"Ważne: Numerem identyfikacyjnym przedsiębiorcy w CEIDG jest numer identyfikacji podatkowej (NIP). W momencie założenie jednoosobowej działalności gospodarczej prywatny numer NIP osoby fizycznej staje się numerem firmy. Jeżeli straciliśmy potwierdzenie nadania numeru NIP, to w Urzędzie Skarbowym składamy formularz NIP-5 w celu otrzymania duplikatu. Jeżeli nie pamiętasz nr NIP należy wystąpić o duplikat."
____________________________________ ------------------------------------------------------------------------------------------------ " (...) i ujrzał Pan pracę naszą i był zadowolony, a potem zapytawszy o zarobki nasze, usiadł i zapłakał (...)"
03 lip 2011, 17:51
Re: CEIDG
Czy wszyscy umieli aktywować swój dstęp do CEIDG, czy wszyscy umieli się już zalogować?? U mnie informatyk powiedził że trzeba czekać i chyba przyślą drugi e-mail albo poprostu uważać to za aktytowane
03 lip 2011, 19:23
Tekas
Czy wszyscy umieli aktywować swój dstęp do CEIDG, czy wszyscy umieli się już zalogować?? U mnie informatyk powiedził że trzeba czekać i chyba przyślą drugi e-mail albo poprostu uważać to za aktytowane :blink:
Po zarejestrowaniu przesłane były 2 @ na adres poczty elektronicznej pracownika, którego dotyczyło konto. W jednym z nich był link do aktywowania konta. I po krzyku
____________________________________ ------------------------------------------------------------------------------------------------ " (...) i ujrzał Pan pracę naszą i był zadowolony, a potem zapytawszy o zarobki nasze, usiadł i zapłakał (...)"
03 lip 2011, 20:12
Us_nip
Przykład błędnej informacji na stronie CEIDG "Ważne: Numerem identyfikacyjnym przedsiębiorcy w CEIDG jest numer identyfikacji podatkowej (NIP). W momencie założenie jednoosobowej działalności gospodarczej prywatny numer NIP osoby fizycznej staje się numerem firmy. Jeżeli straciliśmy potwierdzenie nadania numeru NIP, to w Urzędzie Skarbowym składamy formularz NIP-5 w celu otrzymania duplikatu. Jeżeli nie pamiętasz nr NIP należy wystąpić o duplikat."
A co składamy w celu otrzymania duplikatu NIP? Nie formularz NIP-5?
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
03 lip 2011, 21:45
Nadir
A co składamy w celu otrzymania duplikatu NIP? Nie formularz NIP-5?
Nie. W celu uzyskania duplikatu trzeba złożyć podanie o wydanie duplikatu. NIP-5 jest formularzem składanym w celu uzyskania potwierdzenia nadania NIP, i jednocześnie tym potwierdzeniem. Poza tym dwie sytuacje obciążone są różnej wysokości opłatą skarbową.
03 lip 2011, 23:16
rychu
W celu uzyskania duplikatu trzeba złożyć podanie o wydanie duplikatu. NIP-5 jest formularzem składanym w celu uzyskania potwierdzenia nadania NIP, i jednocześnie tym potwierdzeniem. Poza tym dwie sytuacje obciążone są różnej wysokości opłatą skarbową.
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
04 lip 2011, 08:32
Us_nip
Tekas
Czy wszyscy umieli aktywować swój dstęp do CEIDG, czy wszyscy umieli się już zalogować?? U mnie informatyk powiedził że trzeba czekać i chyba przyślą drugi e-mail albo poprostu uważać to za aktytowane :blink:
Po zarejestrowaniu przesłane były 2 @ na adres poczty elektronicznej pracownika, którego dotyczyło konto. W jednym z nich był link do aktywowania konta. I po krzyku
A co jeśli link był nieaktywny??
04 lip 2011, 08:48
Też mi się wydawało, że jest nieaktywny i ten mail był taki trochę nieczytelny - znaczy się polskie znaki były niezbyt polskie, ale po wciśnięciu Alt+Shift+H zyskał na czytelności a i link zrobił się niebieściutki i aktywny.
04 lip 2011, 10:27
rychu
Też mi się wydawało, że jest nieaktywny i ten mail był taki trochę nieczytelny - znaczy się polskie znaki były niezbyt polskie, ale po wciśnięciu Alt+Shift+H zyskał na czytelności a i link zrobił się niebieściutki i aktywny.
dzięki bardzo za pomoc
04 lip 2011, 11:35
Co myślicie o wyszukiwaniu US w CEIDG ??? Ja widziałem swój wniosek a po chwili ktoś mi go potwierdził i wniosek skierowany do mojego US zniknął Cuda Panie cuda.
04 lip 2011, 14:51
Nie zawsze można też wyszukiwać po zwrocie "Naczelnik Drugiego Urzędu Skarbowego w ....", bo dzisiaj widziałem nazwę US zapisaną jako "II US ......".
Nie działa także wyszukiwanie z "%". Lipa na maksa.
04 lip 2011, 15:52
Do mojego US nie wpłynął do dziś żaden wniosek. Nie ma również żadnych procedur obsługi tegoż (oprócz skąpych wytycznych z MF). Stąd moje pytanie: na czym polega u Was weryfikacja wniosku CEIDG? Wprowadzcie dane do Poltax (wcześniej drukując go i sprawdzając czy np. NIP jest prawidłowy), a dopiero potem zatwierdzacie w CEIDG? Co w przypadku takich pomyłek jak np. skierowanie wniosku do niewłaściwego US (akceptacja i odesłanie w formie papierowej do właściwego US, bo tak będzie szybciej niż przesłanie samej tylko informacji), albo: forma opodatkowania - ryczałt, rodzaj dokumentacji - książka przychodów i rozchodów. Akceptujecie takie wnioski, czy występujecie o sprostowanie?
04 lip 2011, 17:07
WITAM po koszmarnym dniu prób i błędów z CEIDG. Ta centralna ewidencja przedsiębiorców to nawet dobra rzecz, ale nie rozumiem po co ta weryfikacja w urzędach skarbowych. Gdyby kadra w gminach otrzymała malutkie przeszkolonko z zakresu form opodatkowania i rodzaju ksiąg, które mogą być prowadzone zgodnie z polskim prawem to przedsiębiorca nie pisałby bzdur we wniosku. Wiele lat us-y nie weryfikowały danych w ówczesnej EDG i było ! A zatwierdzanie wniosków przez pracownika US, który został przeszkolony tylko od strony składania wniosków przez podatnika to porażka !! Mam tylko nadzieję, że będą jeszcze jakieś wytyczne lub szkolenia. Pozdrawiam. Zmęczona.
04 lip 2011, 18:21
A jak ktoś mieszka w chacie za wsią, nie ma netu, bo mieć nie musi albo go nie stać - to jak ma złożyć cokolwiek? Jest jakaś alternatywa dla tych e-druków?
____________________________________ "Miej wyjebane, a będzie Ci dane"