Teraz jest 04 wrz 2025, 04:48

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 462 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 33  Następna strona
CEIDG 
Autor Treść postu
Specjalista

REJESTRACJA24 paź 2006, 19:15

POSTY        570
Post Re: CEIDG
Przykład błędnej informacji na stronie CEIDG

"Ważne: Numerem identyfikacyjnym przedsiębiorcy w CEIDG jest numer identyfikacji podatkowej (NIP). W momencie założenie jednoosobowej działalności gospodarczej prywatny numer NIP osoby fizycznej staje się numerem firmy. Jeżeli straciliśmy potwierdzenie nadania numeru NIP, to w Urzędzie Skarbowym składamy formularz NIP-5 w celu otrzymania duplikatu. Jeżeli nie pamiętasz nr NIP należy wystąpić o duplikat."

źródło: https://prod.ceidg.gov.pl/CEIDG.CMS.ENGINE/?D;959f296f-76dd-463d-8641-1ede54bc376c

03 lip 2011, 17:51
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA21 maja 2009, 06:12

POSTY        6
Czy wszyscy umieli aktywować swój dstęp do CEIDG, czy wszyscy umieli się już zalogować?? U mnie informatyk powiedził że trzeba czekać i chyba przyślą drugi e-mail albo poprostu uważać to za aktytowane  :blink:

03 lip 2011, 19:23
Specjalista

POSTY        570
Tekas                    

Czy wszyscy umieli aktywować swój dstęp do CEIDG, czy wszyscy umieli się już zalogować?? U mnie informatyk powiedził że trzeba czekać i chyba przyślą drugi e-mail albo poprostu uważać to za aktytowane  :blink:

Po zarejestrowaniu przesłane były 2 @ na adres poczty elektronicznej pracownika, którego dotyczyło konto. W jednym z nich był link do aktywowania konta. I po krzyku :zeby:

03 lip 2011, 20:12
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
Us_nip                    

Przykład błędnej informacji na stronie CEIDG
"Ważne: Numerem identyfikacyjnym przedsiębiorcy w CEIDG jest numer identyfikacji podatkowej (NIP). W momencie założenie jednoosobowej działalności gospodarczej prywatny numer NIP osoby fizycznej staje się numerem firmy. Jeżeli straciliśmy potwierdzenie nadania numeru NIP, to w Urzędzie Skarbowym składamy formularz NIP-5 w celu otrzymania duplikatu. Jeżeli nie pamiętasz nr NIP należy wystąpić o duplikat."

A co składamy w celu otrzymania duplikatu NIP? Nie formularz NIP-5?

03 lip 2011, 21:45
Specjalista

REJESTRACJA26 paź 2006, 07:46

POSTY        788

LOKALIZACJAEuropa Środkowa z lekką północnowschodnią aberracją
Nadir                    

A co składamy w celu otrzymania duplikatu NIP? Nie formularz NIP-5?

Nie.
W celu uzyskania duplikatu trzeba złożyć podanie o wydanie duplikatu.
NIP-5 jest formularzem składanym w celu uzyskania potwierdzenia nadania NIP, i jednocześnie tym potwierdzeniem.
Poza tym dwie sytuacje obciążone są różnej wysokości opłatą skarbową.

03 lip 2011, 23:16
Zobacz profil WWW
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
rychu                    

W celu uzyskania duplikatu trzeba złożyć podanie o wydanie duplikatu.
NIP-5 jest formularzem składanym w celu uzyskania potwierdzenia nadania NIP, i jednocześnie tym potwierdzeniem.
Poza tym dwie sytuacje obciążone są różnej wysokości opłatą skarbową.

Jasne!
duplikat - 15 zł,
potwierdzenie nadania NIP (NIP-5) - 21 zł :D

04 lip 2011, 08:32
Początkujący
Własny awatar

POSTY        6
Us_nip                    

Tekas                    

Po zarejestrowaniu przesłane były 2 @ na adres poczty elektronicznej pracownika, którego dotyczyło konto. W jednym z nich był link do aktywowania konta. I po krzyku :zeby:

A co jeśli link był nieaktywny??

04 lip 2011, 08:48
Specjalista

REJESTRACJA26 paź 2006, 07:46

POSTY        788

LOKALIZACJAEuropa Środkowa z lekką północnowschodnią aberracją
Też mi się wydawało, że jest nieaktywny i ten mail był taki trochę nieczytelny - znaczy się polskie znaki były niezbyt polskie, ale po wciśnięciu Alt+Shift+H zyskał na czytelności a i link zrobił się niebieściutki i aktywny.
;)

04 lip 2011, 10:27
Zobacz profil WWW
Początkujący
Własny awatar

POSTY        6
rychu                    

Też mi się wydawało, że jest nieaktywny i ten mail był taki trochę nieczytelny - znaczy się polskie znaki były niezbyt polskie, ale po wciśnięciu Alt+Shift+H zyskał na czytelności a i link zrobił się niebieściutki i aktywny.
;)

dzięki bardzo za pomoc :)

04 lip 2011, 11:35
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA13 paź 2007, 22:08

POSTY        46
Co myślicie o wyszukiwaniu US w CEIDG ??? Ja widziałem swój wniosek a po chwili ktoś mi go potwierdził i wniosek skierowany do mojego US zniknął :(
Cuda Panie cuda.

04 lip 2011, 14:51
Specjalista

POSTY        570
Nie zawsze można też wyszukiwać po zwrocie "Naczelnik Drugiego Urzędu Skarbowego w ....", bo dzisiaj widziałem nazwę US zapisaną jako "II US ......".

Nie działa także wyszukiwanie z "%". Lipa na maksa.

04 lip 2011, 15:52
Znawca

REJESTRACJA05 cze 2007, 13:39

POSTY        250
Do mojego US nie wpłynął do dziś żaden wniosek. Nie ma również żadnych procedur obsługi tegoż (oprócz skąpych wytycznych z MF). Stąd moje pytanie: na czym polega u Was weryfikacja wniosku CEIDG? Wprowadzcie dane do Poltax (wcześniej drukując go i sprawdzając czy np. NIP jest prawidłowy), a dopiero potem zatwierdzacie w CEIDG? Co w przypadku takich pomyłek jak np. skierowanie wniosku do niewłaściwego US (akceptacja i odesłanie w formie papierowej do właściwego US, bo tak będzie szybciej niż przesłanie samej tylko informacji), albo: forma opodatkowania - ryczałt, rodzaj dokumentacji - książka przychodów i rozchodów. Akceptujecie takie wnioski, czy występujecie o sprostowanie?

04 lip 2011, 17:07
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA20 maja 2009, 18:19

POSTY        13
WITAM po koszmarnym dniu prób i błędów z CEIDG.
Ta centralna ewidencja przedsiębiorców to nawet dobra rzecz, ale nie rozumiem po co ta weryfikacja w urzędach skarbowych. Gdyby kadra w gminach otrzymała malutkie przeszkolonko z zakresu  form opodatkowania i rodzaju ksiąg, które mogą być prowadzone zgodnie z polskim prawem to przedsiębiorca nie pisałby bzdur we wniosku. Wiele lat us-y nie weryfikowały danych w ówczesnej EDG i było ! A zatwierdzanie wniosków przez pracownika US, który został przeszkolony tylko od strony składania wniosków przez podatnika to porażka !!
Mam tylko nadzieję, że będą jeszcze jakieś wytyczne lub szkolenia.
Pozdrawiam.
Zmęczona.

04 lip 2011, 18:21
Zaawansowany

REJESTRACJA06 paź 2009, 08:16

POSTY        92
A jak ktoś mieszka w chacie za wsią, nie ma netu, bo mieć nie musi albo go nie stać - to jak ma złożyć cokolwiek? Jest jakaś alternatywa dla tych e-druków?

05 lip 2011, 07:39
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 462 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 33  Następna strona