Twórców nowej witryny najwyraźniej zaskoczyło zainteresowanie materiałami na starej stronie www a szczególnie w intranecie. Może to nowi ludzie ( RADOM ?) i zostali wpuszczeni w kanał przez swoje kierownictwo ? No bo jak mogli nie wiedzieć , że będą potrzebne do czegoś stare formularze, choćby w wersji statycznej ? (...).
Drodzy koledzy... Miejcie na uwadze że ci "nowi ludzie (RADOM ?)" nie publikują materiałów na tej stronie ani nie wytworzyli szaty graficznej i konstrukcji strony tylko pilnują aby "żelastwo" na którym stronka chodzi miało się dobrze.
08 lis 2012, 00:16
Re: Nowa strona www.mf.gov.pl
Nadir
Czy ktoś wie gdzie jest teraz formularz VZM?
Zarówno forumlarze jak i broszurę można znaleźć na stronie www.finanse.mf.gov.pl zakładka VAT - Zwrot VAT - Zwrot wydatków na budownictwo mieszkaniowe
08 lis 2012, 09:04
Witam wszystkich, mam pytanie, może ktoś mi podpowie gdzie ja znajdę na nowej stronie interaktywny formularz ZZ-1 do wypełnienia, jest mi to potrzebne. A może już go niema?
08 lis 2012, 09:53
luna63
Witam wszystkich, mam pytanie, może ktoś mi podpowie gdzie ja znajdę na nowej stronie interaktywny formularz ZZ-1 do wypełnienia, jest mi to potrzebne. A może już go niema?
GOOGLE też oszukuje bo pamięta stare linki. Może po intranecie ?
Przydałoby się: 1. Uruchomić natychmiast wyszukiwarkę na stronie http://www.mf.gov.pl
lub /albo również
2. Poprosić wujka GOOGLE by zapuścił indeksowanie nowej strony. Oczywiście po umieszczeniu wszystkich informacji , które były na poprzedniej a w szczególności formularzy. O to są najczęściej zapytania.
Najczęstsze pytania dotyczące nowego portalu Aktualizacja: 2012.11.08 12:49
W związku z uruchomieniem nowego portalu Ministerstwa Finansów i pojawiającymi się pytaniami o lokalizację informacji dostępnych na dotychczasowej stronie internetowej, Ministerstwo Finansów uprzejmie wyjaśnia, że obecnie są one dostępne na dwóch witrynach: www.mf.gov.pl oraz www.finanse.mf.gov.pl (więcej informacji: Nowy portal ministerstwa Finansów).
Cło (np. taryfa celna, zgłoszenia celne i INTRASTAT, klasyfikacja taryfowa, kursy walut, agenci celni) znajdują się na http://www.finanse.mf.gov.pl w dziale Cło.
Na www.mf.gov.pl w dziale Służba Celna publikowane są natomiast komunikaty i aktualności z zakresu działalności SC, dane o jej strukturze organizacyjnej, kierownictwie oraz jednostkach podległych.
Formularze podatkowe, akty prawne, umowy międzynarodowe itp. znajdują się w Bazie wiedzy dostępnej na obu witrynach.
Ponieważ strona jest cały czas uzupełniana, niektórych danych (w tym formularzy) może jeszcze brakować. W takiej sytuacji prosimy korzystać z materiałów dostępnych w Archiwum BIP na dotychczasowej stronie internetowej MF.
Strona z formularzami na starej stronie MF Archiwum BIP
Podatki i system podatkowy – informacje na ich temat znajdują się w wyodrębnionych działach głównych strony www.finanse.mf.gov.pl
Systemy informatyczne (podatkowe i celne) resortu finansów znajdują się na www.finanse.mf.gov.pl
Więcej przydatnych informacji o tym, jakie treści i aplikacje można znaleźć na portalu, znajdziecie Państwo w Przewodniku po finanse.mf.gov.pl oraz Instrukcji dla www.mf.gov.pl. Zachęcamy do zapoznania się z nimi.
____________________________________ "Tylko zmiana jest niezmienna" - Heraklit
08 lis 2012, 15:18
Niestety mimo usilnych starań i wprowadzania różnych kombinacji w bazie wiedzy na stronie MF system nie znalazł formularza ZZ-1
09 lis 2012, 10:10
Opinia użytkownika netu.
Na marginesie. Ministerstwo Finansów zmieniło stronę internetową, jest teraz bardziej kolorowa i lepiej promuje ministra, ale dużo trudniej znaleźć na niej dane, a niektóre usunięto. Na przykład do tej pory porównywałem dane wstępne o wykonaniu budżetu ze wstępnymi za poprzednie lata, ale teraz wstępnych za poprzednie lata nie ma, usunięto, są tylko dane ze sprawozdania operatywnego. Nie mam czasu sprawdzić czym się różnią wstępne od operatywnych, może ktoś kto wie wyjaśni na blogu.
17 lis 2012, 10:22
Dla tych , którzy zatęsknili za starą stroną MF i dla twórców nowej by wiedzieli , że nie wszystko co stare jest złe, umieszczamadres starej strony http://www.mf.gov.pl z servisy WAYbackMachine z danymi do 16 lipca 2011.
17 lis 2012, 10:43
Wie może ktoś jak w chwili obecnej "wrzucić" kurs euro do systemu RATY? Wcześniej automatycznie dane pobierane były ze strony MF (kursy walut), a teraz ...... zima
22 lis 2012, 13:44
Właśnie zajrzałem na stronkę i... zdziwiło mnie , że wciąż wyświetla się tam napis " Oglądasz wersję beta strony Ministerstwa Finansów X"
Ten "X" jest wręcz intrygujący.
Wciąż się zastanawiam nad odpowiedzialnością za aktualizację danych i unikanie wyjaśnień dotyczących nowych problemów.
Weźmy na przykład Złe Długi. ( Dz. U. z 2012 poz. 1451 obowiązuje od 2013-01-01)
Czy można je już odliczać w 2013 roku w styczniu w deklaracji za grudzień ?
Bo wersja deklaracji VAT-7(12) nie daje takiej możliwości ale Podatnik potrafi i odlicza, składa deklaracje VAT-7(12) elektronicznie i VAT-ZD papierowo. Na stronie jest deklaracja VAT-7(13 wersja) z polami do odliczeń ale podane obok wyjaśnienie DEZINFORMUJE , że deklaracja będzie ważna dopiero do rozliczenia za styczeń 2013 podczas gdy VAT-ZD obowiązuje od 1 stycznia 2013.
A do tego brakuje VAT-ZD i VAT-7(13) w systemie POLTAX. Może zostało za dużo druków VAT-7(12) w magazynach ?
Zrobił się po prostu bajzel i ktoś powinien to posprzątać.
24 sty 2013, 20:33
Tranqilo, a znasz adres strony intranetowej MF?
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
24 sty 2013, 20:38
Nadir
TAK.Wchodzę przez DROGOWSKAZY. A potem się mieli, mieli aż coś zobaczę.
24 sty 2013, 20:40
tranqilo
Nadir
TAK.Wchodzę przez DROGOWSKAZY. A potem się mieli, mieli aż coś zobaczę.
Musisz zakupić młynek z funkcją TURBO MF .
24 sty 2013, 23:20
Na stronie beta Ministerstwa Finansów X informacje o"e-deklaracjach" sąsiadują z "Międzynarodowym okazjonalnym przewozem osób " bo pewnie są jakoś w tajemniczy sposób połaczone. Ale i tak trudniej je odnaleźć niż na starym portalu.
Jest informacja o VAT-7(13)- maja być dostepne od 1 lutego a więc martwcie się PŁATNICY bo 31 stycznia szykuje się przerwa w działaniu aby dodać te nową funkcjonalność. Ale nadal nie wiadomo jak elektronicznie złożyć VAT-ZD(1).
29 sty 2013, 23:05
Uczę się nowej strony MF, ale w tym wszystkim denerwuje mnie, że wszystko potrzebne w pracy jest jakoś powciskane..... natomiast zdjęcia są na pierwszej stronie, najważniejsze. Ludzie chcą konkretów, a nie zdjęć, to nie portal społecznościowy.