USTAWA z dnia 13 października 1995 r. o zasadach ewidencji i identyfikacji podatników i płatników „Art. 3. ust. 3 - NIP nie może mieć ukrytego lub jawnego charakteru znaczącego, określającego pewne cechy podatnika, płatnika podatku albo płatnika składek ubezpieczeniowych."
Skoro tak, to czy prefiks określający gdzie podatnik numer NIP dostał, a w większości wypadków też pod jaki urząd podlega (jak widzieliśmy wyżej właściwość zmieniło 10%) - czyli na jakim terenie działa - jest taką informacją? To samo pytanie dotyczy zapisywania NIP w formacie 999-999-99-99 lub 999-99-99-999 w, który wskazuje czy mamy do czynienia z osobą fizyczną, czy nie.
Ostatnio edytowano 03 lip 2007, 07:26 przez majani, łącznie edytowano 1 raz
03 lip 2007, 07:25
majani
A tak przy okazji:
USTAWA z dnia 13 października 1995 r. o zasadach ewidencji i identyfikacji podatników i płatników „Art. 3. ust. 3 - NIP nie może mieć ukrytego lub jawnego charakteru znaczącego, określającego pewne cechy podatnika, płatnika podatku albo płatnika składek ubezpieczeniowych."
Skoro tak, to czy prefiks określający gdzie podatnik numer NIP dostał, a w większości wypadków też pod jaki urząd podlega (jak widzieliśmy wyżej właściwość zmieniło 10%) - czyli na jakim terenie działa - jest taką informacją? To samo pytanie dotyczy zapisywania NIP w formacie 999-999-99-99 lub 999-99-99-999 w, który wskazuje czy mamy do czynienia z osobą fizyczną, czy nie.
Najpierw Majani zażądaj sprecyzowania o jakie to "pewne cechy podatnika" potencjalnie zdradzane NIP-em chodziło racjonalnemu ustawodawcy, a później dochodź czy NIP ma charakter znaczący czy go nie ma, a w ogóle to nie masz innych zmartwień :glare:?
____________________________________ always look on the bright side of life
Ostatnio edytowano 18 lip 2007, 10:04 przez elsinore, łącznie edytowano 1 raz
03 lip 2007, 11:39
Mam bardzo wiele zmartwień... Co zerknę w ustawy podatkowe i okołopodatkowe to mam zmartwienie. A lubuję się w takich duperelach. A pojawiło się to przypadkowo - napisałem w którejś tam decyzji wymiarowej z rozpędu NIP 9999999999 i kazano mi zmienić na 999-999-99-99. No i pytanie, dlaczego (nie żebym był mocno u****liwy) ? I tak - w decyzjach o nadaniu NIP kiedyś (podobno) było tak 999-999-99-99, ale teraz jest tak 9999999999. Różne plakaciki i broszurki z MF o transakcjach wewnątrzwspólnotowych pokazują, że nr NIP powinien wyglądać tak - PL9999999999. A tymczasem wszędzie piszemy 999-999-99-99. Dlaczego...? Może zdradzamy cechy podatnika? Szukałem przez chwilę odpowiedzi, ale niewiele znalazłem... Podobno jest to związane z POLTAXem i sposobem w jaki kiedyś wychodziły wydruki. Nie dotarłem do spisanych zasad generowania NIP, ale też mogą mieć z tym coś wspólnego, bo algorytm składa się z trzech części, z których pierwsza oznacza urząd, a ostatnia jest kontrolna (ale wtedy powinniśmy pisać 999-999999-9). No i zostawiłem bo mam inne zmartwienia... Ale jak ktoś wie to będę wdzięczny - takie skarbowe discovery.
Ostatnio edytowano 18 lip 2007, 10:19 przez majani, łącznie edytowano 1 raz
03 lip 2007, 14:47
majani
Mam bardzo wiele zmartwień... Co zerknę w ustawy podatkowe i okołopodatkowe to mam zmartwienie. A lubuję się w takich duperelach. A pojawiło się to przypadkowo - napisałem w którejś tam decyzji wymiarowej z rozpędu NIP 9999999999 i kazano mi zmienić na 999-999-99-99. No i pytanie, dlaczego (nie żebym był mocno u****liwy)? I tak - w decyzjach o nadaniu NIP kiedyś (podobno) było tak 999-999-99-99, ale teraz jest tak 9999999999. Różne plakaciki i broszurki z MF o transakcjach wewnątrzwspólnotowych pokazują, że nr NIP powinien wyglądać tak - PL9999999999. A tymczasem wszędzie piszemy 999-999-99-99. Dlaczego...? Może zdradzamy cechy podatnika? Szukałem przez chwilę odpowiedzi, ale niewiele znalazłem... Podobno jest to związane z POLTAXem i sposobem w jaki kiedyś wychodziły wydruki. Nie dotarłem do spisanych zasad generowania NIP, ale też mogą mieć z tym coś wspólnego, bo algorytm składa się z trzech części, z których pierwsza oznacza urząd, a ostatnia jest kontrolna (ale wtedy powinniśmy pisać 999-999999-9). No i zostawiłem bo mam inne zmartwienia... Ale jak ktoś wie to będę wdzięczny - takie skarbowe discovery.
Majani daj se spokój. Jakiś dekiel w zamierzchłej przeszłości zaszył tego rodzaju rozróżnienie OF i ORG na starych decyzjach NIP-4. Zwykła sztuczka mnemotechniczna mająca na celu tak naprawdę ułatwienie w: zapamiętaniu, wymawianiu NIP. Sprawa błaha i nie mająca żadnych inklinacji w kierunku ujawniania czegokolwiek. Zresztą POLTAX-owi zdarzało się w chwilach słabości wywołanych nadmierną aktywnością DI (ówcześnie istniejącego) drukować decyzje wbrew zasadzie. Miałem takie przypadki, ile ja się natłumaczyłem babce z IS, że ta osoba fizyczna na pewno nie jest spółką. Myślniki nie niosą żadnego ładunku informacyjnego i dlatego teraz z nich zrezygnowano. Najweselej zawsze było przy kupowaniu w sklepie z budowlanką. Fakturzystka zawsze miała mord w oczach gdy nie chciałem ujawnić położenia myślników w swoim NIP-ie. Natomiast jeśli ktoś w US nakazuje Ci wpisywać kreski w odpowiednich miejscach... :mur: Z całym szacunkiem wykonaj jego polecenie. I staraj się przy nim nie pukać się w czoło. Oni tego nie lubią. Mogą Cię za to :sex:.
Ostatnio edytowano 18 lip 2007, 10:25 przez rychu, łącznie edytowano 1 raz
03 lip 2007, 15:09
majani
Napisałem w którejś tam decyzji wymiarowej z rozpędu NIP 9999999999 i kazano mi zmienić na 999-999-99-99. No i pytanie dlaczego (nie żebym był mocno u****liwy) ?
999-999-99-99??? Kurde! A dlaczego nie: 999-99-99-999?! Spytaj tej osoby co Ci kazała <!--coloro:#3366FF--><span style="color:#3366FF"><!--/coloro-->bezmyślnie<!--colorc--></span><!--/colorc--> wstawiać <!--coloro:#3366FF--><span style="color:#3366FF"><!--/coloro-->myślniki<!--colorc--></span><!--/colorc--> co ona <!--coloro:#3366FF--><span style="color:#3366FF"><!--/coloro-->myśli<!--colorc--></span><!--/colorc-->? Znaczy: na podstawie czego żąda od Ciebie takiego, a nie innego szyku? Faktem jest, że odczytanie 10 cyfr pod rząd sprawia problem. Pół biedy jak przyjdzie komuś odczytywać 10 NIPów na godzinę. Ale jak 60 na godzinę?!
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
Ostatnio edytowano 18 lip 2007, 10:27 przez Nadir, łącznie edytowano 1 raz
03 lip 2007, 16:26
Ale za to:
<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->NIP za granicą podajemy bez myślników Polacy podający numer identyfikacji podatkowej za granicą wskazują 10 cyfr, bez przerw i myślników. To inaczej niż przy tym samym numerze w kraju.
Numer identyfikacji podatkowej (NIP) jest potrzebny za granicą głównie dla celów podatkowych. Dotyczy to zarówno podatników prowadzących działalność gospodarczą, jak i osób nieprowadzących firm. Forma podawania polskiego NIP za granicą jest inna.
Z danych Ministerstwa Finansów wynika, że państwom członkowskim Unii Europejskiej oraz Komisji Europejskiej przekazano informację o formacie polskiego numeru identyfikacji podatkowej. Zgodnie z tą informacją numer ten obejmuje 10 cyfr, bez przerw i myślników.
W Polsce NIP wygląda następująco: 655-655-55-55. Przebywając za granicą, czy wystawiając podmiotom zagranicznym faktury VAT, należy podawać numer NIP w innej formie: 6556555555. W przypadku faktur będzie to PL6556555555. Podanie numeru identyfikacyjnego w polskiej formie może spowodować trudności z potwierdzeniem danych podatkowych. <!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
____________________________________ Rostowski: Sytuacja Polski jest imponująca
03 lip 2007, 16:47
A no właśnie... Wygląda na to, że ten "zwykły zabieg mnemotechniczny" tak się przyjął, że nawet MF dostrzega konieczność wstawiania myślników! Hm... Chyba działa tu zasada "bo tak się tu zawsze robiło"...
Ostatnio edytowano 18 lip 2007, 10:28 przez majani, łącznie edytowano 1 raz
03 lip 2007, 18:39
Podepnę się pod ten wątek i może ktoś udzieli mi informacji. :czytaj: Pracuję w skarbówce dopiero kilka miesięcy ale widzę „lukę”, w którą mógłbym wejść ze swoim programem. Ogólnie mówiąc chodzi o obsługę urzędu, nie wymagany jest dostęp do baz Poltaxu. Jakie warunki muszę spełnić abym mógł rozprowadzać swoje programy wśród urzędów? Starałem rozpytać się wśród informatyków w pobliskich urzędach ale brak zainteresowania i zero informacji. Na przykładzie Pana Zielonki widzę, że jest to możliwe. Nadmienię tylko, iż też chciałbym coś zarobić na tym programie. Proszę o informacje na PW.
Ostatnio edytowano 30 lip 2007, 11:05 przez Lizusek, łącznie edytowano 1 raz
29 lip 2007, 22:34
Lizusek
Podepnę się pod ten wątek i może ktoś udzieli mi informacji. :czytaj:...
Jeśli uzyskasz aprobatę w swoim US to wdrażaj u siebie. No i szukaj szybko kumpla w MF. Poważnie to nie widzę wielkich możliwości, ale... :piwo:
____________________________________ Inde datae leges, ne fortior omnia posset - Po to zostały dane prawa, aby silniejszy nie mógł wszystkiego.
Ostatnio edytowano 29 lip 2007, 22:39 przez wjawor, łącznie edytowano 1 raz
29 lip 2007, 22:39
To chyba nie ten topic kolego... Rzuć okiem na układ forum - znajdziesz topiki o dodatkowym zatrudnieniu i możliwościach dorobienia... Ale jak zauważył poprzednik - "marne chance".
Ostatnio edytowano 30 lip 2007, 11:06 przez elsinore, łącznie edytowano 1 raz
29 lip 2007, 22:39
elsinore
To chyba nie ten topic kolego... Rzuć okiem na układ forum - znajdziesz topiki o dodatkowym zatrudnieniu i możliwościach dorobienia... Ale jak zauważył poprzednik - "marne chance".
Oj może ten program będzie generowal jakieś nowatorskie prefiksy, albo po prefiksie (no i może paru innych cyferkach) odszuka nam wszystkie zmiany wlaściwości podatnika?
____________________________________ Inde datae leges, ne fortior omnia posset - Po to zostały dane prawa, aby silniejszy nie mógł wszystkiego.
Ostatnio edytowano 30 lip 2007, 11:06 przez wjawor, łącznie edytowano 1 raz
29 lip 2007, 22:44
wjawor
Oj może ten program będzie generowal jakieś nowatorskie prefiksy, albo po prefiksie (no i może paru innych cyferkach) odszuka nam wszystkie zmiany wlaściwości podatnika?
Tego się nie dowiemy póki Lizusek nie opatentuje dzieła i wprowadzi na salony...
Ostatnio edytowano 30 lip 2007, 11:06 przez elsinore, łącznie edytowano 1 raz
29 lip 2007, 22:49
Lizusek
Pracuję w skarbówce dopiero kilka miesięcy ale widzę „lukę”, w którą mógłbym wejść ze swoim programem.
Jak tylko się pojawiłeś to pachniało od Ciebie bitami i bajtami. :blink: Ale odpowiedz mi proszę, czy sensowne jest tworzenie aplikacji na zasadach: ... - program nr 997 "Analiza stanu papieru toaletowego na wieszaczkach w toaletach"; - program nr 998 "Gospodarka materiałami "nie biurowymi" ze szczególnym uwzględnieniem ilości posiadanego i zamawianego papieru toaletowego"; - program nr 999 "Analiza wydajności pracowników w zależności od poziomu zaspokojenia potrzeb na materiały "nie biurowe" ze szczególnym uwzględnieniem papieru toaletowego"; ... A tak przy okazji, to ile aplikacji komputerowych używanych jest w obrębie MF, 200-300? Czy ktokolwiek jest w stanie to policzyć?
Moja rada: Popracuj 2-3 lata, cały czas badając grunt jak dostać się do MF i tam na pewno znajdziesz ogrom miejsca do wypełniania swoimi programikami, patch'ami. Chociażby SeRCe, które na pewno będzie niedługo potrzebowało "defibrylacji" a może i kilku "by-pass'ów". Ale na wielkie pieniądze to nie licz.
Ostatnio edytowano 30 lip 2007, 11:08 przez rychu, łącznie edytowano 1 raz
30 lip 2007, 06:59
Jeśli chodzi o sposób pisania NIP-u, to na początku działania ustawy było wyszczególnienie, czy jest to NIP osoby czy innego podmiotu i podział ten widoczny przy drukowaniu decyzji: 999-999-99-99 to osoby fizyczne a 999-99-99-999 to podmioty nie będące osobami fizycznymi. Tak to było wymyślone programowo. Później po wejściu nowych formatów decyzji został ten układ ujednolicony, czyli bez przerywników. W ustawie nic na ten temat nie ma. I tu widać twórczość programistów Poltax-u - takie jest moje osobiste zdanie.
____________________________________ myślę więc jestem
Ostatnio edytowano 31 lip 2007, 09:18 przez sonieczka, łącznie edytowano 1 raz