Teraz jest 06 wrz 2025, 11:13

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 117 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Następna strona
Aplikacja DWP - Dochody i Wydatki Podatników 
Autor Treść postu
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA19 lut 2008, 20:09

POSTY        9
Post Aplikacja DWP - Dochody i Wydatki Podatników
Jak podchodzicie do zakupów środków trwałych? Moim zdaniem zaliczanie ich do wydatków ma sens ale wyłacznie w odniesieniu do 2008r (pod warunkiem że nie było amortyzacji jednorazowej, ale skąd o tym wiedzieć), natomiast przy rozpatrywaniu ewentualnych oszczedności z lat poprzednich zakupy środków trwałych ewidentnie wszystko zniekształcają.

01 wrz 2009, 06:50
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA21 maja 2009, 19:03

POSTY        266
A zauważyliście uwagę na str.33 Aktualizacji/Uwag o charakterze ogólnym:
VAT 10 występuje przy nabyciu środka transportu, usunięto by się nie dublowało???
Nie wiem, drodzy autorzy programu, czy usunięto by sie nie dublowało. Ale uśmiałam się do łez  :wysmiewacz:

01 wrz 2009, 07:35
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA12 sie 2009, 16:51

POSTY        26
Ivka                    

A zauważyliście uwagę na str.33 Aktualizacji/Uwag o charakterze ogólnym:
VAT 10 występuje przy nabyciu środka transportu, usunięto by się nie dublowało???
Nie wiem, drodzy autorzy programu, czy usunięto by sie nie dublowało. Ale uśmiałam się do łez  :wysmiewacz:

bardziej zabawne jest to, ze po 2 importach system pokazuje różne dane dla tego samego podatnika dla określonych kryteriów. I nie są to jakieś drobne różnice :/
tak właściwie to nie wiem czy należy się z tego śmiać, czy raczej płakać.

Swoją drogą, czy komuś zaimportowały się SD-Z1 i SD-Z2?
I czy macie wszystkie darowizny z CZM?

Molikk

01 wrz 2009, 08:04
Amator

REJESTRACJA04 sie 2009, 13:12

POSTY        21
U nas walczymy z importem danych od 28.08.2009 . Narazie bez powodzenia. Mamy gorącą linię z autorem programu. W poprzedniej wersji import od podstaw przechodził przez 5 dni , w obecnej nie wiemy. Puszczanie przez weekend nie pomogło - duża baza i mamy schody, program wysypuje się na kolejnych skryptach.
Do importu danych w DWP trzeba mieć wiele cierpliwości, co do wartości zebranych danych - narazie nie możemy się wypowiedzieć , ale to co przeczytaliśmy na forum .... daje do myślenia

01 wrz 2009, 10:21
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA21 maja 2009, 19:03

POSTY        266

Swoją drogą, czy komuś zaimportowały się SD-Z1 i SD-Z2?
I czy macie wszystkie darowizny z CZM?

Z tego co się orientuję, to z CZM "sciąga" tylko to co jest wprowadzone aktem notarialnym. Wszelkie inne informacje wpisane na podstawie dokumentu "INN' nie są zbierane.
SD-Z1 importuje poprawnie (z POLTAXu).

Wszystko to jest opisane w tych nieszczęsnych zmianach o charakterze ogólnym - co skąd "ściąga", co się dubluje i na co trzeba uważać :mur:

A co do "podwójnego" importu i błędów po nim - któraś wersja robiła tak, że po pierwszym imporcie danych dzieliła dochody małżonków na pół, po drugim już na 4  :wysmiewacz: dalej bałam się sprawdzać  :wysmiewacz: Przy czym z tego co pamiętam wydatki pozostawiała bez zmian :wysmiewacz:  :wysmiewacz:  :wysmiewacz:

01 wrz 2009, 10:45
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA19 lut 2008, 20:09

POSTY        9
w/g DWP podatek należny VAT jest związany z nabywanymi towarami i usługami zaś naliczony ze zbywanymi :D

02 wrz 2009, 11:18
Amator

REJESTRACJA26 maja 2009, 10:15

POSTY        29
Czy ktokolwiek z Was wypełniał już PROTOKÓŁ WERYFIKACYJNY ? W Naszym US-ie wprowadzony zarządzeniem NUSa protokół jest identyczny jak ten z wytycznych ministerialnych.  Zupełnie nie wiem co autor miał na myśli. Czy przy jego wypełnianiu musimy się sztywno stosować do wszystkich rubryk, czy mozna dodać jakieś dodatkowe zastawienie od siebie. Bo szczerze mówiąc to bez swoich własnych dodatkowych zapisów, z tego protokołu to niewiele widać. Moim skromnym zdaniem ten protokół to porażka. Napiszcie o swoich doświadczeniach.

02 wrz 2009, 12:49
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA18 cze 2009, 11:02

POSTY        1
MF zaczerpnęło PROTOKÓŁ WERYFIKACYJNY z projektu Zarządzenia przesyłanego wraz z pierwszą wersją aplikacji DWP przez pomysłodawców i autorów programu. MF poszło na skróty i wyrzuciło drugą część dotyczącą "rozpracowania pogłębionego". Przy okazji trochę pomieszała się tabela, w której zestawiane są wyniki kontroli. Dla mnie jest ona całkiem niezrozumiała.  :mur:

03 wrz 2009, 07:29
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA15 lip 2009, 10:42

POSTY        8
Im dłużej pracuję na DWP tym bardziej wymiękam  :wysmiewacz: . Idea tego programu jest ok - ale "buble" które tam strzelają po prostu mnie dobijają - a my biedne szaraczki musimy jakoś obrobić te nieszczęsne megalisty  :mur: .
Co do protokołu weryfikacyjnego - to ramy "cu-wzorca" mam zachowane, ale wmontowuję do tego swoje zapiski, bo bez tego nie da rady zrobić analizy.
A czy ktoś może mi objaśnić jak to zrobić? Bo ja blondynka jestem  B)))
cytat z opisu zmian w aplikacji:
"5. Udostępniono funkcję rozdzielenia małżonków"
Jak na razie to widzę w nowej wersji DWP nadal tych samych Kowalskich co przed zmianami, którym podzielono po połowie wszelkie dochody wrrrrrr  :mur: - i co tu rozdzielono?

03 wrz 2009, 11:06
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA19 sie 2009, 20:03

POSTY        11
W sprawie protokołu weryfikacyjnego to wprowadziliśmy kilka usprawnień... Nie konfrontujemy danych za poprzednie lata z materialami źródłowymi (osoba z archiwum chyba by nas zjadła), tylko przyjmujemy te z aplikacji, no chyba, że to będzie typ do wsczęcia. Jak z dochodów danego roku wynika nadwyżka wydatków nad dochodami i tak samo za lata poprzednie to dalej juz nie wypełniamy... Wazną sprawa jest tez ustalona kwota nadwyżki wydatków na  dochodami, poniżej której sprawa trafia ad acta, ale to juz kwestia zamozności podatników danego urzędu....

Dodano: Czw Wrz 03, 2009 1:15 pm

Znacznie uprościliśmy też tabele, a właściwie się ich pozbyliśmy, zostawiając tylko na końcu inf. o przeprowadzonych kontrolach

03 wrz 2009, 12:13
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA26 lis 2007, 11:35

POSTY        27
...w kwestjunci formalnej ponurygrabarzu ładnie tak kraść komuś nicka... ponurygrabaz jest jeden na tym forum i żadne "rz" tego faktu nie zmieni... :za2:

03 wrz 2009, 13:45
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA19 sie 2009, 20:03

POSTY        11
Kwestie formalne kolego załatwia sie gdzie indziej kolego  :lol: . A co do meritum Twej wypowiedzi, to uwierz kolego po fachu, że wszelka zbiezność jako całkowicie przypadkowa. Zapożyczyłem ją z popularnego portalu. No a więc nie wymachuj tu swoją łopatą  :wacko: .... na tym forum zmieścimy się obaj. :piwo:

03 wrz 2009, 15:00
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA20 paź 2006, 18:35

POSTY        74
rodzynek                    

Jak na razie to widzę w nowej wersji DWP nadal tych samych Kowalskich co przed zmianami, którym podzielono po połowie wszelkie dochody wrrrrrr  :mur: - i co tu rozdzielono?

Bo musisz z opcji dopisywanie wpisać informacje o rozdzieleniu - wczytaj się dobrze w słynne opracowanie: "AKTUALIZACJA APLIKACJI DWP WERSJA 2.12; STAN NA DZIEŃ: 01.08.2009R. I ZMIANY O CHARAKTERZE OGÓLNYM", zwłaszcza na stronie 126.

04 wrz 2009, 07:19
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA15 lip 2009, 10:42

POSTY        8
Zbigniew                    

rodzynek                    

Bo musisz z opcji dopisywanie wpisać informacje o rozdzieleniu - wczytaj się dobrze w słynne opracowanie: "AKTUALIZACJA APLIKACJI DWP WERSJA 2.12; STAN NA DZIEŃ: 01.08.2009R. I ZMIANY O CHARAKTERZE OGÓLNYM", zwłaszcza na stronie 126.

Blondynka dziękuje  :wub:

04 wrz 2009, 11:49
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 117 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Następna strona