Teraz jest 01 wrz 2025, 12:07

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 60 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
POLTAX - nowa "V" kolumna w obsłudze dokumentu 
Autor Treść postu
Fachowiec

REJESTRACJA16 maja 2006, 21:36

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
Post POLTAX - nowa "V" kolumna w obsłudze dokumentu
Leibowitz                    

tranqilo                    

To wszystko przez te mierniki.
Czas wprowadzania ręcznego zszedł do zera to się go sztucznie wydłuża.

A czas wprowadzania e-deklaracji wydłuża się nawet do 20 dni. ( ostatni rekord dla e-deklaracji bo e-TW już dawno przekroczyły pół roku).

Jakby ten samorodny innowator , twórca zmian w POLTAXie usłyszał co o nim i jego rodzinie mówią wprowadzający dane to ze wstydu pojawiły by mu się na twarzy wszystkie odcienie czerwieni od różu aż do fioletu.

Nie denerwujcie innowatora, bo jak się wkurzy, to opracuje elektroniczne przenoszenie danych na zasadzie: skan/odczyt/weryfikacja poprawności odczytu/zapis w poltax/.
Bo wtedy nikt nie będzie musiał wklepywać PIT-11 i wszyscy będą szczęśliwi :wysmiewacz:

Reakcja była w miarę szybka w wkrótce wszystko wróci do normy sprzed ostatniej modyfikacji.  Szkoda, że zabrakło czasu na testy i akceptację użytkowników.

Co do elektronicznego przenoszenia danych to :
- na skanowaniu bez właściwej korekty i nadzoru wywrócił się ZUSowski KSI.Generalnie od skanowania i papieru się odchodzi na rzecz elektronicznego wprowadzania i przesyłania danych.

- aplikacja SPED w części ministerialnej szwankuje i szczęśliwie , że mało podatników wybiera elektroniczne składanie formularzy bo mogły by być z tego poważne kłopoty. Rekordziści z Mazowieckiego doszli aż do 12% zeznań ale nie wiadomo czy ten odsetek będzie rósł czy malał.

- szwankują też procedury, szczególnie przy współpracy z ZUS i elektronicznym przesyłaniem TW, totalny bałagan powodujący, że nie wiadomo jak z tymi TW postępować bo w paczkach papierów  przychodzą te TW ,które były wysłane elektronicznie ( w różnych plikach, źle oznakowane) i te wyłącznie na  papierze - totalny galimatias powodujący korki we wprowadzaniu

A do tego trwa akcja zeznaniowa , rozwój został ograniczony i czekamy na dalszy rozwój wypadków w związku z portingiem o którym na razie cisza.

19 mar 2010, 23:04
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)
A na dodatek Poltax i inne aplikacje padają coraz częściej. Kilkugodzinna przerwa (2, 3 razy w miesiącu) w działaniu systemu no już chyba norma w większości US (przynajmniej tych, które odwiedzam).

20 mar 2010, 17:43
Zaawansowany

REJESTRACJA18 maja 2009, 13:35

POSTY        66
supersaper                    

A na dodatek Poltax i inne aplikacje padają coraz częściej. Kilkugodzinna przerwa (2, 3 razy w miesiącu) w działaniu systemu no już chyba norma w większości US (przynajmniej tych, które odwiedzam).

Przesada, bardzo duża przesada  !!!

20 mar 2010, 21:48
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA10 lis 2006, 18:43

POSTY        93
maniek86                    

supersaper                    

Przesada, bardzo duża przesada  !!!

No mnie też się wydaje, że lekko przesadzasz z tą ilością i częstotliwością przerw. Owszem, zdarzają się dni, że aplikacje działają wolniej, co potrafi doprowadzić do szału, ale w mojej kilkunastoletniej już pracy z POLTAXem przypominam sobie najwyżej 2 przypadki, że informatykom skoczyło ciśnienie.
Może właśnie wasi informatycy są do bani, że aż tak często siada wam system.
Pozdrawiam.

21 mar 2010, 10:34
Zaawansowany

REJESTRACJA21 kwi 2007, 11:15

POSTY        66
w naszym USie przerwy w dostępie do poltaxu związane są z aktualizacjami
za nadgodzinki nie płaca więc informatykom też nie uśmiecha się pracować po godzinach

21 mar 2010, 11:07
Specjalista

REJESTRACJA14 sie 2007, 20:56

POSTY        330
W menu POLTAXU - SETUP - KEYBOARD MAPPER - chyba można zamieniać klawisze skrótu, więc jak ktoś nie może przestawić się na "strzałkę", to może poprosić informatyka, lepiej samemu nie grzebać, by mu zamienił enter ze "strzałką" w POLTAXIE.

22 mar 2010, 11:07
Zaawansowany

REJESTRACJA04 cze 2009, 13:24

POSTY        56
Ja słyszałam, że juz powstaje nowy program, który zastąpi POLTAX.
Nie wiem czy się cieszyć, czy już płakać?!?!?!?  :blink:

22 mar 2010, 12:06
Zawodowiec

POSTY        3146

anika43                    

Ja słyszałam, że już powstaje nowy program, który zastąpi POLTAX.

Ja też słyszałem - kilkanaście lat temu  :wysmiewacz:

22 mar 2010, 17:36
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA10 lis 2006, 18:43

POSTY        93
supersaper                    

anika43                    

Ja słyszałam, że już powstaje nowy program, który zastąpi POLTAX.

Ja też słyszałem - kilkanaście lat temu  :wysmiewacz:

Słyszałeś i w końcu się doczekasz, najchybniej już w czerwcu ma być nowy POLTAX.

22 mar 2010, 20:02
Fachowiec

REJESTRACJA07 gru 2007, 12:19

POSTY        1667
Nadal nie można kopiować decyzji przy okazji ZOB-D i trzeba każdą wprowadzać ręcznie punkt po punkcie. To jeden z "efektów" POLTAXU w wersji 240. Problem zgłoszono i co wersja 241 nic nie dała. Nie ma co się dziwić, w końcu najważniejsze są mierniki  :za2:

22 mar 2010, 20:23
Fachowiec

REJESTRACJA16 maja 2006, 21:36

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
W wersji 241 da się kopiować jak dawniej.

22 mar 2010, 22:36
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA18 mar 2010, 13:43

POSTY        5
Kilka słów wyjaśnienia: jeśli przestał być wymagany "dodatkowy" Enter przy wprowadzani danych szczegółowych a nadal nie można kopiować decyzji zawierającej dane szczegółowe to raczej coś się komuś pomyliło i nie wie o czym pisze. Gdyż patch opisywany poprzez Państwa jako 241 powinien zmienić obie te niedogodności.
To, że dodatkowy "Enter" może być dla osób wprowadzających dane szczegółowe niedogodnością miałem świadomość modyfikując ten moduł w ten a nie inny sposób. Zapewniam jedna wszystkich, że nie wynikało to z chęci uprzykrzenia ludziom życia. Mam takie małe pytanie do wypowiadających się jak często a może raczej czy zapoznają się z dokumentacją mówiącą o zmianach w POLTAXie. Z mojej wiedzy wynika, że nawał pracy powoduje, że raczej rzadko zaglądają Państwo do tej dokumentacji - takie jest życie i ja mam tego świadomość. Dowód: dopiero pod koniec dyskusji ktoś zaczął zastanawiać się jaką wartość informacyjną niesie nowa kolumna opisana literą "e". Gdybym dodał w module nie wejściową kolumnę z promptem ?e? a nie zastosował  takiego rozwiązanie to ciekawe kiedy byście Państwo zauważyli, że moduł do wprowadzania wyświetla dodatkowe informacje
oraz, że do e-dokumentu można dodawać bądź modyfikować pozycje szczegółowe (za wyjątkiem e-pozycji). Do tej pory nie było to możliwe. Obecnie nie za każdym razem trzeba unieważniać e-dokument  i wprowadzać go jeszcze raz jeśli walidator wykryje w nim nieprawidłowości.
W jednej z wypowiedzi znalazłem również o sobie takie zdanie "Jest jedna niełamliwa zasada: twórcy takich pomysłów są przeważnie są nieomylni, nosy mają poharowane od darcia nim po porowatym suficie i wady swoich pomysłów odbierają jako ułomność wykonawców - tego urzędniczego plebsu."
Zapewniam autora tych słów, że w pracy nad POLTAXem zawsze starałem się pamiętać, że to nie program dla mnie ale dla całej rzeszy ludzi, którym przyjdzie go wykorzystywać do codziennej pracy. Zgadzam się, że przez te kilkanaście lat pracy może nie wszystko udało mi się oprogramować tak aby było to łatwe, proste i przyjemne dla końcowego użytkownika POLTAXu (przez niektórych zwanych ?niebieskim POLTAXem? w odróżnieniu od aplikacji współpracujących jak Egzekucja, Kontrola...). Można powiedzieć, że cały POLTAX jest do d..y i pisała go grupa kretynów, która nie wie o pracy w US. Naturalnie tak też można, każdy ma prawo do własnej oceny tego systemu.
Postawie jednak takie może trochę prowokacyjne pytanie: czy sądzicie Państwo, że oprogramowanie dobre - dopasowane do potrzeb w jednym US spełni również wszystkie wymagania aby nazwać je dobrym w innym US?

Mierniki to nie moja zasługa więc na ich temat nie będę się wypowiadał.

Pozdrawiam wszystkich cieplutko i bardzo wiosennie
       Bogusław

24 mar 2010, 15:12
Zawodowiec

POSTY        3146

sugobkt                    

Kilka słów wyjaśnienia: ...
Zapewniam autora tych słów, że w pracy nad POLTAXem zawsze starałem się pamiętać, że to nie program dla mnie ale dla całej rzeszy ludzi, którym przyjdzie go wykorzystywać do codziennej pracy.
...
Pozdrawiam wszystkich cieplutko i bardzo wiosennie
       Bogusław

Dziękujemy za info z samego źródła  :brawa:  Liczymy na kolejne owocne kontakty.
Ja stoję trochę z boku (nie pracuje bezpośrednio z POLTAX-em) i obserwując tą i podobne wymiany zdań, niestety widzę pewną prawidłowość.  W resorcie MF (mówię o naszych szefach) brak jakiegokolwiek zainteresowania ergonomią pracy. Brak również choćby szczątkowej dbałości o kadry. Nie dość, że brak szkoleń, to nawet brak czasu na przeczytanie istotnych komunikatów. O ile by było prościej, łatwiej, milej, szybciej i taniej, gdyby informacja o zmianach (w tym ułatwieniach) była przekazywana niżej, a od pracowników zbierano by informację o koniecznych kolejnych modyfikacjach, możliwych ułatwieniach itp.
Fajnie, że forum skarbowcy.pl choć trochę wypełnia pustkę. Ciekawe kiedy całkowicie zastąpi pogrążające się w bezwładzie MF   :wysmiewacz:

24 mar 2010, 19:24
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA05 sty 2010, 17:32

POSTY        148
dziś musiałem wprowadzić jeden VAT-7 (inny pracownik twierdził, że nie wchodzi do POLTAX).
Szacun i współczucie dla Tych, co wprowadzają deklaracje zawodowo.
Ten 2x enter do chyba wymyślił ... no właśnie kto i dla kogo?

24 mar 2010, 19:57
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 60 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona