS (tak mi na to wygląda) co chyba nie jest najefektywniejszym rozwiązaniem. Druga sprawa, że urządzenie ma realizować w czasie rzeczywistym wiele funkcji IPS, QoS, FW, AV, VPN i może coś jeszcze. Nie wiem czy sprzęt za ok 2000 dolarów mimo wspaniałych parametrów podawanych przez producenta jest tym właściwym rozwiązaniem? Czas to zweryfikuje.
Patrząc na opis zastosowań SRX-ów ze strony producenta w języku polskim można mieć pewne wątpliwości:
"SRX 210 może być wykorzystywany jako firewall/VPN/UTM w małych biurach, podłączonych do Internetu również za pomocą połączeń WAN (ADSL, Ethernet po światłowodzie)."
"SRX 220 znajdzie zastosowanie w niewielkich lokalizacjach wymagających podłączenia urządzeń i komputerów portami Gigabit Ethernet."
"SRX 240 jest modelem przeznaczonym do średniej wielkości biur wielkości kilkudziesięciu – stu użytkowników oraz do koncentrowania tuneli VPN z mniejszych lokalizacji i ochrony serwerów udostępnionych w firmowej strefie DMZ."duże urzędy dostają 240, średnie 220 a małe 210, chyba to o czymś świadczy.