Dla mnie przysłowiowa szklanka zawsze jest w połowie wypełniona :)
____________________________________ Ważne są tylko te dni, których jeszcze nie znamy ...
26 mar 2011, 22:31
Re: E-deklaracje
techj
Szanowny avacs powiem szczerze, że już pogubiłem się co Ci nie pasuje? Najpierw były pretensje, że do złożenia elektronicznego PITa jest potrzebny program firmy Adobe. Napisałem, że nie jest potrzebny i jest możliwość złożenia XMLa korzystając z usługi webowej (WebService). Może gdzieś w sieci jest już nawet gotowy programik do tego, bo stworzenie takiej aplikacji to dla studenta informatyki błahostka - kilka kliknięć w dowolnym IDE (Integrated Development Environment). Następnie padły oskarżenia, że wybrany program do obsługi interaktywnych formularzy jest mozolny i ociężały. Starałem się obiektywnie pokazać, że mimo iż ma wady nie jest wcale taki zły. Niestety to nie przemówiło do Ciebie. Podniosłeś kolejną wątpliwość, czy jest potrzebny jakikolwiek ZEWNĘTRZNY program w przypadku systemu do elektronicznego składania zeznań. A niby do Allegro to zewnętrznego programu nie używasz ?!? No co za zgroza, chce skorzystać z Allegro i muszę sobie jakąś przeglądarkę zainstalować, ale po co !!! Myślałem, że nie będzie potrzeby tłumaczyć różnic pomiędzy tymi systemami, ale chyba nie rozumiesz, że Allegro od początku opierało się na usługach elektronicznych w przeciwieństwie do systemu podatkowego. Dlatego zaistniała potrzeba stworzenia pośrednika i zintegrowania go z kilkoma już istniejącymi systemami. No chyba że MF miałby udostępnić w każdym US terminale POLTAX dla podatników i sami zainteresowani wklepywaliby sobie własne zeznania. Przepraszam trochę sarkastycznie, ale nie mogłem się powstrzymać. Swoją drogą chciałbym zobaczyć te miny podatników gdyby zamiast formularza zbliżonego wyglądem do papierowego pokazał się całkiem inny. Wtedy dopiero byłby lament, oczywiście nie obyłoby się bez nowej elektronicznej broszurki do wypełniania zeznań przez internet. Trochę dużo napisałem, ale chciałbym wszystkim uzmysłowić, że nawet w tym odstręczającym i znienawidzonym - nie tylko przez podatników - ministerstwie pracują ludzie myślący i robiący wszystko co w ich mocy, by żyło się lepiej – wszystkim. Zbieżność ostatnich słów przypadkowa
PS Optymistyczna wiadomość jest taka, że w Polsce mamy co najmniej 345 tysięcy geniuszy. Tyle zeznań na dzień 22 marca złożono. Licząc średnio: 4300 dziennie, 180 na godzinę, 3 na minutę, czyli co 20 sekund jedno.
Widzę, że najwyższy czas żeby się przestać gubić i zacząć czytać ze zrozumieniem.
Primo po pierwsze, od początku pretensje dotyczyły tylko stopnia skomplikowania oferowanej usługi. Nie pisz mi tu o WebService bo to jest kompletnie bez sensu i nie przystaje do tematu, ani nie mam zamiaru pisać specjalnej aplikacji do wysyłania zeznań, ani jej szukać.
Primo po drugie, oskarżenia co do Adobe padły tylko okazjonalnie bo stwierdziłeś, że :
Zaznaczam, że widzę wiele mankamentów wybranego rozwiązania, ale przeważają zalety. Po pierwsze AdobeReader jest bardzo solidnym, popularnym i co najważniejsze darmowym programem. Prostym w instalacji i dystrybuowanym na kilka systemów operacyjnych.
I nie chodzi o to co do mnie przemawia, po prostu nie chcę dyskusji nad wyższością taboretu nad krzesłem.
Primo po trzecie, szlag mnie trafia ale zapytam jakim cudem chcesz korzystać z usług internetowych bez przeglądarki ??? Wszystko trzeba ci napisać wprost ???
Primo po czwarte, ludzie myślący są wszędzie. Czasami warto posłuchać i skorzystać z prostych i oczywistych rozwiązań. Chyba, że bazujesz na doktrynie nieomylności.
PS Mam nadzieję, że moje primo nie potraktujesz jak objaw oszołomstwa. Jakoś dziwnie jestem przekonany, że dyskutuję z osobą odpowiedzialną za wykonanie całości/części e-deklaracji. Jeżeli tak to apeluję, spróbujcie innego podejścia. Mamy usługę i mamy wyniki. Poddajcie je analizie i spróbujcie określić czy są zadowalające. Jeżeli nie trzeba zmienić strategię - jak w biznesie, innego wyjścia nie ma. Ja do tych wyników, tak jak obiecałem, wrócę.
____________________________________ "Wszelkie poglądy, opinie czy wnioski wyciągnięte zostały wyłącznie na podstawie obserwacji poczynionych na własnym podwórku, o ile w treści postu nie zostało wskazane wprost, że jest inaczej"
26 mar 2011, 22:59
avacs
Primo po pierwsze, od początku pretensje dotyczyły tylko stopnia skomplikowania oferowanej usługi. Nie pisz mi tu o WebService bo to jest kompletnie bez sensu i nie przystaje do tematu, ani nie mam zamiaru pisać specjalnej aplikacji do wysyłania zeznań, ani jej szukać.
Jeżeli uważasz, że skorzystanie z e-deklaracji jest skomplikowane to trochę mnie to dziwi, aczkolwiek nie jest to banalnie proste. Wydaje mi się, że na stronie projektu jest wszystko w przejrzysty sposób opisane. Oczywiście dla przeciętnego obywatela wypełnienie nawet papierowego zeznania to mordęga, a usługa elektroniczna jest chyba kierowana do tych bardziej rozgarniętych.
avacs
I nie chodzi o to co do mnie przemawia, po prostu nie chcę dyskusji nad wyższością taboretu nad krzesłem
Każdy przyzna, że krzesło jest wygodniejsze choć taboret bardziej komfortowy
avacs
Primo po trzecie, szlag mnie trafia ale zapytam jakim cudem chcesz korzystać z usług internetowych bez przeglądarki ??? Wszystko trzeba ci napisać wprost ???
Być może nie masz na tyle doświadczenia, ale wspomnę tylko, że z usług internetowych można korzystać bez przeglądarki webowej. W każdym systemie operacyjnym istnieją programy wykorzystujące zdalne usługi i najczęściej przeciętny użytkownik nawet o tym nie wie, na przykład RSS. Inny prostszy przykład usługi internetowej nie korzystającej z przeglądarki to choćby poczta elektroniczna. Być może w niedalekiej przyszłości interaktywny formularz będzie tak samo powszechny jak przeglądarka.
avacs
Primo po czwarte, ludzie myślący są wszędzie. Czasami warto posłuchać i skorzystać z prostych i oczywistych rozwiązań. Chyba, że bazujesz na doktrynie nieomylności.
Nie jestem nieomylny bo gdybym tak uważał to chyba bym nie starał się wytłumaczyć oczywistej oczywistości Przepraszam taki żarcik ;-)
avacs
Jakoś dziwnie jestem przekonany, że dyskutuję z osobą odpowiedzialną za wykonanie całości/części e-deklaracji.
Mylisz się, ale powiedzmy, że znam w miarę dobrze strukturę i złożoność systemów informatycznych w resorcie ;-)
avacs
Jeżeli tak to apeluję, spróbujcie innego podejścia. Mamy usługę i mamy wyniki. Poddajcie je analizie i spróbujcie określić czy są zadowalające. Jeżeli nie trzeba zmienić strategię - jak w biznesie, innego wyjścia nie ma. Ja do tych wyników, tak jak obiecałem, wrócę.
Niestety wydaje mi się, że nie traktujesz innych na poważnie. Chyba nie zakładasz, że nikt nie analizuje zachowań pracującego systemu i nie eliminuje jego wad. Być może z czasem twórcy dojdą do wniosku, że jednak powinni stworzyć formatki do składania zeznań, ale jakoś trudno mi w to uwierzyć bo w przeciwieństwie do Ciebie wiem, że wiąże się to z ogromem pracy i środków. Być może mylę się, ale na dzień dzisiejszy takie rozwiązanie choć chyba było brane pod uwagę jest mało prawdopodobne.
____________________________________ Ważne są tylko te dni, których jeszcze nie znamy ...
27 mar 2011, 16:01
Czy Avacs ma jakieś kompleksy? Brak wiedzy specjalistycznej i doświadczenia 'bije' z postów... Może się mylę ... Rozwiązania, które sprawdzają się w małych przedsiębiorstwach lub domowych gospodarstwach rzadko sprawdzają się w dużych. Nauka stoi otworem przed każdym - technologii mnóstwo, aby wybrać odpowiednie w zadanych warunkach(czas,finanse,skalowalność itp) to dopiero sztuka tzn wiedza, umiejętności, doświadczenie... Pozdrawiam!
27 mar 2011, 17:06
igrek
Czy Avacs ma jakieś kompleksy? Brak wiedzy specjalistycznej i doświadczenia 'bije' z postów... Może się mylę ... Rozwiązania, które sprawdzają się w małych przedsiębiorstwach lub domowych gospodarstwach rzadko sprawdzają się w dużych. Nauka stoi otworem przed każdym - technologii mnóstwo, aby wybrać odpowiednie w zadanych warunkach(czas,finanse,skalowalność itp) to dopiero sztuka tzn wiedza, umiejętności, doświadczenie... Pozdrawiam!
Za takie doświadczenia i wiedzę panom decydentom już dziękujemy. Czas zobaczyć jak naprawdę wygląda informatyzacja na poziomie urzędów skarbowych. Brak jednego spójnego systemu, kilkanaście niezależnych aplikacji (w ankietach wychodzi nawet ponad dwadzieścia), konieczność wielokrotnego wprowadzania tych samych informacji, ciągłe poprawki do poprawek itp. Na kompleksy nie mam czasu bo wciąż zmagam się z tą "prostotą" zafundowaną nam przez wszystkowiedzących geniuszy. Za ten stan rzeczy ktoś odpowiada i będzie najlepiej jak zabierając swoje umiejętności, wiedzę i doświadczenie odejdzie szkodzić gdzie indziej.
PS Ktoś kto problemu nie dostrzega jest tylko ślepy, ktoś kto udaje, że problemu nie ma jest zwykłym błaznem.
____________________________________ "Wszelkie poglądy, opinie czy wnioski wyciągnięte zostały wyłącznie na podstawie obserwacji poczynionych na własnym podwórku, o ile w treści postu nie zostało wskazane wprost, że jest inaczej"
Dlaczego brak tam informacji jaki procent w ogólnej liczbie zeznań stanowią zeznania złożone drogą elektroniczną. Czyżby porównanie nie wyglądało zbyt okazale ?
27 mar 2011, 18:40
avacs
Na stronie MF jest piękna laurka i bardzo ładne słupki - rekordowa liczba PIT przez Internet.
Dlaczego brak tam informacji jaki procent w ogólnej liczbie zeznań stanowią zeznania złożone drogą elektroniczną. Czyżby porównanie nie wyglądało zbyt okazale ?
Nie od razu Rzym zbudowano.
____________________________________ ------------------------------------------------------------------------------------------------ " (...) i ujrzał Pan pracę naszą i był zadowolony, a potem zapytawszy o zarobki nasze, usiadł i zapłakał (...)"
27 mar 2011, 18:45
Us_nip
avacs
Na stronie MF jest piękna laurka i bardzo ładne słupki - rekordowa liczba PIT przez Internet.
Nie od razu Rzym zbudowano.
Informatyzację urzędów skarbowych zaczęto na dobre na początku lat dziewięćdziesiątych. To do czego doszliśmy opisałem wcześniej, nie będę się powtarzał. E-deklaracje też będziemy budować 20 lat po to by efekt końcowy był taki jak w przypadku systemów w us-ach ?
27 mar 2011, 18:58
Informatyzacja to proces ciągły i kosztowny. Dobrze jeśli inwestycje idą tam gdzie powinny, ale jak to często się zdarza w tym kraju nie zawsze tak jest. E-deklaracje są tego klasycznym przykładem (z połączeniem z e-puap) i stanowią kolejną porażkę urzędników na szczeblu ministerialnym biorącym przykład z "Błękitnej linni". I tak będzie, bo taki mamy system. Dla e-deklarcji może wystarczyłoby wzorem USA "zapłacić" każdemu za złożenie deklaracji drogą elektroniczną? Dawali 50 $ może 50 zł by wystarczyło, może mniej, da się oszacować. A za rok sami by złożyli tą drogą.
Tylko mu myślimy na teraz, nie na jutro.
27 mar 2011, 21:30
TEROZKI "MY" wszyscy już płacimy za złożenie deklaracji przez internet poprzez ulgę internetową. Ale nikt nie wymaga by internetowcy składali tą drogą swoje zeznania.
____________________________________ "Tylko zmiana jest niezmienna" - Heraklit
27 mar 2011, 22:53
avacs
Wydaje mi się, że to może być około 1,5%
28 mar 2011, 11:04
to nie jest głupi pomysł - ulga podatkowa za złożenie droga elektroniczną
28 mar 2011, 11:57
techj
avacs
Wydaje mi się, że to może być około 1,5%
U mnie w zeszłym roku to było poniżej 0,5% zeznań za 2009r.
Obecnie e-deklaracje stanowią ok 5% złożonych zeznań za 2010 rok. Zobaczymy co będzie do końca akcji wyznaniowej .
____________________________________ "Tylko zmiana jest niezmienna" - Heraklit
28 mar 2011, 14:49
tranqilo
TEROZKI "MY" wszyscy już płacimy za złożenie deklaracji przez internet poprzez ulgę internetową. Ale nikt nie wymaga by internetowcy składali tą drogą swoje zeznania.
Zgadza się. Ale płacimy też za wprowadzenie deklaracji do systemu, kontrolę formalną i co chyba najdroższe - archiwizację tych tysięcy dokumentów przez xx lat. Chyba wyjdzie drożej niż elektroniczny. Mimo wszelkich moich obiekcji i uwag.