Segmentacja - Karta Oceny Ryzyka Rejestracji Podmiotu
Autor
Treść postu
Re: Segmentacja - Karta Oceny Ryzyka Rejestracji Podmiotu
Narzędziem do badania powiązań wspólników spółek rejestrowanych w KRS jest program IPG ( u nas dostępny po zalogowaniu do LEX-a). A ze średnim poziomem ryzyka podmiotu powiązanego to również mam problem
03 wrz 2014, 06:32
niestety w ramach oszczedności u mnie w us zrezygnowali z LEX-a i to nam pokomplikowało sprawy rejestracyjne, więc narzędzia nie mam sic:) , a co do poziomu ryzyka powiązanego dowiedziałam się,że z punktu rejestratora te pozycje nas nie dotyczą, ponieważ musiałabyś badać segmentacje ogólną ,która to ma być analizowana przez inną komórkę, a nie rejestratora.
03 wrz 2014, 07:23
Dostałam do wglądu wyniki segmentacji. Są tam po dwie kolumny z różną ilością punktów ("Suma pkt" i "Pkt seg.") oraz ze wskazaniem poziomu ryzyka o tej samej nazwie "ocena podm." (w początkowych kolumnach wykazu i ocena podmiotu w końcowej części wykazu). Może ktoś wie, które dane należy wykorzystać do analizy przy rejestracji.
03 wrz 2014, 07:59
Niby rzeczywiście segmentacja jako tako nie dotyczy rejestratora, ale nadal mam wątpliwości czy nie powinniśmy wypełniać na etapie rejestracji pozycji dot. poziomu ryzyka podmiotu związanego, z uwagi na wynik końcowy "ocena podmiotu". Czy będzie ona tak samo wyglądała jeśli nie wypełnię ww. pozycji dot. poziomu ryzyka. W innym urzędzie powiedzieli mi że się nad tym nie zastanawiają i wypełniają pozycje słowem "NIE", gdyż twierdzą że jeszcze nie mieli powiązań (dziwne!). A jak będą je mieli to zwrócą się do AP które ma obowiązek im podać informacje o poziomie ryzyka dla podmiotu powiązanego.
03 wrz 2014, 08:54
...ale tak zapytam czy i kto wypełnia (ma wykonywać) u Was tę (pożal się Boże) ocenę ryzyka? OB czy AP?
a swoją droga nie prościej było nakazać kartka+linijka i wio... przecież robiąc to "ręcznie" było by szybciej a efekt ten sam
03 wrz 2014, 12:29
U nas ocenę ryzyka robi OB ale segmentację AP
03 wrz 2014, 13:33
kotusia11
dlaczego strona http://.../korrp/korrp.csv explorerze sie nie otwiera? czy dopisywanie danych na kartę oceny....http://k339/korp/ jest sensowne, mój informatyk udostepnił mi tylko tę stronę, ale tam ani podejrzeć ani instrukcji obsługi,proszę o podpowiedź
A strona http://k339/korp/korrp.csv ? - Zależy gdzie Informatyk zainstalował "program" w danym US Dane dopisywane są do bazy oraz do pliku korrp.csv w katalogu programu. Domyślnie można ustawić aby Excel/Calc otwierał pliki CSV
03 wrz 2014, 19:05
a tego to ja nie wiem gdzie zainstalował, twierdzi,że na explore się nie da tylko niby w firefox sie da, ale to zgode trzeba mieć i takie tam. Generalnie ja podrzędny rejestrator z OB nie wiem nic technicznie co i jak. cCo do ryzyka, by móc wypełnic kryterium 13 i 14 należałby wykonać segmentacje ogólną, ale po co ma to robić OB REJESTRATOR jak miałby i kiedy badać np wskażnik zaległości czy uszczupleń czy nieprawidłowości kontroli,troche chyba za dużo jak na ob nie sądzicie.U nas bedzie to robić AP
04 wrz 2014, 13:03
A co robicie gdy wpływa sobie cichutko spokojniutko CEIDG-1, robimy sobie KORRP z 1 punktem (kryterium 12 ZAWSZE TAK - nie wiem co musiałby podmiot mieć żebym uznał jego aktywność w sieci za adekwatną). A po paru dniach VAT-R, a tam (ŁOJEZU) i VIES, i kwartalnik, a dzień później CEIDG-1 i BACH KAD z drugiego końca Polski, i jeszcze PKD zmienia na branżę z listy. Robicie od nowa KORRP ?
Tak mi się coś zdaje, że przydałaby się jeszcze druga karta - Karta Oceny Potrzeby Sporządzenia Następnej Karty Oceny Ryzyka Rejestracji Podmiotu. Ale miałaby fajnisty skrót: KOPSNKORRP.
04 wrz 2014, 13:36
rychu
A co robicie gdy wpływa sobie cichutko spokojniutko CEIDG-1, robimy sobie KORRP z 1 punktem (kryterium 12 ZAWSZE TAK - nie wiem co musiałby podmiot mieć żebym uznał jego aktywność w sieci za adekwatną). A po paru dniach VAT-R, a tam (ŁOJEZU) i VIES, i kwartalnik, a dzień później CEIDG-1 i BACH KAD z drugiego końca Polski, i jeszcze PKD zmienia na branżę z listy. Robicie od nowa KORRP ?
Tak mi się coś zdaje, że przydałaby się jeszcze druga karta - Karta Oceny Potrzeby Sporządzenia Następnej Karty Oceny Ryzyka Rejestracji Podmiotu. Ale miałaby fajnisty skrót: KOPSNKORRP. pije-===[
Nie robimy od nowa KORRP, nawet gdy VAT-R wpłynął w ten sam dzień popołudniu a rano CEIDG-1. W ogóle nas nie interesuje co zmienia nawet na drugi dzień. Ja osobiście w kryterium 12 nie jestem radykałem. Jak nie działa w sieci tzn. ja nie mam żadnego adresu to zaznaczam NIE. Co do kryterium 13 i 14 mam duże wątpliwości co do działania, na które nikt jednoznacznie nie udzielił odpowiedzi. Mam pytanie: Czy Wy robicie kartę w tym podobno pełnym błędów programie od bodajże wrocławskich informatyków?
04 wrz 2014, 18:51
rudeboys
Mam pytanie: Czy Wy robicie kartę w tym podobno pełnym błędów programie od bodajże wrocławskich informatyków?
Tak.
04 wrz 2014, 22:47
a kryterium nr 12 to nie wydaje się wam, że to jest nie do tego by w ogóle jakieś tam adresy czy www mieć tylko badać czy one pod nazewnictwem nie odbiegają od głównego pkd np. ktoś zajmuje się budowlanką, a adres e-mail to np. uslugiprawnicze@onet.poczta.pl, co do karty to okazuje się, że u mnie dotychczas wprowadzone dane nigdzie się nie zapisywały, makm w exelu stworzona swoją kartę i poczekam na coś logiczniejszego i mądrzejszego i najwyżej skopiuję do poprawnie działającego programu.
08 wrz 2014, 13:30
Karta to, jak się wydaje - mniejszy problem przy porównaniu z analizą metodą uśrednionych wyników segmentacji ogólnej, bo: - nie mamy narzędzia do wybierania powiązań poza dokumentem ustanawiającym podmiot, pełnomocnictwem i powiązaniami w CRP KEP (do badania powiązań podmiotów powiązanych), - nie mamy ludzi do pytania innych US (przy właściwości tych US dla powiązanych) i odpowiadania na zapytania o wyniki segmentacji podmiotów powiązanych, aby były dane do analizy, - nie wiemy, które dane z pliku przeprowadzonej segmentacji brać do oceny poziomu ryzyka; - do oceny karty są inne zasady ustalania poziomu ryzyka, a inne są do oceny przy uśrednianiu, - nikt nie zauważył, że ilość zadań już nas wyeksploatowała i dołożył coś, co chyba padnie na wstępie, jeśli przełożeni tego nie zauważą. Pozdrawiam pracowników rejestracji.
09 wrz 2014, 12:20
Czy ktoś dysponuje wiedzą, jakie są zasady sporządzania segmentacji ogólnej? Jaki powinien być okres, za który będzie ona sporządzana co najmniej raz na kwartał? Czy powinien to być okres dwóch lat, co jednocześnie dawałoby źródło informacji do uśredniania danych przy rejestracji podmiotu?