Teraz jest 04 wrz 2025, 11:01

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 42 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3
Fiskus na pirackim oprogramowaniu 
Autor Treść postu
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA30 lis 2006, 14:52

POSTY        21

LOKALIZACJAPolska
Ten, który ma wszystko u siebie legalne niech rzuci kamieniem.

Ostatnio edytowano 08 lis 2008, 15:12 przez prost13, łącznie edytowano 1 raz

08 lis 2008, 14:48
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA21 paź 2006, 09:58

POSTY        95

Ten, który ma wszystko u siebie legalne niech rzuci kamieniem.

To samo powiedziałem u siebie w pracy 26.09.2008 r.
Paru miało pecha lub jakiś sk... doniósł...

09 lis 2008, 16:27
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA12 lis 2007, 21:00

POSTY        324
Witam, chciałbym zapytać czy coś wiadomo o sprawie  poruszanej w tym wątku ( tj. w sprawie nielegalnego oprogramowania jakie znaleziono w niektórych izbach). Warto przypomnieć że znaleziono pół terabajta nielegalnych plików  na serwerach izb skarbowych w Łodzi i Gdańsku. Sprawą zajęła się prokuratura w Gdańsku. Czy ktoś wie co dalej się dzieje w tej sprawie? Swego czasu sprawę bardzo nagłaśniano a teraz nic nie słychać.  Od czasu komunikatu na stronie MF z  26.09.2008, ministerstwo nic więcej się nie udziela a obiecywano "będziemy informować na bieżąco".

21 mar 2009, 18:40
Fachowiec

REJESTRACJA16 maja 2006, 21:36

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
Już nawet zapomniałem , że to miało być "na bieżąco". Czas leci...

21 mar 2009, 19:46
Fachowiec

REJESTRACJA07 gru 2007, 12:19

POSTY        1667
Sprawa jest w toku. Na przejrzenie tych danych potrzeba dużo czasu, zwłaszcza że pliki mogą być w formacie rmvb :)

21 mar 2009, 20:40
Zawodowiec

REJESTRACJA22 paź 2006, 15:04

POSTY        3146

LOKALIZACJAsamo centrum (no prawie)

22 mar 2009, 19:00
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA11 lut 2007, 14:49

POSTY        47

tranqilo                    

Z mojego doświadczenia wynika , że trzeba wrócić do systemu PC i serwer z aplikacją. Terminalem wielu rzeczy się nie załatwi a do tego jak padnie łączność z MF to kompletna klapa szczególnie z korzystaniem z zasobów na  SAB. Terminal jest dobry do MWD i na stanowiska obsługi klientów.

Więc po co ta zabawa z SAP i SAB? Jak trzeba mieć lokalny serwer, żeby chociaż domenę postawić i jakoś sensownie tym zarządzać. Oczekiwałbym jednoznacznej decyzji, w którą stronę iść.

SAB i SAP jest dla ludzi o mocnych nerwach.
Na sali obsługi klienta nie polecam, bo w razie awarii sieci  łatwo o aferę prasa, radio TV itp.
W zeszłym roku kilkanaście razy nawalała sieć (modernizacja w MF, IS oraz 2 awarie lokalne usunięte przez telekomunikację )
Ostatnio 5 drukarek przestało mi drukować, musiałem ponownie je zainstalować. Stawiam własny serwer. Gdzie kucharek (czytaj administratorów) sześć tam....

22 mar 2009, 19:09
Amator

REJESTRACJA20 gru 2007, 18:13

POSTY        24
Post Fiskus na pirackim oprogramowaniu
A tak abstrahując to jak idzie u Was kontrola legalności aplikacji autorskich Adobe?
Szczególnie na stanowiskach na których stoi Win 2000 i 98.

10 sie 2009, 18:44
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA12 sie 2009, 16:51

POSTY        26
smyk                    

A tak abstrahując to jak idzie u Was kontrola legalności aplikacji autorskich Adobe?
Szczególnie na stanowiskach na których stoi Win 2000 i 98.

Z założenia miało to być lekkie łatwe i przyjemne, ale przy 200 stanowiskach mam już dosyć, a dopiero zrobiłem polowe.
Na w2k idzie poprawiony skrypt (aczkolwiek chyba nie do końca poprawnie idzie)
a na w98 jest juz gorzej, na niektórych poszło bez problemu, na niektórych wyszło ze nie ma żadnego oprogramowania Adobe, mimo ze było)

Generalnie, gdybym miał do zrobienia 30 kompów to bym się przejmował tym jak to wygląda i dlaczego nie działa, ale przy 250 nie mam na to czasu bo obowiązki swoje każdy z nas ma, a tu jeszcze audycik do zrobienia.

Wyszedłem z założenia, ze to Adobe powinno przysłać działający skrypt dostosowany do wszystkich systemów (łącznie z w95 jeśli gdzieś taki jeszcze stoi).
A jeśli tego nie potrafią to już nie moja wina. Od biedy mogę na kompach z win98 spisać ręcznie jakie oprogramowanie jest zainstalowane (a jest tylko adobe acrobat reader w wersji bardzo starej) .

Swoją drogą jestem Ciekaw jak innym idzie audyt i ile zmarnowali na to czasu (i z jakimi rezultatem)

Pozdrawiam wszystkich audytorów :)

Molikk

03 wrz 2009, 19:55
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA29 maja 2007, 12:12

POSTY        7
Audyt Adobe na ok. 150 stanowisk komputerowych PC - 1 osoba poświęciła 2 dni - w skrypcie logowania, niedobitki trzeba było ręcznie odpalić

03 wrz 2009, 20:41
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA15 maja 2007, 07:15

POSTY        41
Tak z ciekawości zapytam - co to za audyt?

03 wrz 2009, 22:16
Fachowiec

REJESTRACJA16 maja 2006, 21:36

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
darbogus                    

- dotyczył jedynie legalności oprogramowania ADOBE.  Przedstawione tu problemy szybko powinny odejść w niepamięć bo wg. wytycznych MinFin z urzędów powinny zniknąć ( z sieci LAN) wszystkie kompy z systemem innym niż WINDOWS XP, 2K,2k3,2k8 czy UNIX/LINUX. I przestarzały sprzęt na złom.

04 wrz 2009, 07:03
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA12 sie 2009, 16:51

POSTY        26
tranqilo                    

darbogus                    

- dotyczył jedynie legalności oprogramowania ADOBE.  Przedstawione tu problemy szybko powinny odejść w niepamięć bo wg. wytycznych MinFin z urzędów powinny zniknąć ( z sieci LAN) wszystkie kompy z systemem innym niż WINDOWS XP, 2K,2k3,2k8 czy UNIX/LINUX. I przestarzały sprzęt na złom.

Z tym szybko, to uwierzę dopiero jak zobaczę, zwłaszcza w dobie "kryzysu", który jest dobrą wymówką na każdy wydatek (a raczej jego brak)

04 wrz 2009, 10:06
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA20 lut 2008, 20:32

POSTY        98
Co do tego w2k to masz czas tylko do 13.07.2010 (koniec supportu, patrz zalecnia MF)
Co do XP, to nie możesz kupić (bo nie ma, aczkolwiek downgrade jeszcze jest w opcji), Visty takoż (patrz support, opcja 5 lat ...- tu przyległości....), został Ci jedynie 7  :). Mnie się podoba, ale mam w domu, na aplikacjach nie testowałem (chociaż zielonkowy czm chodzi, ale troszkę zabawy jest)
I tak to jest w przypadku korzystania z MS.
Chyba taniej byłoby napisać dystrybucję Linuxa i przepisać aplikację
PS. Możę ktoś wie kto jest ABI dla KEP? Bo instrukcję mam, ale kontaktu już ni...

14 wrz 2009, 21:31
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 42 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3