Teraz jest 04 wrz 2025, 04:32

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 109 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona
Zablokowaliśmy ePUAP? 
Autor Treść postu
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA27 paź 2009, 20:32

POSTY        202
Post Re: Zablokowaliśmy ePUAP?
e :dupa:  to najnowasza i najtrudniejsza gra komputerowa. Pierwszy etap przygotowanie dokumentów dla gmin jeszcze nie zakończył ani jeden z 450 US. Najtrudniejsze 2 etapy - złożenie 2 podpisów - jeszcze daleko przed nami. <_<

10 kwi 2014, 06:55
Zaawansowany

REJESTRACJA23 paź 2006, 12:04

POSTY        50
Szarotka - 449 urzędów. U mnie zrobiłam już wszystko, tylko jeden powiat nie ma konta na e-p(d)upie i czekam na założenie. Fakt, sprawozdania przygotowywałam ręcznie, a nie czekałam na migrację z Poltax2B. Poszła już większość sprawozdań, do podpisania czeka 90 dokumentów. Ja weekend mam spokojny.

10 kwi 2014, 07:01
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA11 mar 2013, 19:12

POSTY        71
Mając na względzie to co teraz dzieje się z tym cudem myśli informatycznej w MF, wyobraźcie sobie, jak będą hulały te niby konta, co to każdy ma je mieć i widzieć wszystko, co skarbówka o nim wie. Już mi skóra cierpnie.  <_<

10 kwi 2014, 16:00
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA06 sie 2009, 08:36

POSTY        171
A co z odpowiedzialnością osób z różnych komisji, bo nagrody to biorą.

10 kwi 2014, 16:16
Zaawansowany

REJESTRACJA15 lis 2009, 11:40

POSTY        30
ksiegowa                    

Szarotka - 449 urzędów. U mnie zrobiłam już wszystko, tylko jeden powiat nie ma konta na e-p(d)upie i czekam na założenie. Fakt, sprawozdania przygotowywałam ręcznie, a nie czekałam na migrację z Poltax2B. Poszła już większość sprawozdań, do podpisania czeka 90 dokumentów. Ja weekend mam spokojny.

Urzędów jest 400, chyba,  że o czymś nie wiem i przybyło nam te 49 czy 50.

10 kwi 2014, 18:01
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA10 sty 2014, 22:20

POSTY        10
witam u nas w piątek też nie można było działać na epuapie próbowaliśmy z kolegą (z którym ogarniamy ten cały system u nas) wysłać właśnie RB27  i się nie udało i w ogóle te wszystkie adresy tych skrytek jest ich naprawdę dużo, a wpisywać ręcznie nie chce się nikomu i  tu moje pytanie coś gdzieś słyszałem że ktoś gdzieś chyba bodajże tutaj na skarbowcy.pl  dysponuje plikiem z takimi adresami, dało by radę to jakoś podesłać to by nam pracę ułatwiło (znaczy się osobom odpowiedzialnym za wysłanie tego), a ja mógłbym sobie spokojnie swoją pracę wykonywać :) był bym bardzo  wdzięczny :)

11 kwi 2014, 23:18
Fachowiec

REJESTRACJA16 maja 2006, 21:36

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
Ciekawe ile IS w Polsce wpadło na ten dobry pomysł by pomóc US i podesłało im taki plik?

Ja dostałem i do tego każdy US weryfikował część adresów.
Plik pojawił się też na forum informatyków-US przygotowany przez jednego z kolegów informatyków , który poważnie zastanawiał się jak by tu zautomatyzować całą tą procedurę. Okazało się przy tym , że cała dokumentacja ePłapki jest w powijakach i wymaga pilnego opracowania.

A wysyłających czekają takie niespodzianki jak w jednej gminie gdzie po po 20 minutach wyszukiwania ( to było przed akcją RB, podczas weryfikacji adresów) zamiast wejścia na skrzynkę gminy ukazał się kontakt do Komendy WKU naszego powiatu.

Po tej akcji do gmin spodziewam się wielu reklamacji. A to dokument pusty lub nie da się go odczytać. Czy podjęliście typowe działania ostrożnościowe związane z wdrożeniem nowego modułu i porównaliście zawartość plików z raportami ? Niespodzianki są możliwe.

MF już ustami swojego administratora przemówiło i przedłużyło czas przesyłania RB do MF na okres ... bez zakreślania terminu końcowego czyli "po ustąpieniu przeszkód umożliwiających przesłanie dokumentu". Myślę , że większość US przesłała pisma inną drogą. Zawsze nawet w rozporządzeniu powinna być dostępna opcja "B".  o czym nie wiedzą prawnicy piszący takie rozporządzenia bo Oni są "nie techniczni".

KOMUNIKAT MF  dotyczący ePUAP 2014.04.10 16:03

W związku z utrudnieniami w dostępności systemu ePUAP i pracami nad przywróceniem jego pełnej funkcjonalności, Ministerstwo Finansów informuje, że sprawozdania budżetowe, których termin składania zgodnie z rozporządzeniem o sprawozdawczości budżetowej upływa dzisiaj, tj. 10 kwietnia br., a które w związku z awarią ePUAP nie zostały przekazane na elektroniczną skrzynkę podawczą odbiorców, powinny zostać przesłane w systemie ePUAP niezwłocznie, w najbliższym możliwym terminie.

12 kwi 2014, 11:03
Fachowiec

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
Możę to jednak nie my zablokowaliśmy ePłapkę ?
Także dziś zamiennik przeglądania spraw wywołuje komunikat

Error 500: Internal Server Error: Some unexpected error

To nie jest dobrym prognostykiem na wysyłkę w poniedziałek kolenych RB27 do gmin.

13 kwi 2014, 11:41
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA12 lis 2007, 21:00

POSTY        324
e -PUAP to klapa. Ostatnio zaś zawodzi na całej linii i wygląda tak, jak na poniższym obrazku.
Nota bene, czy ktoś zwrócił uwagę że ePUAP wykorzystuje Amazon Web Services (na załączonym obrazku widać jak się ładuje amazonaws.com)?
Amerykańska NSA zapewne ma dostęp do tych danych :)
http://en.wikipedia.org/wiki/Amazon_Web_Services

Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

13 kwi 2014, 12:21
Fachowiec

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
Ciekawe co to znaczy ?

13 kwi 2014, 18:36
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA25 lis 2009, 18:07

POSTY        39
Link:
http://www.cpi.gov.pl/chmura,170.html
CPI testuje chmurę za pomocą rozwiązań Amazon-a ?
Harmonogram w materiałach do pobrania.

Komunikat na e-puap-ie nie wróży dobrze na przyszłość.
Moim zdaniem w ten sposób problem został przerzucony na us-y.

Zna ktoś adres jakiegoś ogólnopolskiego forum samorządowców.
Z chęcią poczytam.

13 kwi 2014, 21:52
Fachowiec

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI

2013-04-23
Minister Administracji i Cyfryzacji powierzył Centrum Projektów Informatycznych realizację projektu „Informatyzacja JST z zastosowaniem technologii przetwarzania w chmurze”.

To zaczęli właśnie teraz wdrażać i stąd to zamieszanie ?

13 kwi 2014, 22:30
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
tranqilo                    

Ciekawe co to znaczy ?

Ulitz                    

CPI testuje chmurę za pomocą rozwiązań Amazon-a

Komunikat na e-puap-ie nie wróży dobrze na przyszłość.

Minister Administracji i Cyfryzacji powierzył Centrum Projektów Informatycznych realizację projektu „Informatyzacja JST z zastosowaniem technologii przetwarzania w chmurze”.

To znaczy, że chyba bujają w obłokach...  :rolleyes:

14 kwi 2014, 05:39
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA25 lis 2009, 18:07

POSTY        39
Komunikat ze strony e-puap-u:

Utrudnienia w działaniu ePUAP
2014-04-14
Uprzejmie informujemy, że w związku ze wzmożonym wykorzystaniem ePUAP w celach sprawozdawczych, w dniach 14 i 15.04.2014 r. mogą występować przejściowe spowolnienia pracy systemu. Za powstałe utrudnienia przepraszamy.

Chyba jednak zablokowaliśmy e-puap.
Strach się bać co będzie dalej.
Jak te tłumy podatników ruszą to e-puap nie poniesie się ze dwa lata :)

Ile to zaskoczeń przed nami:
Link:
http://podatki.onet.pl/szczurek-fiskus- ... yjne-detal

15 kwi 2014, 21:43
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 109 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Następna strona