GRZECHO - już miałem napisać , że w pierwotnym terminie nie zgłoszę żadnego pomysłu bo chwilowo nie mam dostępu do strony IT... a tu zmiana terminu i będę się musiał namyślać. Może nawet wyślę jakiś głupi pomysł na listę ... Teraz testuję procedurę obsługi urzędu bez etatowego informatyka - może to byłby dobry projekt.
____________________________________ "Tylko zmiana jest niezmienna" - Heraklit
24 paź 2007, 14:38
tranqilo
GRZECHO - już miałem napisać , że w pierwotnym terminie nie zgłoszę żadnego pomysłu bo chwilowo nie mam dostępu do strony IT... a tu zmiana terminu i będę się musiał namyślać. Może nawet wyślę jakiś głupi pomysł na listę ... Teraz testuję procedurę obsługi urzędu bez etatowego informatyka - może to byłby dobry projekt.
szykujcie projekty - z wykorzystaniem telepracy, może nie bedzię konieczna przeprowadzka do Radomia
____________________________________ Inde datae leges, ne fortior omnia posset - Po to zostały dane prawa, aby silniejszy nie mógł wszystkiego.
24 paź 2007, 16:57
tranqilo
Czyżby znów do Ciebie poczta nie dotarła? Może masz jakiś supełek na kabelkach i te obfite w treść wiadomości e-mail nie mogą się przecisnąć .
A co do pomysłu US/UC bez Informatyka... to może podrzucę jeden pomysł:
"Lotne Brygady Informatyczne" LBI (nawet skrót ładny i pasuje do CI ) - o odpowiednim rozmieszczeniu na terytorium RP by zapewnić odpowiedni (krótki) czas w razie np. nagłego zacięcia drukarki (wszak drukarka to złośliwe urządzenie i zacina się mimo iż Ministerstwo najchętniej by tego zakazało). Dla oszczędności kosztów proponuje LBI połączyć z jakimiś innymi "lotnymi" brygadami z UC czy np. UKS w celu minimalizacji kosztów reformy - poprzez racjonalizacje zakupów/wykorzystania sprzętu (np. samochody ), a przy okazji "na kogucie" szybciej Informatycy dojadą na miejsce awarii . Choć zaraz Ktoś pewnie napisze że... w tym szaleństwie jest metoda ...
Ostatnio edytowano 24 paź 2007, 17:22 przez skarbgeek, łącznie edytowano 1 raz
24 paź 2007, 17:07
Grzecho
Czyżby znów do Ciebie poczta nie dotarła? Może masz jakiś supełek na kabelkach i te obfite w treść wiadomości e-mail nie mogą się przecisnąć .
A co do pomysłu US/UC bez Informatyka... to może podrzucę jeden pomysł: "Lotne Brygady Informatyczne" LBI
Zgadłeś. Wirus zatrzymał mnie w domu a tu nie mam poczty służbowej . LBI to może być pomysł do realizacji. W mojej procedurze występują stażysta z utajnionym byłym informatykiem ( wiadomo informatyk nigdy nie będzie były ) Podobnie postąpił dyrektor sąsiedniej Agencji rynku Rolnego gdy w jego oddziale powiatowym zlikwidowano etat informatyka - utajnił go zatrudniając na innym stanowisku, nie liczył że LBI rozwiąże jego bieżące problemy.
Ostatnio edytowano 24 paź 2007, 18:11 przez tranqilo, łącznie edytowano 1 raz
24 paź 2007, 18:05
tranqilo
Zgadłeś. Wirus zatrzymał mnie w domu a tu nie mam poczty służbowej . LBI to może być pomysł do realizacji. W mojej procedurze występują stażysta z utajnionym byłym informatykiem ( wiadomo informatyk nigdy nie będzie były ) Podobnie postąpił dyrektor sąsiedniej Agencji rynku Rolnego gdy w jego oddziale powiatowym zlikwidowano etat informatyka - utajnił go zatrudniając na innym stanowisku, nie liczył że LBI rozwiąże jego bieżące problemy.
Czyli czeka Nas zmiana etau... cóż nowy księgowy, poborca, celnik itp... A może tak etat doradcy/specjalisty do spraw kluczowych ??
Tylko żeby zbierania/wydawania kluczy nikt Nam w zakres obowiazków nie wpisał, no chyba że to będą klucze elektroniczne/cyfrowe
24 paź 2007, 18:20
Grzecho
<!--quoteo(post=17130:date=24. 10. 2007 g. 15:38:name=tranqilo)--><div class='quotetop'>(tranqilo @ 24. 10. 2007 g. 15:38) [snapback]17130[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec--> GRZECHO - już miałem napisać , że w pierwotnym terminie nie zgłoszę żadnego pomysłu bo chwilowo nie mam dostępu do strony IT... a tu zmiana terminu i będę się musiał namyślać. Może nawet wyślę jakiś głupi pomysł na listę ... Teraz testuję procedurę obsługi urzędu bez etatowego informatyka - może to byłby dobry projekt.
A co do pomysłu US/UC bez Informatyka... to może podrzucę jeden pomysł:
"Lotne Brygady Informatyczne" LBI (nawet skrót ładny i pasuje do CI ) - o odpowiednim rozmieszczeniu na terytorium RP by zapewnić odpowiedni (krótki) czas w razie np. nagłego zacięcia drukarki (wszak drukarka to złośliwe urządzenie i zacina się mimo iż Ministerstwo najchętniej by tego zakazało). Dla oszczędności kosztów proponuje LBI połączyć z jakimiś innymi "lotnymi" brygadami z UC czy np. UKS w celu minimalizacji kosztów reformy - poprzez racjonalizacje zakupów/wykorzystania sprzętu (np. samochody ), a przy okazji "na kogucie" szybciej Informatycy dojadą na miejsce awarii. Choć zaraz Ktoś pewnie napisze że... w tym szaleństwie jest metoda ... <!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd--> Niestety, ale w tym szaleństwie jednak jest metoda...z pewną modyfikacją (ze względu na chociażby stan naszych dróg). Weźmy dla przykładu region/izbę z 10-cioma urzędami zatrudniającymi po trzech informatyków (w sumie to 30 etatów). Dla trzech to nie zawsze robota jest, no ale jeden może zachorować, a drugi np. być na urlopie, a trzeci zwyczajnie zachlać i wziąść "kacowe" itp. A teraz zróbmy tą LBI z piętnastu ludzi. Pozwolę sobie na modyfikację nazwy - Lotna Rotująca Brygada Informatyków - LRBI. Dziesięciu dyżuruje w urzędach interweniując na miejscu, a pięciu np. dyżuruje w izbie (wspierając dziesiątkę zdalnie) będąc gotowymi do zastąpienia dyżurnych (latających w us-ach z szybkością światła na wysokości lamperii) w przypadku choroby urlopu itp. No i co? Obciąłem etaty o połowę? No to premię (sowitą) poproszę... :piwo:
Ostatnio edytowano 24 paź 2007, 18:35 przez zdd, łącznie edytowano 1 raz
24 paź 2007, 18:28
Grzecho
A może tak etat doradcy/specjalisty do spraw kluczowych ??
Tylko żeby zbierania/wydawania kluczy nikt Nam w zakres obowiązków nie wpisał, no chyba że to będą klucze elektroniczne/cyfrowe
Przynajmniej dwa razy w miesiącu informatyk wychodzi ostatni to i klucze pozbiera :blush: - to już mogę być asystentem specjalisty ds. kluczowych - assistent manager for key matters.
ZDD - Ty wciąż o tej premii. Jeszcze się nie nauczyłeś , że premii już nie ma ! Było , minęło.
24 paź 2007, 18:39
<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->No i co? Obciąłem etaty o połowę? No to premię (sowitą) poproszę... <!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->Należy Ci się nagana, nie premia :angry2: - zapomniałeś uwzględnić koszty przejazdów służbowych tych "Lotnych Brygad" + koszty przestojów :mur:
Dla osłody ciekawy link -> <a href="http://podatki.onet.pl/1629643,1,0,wiadomosci.html" target="_blank">http://podatki.onet.pl/1629643,1,0,wiadomosci.html</a>
Ostatnio edytowano 24 paź 2007, 20:58 przez Ramona, łącznie edytowano 1 raz
24 paź 2007, 20:44
<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec--> W kolejnym etapie - od 1 kwietnia 2008 r. - podatnicy będą też mogli elektronicznie rozliczyć PIT 36, PIT 37 i PIT 38 (od zysków kapitałowych).<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd--> RAMONA - wystarczy spojrzeć na datę i wszystko jasne...
24 paź 2007, 21:19
Ramona
<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->No i co? Obciąłem etaty o połowę? No to premię (sowitą) poproszę...
Należy Ci się nagana, nie premia :angry2: - zapomniałeś uwzględnić koszty przejazdów służbowych tych "Lotnych Brygad" + koszty przestojów :mur: <!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd--> Koszty przejazdów to pks lub perpedos... ustawowa ulga/koszty za dojazdy do pracy i tyle. Jak kto na urlop to zaplanowany i to "dyżurny" rotacyjny z izby/regionu następnego dnia (planowo) w danym us się stawia za własną kasę i tyle. A chorobowe też planowane winno być (ot co !), a "kacowe" zakazane ustawowo... Ja chcę premię (ekstra) za głębię swej genialnej wizji!!! A samochody służbowe może wam się marzą? :nonono: No to dla mnie rzecz jasna jako koordynatora/rotatora LRBI (no lider pełną gębą) opracowujący grafik rotacji - dyżurni z izby/a urzędy i szesnasty etat oczywiście dla mnie (odpowiednio "tłusty" ma się rozumieć)!
Ostatnio edytowano 24 paź 2007, 22:00 przez zdd, łącznie edytowano 1 raz
24 paź 2007, 21:36
Panowie nie będzie żadnych LBI czy tam innych tworów, po prostu nie będzie informatyki w US/IS/UC. Może naczelnicy zatrudnią jednego w jakimś referacie aby się zabezpieczyć i to wszystko. to juz nie podlega nawet dyskusji. i żeby nie było TO JEST MOJA OPINIA :/ i jak na teraz bo jak wiadomo zaraz wszystko weznie w łeb i CI papapapapa
Ostatnio edytowano 25 paź 2007, 06:32 przez xman, łącznie edytowano 1 raz
25 paź 2007, 06:28
Bardzzo ucichł Pan Dragic... Plany sypią się totalnie, obecna sytuacja w MF to RWD (ratuj własną d...). Na szczęście wiatr przewraca najwyższe drzewa..., przy zmianie opcji polit. zmieni się góra, a robaczki dalej robić będą swoje... Szykujcie się Państwo na uinternetowienie (częściowe) SAP-a.
To co pisałem w poprzednim swoim poście właśnie mi ruszyło ( w innej firmie ). Działa superancko. Żadnych wizji, programy częściowo zakupione w stanach, reszta to tyrka miejscowych ludzi.
25 paź 2007, 08:53
Wizard
Bardzzo ucichł Pan Dragic... Plany sypią się totalnie, obecna sytuacja w MF to RWD (ratuj własną d...). Na szczęście wiatr przewraca najwyższe drzewa..., przy zmianie opcji polit. zmieni się góra, a robaczki dalej robić będą swoje... Szykujcie się Państwo na uinternetowienie (częściowe) SAP-a.
Plany może się i sypią tylko po co w takim razie zawracać Nam :dupa: i marnować Nasz czas.
Co do uinternetowienia SAP-ów to były testowane dodatkowe bramki zabezpieczająco-filtrujące które umożliwiły dostęp z każdego komputera w sieci produkcyjnej do domen mi. *.gov.pl, *.zus.pl, *.rzeczpospolita.pl *.gwno.pl. I to kierunek napewno w słuszną stronę tylko po około miesiącu testów bramki zabrano i ... sytuacja wróciła do punktu wyjścia. Może zamiast bramki w każdym US jedną "większą" (co za tym idzie pewnie i sporo droższą) centralną w każdej IS... Ale to już pytanie do speców od WAN-u.
Ostatnio edytowano 25 paź 2007, 10:13 przez skarbgeek, łącznie edytowano 1 raz
25 paź 2007, 10:12
Witam, racja - ucichłem, ale nie dlatego, że nie chcę rozmawiać, tylko kończę przetarg i dostałem 14 ofert do przejrzenia. Zajęło mi to trochę czasu (prywatnego też), więc dlatego się nie odzywałem. Postaram sie dzisiaj wieczór napisać więcej. Przepraszam. Slavko