Teraz jest 01 wrz 2025, 10:31

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 66 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Informatyka po 1.01.2017 
Autor Treść postu
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA02 lis 2016, 20:44

POSTY        12
Post Re: Informatyka po 1.01.2017
tommek                    

Już na początku lat 2000 ówczesny szef  HelpDesku miał takie samo zdanie o zaoraniu całości, wtedy w porównaniu z obecnymi czasami to była sielanka. Nam póki co udaje się uruchamiać wszystkie "web"OWE aplikacje tylko w IE i nie ma nigdzie FX-a a urząd funkcjonuje bez problemów. Jednak zabytkiem do oglądania jest CZM niedługo to chyba będzie można otworzyć muzeum IT.

Panowie wiele rzeczy się tu udaje uruchomić problem w tym, że większość tych narzędzi na etapie wdrożenia- uruchomienia stwarza wyłącznie problemy. Problemy nieszablonowe i unikatowe, bo każdy urząd jest unikatowy, każdy ma swoje rozwiązania. Wygląda to tak jakby każdy sobie i tylko sobie tworzył te cuda, a potem okazuje się, że użytkować musi cała Polska. Pamiętajcie jeszcze że im mniejszy urząd tym więcej systemów na jednej stacji,  a niekiedy konfiguracje  może nie tyle co się wzajemnie wykluczają co stwarzają sobie problemy,  które trzeba obchodzić i całe uruchomienie systemu sprowadza się do znalezienia rozwiązania problemów których w innym urzędzie nie ma. Na szczęście kupiono SSP i tu zintegruje się wszystkie sprawy obrabiane w US.

10 lut 2017, 13:55
Znawca

REJESTRACJA27 lis 2006, 18:05

POSTY        128
Ubudubuubudubu                    

Panowie wiele rzeczy się tu udaje uruchomić problem w tym, że większość tych narzędzi na etapie wdrożenia- uruchomienia stwarza wyłącznie problemy. Problemy nieszablonowe i unikatowe, bo każdy urząd jest unikatowy, każdy ma swoje rozwiązania. Wygląda to tak jakby każdy sobie i tylko sobie tworzył te cuda, a potem okazuje się, że użytkować musi cała Polska. Pamiętajcie jeszcze że im mniejszy urząd tym więcej systemów na jednej stacji,  a niekiedy konfiguracje  może nie tyle co się wzajemnie wykluczają co stwarzają sobie problemy,  które trzeba obchodzić i całe uruchomienie systemu sprowadza się do znalezienia rozwiązania problemów których w innym urzędzie nie ma. Na szczęście kupiono SSP i tu zintegruje się wszystkie sprawy obrabiane w US.

Nie rozumiem dlaczego cytując moją wypowiedź piszesz w liczbie mnogiej nie wspominając o tym, że wątek mogą czytać także Panie. Co do konfiguracji (odnoszę się do IE) nie tworzę żadnych cudów działa na ustawieniach które daje się ustawić w Javie i przeglądarce. Natomiast co do SSP może koncepcja była dobra, ale przerasta to twórców czego efekty mamy na bieżąco. Można zacząć do SZD, które leży póki co a przecież musi działać bo współpracuje z SSP. Można odnieść wrażenie, że pisze to "kociarstwo" nie mające dogłębnej wiedzy jak należy tworzyć aplikację w tym ergonomia użytkowania testowanie na żywym organizmie, itd. Nie można zapomnieć że SSP nie pokrywa i nie będzie pokrywać wszystkich spraw urzędach chyba zapomniano, że mamy na horyzoncie KAS w którym nie tylko akcyza jest w US-ach, ale powstają UCS-y których chyba nikt nie dostrzega w SSP. Przy wdrożeniu SSP zapomniano o wspominanym CZM-ie którego dane powinny być przemigrowane do SSP. Zaczną podobnie jak przy POLTAX-ie powstawać jakieś kolejne koszmarki aplikacyjne "centrów k..." celem obsłużenia "obszarów" nie objętych systemem centralnym. Jest wiele rzeczy które pokazują, że należy zdjąć okulary i patrzeć na to realnie i mieć nadzieję, że nie będziemy mieli do czynienia z "piękną katastrofą" bo to nikomu nie jest potrzebne.

12 lut 2017, 08:24
Zaawansowany

REJESTRACJA25 paź 2013, 20:07

POSTY        38
Nie jestem informatykiem, ale bardzo mnie interesuje kwestia czy możliwa byłaby jakaś "centralizacja" aplikacji CZM? Czy to jest w ogóle do zrobienia od strony technicznej, a jeśli tak, to czy byłby to proces bardzo kłopotliwy/długotrwały/kosztowny?
CZM wydaje mi się jedną z lepszych aplikacji w US, ale mam wrażenie, że... nikt o ten system nie dba.

12 lut 2017, 15:49
Znawca

REJESTRACJA27 lis 2006, 18:05

POSTY        128
wojciech2012                    

Nie jestem informatykiem, ale bardzo mnie interesuje kwestia czy możliwa byłaby jakaś "centralizacja" aplikacji CZM? Czy to jest w ogóle do zrobienia od strony technicznej, a jeśli tak, to czy byłby to proces bardzo kłopotliwy/długotrwały/kosztowny?
CZM wydaje mi się jedną z lepszych aplikacji w US, ale mam wrażenie, że... nikt o ten system nie dba.

Centralizacja mogła być zrobiona przy wdrożeniu SSP ale sobie to olano. Piotr Zielonka dba o ten program o ile zleci mu to Dep Katastru i czegoś tam bo oni są właścicielem. Myślę, że przy zrobieniu scalenia danych autor na pewno służył by pomocą no ale niestety mamy to co mamy.

12 lut 2017, 19:11
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
tommek                    

Centralizacja mogła być zrobiona przy wdrożeniu SSP ale sobie to olano

Po prostu informatyzacja nie nadąża za życiem...
Albo życie wyprzedza informatyzację :D

13 lut 2017, 08:41
Zaawansowany

REJESTRACJA25 paź 2013, 20:07

POSTY        38
Zastanawia mnie również dlaczego w aplikacji CZM znaki spraw nadawane są wg "starych" zasad - z ukośnikami (przynajmniej w moim US tak ciągle jest). Czy znaki nie powinny być nadawane "po nowemu" (wg zasad wprowadzonych w 2015 roku)?

15 lut 2017, 13:08
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA12 lis 2007, 14:54

POSTY        21
wojciech2012                    

Zastanawia mnie również dlaczego w aplikacji CZM znaki spraw nadawane są wg "starych" zasad - z ukośnikami (przynajmniej w moim US tak ciągle jest). Czy znaki nie powinny być nadawane "po nowemu" (wg zasad wprowadzonych w 2015 roku)?

Oczywiście, że od czasu wprowadzenia zmian jest po nowemu. Zgłoś do poprawy ustawień  - menu administrator- numeracja spraw.

15 lut 2017, 14:02
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA15 paź 2007, 07:32

POSTY        21
Zobaczymy co będzie po 01.01.2018... do tego czasu chyba po staremu.

01 mar 2017, 12:58
Nowicjusz

REJESTRACJA02 lut 2017, 07:23

POSTY        2
Mamy dzisiaj 07.03.2017r. i przynajmniej u mnie w IAS nie wiemy co z nami:( nadal nie wiem jako szkoleniowiec gdzie jestem...to są kpiny ludzi czekają za jakąś informacją nawet pism pisać nie można bo nie wiadomo w jakiej komórce się jest. A Jak u Was?

07 mar 2017, 07:17
Fachowiec

REJESTRACJA16 maja 2006, 21:36

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
W przededniu otrzymania angażu zastanawiam się jakie stanowiska dostaną informatycy w IS  skoro nie ma takich stanowisk w rozporządzeniu stanowiskowym wydanym w ostatnim czasie.  Zginęły jak inspektorzy i komisarze.

Czy to będzie dylemat dla informatyka jeśli ma stopień USC ?

05 kwi 2017, 18:24
Znawca

REJESTRACJA23 cze 2009, 22:31

POSTY        210
Powinniśmy rozpocząć nowy post - Informatyka po 01.01.2019 gdy INFORMATYCY zostaną usunięci ze służby cywilnej i stracą wszystkie przywileje.

23 cze 2018, 19:33
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA27 paź 2009, 20:32

POSTY        202
Weksel                    

Powinniśmy rozpocząć nowy post - Informatyka po 01.01.2019 gdy INFORMATYCY zostaną usunięci ze służby cywilnej i stracą wszystkie przywileje.

Odchodzą na emeryturę Informatycy/Informatyczki z wykształceniem wyższym, a za te pieniądze trudno znaleźć Informatyków z wykształceniem średnim. Trwają kolejne nabory.

23 cze 2018, 21:06
Fachowiec

REJESTRACJA16 maja 2006, 21:36

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
szarotka1977                    

Weksel                    

Odchodzą na emeryturę Informatycy/Informatyczki z wykształceniem wyższym, a za te pieniądze trudno znaleźć Informatyków z wykształceniem średnim. Trwają kolejne nabory.

Ilu odeszło? Sądzę optymistycznie, że 90% zostało (mają jeszcze kilka lat do emerytury) ale boję się takie pytanie zadać by nie być rozczarowanym. Czas nie działa na korzyść zmian.

Sagi o informatykach ciąg dalszy. Teraz pod hasłem "CO Z INFORMATYKAMI PO 1.01.2019".

Co ciekawsze była nawet ponad 2 miesiące temu telekonferencja z samymi NAJWAŻNIEJSZYMI, która niewiele wyjaśniła a obiecanej pisemnej odpowiedzi na pytania dotąd nie ma.
Sama nowa struktura IT będzie jasna po jej pilotażowym wdrożeniu. Ale nadal nie wiadomo jak będą podzielone role. Kto czym się zajmie i na podstawie jakich kryteriów. Jak w korpo.
Do czego się przygotować? Z czym warto się zapoznać? Czy będą pieniądze na szkolenia przygotowujące do zmiany ról? Jaki szok czeka pracowników US/IAS? Czy dalej kontynuować karierę w tym IT? To tylko niektóre pytania, które na tej telekonferencji nie padły, ale które nurtują większość informatyków.

28 paź 2018, 11:39
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
A mnie osobiście najbardziej nurtuje pytanie: co z SSP?

Rozszerzy się o VAT za rok, dwa, trzy, a później o CIT i PIT?
Ulegnie likwidacji i zostanie zastąpiony innym systemem?

28 paź 2018, 14:04
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 66 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona