Teraz jest 04 wrz 2025, 07:31

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 49 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Windows Vista 
Autor Treść postu

REJESTRACJA07 gru 2006, 11:28

POSTY        99

LOKALIZACJAMazowsze
Kolego AQQ, wystarczy wejść na stronkę HP (oczywiście dla przykładu, no dobra sam mam HP nx ileś tam) i są kompy z XP Home, professional itd. itp.

elsinore                    

No do tego zmierzam... a jako laik zapytam Was: a co np.z linux-em?

A i owszem mam sporo znajomych, którzy korzystają z powodzeniem z Debian-ków, Ubuntu itp, tylko raczej nasze aplikacje POLTAX-owe na tym nie pójdą, no chyba że komp tylko jako maszyna do pisania, internet itp. biurowe i inne rzeczy...

Ostatnio edytowano 25 lip 2007, 12:04 przez washi, łącznie edytowano 1 raz

24 lip 2007, 19:52
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA05 sty 2007, 20:39

POSTY        11

No do tego zmierzam... a jako laik zapytam Was: a co np. z linux-em?

W moim przypadku nabyłem laptopy ibm r50e i r60e z XP Pro, zainstalowanym na trochę głupawej partycji. Od kilku lat używam Linuksa, dlatego też wszystkie komputery (i serwery) mam w ten system wyposażone, ponieważ doskonale sobie radzą. Stosuję różne dystrybucje - Kubuntu, SuSE, (kilka innych do testów), a do celów administracyjnych Knoppix. Serwerami kręci Debian.

W sprzedaży są też komputery bez XP i Vista. W zamian są FreeDos i Linux, z tym, że bywa tak, że Linux w sprzedawanych laptopach jest okrojony do wersji terminalowej - po odpaleniu komputera wygląda jak Dos, a to zraża początkujących użytkowników.

Jeśli chodzi o Poltax to fachmeni informatycy mogą pobawić się z emulatorami i rozkręcić Dos'owe aplikacje na Linuksie. Można też troszkę poczekać na e-Poltax (wieloplatformowy). Chociaż mam tutaj wiele wątpliwości... znam z autopsji sprawę Płatnika i Janosika.

Pozdrówka, chyba już czas looloo...
Sijaaa, W.

Ostatnio edytowano 25 lip 2007, 12:06 przez faldemar, łącznie edytowano 1 raz

24 lip 2007, 22:28
Fachowiec

REJESTRACJA16 maja 2006, 21:36

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
Za wyeliminowaniem Windows Vista z newralgicznych miejsc sieci opowiedziało się LENOVO.
Nic dodać, nic ująć - na stabilizację Visty jeszcze trzeba poczekać...
<!--quoteo--><div class='quotetop'></div><div class='quotemain'><!--quotec-->Firma Lenovo stwierdziła, że najnowszy produkt Microsoftu - system operacyjny Windows Vista - nie jest dostatecznie stabilny, aby wykorzystać go do obsługi informatycznej Igrzysk olimpijskich w Pekinie w 2008 r. Lenovo jest głównym dostawcą komputerów, a zarazem sponsorem tego wydarzenia sportowego.

Igrzyska nie są odpowiednim miejscem do testowania nowych technologii - przytacza słowa Yang Yuanqinga, szefa Lenovo, serwis Computerworld UK.

Yuanqing ostrzega ponadto, że zastosowanie niesprawdzonej wersji systemu operacyjnego, takiego jak Vista, może spowodować olbrzymie problemy w środowisku, gdzie stabilność jest kluczowym elementem przy np. pomiarach i zapisach wyników sportowców.

W związku z tym wszystkie 12 tys. pecetów będzie wyposażone w 6-letni Windows XP, natomiast Vista będzie zamontowana wyłącznie na komputerach dostępnych dla sportowców, gdzie ryzyko awarii jest znacznie mniejsze.

Ostrzeżenie stoi w parze z ogólną opinią środowisk biznesowych, że wersja Visty dla firm została udostępniona zbyt wcześnie, nie zapewniając odpowiedniego wsparcia sprzętowego. Co więcej, najnowszy produkt Microsoftu zmusił wielu projektantów oprogramowania do pisania znaczących modyfikacji w aplikacjach biurowych.

Lenovo przyznało, że również połączenia Wi-Fi zostały wyeliminowane z sieci komputerowej pekińskich Igrzysk, gdyż ich bezpieczeństwo i stabilność kolidowały z funkcjonowaniem i zabezpieczeniami podstawowej sieci systemowej.
(Dziennik Internautów, 2007)
<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->

Ostatnio edytowano 03 lis 2007, 22:27 przez tranqilo, łącznie edytowano 1 raz

03 lis 2007, 22:25
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA21 lut 2007, 20:29

POSTY        31

Kolego AQQ, wystarczy wejść na stronkę HP (oczywiście dla przykładu, no dobra sam mam HP nx ileś tam) i są kompy z XP Home, professional itd. itp.

<!--quoteo(post=13177:date=24. 07. 2007 g. 21:49:name=elsinore)--><div class='quotetop'>(elsinore @ 24. 07. 2007 g. 21:49) [snapback]13177[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec-->
No do tego zmierzam... a jako laik zapytam Was: a co np.z linux-em?

A i owszem mam sporo znajomych, którzy korzystają z powodzeniem z Debian-ków, Ubuntu itp, tylko raczej nasze aplikacje POLTAX-owe na tym nie pójdą, no chyba że komp tylko jako maszyna do pisania, internet itp. biurowe i inne rzeczy...
<!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
Nie przesadzajcie. Vista jest OK, wymaga tylko więcej pracy i uwagi. Po sp1 nie będzie z nią większych problemów a i teraz można sobie poradzić. Jestem ciekaw co powiedza admini przy win2008 ( a tu jest troszkę więcej ciekawych rozwiązań). Wiem że implementacja tych możliwośći w US - ach to problem (który informatyk byłw wysłany na szkolenie które sam wybrał?), ale do przejścia.
Przy laptopach większym problemem wydaje się niedostępność matowych matryc (patrz praca w terenie) w przystepnej cenie ( tzn. pon 7000) - teraz chyba pozostaje tylko amilo
Co do Poltax-u - to pójdą, najmniejszy problem :) To w końcu tylko klient :) Reszta też :)
Rozwiązanie jest trywialnie proste

03 lis 2007, 22:43
Fachowiec

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
MICROSOFT zamierza jedynie do 30 czerwca 2008 sprzedawać WINDOWS XP OEM. Później już tylko VISTA a nabywać XP będą jeszcze mogły korporacje, przez jakiś czas. <a href="http://weblog.infoworld.com/save-xp/" target="_blank">INFOWORLD zwrócił się do internautów by </a> podpisywali się pod  petycją do MS o przesunięcie terminu  ( do 2009 r?) . Już jest  85tys podpisów a jak ich liczba przekroczy 100 000 to petycja zostanie przekazana do Microsoftu. ( zostało jeszcze 141 dni). Na stronach Infoworld  można zapoznać się z opiniami internautów o nowym SO VISTA - najczęściej negatywne.

Czy macie już jakieś pozytywne lub negatywne doświadczenia z VISTĄ ?

Ostatnio edytowano 09 lut 2008, 10:23 przez tranqilo, łącznie edytowano 1 raz

09 lut 2008, 00:28
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA15 maja 2007, 07:15

POSTY        41
Mam kilka gorących spostrzeżeń, które nie dotyczą samego systemu, ale sprzętu. Kupiliśmy ostatnio laptopy HP z zainstalowaną Vistą. Trudno ocenić w tej chwili współpracę wszystkich aplikacji pracujących w naszych urzędach z tym systemem, więc na początek zrobiłem downgrade do XP. Okazało się, że sprzęt był wybitnie przygotowany do pracy z nowym dzieckiem MS, bo do poprawnej pracy karty sieciowej musiałem aktualizować BIOS. A sterownik do modemu dla XP znalazłem w dziale przeznaczonym do Visty. Widać wyraźne, że producenci podzespołów (obecnie głównie laptopów) pójdą w kierunku nowego. Więc za kilka miesięcy (jak sprawdzi się SP1) będzie można pomyśleć do poważnym wykorzystaniu Visty. Skoro NT 4 jeszcze sobie nieźle radzi, to dlaczego nie Vista.

09 lut 2008, 16:56
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        31

MICROSOFT zamierza jedynie do 30 czerwca 2008 sprzedawać WINDOWS XP OEM. Później już tylko VISTA a nabywać XP będą jeszcze mogły korporacje, przez jakiś czas. <a href="http://weblog.infoworld.com/save-xp/" target="_blank">INFOWORLD zwrócił się do internautów by </a> podpisywali się pod  petycją do MS o przesunięcie terminu  ( do 2009 r?) . Już jest  85tys podpisów a jak ich liczba przekroczy 100 000 to petycja zostanie przekazana do Microsoftu. ( zostało jeszcze 141 dni). Na stronach Infoworld  można zapoznać się z opiniami internautów o nowym SO VISTA - najczęściej negatywne.

Czy macie już jakieś pozytywne lub negatywne doświadczenia z VISTĄ ?

Tak - na razie 50/50 zobaczymy co będzie po SP1. Część wynika z niewiedzy (Xp można już robić z "zamkniętymi óczma" :) a tu trzeba doczytać. Nie do końca mi wszystko pasuje w AD na W2K3, problemy ze zdalną instalacją, paczkami msi. Ale DCSi, Klient Oracla, funkcje administracyjne, wszystko chodzi. Natomiast Serce można oczywiście sobie darować.
Faktem że jest to system do W2K8 i  przy połączeniu do takiego serwera zyskuje, ale nie jestem zwolennikiem stawiania serwerów produkcyjnych na "świeżych" czasowo systemach.
No i problem z AV - nie mamy wersji obsługującej ten system

09 lut 2008, 17:58
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA03 kwi 2007, 21:31

POSTY        5
Jakistakis możesz napisać jaka wersja klienta Oracle chodzi u ciebie bez problemów? Gdyż ja spotkałem się z problemami podczas instalacji klienta w Vista. Dzięki. W porównaniu do xp zauważyłem dużo więcej przeszkód w połączeniach sieciowych np. przy podłączaniu do domeny itp.. Ogólnie system wydaje się być bardziej skomplikowany niż xp,  a do niektórych rzeczy jest się trudno przyzwyczaić

11 lut 2008, 12:40
Fachowiec

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI

11 lut 2008, 13:57
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA03 kwi 2007, 21:31

POSTY        5
Moje pytanie dotyczy Vista Business, który to używam.

11 lut 2008, 14:00
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        31

Jakistakis możesz napisać jaka wersja klienta Oracle chodzi u ciebie bez problemów? Gdyż ja spotkałem się z problemami podczas instalacji klienta w Vista. Dzięki. W porównaniu do xp zauważyłem dużo więcej przeszkód w połączeniach sieciowych np. przy podłączaniu do domeny itp.. Ogólnie system wydaje się być bardziej skomplikowany niż xp,  a do niektórych rzeczy jest się trudno przyzwyczaić

8.1.7 jest doinstalowana część z 6 i również chodzi
Vista Business, Home jest do domu! -ze względu na Oracla 32 bitowy, niestety.
Przestaw wszystko na admina na czas instalacji.
Vista jest projektowana pod W2K8 (marzec ) i podpięcie jej tam daje masę możliwości.
Ale z domeną AD na w2k3 nie miałem żadnych problemów, trzeba tylko doładować parę rzeczy.

11 lut 2008, 19:42
Początkujący

REJESTRACJA19 lip 2007, 12:10

POSTY        7
A co powiecie na brak możliwości instalacji naszego jakże wspaniałego programu antywirusowego na 'Viście'.??
Czyż to nie wspaniałe udogodnienie dla USów które zaopatrują się np w nowe laptopy???
<_<

27 lut 2008, 08:49
Nowicjusz

REJESTRACJA14 lis 2007, 17:41

POSTY        2

A co powiecie na brak możliwości instalacji naszego jakże wspaniałego programu antywirusowego na 'Viście'.??
Czyż to nie wspaniałe udogodnienie dla USów które zaopatrują się np w nowe laptopy???
<_<

TM działa na Viście, niestety bez problemu dopiero w nowszej wersji, którą MF na razie nie zakupił :)
Na razie więc - bezpłatne antywiry.

27 lut 2008, 20:24
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA13 paź 2007, 22:08

POSTY        46
Biorąc pod uwagę wszelkiego rodzaju problemy z produktami z MS. na dzień dzisiejszy kupuję tylko WinXP. Każda oferta zakupu sprzętu zawiera ten warunek.

27 lut 2008, 23:17
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 49 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona