Teraz jest 01 wrz 2025, 10:36

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Porównanie SSP z PoltaxPlus 

Czy chcesz powrotu obsługi podatków PCC, SD, KP do POLTAX+?
1) Tak 66%  66%  [ 38 ]
2) Nie 29%  29%  [ 17 ]
3) Nie mam zdania 5%  5%  [ 3 ]
Liczba głosów : 58

Porównanie SSP z PoltaxPlus 
Autor Treść postu
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA30 kwi 2007, 10:02

POSTY        73
Post Re: Porównanie SSP z PoltaxPlus
A ja uważam, że SSP jest dużo prostszy. Podam na przykładzie. Mam do wydrukowania deklaracje dwóch podatników.
Poltax:
Wymiar - Przeglądanie danych wymiarowych - wyszukanie - enter - enter - enter - enter (przejście do pola gdzie trzeba wpisać pesel) wpisujemy pesel - enter -enter .... do pola gdzie rodzaj podatku Pgup - spisujemy na kartce nr systemowy - F12  - F12 .... do początku - przechodzimy do Kontroli - podmiot - dane wymiarowe - deklaracja - wpisujemy numer zapisany na kartce - F4 - Plik - drukuj - F12 - przechodzimy na wymiar...
i od początku to samo żeby wydrukować drugą deklarację innego podatnika
SSP:
szukaj - wpisujemy pesel - 7 kliknięć i jest deklaracja,
klikamy na szukaj - wpisujemy pesel i jest druga deklaracja
I co jest prostsze?
To fakt, że SSP jest niedopracowany ale ogólnie jest prosty. To kwestia zapamiętania co jest w której zakładce. Jest dużo więcej możliwości. Można wyszukać podatnika "z Polski" gdy znane jest tylko nazwisko imię i miejscowość. A to często zdarza się przy spadkach. Czy da się tak znaleźć w Poltaxie czy w Sercu? Absolutnie.

01 mar 2020, 23:05
Zaawansowany

REJESTRACJA21 kwi 2007, 11:15

POSTY        66
Przecież w kontroli możesz wyszukać dokument, który chcesz wydrukować.
Skoro lubisz sobie tak utrudniać życie, nie dziwię się, że wolisz SSP :P

02 mar 2020, 10:44
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA03 sty 2008, 16:35

POSTY        19
Zgadzam się z JOT_G w całej rozciągłości. SSP ma swoje wady (np. raporty), ale jest dla mnie prostszy w obsłudze i czytelniejszy. Nie wyobrażam sobie powrotu do Poltaxu.

02 mar 2020, 11:10
Zaawansowany

REJESTRACJA27 cze 2009, 18:33

POSTY        46
JOT_G - w POLTAX po wpisaniu PESEL dajesz Pg down i jesteś na polach, w których masz od razu deklaracje, a przy kombinacjach klawiszy F3 - F4 możesz wybrać szukany przez siebie formularz; przez Pg up wracasz do danych typu PESEL. Jednak przechodzenie przez POLTAX jest zbędne, jeśli chcesz wydrukować dokument z KONTROLI - tam w danych podatnika mając PESEL wyszukasz sobie dokument nawet jeśli nie znasz jego numeru POLTAX.
Nie mniej jednak kartę podatkową wolę obsługiwać w SSP niż w POLTAX. Zajmuje mi to o wiele mniej czasu, zwłaszcza w okresie wydawania decyzji. Co innego oczywiście kiedy coś odbiega od normy, wtedy trzeba się czasem trochę pogimnastykować.

02 mar 2020, 11:54
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA21 sty 2020, 19:40

POSTY        5
Fajnie, że temat żyje :)
Taka refleksja po tym co przeczytałem. Proszę pamiętać, że porównując SSP z POLTAXEM, tak naprawdę porównujemy go do POLTAXU, BA, CZMu, KONTROLI, eORUSa, JOKERa, Ewidencji US, SPEDa, CRPO i pewnie jeszcze o czymś o czym zapomniałem. Jeden system do wielu innych systemów.

Najlepiej oceniać systemy oczami nowozatrudnionych pracowników, a nie takich co wymiatają od 20 lat w POLTAXie.

Co do deklaracji:
Rozumiem, że poprzez "dokument" w podsystemie Kontrola rozumiemy listę pozycji i wartości obok na zasadzie:
poz. 1 - 1
poz. 6 - 4
poz. 40 - 25.000 zl
poz. 160 - 2
itd..

p.s. a co było w opisie w poz. 40 bo mi ucięło...

W SSP otrzymujemy deklarację jeden do jednego przypominającą formularz podatkowy (jakby wypełniony przez podatnika).

A co jeśli zrobię wydruk w podsystemie Kontrola i chcę się upewnić czy są poprawnie wprowadzone? Muszę wejść do Poltax i to zweryfikować, ewentualnie poprawić i dopiero zrobić wydruk. W SSP wydruk, edycja robiona jest z tego samego poziomu.

* Fakt, brakuje w SSP możliwości wydruku masowego deklaracji złożonych przez podatnika.

Zauważyć należy, że Deklaracja w SSP pełni więcej funkcji: ładuje wstępnie arkusz wymiarowy dla postępowań, zaświadczenia zaciągają dane o nabytych składnikach majątku z dokumentu SD-Z2, SD-3.

A o wystawianiu zaświadczeń co sądzicie?

02 mar 2020, 19:39
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA03 sty 2008, 16:35

POSTY        19
Właśnie przez to, że do zaświadczeń zaciągają dane o nabytych składnikach majątku z SD-Z2 i SD-3, ich wystawianie jest łatwiejsze niż w czasach przed SSP. Kiedyś trzeba było wszystko pisać ręcznie.

03 mar 2020, 11:14
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA23 gru 2015, 11:51

POSTY        212
mikraw                    

Fajnie, że temat żyje :)
Taka refleksja po tym co przeczytałem. Proszę pamiętać, że porównując SSP z POLTAXEM, tak naprawdę porównujemy go do POLTAXU, BA, CZMu, KONTROLI, eORUSa, JOKERa, Ewidencji US, SPEDa, CRPO i pewnie jeszcze o czymś o czym zapomniałem. Jeden system do wielu innych systemów.

Ależ nie :)
SSP nie zastąpił BA (teraz jest SZD), CZM (to już na pewno), eORUSA (nadal rejestrujemy czynności sprawdzające), Ewidencji US (czynne żale) i paru innych łącznie z librą (korespondencja wewnętrzna).

To prawda, że Gentax jest nowocześniejszy, a w SSP nie wszystko udało się popsuć i POLTAX+ należy traktować jako (mam nadzieję) system przejściowy.

Jednakże:
1. SSP nie pojawił się jako programik do prowadzenia korespondencji, obsługi deklaracji i zaświadczeń dla majątkowców i kartowiczów. To miał być system który zastąpi POLTAX dla wszystkich podatków i Gentax taki potencjał, jak się wydaje, miał. Niestety sprawa została schrzaniona i powstał gniot z rozlazłą obsługą.

2. Były trzy (jak dobrze pamiętam) podejścia SSP do VATu i arcydzieło poległo w całej rozciągłości. O CIT i PIT to nawet nie było już mowy.
Wiemy już więc, że SSP nie spełnił pokładanych w nim oczekiwań.

3. Można sobie wmawiać, że:
- SSP zastąpił mnóstwo programów, których tak naprawdę nie zastąpił,
- SSP służy do prowadzenia postępowań, chociaż tak naprawdę służy jedynie do wypełniania niedopracowanych wzorów pism, bo na pewno nie do analizy materiału dowodowego,
- SSP wspomaga (jak zapewnia podręcznik użytkownika) przygotowywanie pism - tak naprawdę edytor tekstu w SSP jest tak prymitywny, że tylko to utrudnia,

Ale rzeczywistość jest jaka jest i żadna magia słowna jej nie zmieni.

Co do magii słów - kiedy SSP wchodził do użytku, na szkoleniu u nas w Izbie jedno z trenerów odpowiedź na każde pytanie zaczynało od tekstu z którego wynikało, iż praca na SSP sprawi nam mnóstwo radości, że jest to program intuicyjny i super/hiper.
Za każdym razem był to taki sam tekst, co do przecinka. Ktoś w końcu spytał tą osobę czemu to powtarza i tu padła szczera odpowiedź: Bo na szkoleniu w (jeśli dobrze pamiętam) Poznaniu powiedziano nam, że ten program jest świetny, ale że mogą Państwo tego nie zauważyć (ups!) więc kazano nam to Państwu powtarzać, żeby Państwo utrwalili sobie jaki on jest świetny.
Ja sobie nie utrwaliłem. :D
Osoba ta już nie pracuje w branży, a szkoda może by jeszcze coś ciekawego powiedziała  :wysmiewacz:
Pozostałych dwoje trenerów ograniczało się do uwag typu: Jak Państwo opanują obsługę tego programu to może nie będzie on sprawiał Państwu, aż takich kłopotów jak to się dzisiaj wydaje.

4. Kiedyś mi się wydawało, że SSP sprawdzi się w przypadku powtarzalnych prostych czynności, ale wystarczy poczytać komentarze tych co klikali mandaty w SSP by zrozumieć, że to nie prawda.

5. Nie może być w użytku jednocześnie dwóch systemów - POLTAX+ i SSP, a więc jeden musi odejść tam gdzie jest jego miejsce.

6. Albo odejdzie SSP i zostanie POLTAX+, albo odwrotnie, ale to już nie z przyczyn merytorycznych.

7. Może by się udało napisać SSP na nowo, tym razem już sensowniej?

Gentax jest używany w USA, a w kilku innych krajach jego pochodne, może poprosić kogoś z tamtąd o konsultacje?
Gdzieś widziałem w internecie w jakimś artykule o projekcie ePodatki, że m.in. w Portoryko (to taka republika na karaibach). Może programista z tego kraju by zechciał dopomóc? Albo obaj, bo więcej ich tam chyba nie ma :wysmiewacz:

04 mar 2020, 11:31
Znawca

REJESTRACJA01 lut 2019, 17:00

POSTY        128
Francuski POLTAX zrobiony na polską modłę działał chyba od początku bez problemów.

Dlaczego amerykański GENTAX zrobiony na polską modłę, który miał zastąpić POLTAX, działa źle?
Na pewno jest to kompletnie inny poziom zaawansowania informatycznego i więcej w nim komplikacji,
ale przecież już jest sprawdzony w praktyce, że w USA działa!

04 mar 2020, 15:10
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA21 sty 2020, 19:40

POSTY        5
sprostowanie:
Nie pisałem o zastąpieniu przez SSP tych wielu systemów, tylko o porównaniu SSP z nimi.
Miałem na myśli między innymi to by oceniając SSP pamiętać o tym, że w przypadku POLTAXu w innym podsystemie tworzymy znak sprawy, w innym drukujemy deklarację, a w jeszcze innym wprowadzamy przerwy odsetkowe itd, itd...
W przypadku SSP jest to w jednym Systemie tylko w określonym miejscu.

a teraz trochę "magii słów"
Właśnie dlatego, że SSP ma sporo zależności (mógłby mieć więcej po wdrożeniu innych funkcjonalności) domyślam się , że jest trudniej go zaprogramować. Do tego dochodzą skomplikowane przepisy prawa podatkowego, zmienianego tak często, że mało kto nadąża za nimi.
Na pewno nie jest to system stricte ewidencyjno-rejestracyjny, tak jak POLTAX.

Np POLTAX/P2B nigdy nie weryfikował w przypadku podatku pobranego przez płatnika, czy to co powołuje podatnik we wniosku o stw nadpłaty ma odzwierciedlenie w deklaracji PCC-2 płatnika. SSP to robi.
W Karcie Podatkowej SSP komunikuje się z Sercem, co czasami jest plusem, czasami minusem.

Zgadzam się, że w SSP można niektóre rzeczy bardziej uprościć.

Nadal będę twierdził, że SSP łatwiej jest dostosowywać, przebudowywać niż poltax.
Uważam, że jeśli SSP trafiłby w ręce, wyszkolonych programistów z resortu  zmiany znacznie łatwiej byłyby wprowadzane do SSP.

Migracja danych z POLTAX do SSP - przebiegła bez większych problemów. Mimo, że przeskok technologiczny, czy choćby w zapisie danych był ogromny.
A w przypadku P2B, zmiana wydawała się niewielka, a problemów cała masa.

Kwestia wyboru wykonawców systemów jest odrębną sprawą i jak widać, w przypadku jednego i drugiego systemu, pozostawia wiele do życzenia.

04 mar 2020, 16:51
Znawca

REJESTRACJA21 paź 2006, 10:33

POSTY        169
I do tego w SSP od kilku miesięcy nie można wdrożyć nowy druk PCC-4, PIT16a itp., a w POLTAX można.

08 mar 2020, 13:04
Zaawansowany

REJESTRACJA30 gru 2019, 20:30

POSTY        47
Powinniśmy wrócić do liczydła i długopisu  <_<

08 mar 2020, 16:16
Znawca
Własny awatar

POSTY        212
@ mikraw
Czy znasz adres korespondencyjny do Centrum Kompetencyjnego?

Wymyśliłem sobie, że zafunduję nagrodę za nowy wzór decyzji wymiarowej SD w SSP i chciałbym ją wysłać.  :) :)

W nowym wzorze decyzji system wrzuca (sorry poprawny zwrot to "zaciąga") art. 16 upsd, czy ma to sens czy nie.
Dla Super Skrzywdzonego Programu nie ma znaczenia czy podatnik korzysta z tej ulgi, ani że decyzja kończy się wymiarem, a nie umorzeniem z tytułu ulgi.
W dodatku tekst pojawia się tylko w części, bez żadnego związku z resztą tekstu decyzji.

Mam postępowanie z tytułu darowizny środków pieniężnych.

W decyzji podatnik przeczyta, że ustalono mu podatek od spadków i darowizn z tytułu darowizny środków pieniężnych w kwocie np. 20 tyś. zł, a dalej dowie się, m.in. iż:

Z ust. 3 art. 16 wynika, że jeżeli nabyty budynek lub lokal jest zajęty przez osoby trzecie, spełnienie warunków określonych w ust. 2 pkt 2-5 może nastąpić w okresie 5 lat od dnia nabycia; w tym wypadku zawiesza się odpowiednio bieg terminu przedawnienia do dokonania wymiaru podatku.

a dalej, że:

Ponadto stosownie do art. 16 ust. 5 powierzchnie pomieszczeń lub ich części oraz część kondygnacji o wysokości w świetle od 1,40 m do 2,20 m zalicza się do powierzchni użytkowej budynku w 50%, a jeżeli wysokość jest mniejsza niż 1,40 m - powierzchnię tę pomija się.

oraz, że:

Warunek określony w ust. 2 pkt 5 lit. b uważa się za spełniony również wtedy, gdy budynek lub lokal mieszkalny (udział w budynku lub lokalu) albo spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu mieszkalnego (udział w takim prawie) został zbyty przed rozpoczęciem zamieszkiwania, ze względu na konieczność zmiany warunków lub miejsca zamieszkania, a przeznaczenie środków uzyskanych ze sprzedaży na nabycie innego budynku lub lokalu mieszkalnego (udziału
w budynku lub lokalu), albo spółdzielczego własnościowego prawa do lokalu mieszkalnego (udziału w takim prawie), albo budowę innego budynku lub lokalu nastąpiło w całości w okresie dwóch lat od dnia zbycia (art. 16 ust. 8 ustawy).
Jednocześnie informuję, iż w przypadku niezachowania warunków do skorzystania z ulgi nastąpi wygaśnięcie decyzji, a podatek należny z tytułu darowizny naliczony zostanie bez uwzględnienia ulgi.

Zastanawiam się tylko co powinno być nagrodą - może młotek? Pomaluję go na różowo i przewiążę wstążeczką.  :D
Dodam też dedykację: za inteligencję, kompetencję i w ogóle całokształt.

26 cze 2020, 10:19
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA25 wrz 2014, 19:24

POSTY        4
Dzisiaj przekonałam się naocznie, o czym pisze Szwejkski. Tragedia. Nie podpisałam decyzji . Już nawet nie ze względu na treść art. 16 (przez co z decyzji 4 stronicowej robi się stron 6), ale zawarte w niej pouczenie:  "Jednocześnie informuję, iż w przypadku niezachowania warunków do skorzystania z ulgi nastąpi wygaśnięcie decyzji, a podatek należny z tytułu darowizny naliczony zostanie bez uwzględnienia ulgi" w przypadku darowizny niezabudowanego gruntu osłabiło mnie totalnie.
Zajrzałam do centrum kompetencyjnego postępowań podatkowych, a tam Pan Borzęcki ni mniej, ni więcej twierdzi, że: Pisałem już wyżej, zacytowanie przepisu nie czyni decyzji błędnej, ani wadliwej. Na chwile obecną formularz nie zawiera błędów, które dyskwalifikowałyby go z użycia.Natomiast ostateczna decyzja i późniejsze tłumaczenie się z niej są w gestii Naczelnika US". i dalej: "Pełnomocnik może Państwu postawić dowolny zarzut, chociażby dlaczego decyzja jest wydrukowana wzdłuż kartki, a nie w poprzek, natomiast problemem może być brak wskazania przepisu, a nie nadmiarowy cytat. Polemika na ten temat nie ma dalszego sensu"
Hmmm... a kto ma podpisać taką decyzję?

29 cze 2020, 15:02
Znawca
Własny awatar

POSTY        212
1. U Ciebie jest nieruchomość niezabudowana, a ja mam darowiznę środków pieniężnych i art. 16 też się pojawia.

Żeby zachować jakiś poziom to została nam tylko decyzja ogólna.

2. dodajmy jeszcze (cytat z Serwisu Centrum Kompetencyjnego):

W związku ze zmianami wprowadzonymi w SSP, nie jest możliwe utworzenie prawidłowej decyzji od nabycia spadku. Wzór pisma CL0080 nie zawiera checkboxa dot. nabycia rzeczy lub praw majątkowych tytułem dziedziczenia (spadku), brak art. 1 ust.1 pkt 1 ustawy o podatku od spadków i darowizn, zatem nie jest możliwe wydanie decyzji dot. nabycia spadku.

Czyli nie da się wydać decyzji w sprawie nabycia spadku za pomocą szablonu CL0080 który jest do tego przeznaczony.

Już ktoś znalazł patent – trzeba zaznaczyć checkbox „zapis”

3. We wzorze CL0082 zgubiło się nabycie spadku z zagranicy.

Kiedy SSP wchodziło do użytku to na szkoleniach korzystaliśmy z szablonu postanowienia art. 200 w którym była informacja, że stawienie się w US nie jest obowiązkowe, a zaraz potem było pouczenie, że w przypadku nie stawienia się może być nałożona kara porządkowa.
Teraz te numery z art. 16 i szablonem CL0080.
Ludzie w MF się zmieniają, a poziom SSP pozostał bez zmian – taka konsekwencja w dzisiejszych czasach to rzadkość.

A jakiś „romantyk” na forum  Serwisu Centrum Kompetencyjnego się upiera, że:

To nie korporacja gdzie liczy się tylko ilość, w administracji potrzebna jest także jakość.

30 cze 2020, 07:36
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 35 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona