Teraz jest 04 wrz 2025, 10:17

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 75 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
PFR Pre-zeznania 
Autor Treść postu
Specjalista

REJESTRACJA20 paź 2006, 21:12

POSTY        457
Post Re: Pre-zeznania
Nadir                    

Albo pani Małgorzata pomyliła się albo pan dziennikarz źle sobie zanotował: kwotę uzyskanych przychodów w 2014 roku.

W prezentacji na youtube jest ok.

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

13 mar 2015, 22:35
Fachowiec

REJESTRACJA16 maja 2006, 21:36

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
Post Re: Pre-zeznania
jorge                    

(już 148 wyświetleń.)

Pod ten link powinni zajrzeć wszyscy pracownicy OB .  Obraz wiele tłumaczy.

Z informacji z MF wynika, że PFR wystartuje i, że wiedzą o istniejącym marginesie "wiszących" PIT-11, które jeszcze nie mogły być wprowadzone do baz US. Po wprowadzeniu będą ściągane na bieżąco po godzinach pracy US.

Niepokoi tylko niewiadoma liczba klientów i dziennikarzy, którzy szturmem pierwszego dnia będą chcieli zalogować się na PortalPodatkowy.

14 mar 2015, 12:10
Zaawansowany

REJESTRACJA13 mar 2015, 19:46

POSTY        99

LOKALIZACJAZachodniopomorskie
Post Re: PFR Pre-zeznania
Żeby zwiększyć popularność usługi, MF wrzuci ją w mierniki i będziemy mieli w US jazdę bez trzymanki  :zeby:
Boże ratuj... bo pomysły góry przewyższają moje siły  :mur:

14 mar 2015, 18:07
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
jorge                    

Wstępnie wypełnione zeznanie podatkowe. Czy start nowej usługi jest zagrożony?

Wystartowali...
Załącznik:
PFR.JPG

ale...

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

16 mar 2015, 06:18
Zaawansowany

REJESTRACJA24 lut 2013, 09:58

POSTY        59
Wystartowali, no i udało mi się wysłać, ale nie jestem zadowolony.

Najpierw kilka stron do czytania, potem potwierdzenie że indywidualnie, tworzenie deklaracji i wybór załączników. Jak się utworzy to chciałem w ten sam sposób jak w e-deklaracji dołożyć załącznik, jednak tutaj trzeba nacisnąć dalej i się pokaże, wypełnia się go i znów dalej przenosi się do zeznania, no i wtedy przypomniałem sobie że 1% nie wpisałem no ale w tym momencie nie mogłem tego zrobić, dwa razy wróć wpisać (lub wyszukać automatycznie, ale po wyszukaniu nie można wcisnąć ok tylko wpisać z palca) i dalej i dalej. Następnie sobie przypomniałem że celu szczegółowego nie wpisałem i znów wróć wróć, dalej dalej i do wysyłania jakieś oświadczenie i podpis z przychodu z 2013 roku. Następnie adres e-meil (nie czytałem tych komunikatów na początku i się nie spodziewałem że musi podatnik mieć adres e-mail). Podałem i dostałem kod autoryzujący, następnie pojawił się komunikat że zeznanie zostało przekazane ale trzeba mieć upo aby być pewnym że doszło. Wydrukowałem zeznanie. Wchodzę na e meil. Myślałem że dostanę tam UPO (narazie nie ma). No ale na tym PFR nie wiem czy było dalej, czy zakończ - nacisnąłem i pokazało mi się znów początek do wyboru pre zeznania i możliwość logowania. Zalogowałem się po podaniu adresu e-meil i tego kodu chcąc pobrać UPO a tu albo nie widzę albo wyłącznie w xmlu bo w pdf nie mogę tego otworzyć ale spróbuje na innym komputerze wieczorem.

- błędem jest to, że aby się zalogować w tą aplikację trzeba wiedzieć którzy płatnicy wysłali informacje pit 11 do US. Bo inaczej nie potwierdzisz swoich dochodów i weź tu coś zakwestionuj. No i niby dochody z pit-11, 8c, r, no ale pit-36 nie utworzysz to po co dochody z pit 8c do tego wykazywać.

16 mar 2015, 08:09
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA30 maja 2007, 20:42

POSTY        33
Działa. Na razie bardzo sprawnie.
Złożenie zajęło mi ok. 3 minut (fakt, że miałem tylko 1 PIT-11).
Nie udało mi się tylko podpisać certyfikatem kwalifikowanym, musiałem użyć danych autoryzujących, ale w końcu to w ten sposób podpisze zeznanie 99% podatników.

16 mar 2015, 10:31

REJESTRACJA17 gru 2010, 09:22

POSTY        624
Jednak ruszyło. Pomijając już fakt jak to działa i na ile jest przydatne i tak muszę przyznać się do pomyłki. Jestem w szoku, że choć raz jakiś termin został dotrzymany.

Na marginesie dodam, że zalogowałem się nawet na swoje konto. System nieśmiało zasugerował mi, że odkrył jakąś działalność gospodarczą i właściwie powinienem złożyć PIT-36 (całkiem zresztą słusznie), ale jak będę się upierał to przyjmie mi też PIT-37. Nie upierałem się. Sprawdziłem przy okazji, że mój PIT-11 został do sytemu wprowadzony poprawnie.

16 mar 2015, 19:20
Zaawansowany

POSTY        99

MF liczy na pół miliona podatników, którzy mieliby skorzystać z usługi. Ja takim optymistą nie jestem, ale czas pokaże.

16 mar 2015, 20:04
Początkujący

REJESTRACJA10 gru 2015, 18:33

POSTY        9
czy ktoś wie kiedy bedą dostepne zeznania za 2015 r.na Portalu Podatkowym?

03 sty 2016, 16:55
Znawca

REJESTRACJA05 cze 2009, 08:09

POSTY        145
Karusek                    

czy ktoś wie kiedy będą dostepne zeznania za 2015 r.na Portalu Podatkowym?

Podejrzewam, że w I połowie MARCA!

Muszą być złożone i wprowadzone PIT-11.

03 sty 2016, 17:41
Specjalista

REJESTRACJA24 paź 2006, 19:15

POSTY        570
Karusek                    

czy ktoś wie kiedy będą dostępne zeznania za 2015 r.na Portalu Podatkowym?

MF podało, że 15.03.2016. Dodatkowo będą uwzględniane rozliczenia z ZUS i PIT-38.

03 sty 2016, 19:53
Fachowiec

REJESTRACJA16 maja 2006, 21:36

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
Skoro już od wtorku start to w TV i radiu powinni o tym trąbić na okrągło.  W społeczeństwie świadomość rozliczenia w ten sposób jest niska.

11 mar 2016, 23:53
Zaawansowany

POSTY        99

czyżby coś nie pykło z tym PFRem?

17 mar 2016, 22:19
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
Wczoraj chciałem sobie wysłać PITa przez PFR, ale... nie ma formularza PT-37 :(
Mam konto na Portalu Podatkowym, ale zeznania z niego nie mogę wysłać.
A po zeszłorocznych kłopotach z instalacją e-desktopu straciłem ochotę na tę opcję.

17 mar 2016, 22:45
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 75 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona