Teraz jest 04 wrz 2025, 09:26

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 45 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
AV czy UTM 
Autor Treść postu
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA05 lut 2008, 17:45

POSTY        84
Post Re: AV czy UTM
supersaper                    

tranqilo                    

Serwer TrendMikro już działa w każdym urzędzie. UFF!!
Dziś nawet większość powinna być po rejestracji. Pozostało zainstalowanie na końcówkach nowych wersji.

Potem będzie jakieś 3 lata spokoju aby ten topik na nowo reaktywować przy zakupie urządzenia UMT.
Ale to już całkiem nowa bajka.

Przekonam się jak działa (a raczej czy działa)  nowy TM, jak tylko ktoś zreanimuje sieć. Mam nadzieję, że to nie przez TM zdechła  ;)

Obrazek
Nie przekroczył progu wyborczego 5% ? :blush:
Wyniki testów ze strony: http://tech.wp.pl/kat,1009779,title,Kto ... omosc.html

04 kwi 2011, 21:10
Fachowiec

REJESTRACJA16 maja 2006, 21:36

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
Tak bywa gdy o zakupie decyduje tylko cena (`100%).

04 kwi 2011, 21:57
Fachowiec

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
W ciągu miesiąca wszyscy będą mieli UTM.  Powinien dzięki temu zaniknąć spam a może nawet zanikną szkodniki z internetu.  Ciekaw jestem czy w związku z UTM istnieje jakaś koncepcja udostępnienia internetu w US dla interesantów w roli GOŚĆ.  Bo mnie się coś takiego nie podoba z wielu względów. Ale może się mylę?

03 cze 2011, 21:16
Fachowiec

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
Ruszyło się. Do końca czerwca wszyscy będą mieli UTM a od września kolejny etap wdrożenia i będzie bardziej KORPORACYJNIE ( jak się znajdą pieniądze na kolejne wydatki z tym związane)
Na razie nowe wdrożenie nie pogorszyło warunków pracy w urzędach.

18 cze 2011, 20:59
Znawca

REJESTRACJA27 lis 2006, 18:05

POSTY        128
tranqilo                    

Ruszyło się. Do końca czerwca wszyscy będą mieli UTM a od września kolejny etap wdrożenia i będzie bardziej KORPORACYJNIE ( jak się znajdą pieniądze na kolejne wydatki z tym związane)

Na jakiej podstawie twierdzisz, że nie pogorszyło ?

Pogorszyło w stopniu zauważalnym.

19 cze 2011, 14:45
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA11 lis 2006, 20:46

POSTY        450

LOKALIZACJAU-S-A
tranqilo                    

W ciągu miesiąca wszyscy będą mieli UTM.  Powinien dzięki temu zaniknąć spam a może nawet zanikną szkodniki z internetu.  Ciekaw jestem czy w związku z UTM istnieje jakaś koncepcja udostępnienia internetu w US dla interesantów w roli GOŚĆ.  Bo mnie się coś takiego nie podoba z wielu względów. Ale może się mylę?

Z tego co wiem jeden z US w moim regionie na potrzeby internetu dla petenta zakupił neostrade, z tego co wiem wygląda to tak że na sali obsługi jest wydzielone stanowisko i oprogramowaniem do E-deklaracji.
Ale chyba bardziej masz na myśli jakiś hot-spot.

19 cze 2011, 16:01
Fachowiec

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
Grzecho                    

tranqilo                    

Ale chyba bardziej masz na myśli jakiś hot-spot.

Nie. Interesuje mnie czy MF nie wymusi wykorzystania opcji GOŚĆ. Ale to przy szybkości naszej sieci tylko teoria. W zeszłym tygodniu siec się zatkała na poprawkach Microsoftu. To co tu chcieć więcej?

19 cze 2011, 23:11
Fachowiec

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
tommek                    

tranqilo                    

Na jakiej podstawie twierdzisz, że nie pogorszyło ?

Pogorszyło w stopniu zauważalnym.

Dobrze. U mnie nie pogorszyło bo KAV jest wyłączony.  
A co się pogorszyło u Ciebie ? Może też powinienem sprawdzić ? Bo to , że aplikacje takie jak VIES i SERCE ledwo zipią wynika z bardzo ograniczonej przepustowości sieci WAN.

Nie wiem jak będzie we wrześniu po zapowiadanych zmianach.

19 cze 2011, 23:16
Znawca

POSTY        128
tranqilo                    

Dobrze. U mnie nie pogorszyło bo KAV jest wyłączony.  
A co się pogorszyło u Ciebie ? Może też powinienem sprawdzić ? Bo to , że aplikacje takie jak VIES i SERCE ledwo zipią wynika z bardzo ograniczonej przepustowości sieci WAN.

Nie wiem jak będzie we wrześniu po zapowiadanych zmianach.

Problemy z podłączeniem do SAB-a raz się łączy raz nie, brak w tym reguły, po zalogowaniu czasami ludzie czekają po klika min aby móc na nim działać. Problem z VIES-em, SERCEM i Videotelem - łączenie z serwerami, aplikacje lokalne pomiędzy tzw. zonami też zrywają połączenie, nie zawsze PC-ty synchronizują czas z Juniperem. Nie mówię, że jest to tragiczne a jedynie dokuczliwe, ale przed instalacją tego (pominę dosadne określenie) Junipera nie było żadnych problemów. Przepustowość WAN dla naszego US była wystarczająca z routem CISCO. KAV u nas jak sądzę jest włączony, nie wiem dlaczego masz wyłączony, dziwne nie po to kupowali urządzenia by miały wyłączony AV. Dobrze, że nie ma aktywnego VPN-a wtedy poznalibyśmy właściwą wydajność SRX-ów ;).
Swoją drogą jak zobaczyłem "oryginalnie" mocowanie do SRX-a kabelków zasilacza oraz samego zasilacza na specjalnej tacce za pomocą opasek samozaciskowych dołączonych przez Junipera zrobiło mi się "niedobrze".

21 cze 2011, 09:30
Fachowiec

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
W końcu i do mnie dotarły informacje o problemach powstałych od dnia zmian w sieci. Są problemy z odbieraniem poczty na SAB i jakieś zawieszenia w trakcie obróbki dokumentów. Wymaga to jeszcze zbadania. ja akurat rzadko korzystam z tego serwera i dlatego nie zwróciłem nań uwagi.  Boję się teraz co będzie od września. czy nie czekają nas takie kłopoty jak problemy z dostępem do hurtowni w tym tygodniu.

Szkoda, że przed zakupem nikt tego nie przetestował w jakimś urzędzie i izbie o rozbudowanej, złożonej sieci.

21 cze 2011, 14:55
Znawca

POSTY        128
tranqilo                    

W końcu i do mnie dotarły informacje o problemach powstałych od dnia zmian w sieci. Są problemy z odbieraniem poczty na SAb i jakieś zawieszenia w trakcie obróbki dokumentów. Wymaga to jeszcze zbadania. ja akurat rzadko korzystam z tego serwera i dlatego nie zwróciłem nań uwagi.  Boje sie teraz co będzie od wrzesnia. czy nie czekaja nas takie kłopoty jak problemy z dostepem do hurtowni w tym tygodniu.

Szkoda ,że przed zakupem nikt tego nie przetestowal w jakim urzedzie i izbie o rozbudowanej, złozonej sieci.

Cóż testy można przeprowadzać bez konieczności eksperymentowania na królikach doświadczalnych (usach), są generatory ruchu np oprogramowanie do routerów CISCO sam miałem z tym styczność można generować różnoraki ruch pewnie dało by się coś zasymulować w miarę realny ruch, a potem jakieś piloty po urzędach.
Najgorsze jest to, że był to przetarg na sprzęt i usługę był w głównej mierze oparty o kryterium najniższej ceny.
Juniper realizuje większość zadań w oparciu o soft linuxopodobny JunOS (tak mi na to wygląda) co chyba nie jest najefektywniejszym rozwiązaniem. Druga sprawa, że urządzenie ma realizować w czasie rzeczywistym wiele funkcji IPS, QoS, FW, AV,  VPN  i może coś jeszcze. Nie wiem czy sprzęt za  ok 2000 dolarów mimo wspaniałych parametrów podawanych przez producenta jest tym właściwym rozwiązaniem? Czas to zweryfikuje.
Patrząc na opis zastosowań SRX-ów ze strony producenta w języku polskim można mieć pewne wątpliwości:

"SRX 210 może być wykorzystywany jako firewall/VPN/UTM w małych biurach, podłączonych do Internetu również za pomocą połączeń WAN (ADSL, Ethernet po światłowodzie)."
"SRX 220 znajdzie zastosowanie w niewielkich lokalizacjach wymagających podłączenia urządzeń i komputerów portami Gigabit Ethernet."
"SRX 240 jest modelem przeznaczonym do średniej wielkości biur wielkości kilkudziesięciu – stu użytkowników oraz do koncentrowania tuneli VPN z mniejszych lokalizacji i ochrony serwerów udostępnionych w firmowej strefie DMZ."

duże urzędy dostają 240, średnie 220 a małe 210, chyba to o czymś świadczy.

21 cze 2011, 21:08
Fachowiec

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
Niedługo rewolucja. Serwery zmienią swoje IP część PC też. Będzie znowu ciekawie, oby po 15 maja bo może być bardzo boleśnie.

24 mar 2012, 10:34
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA11 lis 2006, 20:46

POSTY        450

LOKALIZACJAU-S-A
tranqilo                    

Niedługo rewolucja. Serwery zmienią swoje IP część PC też. Będzie znowu ciekawie, oby po 15 maja bo może być bardzo boleśnie.

Raczej serwery nie zmienią. Z tego co pamiętam w projekcie ujęte są obecne pule "nieparzyste" jako podsieć serwer-ów. To raczej PC/drukarki zmienią swoje IP na podsieć users. Ale to już rodzi pewne problemy u tych co już z kilku podsieci korzystają......

24 mar 2012, 10:55
Fachowiec

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
WOW!!

GRZECHU masz rację. Będą Duuże Problemy z przejściem.

Specjalnie tak zrobiono by nam utrudnić życie?

24 mar 2012, 11:09
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 45 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona