Teraz jest 04 wrz 2025, 07:27

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3
Tabelki w OpenOffice czy w MSOffice 
Autor Treść postu
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA15 sty 2008, 20:48

POSTY        6

Wczoraj próbowałem zmienić domyślne ustawienia numerowania Format => Wyliczanie i numerowanie => wcięcie i obawiam się, że nie ma takiej opcji.  Dla wszystkich nowotworzonych dokumentów, nie bieżącej.
I w efekcie w każdej nowej tabeli trzeba to robić oddzielnie!
Domyślne ustawienia wcięcia numerowania są 0,64 cm. Po co? Pytam: po co???!!
Kiedy ja chcę aby cała kolumna „”LP” miała 0,6-0,8 cm, a nie 1,5 cm! Z wcięciem 0,64.  :angry2:

Możesz stworzyć sobie własny styl numerowania (lub zmodyfikować istniejący) i zapisać go w szablonie domyślnym. Będzie wtedy dostępny w każdym nowym dokumencie.

10 paź 2008, 10:24
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA30 wrz 2008, 12:03

POSTY        27

Próbowałem wtedy też sposobu „wklej specjalnie”, ale też nie wychodziło. A jak coś wychodzi to jest jedna rada: wylogować się i zalogować na nowo! Chyba we wszystkich urzędach macie serwery zamiast komputerów?
Wczoraj próbowałem zmienić domyślne ustawienia numerowania Format => Wyliczanie i numerowanie => wcięcie i obawiam się, że nie ma takiej opcji.  Dla wszystkich nowotworzonych dokumentów, nie bieżącej.
I w efekcie w każdej nowej tabeli trzeba to robić oddzielnie!
Domyślne ustawienia wcięcia numerowania są 0,64 cm. Po co? Pytam: po co???!!
Kiedy ja chcę aby cała kolumna „”LP” miała 0,6-0,8 cm, a nie 1,5 cm! Z wcięciem 0,64.  :angry2:

Może najpierw trzeba nacisnąć F1 i przeczytać jak to i owo zrobić w OO, naprawdę warto.

10 paź 2008, 10:31
Zaawansowany

REJESTRACJA20 paź 2006, 17:04

POSTY        42

Właśnie... najczęściej problemem są "wesołe" tabelki prosto z MF lub IS.
Oni budują radośnie kolosy w MS Office, a potem szarakom w US'ach robią się kosmosy z tabelami.
Bo dokumenty budowane od podstaw na OOo sie raczej nie rozjeżdżają.
W niektórych US'ach (woj.śląskie) były szkolenia, ale tylko dla wydelegowanych pracowników.
Czyli na szkoleniu było 5% załogi.
btw w przypadku problemów ludzie i tak zawsze dzwonią do informatyków.

A próbowaliście kiedyś wysłać coś w formacie *.odt lub *.ods do góry (IS)?
To nie próbujcie nawet,  :blink: - pada standardowe pytanie - "a co to za format"?
i że się niczym tego nie da otworzyć...
(p.s. wiem, wiem... oficjalny format to doc i xls)

Mam podobne spostrzeżenia. Człowieczek z MF dzwoni i mówi, że on tego niczym nie może otworzyć. Jak go oświecę to stwierdza, że rozumie ale proszę przesłać mi to w MO. Koniec dyskusji. W programach kontroli oficjalnie funkcjonuje format to doc i xls. Dla mnie nie jest to problemem, ale wiem, że koledzy klną cos tam pod nosem. A szkolenia z OO..., we własnym zakresie.

24 gru 2008, 08:56
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 31 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3