Drobna, ale praktyczna uwaga: sprawy do załatwienia można przeglądać tylko swoje. Czyli tylko na swój login - kolega czy koleżanka na swoim loginie ich nie zobaczy. Oczywiście kierownik ma podgląd na sprawy wszystkich pracowników.
BA mamy od roku (w kontroli). U nas ustawiono dostępność dokumentów dla całego referatu (dział ma ich dwa); czyli dokumenty dekretuje się na referat i tylko w uwagach kier. ref. wpisuje inicjały osoby, której faktycznie dokument przekazano. Ma to tę dobrą stronę, że w razie nieobecności danego pracownika zawsze może go zastąpić inna osoba z referatu. W sprawach jest "gorzej", bo jeśli zostanie przydzielona dwóm osobom z różnych referatów, to można wpisać tylko jedną (ale mamy podgląd na sprawy wszystkich pracowników referatu).
Ostatnio edytowano 10 sty 2007, 18:30 przez beann, łącznie edytowano 1 raz
06 sty 2007, 00:05
beann
U nas ustawiono dostępność dokumentów dla całego referatu (dział ma ich dwa); czyli dokumenty dekretuje się na referat i tylko w uwagach kier. ref. wpisuje inicjały osoby, której faktycznie dokument przekazano. Ma to tę dobrą stronę, że w razie nieobecności danego pracownika zawsze może go zastąpić inna osoba z referatu. W sprawach jest "gorzej", bo jeśli zostanie przydzielona dwóm osobom z różnych referatów, to można wpisać tylko jedną (ale mamy podgląd na sprawy wszystkich pracowników referatu).
To oczywiście kwestia techniczna. Ale takie rozwiązanie jest dobre, bo praktyczne. W podsystemie kontrola z automatu wszyscy użytkownicy mają podgląd na wszystkie kontrole i w razie nieobecności któregoś pracownika inna osoba może za niego np. zaewidencjonować postępowanie. Oczywiście w systemie pozostaje informacja, kto dokonał zmian.
Nie rozumiem natomiast przydzielania "spraw do załatwienia" dwóm osobom. I to jeszcze z różnych referatów. Jest jakiś powód, by tak robić?
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
Ostatnio edytowano 10 sty 2007, 18:31 przez Nadir, łącznie edytowano 1 raz
06 sty 2007, 12:59
Nadir
To oczywiście kwestia techniczna. Ale takie rozwiązanie jest dobre, bo praktyczne. W podsystemie kontrola z automatu wszyscy użytkownicy mają podgląd na wszystkie kontrole i w razie nieobecności któregoś pracownika inna osoba może za niego np. zaewidencjonować postępowanie. Oczywiście w systemie pozostaje informacja, kto dokonał zmian.
Nie rozumiem natomiast przydzielania "spraw do załatwienia" dwóm osobom. I to jeszcze z różnych referatów. Jest jakiś powód, by tak robić?
Nadir, jeżeli przychodzi pismo, które wymaga zebrania danych z całego urzędu, to jest dekretowane na kilka komórek (każda tworzy sprawę w JRWA), z których jedna odpowiada na zewnątrz po zebraniu informacji od reszty.
Ostatnio edytowano 10 sty 2007, 18:51 przez Grahamm, łącznie edytowano 1 raz
06 sty 2007, 17:23
Nie bardzo rozumiem jedną rzecz. Piszecie, że od ponad roku użytkujecie aplikację BA i że chyba nie ma podręcznika użytkownika. Otóż ja użytkuję aplikację też ponad rok i od samego początku udostępniłam użytkownikom podręcznik obsługi (jestem informatykiem), który jest do ściągnięcia ze strony Izby Skarbowej w Gdańsku, jest obszerny i bardzo funkcjonalny. Polecam!
Ostatnio edytowano 10 sty 2007, 18:51 przez beatkrz, łącznie edytowano 1 raz
06 sty 2007, 17:36
A czy gdzieś korzysta się z modułu Teczki?
06 sty 2007, 17:37
Ja też nie rozumiem, do czego służy moduł Teczki - archiwizacja?
Dzięki za zainteresowanie tematem. Egarobol! Nie strasz uprzejmych koleżanek.
Już trochę więcej wiem o BA - więc mogę zadawać trochę konkretniejsze pytania.
Np. Jeszcze nie wiadomo, czy będziemy niektóre wezwania drukować z BA (jak radzicie?), ale na pewno część będzie tradycyjnie pisana w Word - więc czy ewidencjonować je w module Kancelaria - pisma wychodzące, czy w module Pisma urzędowe?
Podobne pytanie dotyczy postanowień o wszczęciu postępowania, które generalnie drukowane są z POLTAX bądź Word. Więc: czy można drukować je z BA, w pismach urzędowych, chociaż nie wiem, czy to ma sens skoro w POLTAX i tak trzeba zaewidencjonować, więc jeżeli nie korzystać z modułu pisma urzędowe to ewidencjonować jako pisma wychodzące?
Ostatnio edytowano 10 sty 2007, 18:53 przez ziko, łącznie edytowano 1 raz
09 sty 2007, 15:47
beatkrz
Nie bardzo rozumiem jedną rzecz. Piszecie, że od ponad roku użytkujecie aplikację BA i że chyba nie ma podręcznika użytkownika. Otóż ja użytkuję aplikację też ponad rok i od samego początku udostępniłam użytkownikom podręcznik obsługi (jestem informatykiem), który jest do ściągnięcia ze strony Izby Skarbowej w Gdańsku, jest obszerny i bardzo funkcjonalny. Polecam!
A mogę prosić o linka?
Ostatnio edytowano 10 sty 2007, 18:53 przez lisek, łącznie edytowano 1 raz
10 sty 2007, 08:05
beatkrz
Nie bardzo rozumiem jedną rzecz. Piszecie ze od ponad roku użytkujecie aplikacje BA i że chyba nie ma podręcznika użytkownika. Otóż ja użytkuję aplikacje też ponad rok i od samego początku udostępniłam użytkownikom podręcznik obsługi (jestem informatykiem) , który jest do ściągnięcia ze strony Izby Skarbowej w Gdańsku, jest obszerny i bardzo funkcjonalny. Polecam!
Byłam na stronie IS w Gdańsku i nie mogę znaleźć żadnego podręcznika, może coś bliżej...
Ostatnio edytowano 10 sty 2007, 18:53 przez mariola01, łącznie edytowano 1 raz
10 sty 2007, 08:40
Strona BA, a na niej podręcznik - Podręcznik użytkownika z dnia 19.07.2006 (graficzna wersja 3.6.0) <a href="http://ba.d2201.pm.mofnet.gov.pl/" target="_blank">http://ba.d2201.pm.mofnet.gov.pl/</a> Przeglądanie zgłoszeń do HELP DESK może być kopalnią wiedzy o BA.
Ostatnio edytowano 10 sty 2007, 18:54 przez Aga, łącznie edytowano 1 raz
10 sty 2007, 08:55
Nadir
Sprawy tworzymy samodzielnie. Najczęściej chodzi o czynności spr.; jeśli to jakaś błahostka - prowadzi ją jedna osoba; jeśli PROT_CZS obejmuje kilka lat i dotyczy "obszarów zagrożeń", to najczęściej sprawę prowadzą dwie osoby (jeśli później trzeba będzie zrobić kontrolę - to właśnie te osoby ją poprowadzą). Podział na referaty w Dziale Kontroli jest bardziej teoretyczny, niż praktyczny.
ziko
Ja też nie rozumiem do czego służy moduł Teczki - archiwizacja?
Znów przykład z kontroli: po zakończeniu sprawy (najczęściej po udzieleniu odpowiedzi wnioskodawcy) materiał przekazujemy do archiwizacji. Sprawdzamy, czy na dany NIP jest założona teczka w roku zakończenia sprawy; jeśli tak - dodajemy dokumenty do wybranej grupy; jeśli nie - tworzymy teczkę, wybieramy w niej grupę dokumentów, wpisujemy numery (BA) dokumentów dot. naszej sprawy i fizycznie tworzymy teczkę, którą opisujemy wg wzoru wymaganego przez naszych archiwistów i im przekazujemy.
Ostatnio edytowano 10 sty 2007, 18:56 przez beann, łącznie edytowano 1 raz
10 sty 2007, 11:24
beatkrz
Przeszukałam całą stronę i nie znalazłam. Bardzo proszę o bliższe szczegóły adresowe.
Ostatnio edytowano 10 sty 2007, 18:57 przez Halaszka, łącznie edytowano 1 raz
10 sty 2007, 11:30
Halaszka
<!--quoteo(post=4148:date=06. 01. 2007 g. 17: 36:name=beatkrz)--><div class='quotetop'>(beatkrz @ 06. 01. 2007 g. 17: 36) [snapback]4148[/snapback]</div><div class='quotemain'><!--quotec--> Nie bardzo rozumiem jedną rzecz. Piszecie ze od ponad roku użytkujecie aplikacje BA i że chyba nie ma podręcznika użytkownika. Otóż ja użytkuję aplikacje też ponad rok i od samego początku udostępniłam użytkownikom podręcznik obsługi (jestem informatykiem) , który jest do ściągnięcia ze strony Izby Skarbowej w Gdańsku, jest obszerny i bardzo funkcjonalny. Polecam!
Przeszukałam całą stronę i nie znalazłam . Bardzo proszę o bliższe szczegóły adresowe. <!--QuoteEnd--></div><!--QuoteEEnd-->
Zajrzyj więc na intranetową stronę podaną wyżej przez Magic: <a href="http://10.4.0.185/ba/" target="_blank">http://10.4.0.185/ba/</a>
____________________________________ always look on the bright side of life
10 sty 2007, 12:01
U nas w US postanowienia o wszczęciu piszemy w Poltax, potem migrujemy do BA, aby wysłać w końcu, musi być numer pisma wychodzącego z BA i dopisujemy do prowadzonej sprawy. Potem zawiadomienia z art. 200 już piszemy w pismach urzędowych, bo Poltax ich nie przewiduje na razie i też dopisujemy do sprawy, i tak wszelkie czynności w trakcie postępowania, no i kończymy decyzją, która jest migrowana z Poltax tak, jak postanowienie o wszczęciu i kończymy sprawę.
Ostatnio edytowano 10 sty 2007, 18:58 przez Kama, łącznie edytowano 1 raz