Teraz jest 06 wrz 2025, 08:31

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 49 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Konsolidacja i centralizacja systemów celnych i podatkowych 
Autor Treść postu
Znawca

REJESTRACJA27 lis 2006, 18:05

POSTY        128
Post Re: Konsolidacja i centralizacja systemów celnych i podatkow
Z perspektywy ostatniego roku, instalacji aplikacji oraz stylu używanego w pismach DI oraz HelpDesku chyba widoczny jest wsteczny trend = "zacofanie IT". Wdrożenie rozwiązań z projektu z 25.01.2013 r. chyba po czasie pogłębi te objawy.
Może właśnie ma tak być docelowo ?

25 lut 2013, 09:37
Fachowiec

REJESTRACJA16 maja 2006, 21:36

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
Konsolidacja i centralizacja wymusza standaryzację oprogramowania i sprzętu i procedur.

No i pojawiają się kolejne ankiety dotyczące wykorzystywanego oprogramowania. Ciekawi mnie jak będzie wyglądał ten STANDARD 2013+.

Ile czasu i KASY będzie na dojście do standardu.

13 mar 2013, 23:13
Znawca

REJESTRACJA23 cze 2009, 22:31

POSTY        210
Kiedyś krążył taki dowcip na temat informatyzacji - w naszej fabryce wdrożono nowy system informatyczny, który zastąpi pracę 16 księgowych - ale do jego obsługi konieczne jest zatrudnienie 24 wysoko wykwalifikowanych specjalistów z IT. Liczę na takie zmiany ;-)

17 mar 2013, 14:59
Fachowiec

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
WEKSEL tym razem będzie inaczej, bo konsolidacja to jest ta zmiana , która dotyczy informatyków. Można spodziewać się ZMIANY charakteru pracy informatyka w US za 2-3 lata po konsolidacji. I trzeba będzie się może przekwalifikować.

Czy zakład pracy nie powinien partycypować w kosztach dokształtów ?  Bo bezkosztowo to nie będzie .

Może wiecie jak przygotować się do ZMIAN ?

17 mar 2013, 22:03
Specjalista

REJESTRACJA27 kwi 2010, 11:57

POSTY        481
cyt.:"W związku z przygotowaniem izb i urzędów skarbowych do planowanych zmian organizacyjnych w zakresie centralizacji procesów pomocniczych w administracji podatkowej oraz wdrażaniem założeń Programu e-Podatki, Departament Administracji Podatkowej w uzgodnieniu z Departamentem Informatyki Ministerstwa Finansów rozpoczął realizację zadania - Konsolidacja procesów w administracji podatkowej w zakresie obsługi informatycznej.
(...) 2.    Przygotowanie służb IT do działania wr modelu usług:
2.1    Usługi regionalne (identyfikacja i modelowanie usług).
2.2    Usługi centralne (opracowanie modelu świadczenia usług centralnych).(...)"

http://www.skarbowcy.pl/blaster/extarti ... e_id=19386

Czy dobrze rozumiem,że to oznacza brak informatyków w US?

20 mar 2013, 17:43
Fachowiec

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
Informatycy będą ale ma to być jakoś INACZEJ. Czyli nastąpi zmiana.

21 mar 2013, 09:21
Fachowiec

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
Wkrótce po świętach Wielkanocnych pojawią się nowe, rzetelne informacje dotyczące zmian w IT.   Zmianami w zakresie przeniesienia aplikacji z US do IS zajmuje się zespół trzeci. Czy wkrótce zasypie nas ankietami dot. płac, kadr, FK ?
A może określi jaki program CRM zostanie zainstalowany w IS i US ?

25 mar 2013, 17:41
Znawca

POSTY        128
A skąd masz takie rzetelne informacje ;) , że pojawią się one po świętach?
Na chwilę obecną aktualna ankieta www, podczas wprowadzania danych kilkunastokrotnie wywaliła przy okazji stronę intranetową IS Poznań :zeby:
Cóż jak, ktoś stawiając ankietę nie wie, że mogą wystąpić niezgodności wynikające z użycia dwóch róznych (jak mniemam) PHP dla  bazy mysql, zaś pady serwera www tłumaczone są nadmiernym ruchem. Czym jest aktywność kilkudziesięciu ankietujących z US na web serwer.

27 mar 2013, 19:01
Fachowiec

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
tommek                    

A skąd masz takie rzetelne informacje ;) , że pojawią się one po świętach?

Po spotkaniu z Wizjonerem.

Czy ten serwer to włącza się dopiero od 8.00 czy też miał zwis ?  A o której go wyłączają ?
Dziś już mnie ze 3 razy wywalił na pierwszych punktach. Ktoś zaobserwował, że wypełnienie zajęło mu 3 godziny. Na pewno pobiję ten rekord.

28 mar 2013, 10:59
Znawca

POSTY        128
Dzisiaj miałem wolne więc nie wiem, wczoraj mi zajęło to jakieś 2 godziny, na szczęście pady nie powodowały utraty danych i dobrnąłem do szczęśliwego końca. Serwera nie wyłączają.  Po wyświetlającym się błędzie  znalazłem prawdopodobną przyczynę wynikającą z tego, że intranetowa witryna była posadzona na php i mysql-u, zaś ankieta to jakiś ściągnięty GNU - generator szablonów ankiet z innym php, który nie współpracuje prawidłowo z osadzonym mysqlem. Stąd te pady najpierw serwera ankiet a następnie witryny IS Poznań. Nie wiem na czym stoi ten web serwer skoro nie daje sobie rady z takim małym ruchem ?

28 mar 2013, 18:59
Fachowiec

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
Ruszyła akcja propagandowa MF.  Na filmie pod tytułem "Eksperci o chmurze obliczeniowej resortu finansów" zapoznajemy się z hasłami dotyczącymi KIC. Pokazują też migawki z CPD w Radomiu a właściwie z początku montażu podzespołów. I chociaż narrator filmu mówi,że w "CPD umieszczono aplikacje celne i podatkowe..." to wiemy jak jest, Ale to jest film propagandowy na przyszłość.

W filmie przewija się kilka postaci w tym z IBM i HP , które mówią, że to one zaproponowały MF to rozwiązanie -Chmurę prywatną- co ma wg badań dać oszczędności ekonomiczne rzędu 10-20% ( na czym nie powiedzieli ale to krótki film).

Pod koniec filmu pojawił się młody człowiek z HP, który mnie zaciekawił swoim newsem  O tym nie było w żadnych materiałach z MF. A może forumowicze już jednak słyszeli coś o nowo powstałym sklepie internetowym w którym będziemy zamawiali aplikacje w przyszłości.   Cytuję "

(...) docelowo zmówienia aplikacji będą składane w modelu sklepu internetowego a ich realizacja będzie automatyczna co pozwoli na skrócenie czasu dostawy infrastruktury z poziomu dzisiejszych miesięcy do minuty"

Ciekawe jak będzie działał ten sklep i w jakiej walucie. Może bitcoinach ? A może go nie będzie ? Jednak to ANI IBM ani HP nie wygrali przetarg na e-Podatki. To co będzie ?

10 kwi 2013, 18:27
Fachowiec

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
Pierwsze kłopoty za nami.  Wygląda na to ,że dopiero co zwirtualizowany system Tivoli ożył i zaczął ponownie przesyłać instalacyjne pakiety. Czas na kolejne ...

Chmury zawisły nad konsolidacją informatyki i systemów pomocniczych.  Różnorodność rozwiązań w tym zakresie jest porażająca dla twórców zmian.  Okazało się, że są US , które nie zatrudniają oficjalnie żadnego informatyka i jakoś funkcjonują a każda z 16 IS ma inną strukturę IT.  Informatycy będą musieli poczekać co najmniej do września na propozycje nowych struktur i opisy stanowisk.  Szykuje się zmiany, które mogą zaszokować NUS i DIS.

16 kwi 2013, 18:25
Specjalista

REJESTRACJA27 kwi 2010, 11:57

POSTY        481
"Wolność Tomku w swoim domku" -i tak jest dokładnie, co US to inne rozwiązania i to nie tylko w zakresie informatyki... ciekawa jestem tych zmian-nie ukrywam  B)))

16 kwi 2013, 19:29
Znawca

POSTY        128
tranqilo                    

Pierwsze kłopoty za nami.  Wygląda na to ,że dopiero co zwirtualizowany system Tivoli ożył i zaczął ponownie przesyłać instalacyjne pakiety. Czas na kolejne ...

Ja tam nie jestem pewien czy to wirtualny Tivoli śle dystrybucje,  gdyż otrzymałem informację, że "po wirtualizacji serwerów technologicznych w MF CPD Warszawa nie jest obecnie możliwe wykonywania dystrybucji oprogramowania poprzez system Tivoli. Termin usunięcia powyższego problemu na razie Ministerstwo Finansów nie określiło."

tranqilo                    

Chmury zawisły nad konsolidacją informatyki i systemów pomocniczych.  Różnorodność rozwiązań w tym zakresie jest porażająca dla twórców zmian.  

Chyba to najlepsza pora by postąpić jak Aleksander Wielki z węzłem gordyjskim.

tranqilo                    

Okazało się, że są US , które nie zatrudniają oficjalnie żadnego informatyka i jakoś funkcjonują a każda z 16 IS ma inną strukturę IT.  Informatycy będą musieli poczekać co najmniej do września na propozycje nowych struktur i opisy stanowisk.  Szykuje się zmiany, które mogą zaszokować NUS i DIS.

Taki stan w dużej mierze zasługa DI, który nie zajął stanowiska podczas opracowywania przez AP struktur urzędów, co skutkowało swobodnym wyborem przez NUS możliwości utworzenia lub nie komórki IF (lub subkomórki ;) w OL) w urzędzie.

17 kwi 2013, 08:12
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 49 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona