Z MF przyszło pismo, żeby "wyczyścić" wnioski w CEIDG, bo jest ich za dużo Fakt, że niektóre US chyba zapomniały o CEIDG, ale z drugiej strony mam niby rozumieć, że MF nieżyczy sobie takiego oblężenia przez przedsiębiorców?
Lepiej byłoby chyba poinformować wszystkich o dołożeniu zakładki z wnioskami o nadania NIP, bo ja takiego pisma na oczy nie widziałem, a wiszą tam wnioski nawet z sierpnia!!!
Dokładnie. Oni tylko potrafią nas strzyc, a informacji o zmianach zabrakło.
Chyba ktoś zawalił, powinien się z tego wytłumaczyc na piśmie ;-)
Mówią, że lepiej późno niż wcale:
"KOMUNIKAT
Ministerstwo Finansów informuje, że dotychczasowa zakładka CRP KEP w systemie teleinformatycznym CEIDG została podzielona na następujące zakładki:
- CRP KEP nadanie NIP,
- CRP KEP weryfikacja .
W związku z powyższym Ministerstwo Finansów zwraca uwagę na konieczność obsługi wniosków CEIDG w obu zakładkach.
Jednocześnie Ministerstwo Finansów informuje, iż jest w trakcie przygotowania nowych wytycznych w zakresie ST CEIDG. __________________________________________________
Pozdrawiam
M. S."
17 paź 2011, 11:00
Re: CEIDG
Ta zmiana była widoczna gołym okiem, więc informacja z MF wg mnie nie była konieczna. Bardziej denerwują sytuacje, gdy zmiany są "ukryte", a wychodzą po czasie
____________________________________ ------------------------------------------------------------------------------------------------ " (...) i ujrzał Pan pracę naszą i był zadowolony, a potem zapytawszy o zarobki nasze, usiadł i zapłakał (...)"
17 paź 2011, 16:15
Ale skoro my mamy w 8 h przewidzieć bez użycia czarodziejskiej kuli czy delikwent chce być vatowcem, bo on nie musi sobie tym głowy zaprzątać, to może my nie powinniśmy sobie zaprzątać głowy myśleniem czy jest nowa zakładka, czy nie? Skoro jednak byli tacy, co nie zauważyli jej istnienia (pewnie dlatego, że za bardzo wpadli w tryby ślęczenia nad wnioskami pod wpływem całej serii pism ponaglających), to informacja o niej była potrzebna.
____________________________________ Wśród mędrców zawsze znajdzie się miejsce na głupotę.
18 paź 2011, 08:16
oen
Ale skoro my mamy w 8 h przewidzieć bez użycia czarodziejskiej kuli czy delikwent chce być vatowcem, bo on nie musi sobie tym głowy zaprzątać, to może my nie powinniśmy sobie zaprzątać głowy myśleniem czy jest nowa zakładka, czy nie?
A kto powiedział, że mamy się nad tym zastanawiać? Jeżeli mieszka na terenie 1US, a jedyne miejsce działalności ma na terenie 2US i we wniosku jako właściwy wskazał 1US to ten urząd to przerabia i tyle. Jak przedsiębiorca chce być na VAT to składając w 2US zgłoszenie VAT-R musi też złożyć do tego US zgłoszenie aktualizacyjne. Podstawa prawna: art. 9 ust. 2 ustawy o NIP:
Obowiązek dokonania zgłoszenia aktualizacyjnego przez podatników, o których mowa w art. 6 ust. 1, występuje również w przypadku, gdy podatnikom tym, w wyniku utraty prawa do zwolnienia od podatku od towarów i usług lub rezygnacji z tego prawa, zmieniła się właściwość naczelnika urzędu skarbowego; w tym przypadku zgłoszenia aktualizacyjnego dokonuje się naczelnikowi urzędu skarbowego właściwemu w sprawach podatku od towarów i usług, wraz ze zgłoszeniem rejestracyjnym, o którym mowa w art. 96 ust. 1 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług.
Inaczej wygląda sytuacja, gdy we wniosku wskaże jako właściwy 2US - niestety wtedy powinno się wyjaśniać dlaczego nie złożono VAT-R.
____________________________________ ------------------------------------------------------------------------------------------------ " (...) i ujrzał Pan pracę naszą i był zadowolony, a potem zapytawszy o zarobki nasze, usiadł i zapłakał (...)"
18 paź 2011, 16:23
Us_nip
oen
Ale skoro my mamy w 8 h przewidzieć bez użycia czarodziejskiej kuli czy delikwent chce być vatowcem, bo on nie musi sobie tym głowy zaprzątać, to może my nie powinniśmy sobie zaprzątać głowy myśleniem czy jest nowa zakładka, czy nie?
A kto powiedział, że mamy się nad tym zastanawiać? Jeżeli mieszka na terenie 1US, a jedyne miejsce działalności ma na terenie 2US i we wniosku jako właściwy wskazał 1US to ten urząd to przerabia i tyle. Jak przedsiębiorca chce być na VAT to składając w 2US zgłoszenie VAT-R musi też złożyć do tego US zgłoszenie aktualizacyjne. Podstawa prawna: art. 9 ust. 2 ustawy o NIP:
Obowiązek dokonania zgłoszenia aktualizacyjnego przez podatników, o których mowa w art. 6 ust. 1, występuje również w przypadku, gdy podatnikom tym, w wyniku utraty prawa do zwolnienia od podatku od towarów i usług lub rezygnacji z tego prawa, zmieniła się właściwość naczelnika urzędu skarbowego; w tym przypadku zgłoszenia aktualizacyjnego dokonuje się naczelnikowi urzędu skarbowego właściwemu w sprawach podatku od towarów i usług, wraz ze zgłoszeniem rejestracyjnym, o którym mowa w art. 96 ust. 1 ustawy z dnia 11 marca 2004 r. o podatku od towarów i usług.
Inaczej wygląda sytuacja, gdy we wniosku wskaże jako właściwy 2US - niestety wtedy powinno się wyjaśniać dlaczego nie złożono VAT-R.
Niestety tych "innych" sytuacji jest zbyt wiele, bym mógł powiedzieć, że wszystko idzie płynnie. A podejście do tematu bez zastanowienia kończy się tym, że ostatecznie i tak 2US prosi mnie o przesłanie wniosku. Kilka takich przypadków dziennie i zamiast CEIDG mam okienko Poczty Polskiej Skoro uważasz, że nie trzeba się aż tak strasznie zastanawiać, to czemu Twój post był taki długi?
____________________________________ Wśród mędrców zawsze znajdzie się miejsce na głupotę.
Ostatnio edytowano 19 paź 2011, 08:02 przez oen, łącznie edytowano 2 razy
19 paź 2011, 08:01
oen
Skoro uważasz, że nie trzeba się aż tak strasznie zastanawiać, to czemu Twój post był taki długi? :D
Nie przesadzajmy, nie było to dzieło literackie Moja poprzednia przełożona to miał talent literacki Uważam, że niektóre US same robią sobie robotę (a przy okazji innym - np.: dzwonienie o przesłanie CEIDG) zamiast trzymać się przepisów i wymagać od podatnika.
19 paź 2011, 15:21
Jak oceniacie czas nadawania NIP dla nowych podatników ? Z moich ostatnich obserwacji przerażająco się wydłużył. Jeden z podatników informował mnie, że czekał ponad 10 dni od zgłoszenia w gminie do otrzymania NIP( nie było wtedy żadnych świąt). Dawniej to nie do pomyślenia by było. Chyba nikt nad tym już nie panuje. Bo każdy zarządza tylko swoją cząstką. Może CEDIG przejdzie do ministra ds cyfryzacji ?
____________________________________ "Tylko zmiana jest niezmienna" - Heraklit
07 lis 2011, 20:21
Ja już nic nie oceniam, jestem właśnie w trakcie trzydniowego seansu feng shui pod wielce zakłamanie brzmiącym tytułem "Szkolenie UEPA - procedury administracyjne realizowane drogą elektroniczną. Nowe zasady rejestracji i obsługi przedsiębiorców." Oczywiście projekt współfinansowany z Europejskiego Funduszu Społecznego. TRZY DNI W . A stos papierów rośnie, rośnie...
07 lis 2011, 20:46
tranqilo
Jak oceniacie czas nadawania NIP dla nowych podatników ? Z moich ostatnich obserwacji przerażająco się wydłużył. Jeden z podatników informował mnie, że czekał ponad 10 dni od zgłoszenia w gminie do otrzymania NIP( nie było wtedy żadnych świąt). Dawniej to nie do pomyślenia by było. Chyba nikt nad tym już nie panuje. Bo każdy zarządza tylko swoją cząstką. Może CEDIG przejdzie do ministra ds cyfryzacji ?
Obserwując wnioski o nadanie NIP przekazywane za pośrednictwem CEIDG to w ostatnich 2 tygodniach idzie to znacznie sprawniej niż np. we wrześniu - wtedy faktycznie wnioski "wisiały" kilkanaście dni.
Co do szkoleń UEPA to mało wnoszą i szkoda czasu.
07 lis 2011, 21:01
Us_nip
Co do szkoleń UEPA to mało wnoszą i szkoda czasu.
Wiem o tym. No i co z tego. Pan każe, sługa musi. A trenerka z rozbrajającą szczerością wygłosiła opinię, że to nam się za bardzo nie przyda, ale dostaniemy papier, a nadchodzą trudne czasy i im więcej się takich papierów ma tym lepiej.
07 lis 2011, 22:02
tranqilo
Na pewno teraz idzie szybciej zwłaszcza w obliczu 1 dniowego terminu Kiedyś zajmowało to 3 dni robocze. Do dziś nie mogę pojąć, po co były te wszystkie fajerwerki (a raczej ciężka artyleria)? Dla tych 2 dni??? Tym bardziej, że 90% przedsiębiorców składa zgłoszenia przed rozpoczęciem działalności No chyba, że w stolycy (a dla niektórych na niej świat się kończy) jest inaczej
Ostatnio edytowano 08 lis 2011, 08:41 przez oen, łącznie edytowano 1 raz
08 lis 2011, 08:40
Zauważyłem, że w US to jeden dzień ale gdzieś poza US ginie jeszcze 10 dni i NIKT nie wie (lub udaje ,że nie wie) gdzie i dlaczego?
____________________________________ "Tylko zmiana jest niezmienna" - Heraklit
08 lis 2011, 08:51
[KOMUNIKAT - 10.11.2011r. Ministerstwo Finansów uprzejmie informuje, iż w dniu dzisiejszym po godzinach pracy urzędów skarbowych zostaną automatycznie przypisane nowe filtry wyszukiwania wniosków CEIDG po nazwie naczelnika urzędu skarbowego, zgodne z grupami, do których zostali przypisani użytkownicy ST CEIDG. W związku z powyższym Ministerstwo Finansów zwraca się z prośbą o niedokonywanie zmian w nowych ustawieniach systemowych.]
Czy dzisiaj komuś "objawiły się" nowe filtry w ST CEIDG-1? Bo u mnie po staremu - jest wpisany tylko w jednej zakładce, a o nadanie NIP - nadal wyświetlają się wszystkie wnioski z całej Polski