Teraz jest 04 wrz 2025, 07:20

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 67 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Prefiksy urzędów skarbowych 
Autor Treść postu
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA30 gru 2006, 12:46

POSTY        121

USTAWA  z dnia 13 października 1995 r. o zasadach ewidencji i identyfikacji podatników i płatników
„Art. 3. ust. 3 - NIP nie może mieć ukrytego lub jawnego charakteru znaczącego, określającego pewne cechy podatnika, płatnika podatku albo płatnika składek ubezpieczeniowych."

Skoro tak, to czy prefiks określający gdzie podatnik numer NIP dostał, a w większości wypadków też pod jaki urząd podlega (jak widzieliśmy wyżej właściwość zmieniło 10%) - czyli na jakim terenie działa - jest taką informacją?
To samo pytanie dotyczy zapisywania NIP w formacie 999-999-99-99 lub 999-99-99-999 w, który wskazuje czy mamy do czynienia z osobą fizyczną, czy nie.

Ostatnio edytowano 03 lip 2007, 07:26 przez majani, łącznie edytowano 1 raz

03 lip 2007, 07:25
Fachowiec

REJESTRACJA23 paź 2006, 03:51

POSTY        2661

LOKALIZACJAmordor

A tak przy okazji:

USTAWA  z dnia 13 października 1995 r. o zasadach ewidencji i identyfikacji podatników i płatników
„Art. 3. ust. 3 - NIP nie może mieć ukrytego lub jawnego charakteru znaczącego, określającego pewne cechy podatnika, płatnika podatku albo płatnika składek ubezpieczeniowych."

Skoro tak, to czy prefiks określający gdzie podatnik numer NIP dostał, a w większości wypadków też pod jaki urząd podlega (jak widzieliśmy wyżej właściwość zmieniło 10%) - czyli na jakim terenie działa - jest taką informacją?
To samo pytanie dotyczy zapisywania NIP w formacie 999-999-99-99 lub 999-99-99-999 w, który wskazuje czy mamy do czynienia z osobą fizyczną, czy nie.

Najpierw Majani zażądaj sprecyzowania o jakie to "pewne cechy podatnika" potencjalnie zdradzane NIP-em chodziło racjonalnemu ustawodawcy, a później dochodź czy NIP ma charakter znaczący czy go nie ma, a w ogóle to nie masz innych zmartwień :glare:?

Ostatnio edytowano 18 lip 2007, 10:04 przez elsinore, łącznie edytowano 1 raz

03 lip 2007, 11:39
Znawca
Własny awatar

POSTY        121
Mam bardzo wiele zmartwień... Co zerknę w ustawy podatkowe i okołopodatkowe to mam zmartwienie.  :)
A lubuję się w takich duperelach.
A pojawiło się to przypadkowo - napisałem w którejś tam decyzji wymiarowej z rozpędu NIP 9999999999 i kazano mi zmienić na 999-999-99-99. No i pytanie, dlaczego (nie żebym był mocno u****liwy) :)?
I tak - w decyzjach o nadaniu NIP kiedyś (podobno) było tak 999-999-99-99, ale teraz jest tak 9999999999. Różne plakaciki i broszurki z MF o transakcjach wewnątrzwspólnotowych pokazują, że nr NIP powinien wyglądać tak - PL9999999999. A tymczasem wszędzie piszemy 999-999-99-99. Dlaczego...? Może zdradzamy cechy podatnika? :)
Szukałem przez chwilę odpowiedzi, ale niewiele znalazłem...
Podobno jest to związane z POLTAXem i sposobem w jaki kiedyś wychodziły wydruki. Nie dotarłem do spisanych zasad generowania NIP, ale też mogą mieć z tym coś wspólnego, bo algorytm składa się z trzech części, z których pierwsza oznacza urząd, a ostatnia jest kontrolna (ale wtedy powinniśmy pisać 999-999999-9).
No i zostawiłem bo mam inne zmartwienia...
Ale jak ktoś wie to będę wdzięczny - takie skarbowe discovery.

Ostatnio edytowano 18 lip 2007, 10:19 przez majani, łącznie edytowano 1 raz

03 lip 2007, 14:47
Specjalista

REJESTRACJA26 paź 2006, 07:46

POSTY        788

LOKALIZACJAEuropa Środkowa z lekką północnowschodnią aberracją

Mam bardzo wiele zmartwień... Co zerknę w ustawy podatkowe i okołopodatkowe to mam zmartwienie.
A lubuję się w takich duperelach.
A pojawiło się to przypadkowo - napisałem w którejś tam decyzji wymiarowej z rozpędu NIP 9999999999 i kazano mi zmienić na 999-999-99-99. No i pytanie, dlaczego (nie żebym był mocno u****liwy)?
I tak - w decyzjach o nadaniu NIP kiedyś (podobno) było tak 999-999-99-99, ale teraz jest tak 9999999999. Różne plakaciki i broszurki z MF o transakcjach wewnątrzwspólnotowych pokazują, że nr NIP powinien wyglądać tak - PL9999999999. A tymczasem wszędzie piszemy 999-999-99-99. Dlaczego...? Może zdradzamy cechy podatnika?
Szukałem przez chwilę odpowiedzi, ale niewiele znalazłem...
Podobno jest to związane z POLTAXem i sposobem w jaki kiedyś wychodziły wydruki. Nie dotarłem do spisanych zasad generowania NIP, ale też mogą mieć z tym coś wspólnego, bo algorytm składa się z trzech części, z których pierwsza oznacza urząd, a ostatnia jest kontrolna (ale wtedy powinniśmy pisać 999-999999-9).
No i zostawiłem bo mam inne zmartwienia...
Ale jak ktoś wie to będę wdzięczny - takie skarbowe discovery.

Majani daj se spokój. Jakiś dekiel w zamierzchłej przeszłości zaszył tego rodzaju rozróżnienie OF i ORG na starych decyzjach NIP-4. Zwykła sztuczka mnemotechniczna mająca na celu tak naprawdę ułatwienie w: zapamiętaniu, wymawianiu NIP. Sprawa błaha i nie mająca żadnych inklinacji w kierunku ujawniania czegokolwiek. Zresztą POLTAX-owi zdarzało się w chwilach słabości wywołanych nadmierną aktywnością DI (ówcześnie istniejącego) drukować decyzje wbrew zasadzie. Miałem takie przypadki, ile ja się natłumaczyłem babce z IS, że ta osoba fizyczna na pewno nie jest spółką. Myślniki nie niosą żadnego ładunku informacyjnego i dlatego teraz z nich zrezygnowano. Najweselej zawsze było przy kupowaniu w sklepie z budowlanką. Fakturzystka zawsze miała mord w oczach gdy nie chciałem ujawnić położenia myślników w swoim NIP-ie. :lol:
Natomiast jeśli ktoś w US nakazuje Ci wpisywać kreski w odpowiednich miejscach... :mur: Z całym szacunkiem wykonaj jego polecenie. I staraj się przy nim nie pukać się w czoło. Oni tego nie lubią. Mogą Cię za to  :sex:.

Ostatnio edytowano 18 lip 2007, 10:25 przez rychu, łącznie edytowano 1 raz

03 lip 2007, 15:09
Zobacz profil WWW
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity

Napisałem w którejś tam decyzji wymiarowej z rozpędu NIP 9999999999 i kazano mi zmienić na 999-999-99-99.
No i pytanie dlaczego (nie żebym był mocno u****liwy) :)?

999-999-99-99???
Kurde! A dlaczego nie: 999-99-99-999?!
Spytaj tej osoby co Ci kazała <!--coloro:#3366FF--><span style="color:#3366FF"><!--/coloro-->bezmyślnie<!--colorc--></span><!--/colorc--> wstawiać <!--coloro:#3366FF--><span style="color:#3366FF"><!--/coloro-->myślniki<!--colorc--></span><!--/colorc--> co ona <!--coloro:#3366FF--><span style="color:#3366FF"><!--/coloro-->myśli<!--colorc--></span><!--/colorc-->?
Znaczy: na podstawie czego żąda od Ciebie takiego, a nie innego szyku?
Faktem jest, że odczytanie 10 cyfr pod rząd sprawia problem.
Pół biedy jak przyjdzie komuś odczytywać 10 NIPów na godzinę.
Ale jak 60 na godzinę?! :o

Ostatnio edytowano 18 lip 2007, 10:27 przez Nadir, łącznie edytowano 1 raz

03 lip 2007, 16:26
Fachowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 19:39

POSTY        1834

<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->NIP za granicą podajemy bez myślników
Polacy podający numer identyfikacji podatkowej za granicą wskazują 10 cyfr, bez przerw i myślników. To inaczej niż przy tym samym numerze w kraju.

Numer identyfikacji podatkowej (NIP) jest potrzebny za granicą głównie dla celów podatkowych. Dotyczy to zarówno podatników prowadzących działalność gospodarczą, jak i osób nieprowadzących firm. Forma podawania polskiego NIP za granicą jest inna.

Z danych Ministerstwa Finansów wynika, że państwom członkowskim Unii Europejskiej oraz Komisji Europejskiej przekazano informację o formacie polskiego numeru identyfikacji podatkowej. Zgodnie z tą informacją numer ten obejmuje 10 cyfr, bez przerw i myślników.

W Polsce NIP wygląda następująco: 655-655-55-55. Przebywając za granicą, czy wystawiając podmiotom zagranicznym faktury VAT, należy podawać numer NIP w innej formie: 6556555555. W przypadku faktur będzie to PL6556555555. Podanie numeru identyfikacyjnego w polskiej formie może spowodować trudności z potwierdzeniem danych podatkowych.
<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->

03 lip 2007, 16:47
Znawca
Własny awatar

POSTY        121
A no właśnie... Wygląda na to, że ten "zwykły zabieg mnemotechniczny" tak się przyjął, że nawet MF dostrzega konieczność wstawiania myślników! Hm... :)
Chyba działa tu zasada "bo tak się tu zawsze robiło"... :)

Ostatnio edytowano 18 lip 2007, 10:28 przez majani, łącznie edytowano 1 raz

03 lip 2007, 18:39

REJESTRACJA24 lip 2007, 09:59

POSTY        6
Podepnę się pod ten wątek i może ktoś udzieli mi informacji.  :czytaj:
Pracuję w skarbówce dopiero kilka miesięcy ale widzę „lukę”, w którą mógłbym wejść ze swoim programem. Ogólnie mówiąc chodzi o obsługę urzędu, nie wymagany jest dostęp do baz Poltaxu.
Jakie warunki muszę spełnić abym mógł rozprowadzać swoje programy wśród urzędów? Starałem rozpytać się wśród informatyków w pobliskich urzędach ale brak zainteresowania i zero informacji.
Na przykładzie Pana Zielonki widzę, że jest to możliwe.
Nadmienię tylko, iż też chciałbym coś zarobić na tym programie.  :)
Proszę o informacje na PW.

Ostatnio edytowano 30 lip 2007, 11:05 przez Lizusek, łącznie edytowano 1 raz

29 lip 2007, 22:34

REJESTRACJA07 maja 2006, 11:23

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska

Podepnę się pod ten wątek i może ktoś udzieli mi informacji.  :czytaj:...

Jeśli uzyskasz aprobatę w swoim US to wdrażaj  u siebie. No i szukaj szybko kumpla w MF. :D
Poważnie to nie widzę wielkich możliwości, ale... :piwo:

Ostatnio edytowano 29 lip 2007, 22:39 przez wjawor, łącznie edytowano 1 raz

29 lip 2007, 22:39
Fachowiec

POSTY        2661

LOKALIZACJAmordor
To chyba nie ten topic kolego... Rzuć okiem na układ forum - znajdziesz topiki o dodatkowym zatrudnieniu i możliwościach dorobienia... Ale jak zauważył poprzednik - "marne chance".

Ostatnio edytowano 30 lip 2007, 11:06 przez elsinore, łącznie edytowano 1 raz

29 lip 2007, 22:39

REJESTRACJA07 maja 2006, 11:23

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska

To chyba nie ten topic kolego... Rzuć okiem na układ forum - znajdziesz topiki o dodatkowym zatrudnieniu i możliwościach dorobienia... Ale jak zauważył poprzednik - "marne chance".

Oj może ten program będzie generowal jakieś nowatorskie prefiksy, albo po prefiksie (no i może paru innych cyferkach) odszuka nam wszystkie zmiany wlaściwości podatnika? :D

Ostatnio edytowano 30 lip 2007, 11:06 przez wjawor, łącznie edytowano 1 raz

29 lip 2007, 22:44
Fachowiec

POSTY        2661

LOKALIZACJAmordor

Oj może ten program będzie generowal jakieś nowatorskie prefiksy, albo po prefiksie (no i może paru innych cyferkach) odszuka nam wszystkie zmiany wlaściwości podatnika? :D

Tego się nie dowiemy póki Lizusek nie opatentuje dzieła i wprowadzi na salony...

Ostatnio edytowano 30 lip 2007, 11:06 przez elsinore, łącznie edytowano 1 raz

29 lip 2007, 22:49
Specjalista

REJESTRACJA26 paź 2006, 07:46

POSTY        788

LOKALIZACJAEuropa Środkowa z lekką północnowschodnią aberracją

Pracuję w skarbówce dopiero kilka miesięcy ale widzę „lukę”, w którą mógłbym wejść ze swoim programem.

Jak tylko się pojawiłeś to pachniało od Ciebie bitami i bajtami. :blink:  Ale odpowiedz mi proszę, czy sensowne jest tworzenie aplikacji na zasadach:
...
- program nr 997 "Analiza stanu papieru toaletowego na wieszaczkach w toaletach";
- program nr 998 "Gospodarka materiałami "nie biurowymi" ze szczególnym uwzględnieniem ilości posiadanego i zamawianego papieru toaletowego";
- program nr 999 "Analiza wydajności pracowników w zależności od poziomu zaspokojenia potrzeb na materiały "nie biurowe" ze szczególnym uwzględnieniem papieru toaletowego";
...
A tak przy okazji, to ile aplikacji komputerowych używanych jest w obrębie MF, 200-300? Czy ktokolwiek jest w stanie to policzyć?

Moja rada: Popracuj 2-3 lata, cały czas badając grunt jak dostać się do MF i tam na pewno znajdziesz ogrom miejsca do wypełniania swoimi programikami, patch'ami. Chociażby SeRCe, które na pewno będzie niedługo potrzebowało "defibrylacji" a może i kilku "by-pass'ów". Ale na wielkie pieniądze to nie licz.

Ostatnio edytowano 30 lip 2007, 11:08 przez rychu, łącznie edytowano 1 raz

30 lip 2007, 06:59
Zobacz profil WWW
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA20 paź 2006, 21:17

POSTY        83

LOKALIZACJAZ Warmii i Mazur
Jeśli chodzi o sposób pisania NIP-u, to na początku działania ustawy było wyszczególnienie, czy jest to NIP osoby czy innego podmiotu i podział ten widoczny przy drukowaniu decyzji: 999-999-99-99 to osoby fizyczne a 999-99-99-999 to podmioty nie będące osobami fizycznymi. Tak to było wymyślone programowo. Później po wejściu nowych formatów decyzji został ten układ ujednolicony, czyli bez przerywników. W ustawie nic na ten temat nie ma. I tu widać twórczość programistów Poltax-u - takie jest moje osobiste zdanie.

Ostatnio edytowano 31 lip 2007, 09:18 przez sonieczka, łącznie edytowano 1 raz

30 lip 2007, 19:07
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 67 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona