Z treści artykułu nie wynika bezpośrednio jakie przepisy mają być zmienione i od kiedy - czekamy na ruch z MF.
Ministerstwo Finansów chce od przyszłego roku to zmienić – powiedział Wyszyński. Plan jest taki, by już w przyszłym roku płatnicy pobierający i odprowadzający zaliczkę na podatek, czyli wszyscy pracodawcy i zleceniodawcy, wysyłali informacje do urzędów skarbowych przez internet. Przy okazji wszystkie składane przez nich dzisiejsze informacje: PIT-11, PIT-8C i PIT-R, zostałyby zamienione na jedną – PIT-INF, a deklaracje PIT-4R i PIT-8AR – na PIT-ZR.
Jeśli ktoś nie miałby w firmie komputera, miałby prawo przyjść do urzędu skarbowego i wypełnić oraz wysłać przez internet PIT-INF albo PIT-ZR z pomocą pracownika urzędu.
Czy ustawodawca coś pominął ? Zauważmy, że w powyższym tekście brakuje nowego ogniwa " łańcucha dostaw " do US jakim są biura rachunkowe. Wystarczy, że pracodawca oświadczy, że nie ma komputera a biuro złoży za niego papier bo nie wierzę by w sejmie przeszło bez papieru.
A jak by wyglądała opcja ze składaniem elektronicznym w US ? Z hostessą do nadzoru komputera, która uczy podatnika obsługi myszą ? Bo przecież pracodawca nie ma kompa to gdzie miał się nauczyć jego obsługi ... w US ?
____________________________________ "Tylko zmiana jest niezmienna" - Heraklit
11 maja 2013, 09:17
Re: e-Podatki
Poważnym błędem będzie zmiana nazw formularzy, do których podatnicy i płatnicy przyzwyczaili się od kilkunastu lat. Co komu powie PIT-INF? Nawet się to fatalnie wymawia. Każdy będzie wyjaśniał, a to chodzi o dawny PIT-11. Czy nie można pozostawić nazwy PIT-11 i dane w kasowanych PIT-8C i PIT-R dać do tego druku? Kiedyś skasowano PIT-8B, ale nie wymyślano nowej nazwy tylko wrzucono dane z tego PIT do PIT-11. Te same uwagi można odnieść do PIT-ZR. Ja bym pozostawił PIT-4R i do niego włączył część PIT-8AR (albo pozostawił osobno te formularze - w praktyce może się zdarzyć, że płatnik PIT-4R składa do urzędu z uwagi na miejsce zamieszkania lub siedziby a PIT-8AR do urzędu właściwego do opodatkowania nierezydentów-osób fizycznych). Jeśli coś funkcjonuje dobrze to po co to zmieniać?
14 maja 2013, 06:37
Kuraś1
w praktyce może się zdarzyć, że płatnik PIT-4R składa do urzędu z uwagi na miejsce zamieszkania lub siedziby a PIT-8AR do urzędu właściwego do opodatkowania nierezydentów-osób fizycznych). Jeśli coś funkcjonuje dobrze to po co to zmieniać?
Nie może się tak zdarzyć. Kiedyś tak było. Przepisy zmieniły się jakieś 10 lat temu. Na pewno zanim PIT-8AR zastąpił PIT-8A.
14 maja 2013, 07:02
pkuzmiak
Kuraś1
w praktyce może się zdarzyć, że płatnik PIT-4R składa do urzędu z uwagi na miejsce zamieszkania lub siedziby a PIT-8AR do urzędu właściwego do opodatkowania nierezydentów-osób fizycznych). Jeśli coś funkcjonuje dobrze to po co to zmieniać?
Nie może się tak zdarzyć. Kiedyś tak było. Przepisy zmieniły się jakieś 10 lat temu. Na pewno zanim PIT-8AR zastąpił PIT-8A.
Być może coś mi się pozajączkowało. Proszę tylko mi wyjaśnić jak należy rozumieć treść tych przepisów ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, zwłaszcza o drugie zdania w ust. 1 i 1a (bez zaglądania do uzasadnienia ustawy zmieniającej ) :
Art. 42. 1. Płatnicy, o których mowa w art. 41, przekazują kwoty pobranych zaliczek na podatek oraz kwoty zryczałtowanego podatku w terminie do dnia 20 miesiąca następującego po miesiącu, w którym pobrano zaliczki (podatek) - na rachunek urzędu skarbowego, którym kieruje naczelnik urzędu skarbowego właściwy według miejsca zamieszkania płatnika, a jeżeli płatnik nie jest osobą fizyczną, według siedziby bądź miejsca prowadzenia działalności, gdy płatnik nie posiada siedziby. Jednakże w przypadku, gdy podatek został pobrany zgodnie z art. 30a ust. 2a, płatnicy, o których mowa w art. 41 ust. 10, przekazują kwotę tego podatku na rachunek urzędu skarbowego, którym kieruje naczelnik urzędu skarbowego właściwy w sprawach opodatkowania osób zagranicznych.
1a. W terminie do końca stycznia roku następującego po roku podatkowym płatnicy, o których mowa w art. 41, są obowiązani przesłać do urzędu skarbowego, którym kieruje naczelnik urzędu skarbowego właściwy według miejsca zamieszkania płatnika, a jeżeli płatnik nie jest osobą fizyczną, według siedziby bądź miejsca prowadzenia działalności, gdy płatnik nie posiada siedziby, roczne deklaracje, według ustalonego wzoru. Jednakże roczne deklaracje dotyczące podatku pobranego zgodnie z art. 30a ust. 2a, płatnicy, o których mowa w art. 41 ust. 10, przesyłają do urzędu skarbowego, którym kieruje naczelnik urzędu skarbowego właściwy w sprawach opodatkowania osób zagranicznych. Przepis art. 38 ust. 1b stosuje się odpowiednio.
14 maja 2013, 08:05
Kuraś1
Być może coś mi się pozajączkowało.
Wygląda na to że mi się pozajączkowało Na usprawiedliwienie napiszę, że przepis ten dotyczy baaaardzo rzadkiego przypadku (rachunki zbiorcze zagranicznych anonimowych podatników) i wszedł dopiero od 2012r. Ale faktem jest że się pomyliłem.
14 maja 2013, 08:48
pkuzmiak
Kuraś1
Być może coś mi się pozajączkowało.
Wygląda na to że mi się pozajączkowało Na usprawiedliwienie napiszę, że przepis ten dotyczy baaaardzo rzadkiego przypadku (rachunki zbiorcze zagranicznych anonimowych podatników) i wszedł dopiero od 2012r. Ale faktem jest że się pomyliłem.
Nie przejmuj się, mi też się pomyliło. Naprawdę. Uratowała mnie nowela z 2011 r.
A mój błąd polegał na tym, że nałożyły mi się us, do których jest składany IFT-1R z us, do których jest składany PIT-8AR i PIT-4R. Przepraszam.
14 maja 2013, 15:13
Od października 2013 zaczną się szkolenia w zakresie obsługi DŻENTAKSA. Informatycy i analitycy mają sporo wątpliwości odnośnie co do rozreklamowanych przez marketingowców funkcji analitycznych programu. Czy będzie choć tak dobrze jak POLTAX , gdzie użytkownik RDONLY miał duże możliwości analizy bazy ?
W planach brak informacji o szkoleniach dla podatników korzystających z funkcji DŻENTAKSA a bez tego nie można mówić o w pełni udanym wdrożeniu.
01 sie 2013, 08:27
oooo, a o jakich funkcjach dostępnych dla podatników mówisz? myślałem, ze tylko my będziemy mieli dostęp do tego systemu?
06 sie 2013, 07:56
gomesss
oooo, a o jakich funkcjach dostępnych dla podatników mówisz? myślałem, ze tylko my będziemy mieli dostęp do tego systemu?
Podatnicy będą mieli dostęp do swojego konta przez internet a na nim wszelkie interakcje z US: deklaracje, zeznania, stan wpłat i zwrotów.
Oprócz tego będą funkcje dla płatników i inkasentów i sądów. O tym jakie dokładnie dane będą wprowadzane do systemu zdecydują posłowie jak znajdą na to czas w Sejmie. W przyszłym roku nowe obowiązki powinni poznać notariusze i dlatego napisałem ,że przydałyby się im szkolenia od zaraz. Dla pracowników US szkolenia planuje się już w październiku.
06 sie 2013, 18:49
Na początek jak pamiętamy ruszają PCC i SD. Na http://www.epodatki.mf.gov.pl pokazała się pierwsza informacja o pracach z tym związanych, które mają zaowocować przepisami wymuszjącymi elektroniczne przesyłanie informacji m.in od notariuszy. Po pierwszym komunikacie jak z rozmów dyplomatów - nic nie wiadomo. Rozmowy się toczą. Czy zakończą się ustaleniami do 1 stycznia 2014? I czy w tym dniu notariusze będą gotowi do przekazywania informacji elektronicznie ?
Czy notariusze będą przekazywać akty notarialne do urzędów skarbowych w wersji elektronicznej?
Utworzono: wtorek, 08, październik 2013 13:47
1 października br. w Ministerstwie Sprawiedliwości odbyło się spotkanie dotyczące koncepcji przekazywania przez notariuszy w formie elektronicznej informacji z aktów notarialnych do urzędów skarbowych. W spotkaniu wzięli udział przedstawiciele Programu e – Podatki oraz Ministerstwa Sprawiedliwości. Dyskutowano m.in. na temat możliwości udostępniania przez sądy kopii wniosków składanych przez notariuszy w ramach elektronicznego postępowania wieczystoksięgowego. Omówiono także zagadnienie dostępu Administracji Podatkowej do Centralnej Informacji Ksiąg Wieczystych (CIKW). Obie strony były zgodne co do dalszej współpracy w zakresie opracowania prawnych i technicznych aspektów związanych z przekazywaniem kopii wniosków składanych przez notariuszy oraz dostępu do CIKW.
22 paź 2013, 18:57
Inna grupa zajmuje się informatyzacją wydawaniu zaświadczeń. w US. Tu widać postęp bo nawet zaangazowano specjalistów z ASSESO. Czy do przyszłego roku powstanie moduł e-KANCELARII ( program do elektronicznego obiegu dokumentów w urzędzie) do elektronicznego przesyłania zaświadczeń o zarobkach ? Bądźmy dobrej myśli. Na razie e-Kancelarię przetestują ISy i do US przejdzie już produkt dobrze sprawdzony.
Program e-Podatki usprawnia wymianę informacji pomiędzy ministerstwami / Utworzono: środa, 09, październik 2013 14:26 /
Eksperci z zespołu Programu e – Podatki spotkali się we wrześniu z przedstawicielami Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej, aby ustalić nowe sposoby przekazywania informacji o dochodach podatnika na potrzeby określenia wysokości przyznawanego zasiłku. W spotkaniu uczestniczyli również specjaliści firm Assecco i Sygnity.
Ministerstwo Finansów zaproponowało likwidację zaświadczeń wydawanych dla MPiPS i zastąpienie ich wymianą informacji dedykowanym kanałem elektronicznym.
Docelowo przekazywanie informacji drogą elektroniczną o podatniku ma zostać uruchomione w 2016 roku. Natomiast już w 2014 roku usługa może być warunkowo udostępniona. Wtedy źródłem danych będzie aktualnie działający w Administracji Podatkowej system POLTAX. Projekt układu wizualnego oprogramowania będzie wykonany jeszcze w październiku 2013 roku.
Prace nad koncepcją porozumienia w tej sprawie, Ministerstwo Finansów będzie kontynuować z Ministerstwem Pracy i Polityki Socjalnej na kolejnym październikowym spotkaniu.
Oby tym kanałem dedykowanym nie był ePUAP. US wiedzą jak się ta drogą ciężko przekazuje comiesięczną informację do ZUS. Już wolę płytkę wypalić i przejść z nią do MOPSu.
22 paź 2013, 19:09
tranqilo
Inna grupa zajmuje się informatyzacją wydawaniu zaświadczeń. w US. Tu widać postęp bo nawet zaangazowano specjalistów z ASSESO. Czy do przyszłego roku powstanie moduł e-KANCELARII ( program do elektronicznego obiegu dokumentów w urzędzie) do elektronicznego przesyłania zaświadczeń o zarobkach ? Bądźmy dobrej myśli. Na razie e-Kancelarię przetestują ISy i do US przejdzie już produkt dobrze sprawdzony.
1. Od 01.01.2014 też US mają korzystać z e-Kancelarii, ale w ograniczonym zakresie (IS w pełnym). 2. Właśnie trwają pierwsze szkolenia dla osób z IS.
____________________________________ ------------------------------------------------------------------------------------------------ " (...) i ujrzał Pan pracę naszą i był zadowolony, a potem zapytawszy o zarobki nasze, usiadł i zapłakał (...)"
22 paź 2013, 20:30
Jak bardzo ograniczone ? A co z BA ? Będą dwie aplikacje do obiegu dokumentów ? Nie bardzo to widzę.
Notariuszy i sądy też pewnie przez najbliższe pół roku nic nie zmusi do nie wysyłania informacji pocztą ślimaczą.
22 paź 2013, 20:52
tranqilo
Jak bardzo ograniczone ? A co z BA ? Będą dwie aplikacje do obiegu dokumentów ? Nie bardzo to widzę.
Do spraw dotyczących SD, KP i PCC (ma być jeszcze jeszcze określone sprawy z JRWA, ale tworzone jest nowe i nie do końca wiadomo jakie to będą sprawy). Będzie także nowa instrukcja kancelaryjna. Tak, przez jakiś czas będą jednocześnie funkcjonowały BA i e-Kancelaria.
____________________________________ ------------------------------------------------------------------------------------------------ " (...) i ujrzał Pan pracę naszą i był zadowolony, a potem zapytawszy o zarobki nasze, usiadł i zapłakał (...)"