Teraz jest 04 wrz 2025, 07:21

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 67 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Prefiksy urzędów skarbowych 
Autor Treść postu

REJESTRACJA21 paź 2006, 14:08

POSTY        541

LOKALIZACJAZewsząd
W programie POLTAX podsystem KONTROLA istnieje wygodna wyszukiwarka Urzędów po zadanym prefiksie.  :brawa:

22 lis 2006, 20:45
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA29 paź 2006, 18:12

POSTY        118
Już kiedyś pisałam o tym. Takie zestawienie można znaleźć w systemie kontrola.
Wyszukujemy: administracja => słowniki centralne => urzędy skarbowe.
Potem F3 i wyszukujemy po prefiksie US.
Oczywiście o ile szukamy danej firmy, należy porównać to wszystko z SeRcem.
Słownik z systemu kontrola można sobie wydrukować.

Ostatnio edytowano 22 lis 2006, 23:53 przez Nipani, łącznie edytowano 1 raz

22 lis 2006, 22:44
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA21 lis 2006, 19:36

POSTY        9

Jeśli chodzi o SeRCe, dostęp na razie mają nieliczni w urzędach i jest to monitorowane w MF, tak więc każde wejście musi być uzasadnione.

Mają nieliczni, ale sprawdzenie w SeRCu nie musi być "uzasadnione" w przeciwieństwie do KCIK.  B)))

Ostatnio edytowano 23 lis 2006, 07:35 przez Diego, łącznie edytowano 1 raz

23 lis 2006, 01:41
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA23 lis 2006, 08:44

POSTY        101

Co do systemu SeRcE to nie ma tam najbardziej aktualnych informacji, poślizg może być nawet kilkumiesięczny.

Ale i tak w przypadku dużych miast lub "dużych" podatników jest to najpewniejszy system. W zasadzie każdą firmę, którą podejrzewamy o posiadanie kapitału zagranicznego lub spore obroty - wyszukujemy poprzez SeRCe (na razie w naszym US są 3 stanowiska - i tylko w rejestracji - z dostępem do SeRCa). Ale półroczne czekanie, aż jakiś stołeczny US prześle wg właściwości do np. IIIMUS w Radomiu nie pozostawia wyboru.

23 lis 2006, 09:54
Fachowiec

REJESTRACJA23 paź 2006, 03:51

POSTY        2661

LOKALIZACJAmordor

W programie POLTAX podsystem KONTROLA istnieje wygodna wyszukiwarka Urzędów po zadanym prefiksie.  :brawa:

NIPani                    

Już kiedyś pisałam o tym. Takie zestawienie można znaleźć w systemie kontrola.
Wyszukujemy: administracja => słowniki centralne => urzędy skarbowe.
Potem F3 i wyszukujemy po prefiksie US.
Oczywiście o ile szukamy danej firmy, należy porównać to wszystko z SeRcem.
Słownik z systemu kontrola można sobie wydrukować.

Owszem, ale jest to wygodne jedynie do ustalenia US, który wydał decyzję o nadaniu NIP, natomiast w przypadku zmian właściwości miejscowej zaczyna się przesyłanie pism od Annasza do Kajfasza... W tym momencie podsystemowa wyszukiwarka zawodzi. Wadliwe SeRCe jest tu chyba jednak trafniejszym rozwiązaniem... Choć z drugiej strony, jak zauważył Tranqilo, "wędrujących" podatników jest zaledwie ok. 10%.

Ostatnio edytowano 23 lis 2006, 13:35 przez elsinore, łącznie edytowano 1 raz

23 lis 2006, 11:10
Początkujący

REJESTRACJA14 gru 2006, 07:38

POSTY        9

Gdzie mogę znaleźć aktualną tabelę  prefiksów urzędów skarbowych - chodzi o umiejętność zidentyfikowania - po 3 pierwszych cyfrach  NIP - urzędu, który nadał dany NIP?
Czy kwestia ta została uregulowana aktem prawnym, bo nie potrafię znaleźć żadnego rozporządzenia czy  zarządzenia w tej sprawie.

Mam wykaz, z jakiego us jesteś to ci go poślę.

Ostatnio edytowano 24 maja 2007, 08:20 przez Fafik, łącznie edytowano 1 raz

23 maja 2007, 22:25
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
Dawno temu, może z 7-8 lat, informatycy wydrukowali mi taką listę.
Skąd to wzięli? Nie wiem.
Jak nie zapomnę, to w poniedziałek spytam.
Teraz natomiast są ogólnodostępne wyszukiwarki.

Do identyfikacji po 3 pierwszych cyfrach NIP urzędu, który nadał dany NIP służy programik "WM" - Właściwość miejscowa.

A tymczasem np. tutaj są ciekawe rzeczy do poczytania:
d <a href="http://chemeng.p.lodz.pl/zylla/ut/nip-rego.html" target="_blank">http://chemeng.p.lodz.pl/zylla/ut/nip-rego.html</a>

A tutaj można sprawdzić poprawność numerów: NIP, REGON i PESEL.
<a href="http://www.presco.pl/l-sprawdz_numery.php" target="_blank">http://www.presco.pl/l-sprawdz_numery.php</a>

Ostatnio edytowano 28 maja 2007, 08:25 przez Nadir, łącznie edytowano 1 raz

25 maja 2007, 21:23
Zawodowiec

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
Nie zapomniałem! Znaczy sklerozy jeszcze nie mam.  :D
Pisałem z pamięci. W domu.
"WM" - Właściwość miejscowa (albo alternatywny "ALTWM") wyszukuje właściwe urzędy wg nazw miejscowości. Prefixy oczywiście też pokazuje.
Bazę prefixów mamy na stronie intranetowej urzędu w "programie" PREFIX-LISTA stworzonym przez informatyków z urzędu na bazie słownika centralnego POLTAX.
Akurat oba programy są obok siebie na intranecie, stąd i skojarzenie z pamięci z "ALTWM".

FAFIK                    

Gdzie mogę znaleźć aktualną tabelę  prefiksów urzędów skarbowych - chodzi o umiejętność zidentyfikowania - po 3 pierwszych cyfrach  NIP - urzędu, który nadał dany NIP?

W słowniku centralnym POLTAX.
Albo w programie, który na jego bazie mogą stworzyć informatycy urzędowi.

FAFIK                    

Czy kwestia ta została uregulowana aktem prawnym, bo nie potrafię znaleźć żadnego rozporządzenia czy  zarządzenia w tej sprawie.

NIP wprowadzono w 1993 roku wraz z wejściem ustawy VAT.
Dziś już nikt nie pamięta czy było jakieś zarządzenie?
Urzędy po prostu dostały z Ministerstwa Finansów gotowe prefixy.
No chyba, że to było zarządzenie Ministra Finansów z dnia 2 marca 1993 roku (M.P. Nr 11, poz. 75). Ale pisząc w domu nie mam w tej chwili możliwości weryfikacji tego aktu.
A w googlach nie chce mi się szukać...
Chyba, że jutro w urzędzie.
Jak nie zapomnę ...  ;)

Ostatnio edytowano 28 maja 2007, 17:55 przez Nadir, łącznie edytowano 1 raz

28 maja 2007, 17:43
Fachowiec

REJESTRACJA23 paź 2006, 03:51

POSTY        2661

LOKALIZACJAmordor

[...] NIP wprowadzono w 1993 roku wraz z wejściem ustawy VAT.
Dziś już nikt nie pamięta czy było jakieś zarządzenie?
Urzędy po prostu dostały z Ministerstwa Finansów gotowe prefixy.
No chyba, że to było zarządzenie Ministra Finansów z dnia 2 marca 1993 roku (M.P. Nr 11, poz. 75). [...]

Z pewnością nie - przytoczony przez Ciebie akt to Zarządzenie Ministra Finansów z dnia 2 marca 1993 r. w sprawie wzoru zgłoszenia rejestracyjnego, wzoru potwierdzenia tego zgłoszenia, wzoru zgłoszenia o zaprzestaniu działalności oraz zasad ustalania tymczasowych numerów identyfikacyjnych - dla podatników podatku od towarów i usług oraz podatku akcyzowego.

Dla archeologów-pasjonatów do pobrania tutaj: <a href="http://isip.sejm.gov.pl/prawo/index.html" target="_blank">http://isip.sejm.gov.pl/prawo/index.html</a>

29 maja 2007, 00:07
Specjalista

REJESTRACJA26 paź 2006, 07:46

POSTY        788

LOKALIZACJAEuropa Środkowa z lekką północnowschodnią aberracją
Wy tam "chłopaki" (przepraszam za niezamierzony męski szowinizm) za przeproszeniem ****ółkami się zajmujecie, w typie rozp. wyk. do starej ustawy VAT (żeby je wszystkie szlag - ustawy), a problem dalej jest.
Za WM Zielonka P. każe sobie bulić, mimo że do stworzenia tego czegoś wykorzystywał bazy danych, do których miał dostęp z racji przynależności do "przyizbowego informatycznego gospodarstwa pomocniczego".
Dzięki kolegom z trzech urzędów mamy ALTWM ( może nie pirat ale przynajmniej kaper).
W programach tych nie da się odnaleźć US źródłowego wg prefiksu. I dlatego trzeba lepić jeszcze programiki w US-ach. Ja sam poprosiłem inormatyx, żeby mi wbili te wszystkie prefiksy z nazwami US-ów do excela i od wielu lat pielęgnuję arkusika dopisując zmieniające się telefony, faksy, adresy, Porca miseria, MF mogłoby wreszcie zrozumieć, że tego rodzaju narzędzia pracy powinny być standardowo zabezpieczane US-om.
Być może problem zniknie po wdrożeniu SeRCa, a że MF ma na to nadzieję od lat 5-6-10, w temacie leży lacha tak dawno, że już spróchniała. :angry:
Myślę, że znacznym ułatwieniem ruchu INF O NIP jest weryfikowanie wszystkich nowo pojawiających się Osób Fizycznych, za pomocą Weryfikacji przed nadaniem NIP. Także tych, którzy NIP już mają i będą ewidencjonowani. Ja stosuję ten sposób od czerwca 2000 r. Dzięki temu na palcach jednej ręki intensywnie pracującego drwala mógłbym policzyć pisma z prośbą o potwierdzenie NIP. Sam sobie potwierdzam. Zwłaszcza teraz gdy udostępniono SeRCe. A zwłaszcza CB KEP. Oczywiście w przypadku US-ów, gdzie występuje intensywna imigracja z NIP-ami z innych US, mogłoby to być trochę trudne.
Ogólnie to żałość bierze, jak żałosne narzędzia informatyczne są nam stawiane do dyspozycji, a czegóż to się wymaga. Np.: "podać "jednookich cyganów" handlujących sweterkami z Turcji".  :za2:  :sex:  :angry:

Ostatnio edytowano 30 maja 2007, 09:50 przez rychu, łącznie edytowano 1 raz

29 maja 2007, 11:45
Zobacz profil WWW
Zawodowiec

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity

przytoczony przez Ciebie akt to Zarządzenie Ministra Finansów z dnia 2 marca 1993 r. w sprawie wzoru zgłoszenia rejestracyjnego, wzoru potwierdzenia tego zgłoszenia, wzoru zgłoszenia o zaprzestaniu działalności oraz zasad ustalania tymczasowych numerów identyfikacyjnych
Dla archeologów-pasjonatów do pobrania tutaj: <a href="http://isip.sejm.gov.pl/prawo/index.html" target="_blank">http://isip.sejm.gov.pl/prawo/index.html</a>

Tak - to dotyczyło tylko zasad ustalania "tymczasowych" NIPów.
Przeszukałem Dz. U. i M.P w LEXie i nie znalazłem!
Też mam cos dla "archeologów-pasjonatów".
Wyszukane akty w zakresie VATu z 1993 roku:

Dz.U.93.        11.50         ustawa        1993.01.08
Podatek od towarów i usług oraz podatek akcyzowy.

Dz.U.93.39.179         rozp.        1993.05.12
Szczegółowy zakres, tryb oraz sposób ustalania różnicy podatku od towarów i usług z tytułu sprzedaży niektórych towarów oraz świadczenia niektórych usług.

Dz.U.93. 39.177         rozp.        1993.05.12
Zasady i warunki oraz tryb i sposób odliczania od podatku od towarów i usług kwot wydatkowanych przez podatników przy nabyciu kas rejestrujących.

Dz.U.93.39.176         rozp.        1993.05.12
Podatek od towarów i usług.

Dz.U.93.39.175         rozp.        1993.05.12
Opodatkowanie podatkiem od towarów i usług eksportu i importu niektórych usług.

Dz.U.93.55.252 - zał.  rozp.        1993.06.18
Wykaz towarów i usług dla celów poboru podatku od towarów i usług oraz podatku akcyzowego w imporcie.

Dz.U.93.59.272         rozp.        1993.06.29
Wykonanie niektórych przepisów ustawy o podatku od towarów i usług oraz o podatku akcyzow

Dz.U.93.92.427         rozp.        1993.09.23
Czasowe zwolnienie niektórych grup podatników z obowiązku prowadzenia ewidencji obrotu i kwot podatku od towarów i usług przy zastosowaniu kas rejestrujących.

Dz.U.93.100.460         rozp.        1993.10.13
Zm.: rozporządzenie w sprawie wykazu towarów i usług dla celów poboru podatku od towarów i usług oraz podatku akcyzowego w imporcie.

Dz.U.93.115.512         rozp.        1993.11.24
Zm.: rozporządzenie w sprawie czasowego zwolnienia niektórych grup podatników z obowiązku prowadzenia ewidencji obrotu i kwot podatku od towarów i usług przy zastosowaniu kas rejestrujących.

Dz.U.93.134.651         rozp.        1993.12.29
Zm.: rozporządzenie w sprawie wykonania niektórych przepisów ustawy o podatku od towarów i usług oraz o podatku ak

Dz.U.93.134.652         rozp.        1993.12.29
Zm.: rozporządzenie w sprawie podatku od towarów i usług.

---------------------------------------------------------

M.P.93.11.75 (M.P. z dnia 16 marca 1993 r.)
ZARZĄDZENIE MINISTRA FINANSÓW z dnia 2 marca 1993 r. w sprawie wzoru zgłoszenia rejestracyjnego, wzoru potwierdzenia tego zgłoszenia, wzoru zgłoszenia o zaprzestaniu działalności oraz zasad ustalania tymczasowych numerów identyfikacyjnych - dla podatników podatku od towarów i usług oraz podatku akcyzowego.

M.P.93.66.580         uchw.        1993.12.09
Wykonanie ustawy o podatku od towarów i usług oraz o podatku akcyzowym.

M.P.93.63.567         obw.        1993.11.30
Ustalenie wartości sprzedaży uprawniającej do zwolnienia lub wyboru zwolnienia od podatku od towarów i usług w 1994 r.

M.P.93.55.510         zarz.        1993.10.22
Zaniechanie ustalania i poboru podatku od towarów i usług oraz podatku akcyzowego od niektórych towarów.

M.P.93.48.460         zarz.        1993.09.14
Zaniechanie ustalania i poboru podatku od towarów i usług.

M.P.93.32.330         zarz.        1993.06.16
Zaniechanie poboru podatku od towarów i usług od zakładów pracy chronionej.

M.P.93.24.240         zarz.        1993.05.12
Wzór deklaracji podatkowych dla podatku od towarów i usług oraz podatku akcyzowego.

M.P.93.24.242         zarz.        1993.05.12
Zasady i tryb zwrotu podatku od towarów i usług oraz podatku akcyzowego przedstawicielstwom dyplomatycznym, urzędom konsularnym i członkom ich personelu oraz innym osobom zrównanym z nimi na podstawie ustaw, umów lub zwyczajów międzynarodowych.

M.P.93.24.243         zarz.        1993.05.12
Szczegółowe zasady i tryb obniżania należnego podatku od towarów i usług o kwoty podatku obrotowego oraz ewidencja, której prowadzenie zwalnia od obowiązku dokonywania spisu z natury.

M.P.93.15.123         zarz.        1993.03.25
Przedłużenie terminu dokonania zgłoszenia rejestracyjnego przez podatników podatku od towarów i usług oraz podatku akcyzowego.
---------------------------------------------------------------------------
Przyjemngo kopania. :rolleyes:

Ostatnio edytowano 31 maja 2007, 06:34 przez Nadir, łącznie edytowano 1 raz

30 maja 2007, 19:32

REJESTRACJA24 lis 2006, 17:52

POSTY        23

Aplikacje WM i AltWM powstały na zapotrzebowanie skarbowców, są bardzo, bardzo pomocne w codziennej pracy - Autorom SERDECZNIE DZIĘKUJEMY.

Przy okazji pojawienia się programu AltWM przetoczyła się dyskusja mailowa wśród informatyków urzędów. Temat jest nadal ważny: Jak powinno się opłacać tą twórczość programistów? Czy koledzy, którzy stworzyli i przekazali nam swoje programy, zostali właściwie nagrodzeni za swój wysiłek? Czy warto podejmować taką inicjatywę? Czy przekazanie programu AltWM nie było podkopywaniem pozycji autora WM, który oczekiwał po pozytywnych reakcjach z urzędów, że jego wysiłki będą właściwie opłacone?

Dobrze, że powstają takie programy skoro MF "olewa" swoich pracowników.
Co do zapłaty ich autorom to mam wątpliwości, czy poza wynagrodzeniem przez Naczelnika, powinni pobierać jeszcze opłaty od innych urzędów.
Przecież musieli tworzyć te programy w godzinach pracy skoro skorzystali z baz danych dostepnych w urzędach.

krychu                    

Za WM Zielonka P. każe sobie bulić, mimo że do stworzenia tego czegoś wykorzystywał bazy danych, do których miał dostęp z racji przynależności do "przyizbowego informatycznego gospodarstwa pomocniczego".

Pan Zielonka "przynależy" czyli pracuje w US.
Mógłby przy okazji poprawić swój "Helpdesk", gdyż dodzwonienie się do niego graniczy z cudem. :blink:

Ostatnio edytowano 31 maja 2007, 06:34 przez asia, łącznie edytowano 1 raz

30 maja 2007, 21:06

REJESTRACJA26 cze 2007, 20:08

POSTY        4
Jeśli dobrze zrozumiałem jeden jest darmowy a za drugi trzeba zapłacić?

03 lip 2007, 05:30
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 67 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona