Re: Profil zaufany może częściowo zastąpić podpis kwalifikow
Czyli możliwości są ale nie wykorzystane bo poza US w innych urzędach np. gminnych nie spieszą się z wdrażaniem usług.
____________________________________ "Tylko zmiana jest niezmienna" - Heraklit
29 sty 2013, 23:41
W dodatku np. ZUS wdraża swoją, własną platformę usług.
____________________________________ Wśród mędrców zawsze znajdzie się miejsce na głupotę.
30 sty 2013, 10:55
oen
Która posiłkuje się ePuapem i jest z nim kompatybilna - można się logować podpisem elektronicznym albo profilem zaufanym. Tak właśnie mogłyby zostać rozwiązane eDeklaracje.
30 sty 2013, 11:13
pkuzmiak
oen
Która posiłkuje się ePuapem i jest z nim kompatybilna - można się logować podpisem elektronicznym albo profilem zaufanym. Tak właśnie mogłyby zostać rozwiązane eDeklaracje.
Właśnie ostatnio chciałem zarejestrować się na platformie https://pue.zus.pl/ za pomocą podpisu zaufanego. Ale nie udało się Mam profil na ePUAP założony mi przez urząd ponieważ potwierdzam podpisy zaufane osobom zgłaszającym się w tym celu do urzędu. Automatycznie zostały założone mi dwa konta: urzędowe i prywatne.
Wcześniej (przed próbą rejestracji w ZUS) dokonałem zmiany (na moim koncie prywatnym) podanego przy rejestracji urzędowego adresu e-mail na mój prywatny. Aby kod aktywacyjny przyszedł na moją prywatną pocztę email. Zrobiłem to zarówno na moim koncie prywatnym poprzez "Edytuj konto" jak i "Modyfikuj podmiot" (używany w korespondencji z ePUAP). Po podpisaniu się podpisem zaufanym kod aktywacyjny został jednak wysłany na adres urzędowy. Napisałem do epuap@mac.gov.pl Otrzymałem taką odpowiedź:
Kody autoryzacyjne profilu zaufanego wysyłane są na adres e-mail który zapisany jest w profilu zaufanym jako parametr autoryzacji. Proszę sprawdzić jaki adres e-mail zapisany jest w profilu zaufanym. Należy przejść Moje konto > Moje profile zaufane > Szczegóły profilu. Kody wysyłane są na adres który widnieje w polu: Metoda autoryzacji e-mail Parametr autoryzacji ...@...
Istnieje możliwość zmiany tego adresu na inny. Warunkiem koniecznym jest dostęp do tego aktualnego adresu e-mail. W tym celu należy skorzystać z opcji ‘Przedłuż ważność/zmień ustawienia autoryzacji’
Poniżej podaję przykład: Jeżeli mamy ważny profil zaufany w którym jako parametr autoryzacji jest adres1 , a chcemy zmienić go na adres2. Wchodzimy w Moje konto > Moje profile zaufane > Szczegóły profilu >Przedłuż ważność/zmień ustawienia autoryzacji. W polu podaj e-mail podajemy: adres2 i klikamy ‘Sprawdź poprawność’ Podajemy kod pobrany z adres2 i zatwierdzamy przyciskiem ‘OK.’ Naciskamy przycisk ‘Podpisz nowy PZ’ Naciskamy przycisk ‘Podpisz profilem zaufanym’ Naciskamy przycisk ‘Użyj tego profilu do podpisu’
Do pola podajemy kod pobrany z adres1 i zatwierdzamy przyciskiem ‘Zatwierdź’ Naciskamy przycisk ‘Przedłuż PZ’ Pojawi się komunikat ‘Przedłużono ważność profilu zaufanego.’ Proszę ponownie wejść w sekcję Moje konto > Moje profile zaufane. Poprzedni profil zaufany został unieważniony, powstaje nowy profil zaufany, w którym jako parametr autoryzacji podany jest adres2. Od tego momentu kody autoryzacyjne będą wysyłane na adres2.
P.S. Jeśli chcemy to jako metodę autoryzacji można podać dwa adresy email. Należy je wówczas rozdzielić średnikiem np. prywatny_email; slużbowy_email Wówczas kod autoryzacyjny jest wysyłany na obydwa adresy.
Chodziło mi o to, aby: - w pracy logować się na konto urzędowe i kody otrzymywać na adres urzędowy, - w domu logować się na konto prywatne, a kody otrzymywać na adres prywatny. Napisałem jeszcze raz. Czekam na odpowiedź.
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
03 lut 2013, 12:50
pkuzmiak
oen
Chodziło mi właśnie o to, że powoli e-puap staje się portalem pośredniczącym w logowaniu a plany jego wykorzystania były daleko bardziej rozbudowane.
____________________________________ Wśród mędrców zawsze znajdzie się miejsce na głupotę.
04 lut 2013, 09:38
oen
Chodziło mi właśnie o to, że powoli e-puap staje się portalem pośredniczącym w logowaniu a plany jego wykorzystania były daleko bardziej rozbudowane.
No to fakt - jedyne co naprawdę użytecznego ma do zaoferowania ePuap to profil zaufany. Tak przy okazji - pisząc do Ministerstwa Pracy wyraźnie zaznaczyłem, że odpowiedź mają mi przekazać przez ePuap. Przesyłając odpowiedź pocztą przeprosili, że nie wysłali pocztą bo... nie mają wdrożonego podpisu elektronicznego. Ręce opadają.
04 lut 2013, 13:05
pkuzmiak
oen
No to fakt - jedyne co naprawdę użytecznego ma do zaoferowania ePuap to profil zaufany. Tak przy okazji - pisząc do Ministerstwa Pracy wyraźnie zaznaczyłem, że odpowiedź mają mi przekazać przez ePuap. Przesyłając odpowiedź pocztą przeprosili, że nie wysłali pocztą bo... nie mają wdrożonego podpisu elektronicznego. Ręce opadają.
Jeszcze do niedawna wierzyłem, że mając podpis zaufany na ePUAP będę mógł wysłać swojego e-PIT'a. A tymczasem zostałem sprowadzony na ziemię...
Odpowiedź na moje kolejne pytanie do ePUAP: ...w kwestii jak korzystać z Profilu Zaufanego zarówno w domu jak i w pracy. Głownie problem tkwi w dostępie do poczty firmowej na którą przychodzą kody autoryzacyjne. Proponuję Panu zmianę parametru autoryzacji i np. dopisanie dwóch adresów e-mail na które będą przychodziły kody. Konto powinien posiadać Pan jedno, ponieważ Profil Zaufany jest jeden. Użytkownik będzie miał aktywny Profil Zaufany tylko na jednym koncie. Aby dany użytkownik posługiwał się swoim Profilem Zaufanym w kontekście osoby prywatnej i firmy powinien mieć założone takie podmioty na swoim koncie. Jeśli nie posiada Pan dodatkowego podmiotu jako osoba fizyczna to powinien Pan go założyć z poziomu swojego konta w sekcji: Strona główna > Moje konto > Zarządzanie kontem > Utwórz nowy podmiot. Profil Zaufany będzie aktywny na każdym podmiocie w ramach danego konta.
Wydawało mi się, że mając możliwość logowania się na urzędowy login lub na login prywatny mam 2 konta na jednym profilu. Okazuje się, że to nadal jeden podmiot. Dziwne...
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
05 lut 2013, 22:46
Re: ePUAP profil zaufany a podpis kwalifikowany
Nadir
Konto powinien posiadać Pan jedno, ponieważ Profil Zaufany jest jeden. Użytkownik będzie miał aktywny Profil Zaufany tylko na jednym koncie. Aby dany użytkownik posługiwał się swoim Profilem Zaufanym w kontekście osoby prywatnej i firmy powinien mieć założone takie podmioty na swoim koncie. Jeśli nie posiada Pan dodatkowego podmiotu jako osoba fizyczna to powinien Pan go założyć z poziomu swojego konta w sekcji: Strona główna > Moje konto > Zarządzanie kontem > Utwórz nowy podmiot. Profil Zaufany będzie aktywny na każdym podmiocie w ramach danego konta.[/i]
Wydawało mi się, że mając możliwość logowania się na urzędowy login lub na login prywatny mam 2 konta na jednym profilu. Okazuje się, że to nadal jeden podmiot. Dziwne...
Chyba doktryna się już zmieniła. I obecnie jak najbardziej można uruchomić swój prywatny login. Na przykład po to by wysłac do gminy swoje oświadczenie o wyborze opcji śmieciowej.
Zmiana w wielkości załączników. Dotąd tylko 3,5 MB. Teraz dla wybranych urzędników nawet 200MB aby uruchomić w końcu komunikację między urzędami. Czy to znaczy, że będę mógł taki plik wysłać do ZUS a nie dzielić go na części ? Niezupełnie.
Jak to zrobić wyjaśnia Kajetan Wojsyk w artykule zamieszczonym w "IT w administracji" pt" Wysyłanie dużych plików przez ePUAP". Opis w dokumentacji użytkownika wer.7.3 (itwa.pl/20).
Dostęp do funkcji przesyłania dużych plików za zgodą MAC. Trzeba o taką zgodę wystąpić a wtedy w menu MOJE KONTO/MOJE DOKUMENTY pojawi się opcja DUŻE PLIKI. Czy MinFin wystąpił do MAC o przydzielenie do każdego US w kancelarii konta ( 2 kont) z uprawnieniem DUŻE PLIKI ? Pewnie nie bo nikt o tym jeszcze nie wie.
21 maja 2013, 22:21
Próbowałem wysłać deklarację śmieciową przez e-PUAP. Niestety... Za każdym razem twierdził, że nie ma jakiegoś magazynu i mam go utworzyć. Kiedy próbowałem utworzyć magazyn, kazał mi się skontaktować z administratorem. Po czterech dniach i kilkunastu próbach poszedłem grzecznie na pocztę. Dziś nawet dostałem ZPO.
____________________________________ "Spytaj milicjanta, on Ci prawdę powie. Spytaj milicjanta, on Ci wskaże drogę."
22 maja 2013, 06:33
taxinspector
Próbowałem wysłać deklarację śmieciową przez e-PUAP. Niestety... Za każdym razem twierdził, że nie ma jakiegoś magazynu i mam go utworzyć. Kiedy próbowałem utworzyć magazyn, kazał mi się skontaktować z administratorem.
Czy ten "magazyn" to nie powinien być utworzony przez gminę przyjmującą oświadczenia ?
22 maja 2013, 07:25
Pojęcia nie mam
____________________________________ "Spytaj milicjanta, on Ci prawdę powie. Spytaj milicjanta, on Ci wskaże drogę."
22 maja 2013, 07:40
Urząd przyjmujący deklarację tzw. śmieciową. Musi udostępniać w swojej skrzynce ePUAP odpowiedni formularz. Jeśli jest taki nie ma żadnego problemu. Można zastosować metodę pisma ogólnego i deklaracje zeskanowaną dołączyć do pisma ogólnego.
22 maja 2013, 12:18
Nadir
Właśnie ostatnio chciałem zarejestrować się na platformie https://pue.zus.pl/ za pomocą podpisu zaufanego. Ale nie udało się Mam profil na ePUAP założony mi przez urząd ponieważ potwierdzam podpisy zaufane osobom zgłaszającym się w tym celu do urzędu. Automatycznie zostały założone mi dwa konta: urzędowe i prywatne.
Wcześniej (przed próbą rejestracji w ZUS) dokonałem zmiany (na moim koncie prywatnym) podanego przy rejestracji urzędowego adresu e-mail na mój prywatny. Aby kod aktywacyjny przyszedł na moją prywatną pocztę email. Zrobiłem to zarówno na moim koncie prywatnym poprzez "Edytuj konto" jak i "Modyfikuj podmiot" (używany w korespondencji z ePUAP). Po podpisaniu się podpisem zaufanym kod aktywacyjny został jednak wysłany na adres urzędowy. Napisałem do epuap@mac.gov.pl Otrzymałem taką odpowiedź:
Kody autoryzacyjne profilu zaufanego wysyłane są na adres e-mail który zapisany jest w profilu zaufanym jako parametr autoryzacji. Proszę sprawdzić jaki adres e-mail zapisany jest w profilu zaufanym. Należy przejść Moje konto > Moje profile zaufane > Szczegóły profilu. Kody wysyłane są na adres który widnieje w polu: Metoda autoryzacji e-mail Parametr autoryzacji ...@...
Istnieje możliwość zmiany tego adresu na inny. Warunkiem koniecznym jest dostęp do tego aktualnego adresu e-mail. W tym celu należy skorzystać z opcji ‘Przedłuż ważność/zmień ustawienia autoryzacji’
Poniżej podaję przykład: Jeżeli mamy ważny profil zaufany w którym jako parametr autoryzacji jest adres1 , a chcemy zmienić go na adres2. Wchodzimy w Moje konto > Moje profile zaufane > Szczegóły profilu >Przedłuż ważność/zmień ustawienia autoryzacji. W polu podaj e-mail podajemy: adres2 i klikamy ‘Sprawdź poprawność’ Podajemy kod pobrany z adres2 i zatwierdzamy przyciskiem ‘OK.’ Naciskamy przycisk ‘Podpisz nowy PZ’ Naciskamy przycisk ‘Podpisz profilem zaufanym’ Naciskamy przycisk ‘Użyj tego profilu do podpisu’
Do pola podajemy kod pobrany z adres1 i zatwierdzamy przyciskiem ‘Zatwierdź’ Naciskamy przycisk ‘Przedłuż PZ’ Pojawi się komunikat ‘Przedłużono ważność profilu zaufanego.’ Proszę ponownie wejść w sekcję Moje konto > Moje profile zaufane. Poprzedni profil zaufany został unieważniony, powstaje nowy profil zaufany, w którym jako parametr autoryzacji podany jest adres2. Od tego momentu kody autoryzacyjne będą wysyłane na adres2.
P.S. Jeśli chcemy to jako metodę autoryzacji można podać dwa adresy email. Należy je wówczas rozdzielić średnikiem np. prywatny_email; slużbowy_email Wówczas kod autoryzacyjny jest wysyłany na obydwa adresy.
Chodziło mi o to, aby: - w pracy logować się na konto urzędowe i kody otrzymywać na adres urzędowy, - w domu logować się na konto prywatne, a kody otrzymywać na adres prywatny. Napisałem jeszcze raz. Czekam na odpowiedź.
Sprawdziłem sposób podany przez MAC na platformie testowej ePUAP. Wszystko działa. Jedna uwaga - nie radzę robić tego osobie, która profil zaufany wykorzystuje w US do logowania do CEIDG. Operacja powoduje zmianę nr wewnętrznego PZ, a więc nie będzie możliwe zalogowanie się do CEIDG (konieczna będzie zmiana tego nr w profilu, czyli pomoc MF niezbędna).
____________________________________ ------------------------------------------------------------------------------------------------ " (...) i ujrzał Pan pracę naszą i był zadowolony, a potem zapytawszy o zarobki nasze, usiadł i zapłakał (...)"
25 maja 2013, 16:51
Polecam lekturę http://niebezpiecznik.pl/post/zaufany-p ... ego-autor/ To jest chyba największa porażka cytat:(Koszt realizacji ePUAP wyniósł około 32 mln zł. Projekt został sfinansowany w 75% ze środków pochodzących z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego. Kwota przyznanego dofinansowania na realizację ePUAP2 wynosi 140 mln zł (85% wydatków kwalifikowanych to środki pochodzące z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego, 15% stanowi współfinansowanie krajowe). Czas realizacji projektu to lata 2009 - 2013.) Ja odpuściłem(konto skasowane, podpis też, zresztą prywatnie nie mam co załatwić ), w pracy nie mam (Proszę o wskazanie przepisu nakazującego rejestrację na portalu poza MF). Mam dość lizania ....