Teraz jest 06 wrz 2025, 22:10

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 366 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 27  Następna strona
Informatyka w KAS 
Autor Treść postu
Fachowiec

REJESTRACJA16 maja 2006, 21:36

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
GRZECHO - już miałem napisać , że w pierwotnym terminie nie zgłoszę żadnego pomysłu bo chwilowo nie mam dostępu do strony IT...  a tu zmiana terminu i będę się musiał namyślać. Może nawet wyślę jakiś  głupi pomysł na listę ...   Teraz testuję procedurę obsługi urzędu bez etatowego informatyka - może to byłby dobry projekt.

24 paź 2007, 14:38

REJESTRACJA07 maja 2006, 11:23

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska

GRZECHO - już miałem napisać , że w pierwotnym terminie nie zgłoszę żadnego pomysłu bo chwilowo nie mam dostępu do strony IT...  a tu zmiana terminu i będę się musiał namyślać. Może nawet wyślę jakiś  głupi pomysł na listę ...   Teraz testuję procedurę obsługi urzędu bez etatowego informatyka - może to byłby dobry projekt.

szykujcie projekty - z wykorzystaniem telepracy, może nie bedzię konieczna przeprowadzka do Radomia :D

24 paź 2007, 16:57
Specjalista

REJESTRACJA11 lis 2006, 20:46

POSTY        450

LOKALIZACJAU-S-A

Czyżby znów do Ciebie poczta nie dotarła?
Może masz jakiś supełek na kabelkach i te obfite w treść wiadomości e-mail nie mogą się przecisnąć :).

A co do pomysłu US/UC bez Informatyka... to może podrzucę jeden pomysł:

"Lotne Brygady Informatyczne" LBI (nawet skrót ładny i pasuje do CI :) ) - o odpowiednim rozmieszczeniu na terytorium RP by zapewnić odpowiedni (krótki) czas w razie np. nagłego zacięcia drukarki (wszak drukarka to złośliwe urządzenie i zacina się mimo iż Ministerstwo najchętniej by tego zakazało).
Dla oszczędności kosztów proponuje LBI połączyć z jakimiś innymi "lotnymi" brygadami z UC czy np. UKS w celu minimalizacji kosztów reformy - poprzez racjonalizacje zakupów/wykorzystania sprzętu (np. samochody :) ), a przy okazji "na kogucie" szybciej Informatycy dojadą na miejsce awarii :).
Choć zaraz Ktoś pewnie napisze że... w tym szaleństwie jest metoda ...

Ostatnio edytowano 24 paź 2007, 17:22 przez skarbgeek, łącznie edytowano 1 raz

24 paź 2007, 17:07
Fachowiec

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI

Może masz jakiś supełek na kabelkach i te obfite w treść wiadomości e-mail nie mogą się przecisnąć :).

"Lotne Brygady Informatyczne" LBI

Zgadłeś.  Wirus zatrzymał mnie w domu a tu nie mam poczty służbowej .
LBI  to może być pomysł do realizacji.  W mojej procedurze występują stażysta z utajnionym byłym informatykiem  ( wiadomo  informatyk nigdy nie będzie były  :) ) Podobnie postąpił dyrektor sąsiedniej Agencji rynku Rolnego gdy w jego oddziale powiatowym zlikwidowano etat informatyka - utajnił go zatrudniając na innym stanowisku, nie liczył  że LBI rozwiąże jego bieżące problemy.

Ostatnio edytowano 24 paź 2007, 18:11 przez tranqilo, łącznie edytowano 1 raz

24 paź 2007, 18:05
Specjalista

POSTY        450

LOKALIZACJAU-S-A

Zgadłeś.  Wirus zatrzymał mnie w domu a tu nie mam poczty służbowej .
LBI  to może być pomysł do realizacji.  W mojej procedurze występują stażysta z utajnionym byłym informatykiem  ( wiadomo  informatyk nigdy nie będzie były  :) ) Podobnie postąpił dyrektor sąsiedniej Agencji rynku Rolnego gdy w jego oddziale powiatowym zlikwidowano etat informatyka - utajnił go zatrudniając na innym stanowisku, nie liczył  że LBI rozwiąże jego bieżące problemy.

Czyli czeka Nas zmiana etau... cóż nowy księgowy, poborca, celnik itp...
A może tak etat doradcy/specjalisty do spraw kluczowych :) ??

Tylko żeby zbierania/wydawania kluczy nikt Nam w zakres obowiazków nie wpisał, no chyba że to będą klucze elektroniczne/cyfrowe :)

24 paź 2007, 18:20
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA13 gru 2006, 09:59

POSTY        17

<!--quoteo(post=17130:date=24. 10. 2007 g. 15:38:name=tranqilo)--><div class='quotetop'>(tranqilo @ 24. 10. 2007 g. 15:38) [snapback]17130[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->

"Lotne Brygady Informatyczne" LBI (nawet skrót ładny i pasuje do CI :) ) - o odpowiednim rozmieszczeniu na terytorium RP by zapewnić odpowiedni (krótki) czas w razie np. nagłego zacięcia drukarki (wszak drukarka to złośliwe urządzenie i zacina się mimo iż Ministerstwo najchętniej by tego zakazało).
Dla oszczędności kosztów proponuje LBI połączyć z jakimiś innymi "lotnymi" brygadami z UC czy np. UKS w celu minimalizacji kosztów reformy - poprzez racjonalizacje zakupów/wykorzystania sprzętu (np. samochody :) ), a przy okazji "na kogucie" szybciej Informatycy dojadą na miejsce awarii.
Choć zaraz Ktoś pewnie napisze że... w tym szaleństwie jest metoda ...
<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
Niestety, ale w tym szaleństwie jednak jest metoda...z pewną modyfikacją (ze względu na chociażby stan naszych dróg). Weźmy dla przykładu region/izbę z 10-cioma urzędami zatrudniającymi po trzech informatyków (w sumie to 30 etatów). Dla trzech to nie zawsze robota jest, no ale jeden może zachorować, a drugi np. być na urlopie, a trzeci zwyczajnie zachlać i wziąść "kacowe"  itp. A teraz zróbmy tą LBI z piętnastu ludzi. Pozwolę sobie na modyfikację nazwy - Lotna Rotująca Brygada Informatyków - LRBI. Dziesięciu dyżuruje w urzędach interweniując  na miejscu, a pięciu np. dyżuruje w izbie (wspierając dziesiątkę zdalnie) będąc gotowymi do zastąpienia dyżurnych (latających w us-ach z szybkością światła na wysokości lamperii) w przypadku choroby urlopu itp.
No i co?
Obciąłem etaty o połowę?
No to premię (sowitą) poproszę... :piwo:

Ostatnio edytowano 24 paź 2007, 18:35 przez zdd, łącznie edytowano 1 raz

24 paź 2007, 18:28
Fachowiec

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI

A może tak etat doradcy/specjalisty do spraw kluczowych :) ??

Tylko żeby zbierania/wydawania kluczy nikt Nam w zakres obowiązków nie wpisał, no chyba że to będą klucze elektroniczne/cyfrowe :)

Przynajmniej dwa razy w miesiącu informatyk wychodzi ostatni to i klucze pozbiera :blush:
- to już mogę być asystentem specjalisty ds. kluczowych - assistent manager for key matters.

ZDD  - Ty wciąż o tej premii. Jeszcze się nie nauczyłeś , że premii już nie ma !  Było , minęło.

24 paź 2007, 18:39

REJESTRACJA23 lis 2006, 23:38

POSTY        57
<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->No i co?
Obciąłem etaty o połowę?
No to premię (sowitą) poproszę... <!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->Należy Ci się nagana, nie premia  :angry2: - zapomniałeś uwzględnić koszty przejazdów służbowych tych "Lotnych Brygad" + koszty przestojów  :mur:

Dla osłody ciekawy link -> <a href="http://podatki.onet.pl/1629643,1,0,wiadomosci.html" target="_blank">http://podatki.onet.pl/1629643,1,0,wiadomosci.html</a>
:D

Ostatnio edytowano 24 paź 2007, 20:58 przez Ramona, łącznie edytowano 1 raz

24 paź 2007, 20:44
Fachowiec

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec--> W kolejnym etapie - od 1 kwietnia 2008 r. - podatnicy będą też mogli elektronicznie rozliczyć PIT 36, PIT 37 i PIT 38 (od zysków kapitałowych).<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
RAMONA - wystarczy spojrzeć  na datę i wszystko jasne...

24 paź 2007, 21:19
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA13 gru 2006, 09:59

POSTY        17
Ramona                    

<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->No i co?
Obciąłem etaty o połowę?
No to premię (sowitą) poproszę...
Należy Ci się nagana, nie premia  :angry2: - zapomniałeś uwzględnić koszty przejazdów służbowych tych "Lotnych Brygad" + koszty przestojów  :mur:
<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
Koszty przejazdów to pks lub perpedos... ustawowa ulga/koszty za dojazdy do pracy i tyle.
Jak kto na urlop to zaplanowany i  to  "dyżurny" rotacyjny z izby/regionu następnego dnia (planowo) w danym us się stawia za własną kasę i tyle.
A chorobowe też planowane winno być (ot co !), a "kacowe" zakazane ustawowo...
Ja chcę premię (ekstra) za głębię swej genialnej wizji!!!
A samochody służbowe może wam się marzą? :nonono:
No to dla mnie rzecz jasna jako koordynatora/rotatora LRBI (no lider pełną gębą) opracowujący grafik rotacji - dyżurni z izby/a urzędy  i szesnasty etat oczywiście dla mnie (odpowiednio "tłusty" ma się rozumieć)!

Ostatnio edytowano 24 paź 2007, 22:00 przez zdd, łącznie edytowano 1 raz

24 paź 2007, 21:36
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA08 lut 2007, 14:53

POSTY        90
Panowie nie będzie żadnych LBI czy tam innych tworów, po prostu nie będzie informatyki w US/IS/UC. Może naczelnicy zatrudnią jednego w jakimś referacie aby się zabezpieczyć i to wszystko. to juz nie podlega nawet dyskusji. i żeby nie było TO JEST MOJA OPINIA :/ i jak na teraz bo jak wiadomo zaraz wszystko weznie w łeb i CI papapapapa :)

Ostatnio edytowano 25 paź 2007, 06:32 przez xman, łącznie edytowano 1 raz

25 paź 2007, 06:28
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA15 paź 2007, 07:32

POSTY        21
Plany sypią się totalnie, obecna sytuacja w MF to RWD (ratuj własną d...).
Na szczęście wiatr przewraca najwyższe drzewa..., przy zmianie opcji polit. zmieni się góra, a robaczki dalej robić będą swoje...
Szykujcie się Państwo na uinternetowienie (częściowe) SAP-a.

To co pisałem w poprzednim swoim poście właśnie mi ruszyło ( w innej firmie ).
Działa superancko.
Żadnych wizji, programy częściowo zakupione w stanach, reszta to tyrka miejscowych ludzi.

25 paź 2007, 08:53
Specjalista

POSTY        450

LOKALIZACJAU-S-A

Bardzzo ucichł Pan Dragic...
Plany sypią się totalnie, obecna sytuacja w MF to RWD (ratuj własną d...).
Na szczęście wiatr przewraca najwyższe drzewa..., przy zmianie opcji polit. zmieni się góra, a robaczki dalej robić będą swoje...
Szykujcie się Państwo na uinternetowienie (częściowe) SAP-a.

Plany może się i sypią tylko po co w takim razie zawracać Nam  :dupa:  i marnować Nasz czas.

Co do uinternetowienia SAP-ów to były testowane dodatkowe bramki zabezpieczająco-filtrujące które umożliwiły dostęp z każdego komputera w sieci produkcyjnej do domen mi. *.gov.pl, *.zus.pl, *.rzeczpospolita.pl *.gwno.pl.
I to kierunek napewno w słuszną stronę tylko po około miesiącu testów bramki zabrano i ... sytuacja wróciła do punktu wyjścia.
Może zamiast bramki w każdym US jedną "większą" (co za tym idzie pewnie i sporo droższą) centralną w każdej IS...
Ale to już pytanie do speców od WAN-u.

Ostatnio edytowano 25 paź 2007, 10:13 przez skarbgeek, łącznie edytowano 1 raz

25 paź 2007, 10:12
Zaawansowany

REJESTRACJA07 paź 2007, 22:33

POSTY        32
racja - ucichłem, ale nie dlatego, że nie chcę rozmawiać, tylko kończę przetarg i dostałem 14 ofert do przejrzenia. Zajęło mi to trochę czasu (prywatnego też), więc dlatego się nie odzywałem. Postaram sie dzisiaj wieczór napisać więcej.
Przepraszam.
Slavko

25 paź 2007, 11:07
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 366 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 27  Następna strona