Teraz jest 05 wrz 2025, 19:25

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 173 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13  Następna strona
ePUAP profil zaufany a podpis kwalifikowany 
Autor Treść postu
Specjalista

REJESTRACJA26 paź 2006, 07:46

POSTY        788

LOKALIZACJAEuropa Środkowa z lekką północnowschodnią aberracją
Post Re: Profil zaufany może częściowo zastąpić podpis kwalifikow
oen                    

- po staremu pójść do gminy i wypełnić papierowy wniosek
- usiąść przy kompie, wypełnić wniosek i wysłać go bez podpisu elektronicznego (czyli kwalifikowanego lub PZ), a potem udać się do gminy, żeby jego wniosek podpisał  pracownik gminy, który posiada podpis elektroniczny

No i nasuwa się mi tu pytanie czy w tym przypadku w gminie powinien zostać papierowy wniosek z własnoręcznym podpisem przedsiębiorcy? Według mnie tak. Pracownik gminy powinien wydrukować  wniosek i dać do podpisania przedsiębiorcy.

13 lip 2011, 12:17
Zobacz profil WWW
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA15 lip 2009, 13:33

POSTY        520
Rychu!
Jak najbardziej powinien - sprawdzałem - ale w niektórych gminach nic nie słyszeli o ePuapie :mur:

14 lip 2011, 07:22
Zaawansowany

REJESTRACJA09 paź 2009, 19:45

POSTY        36
Nikt się nie wybiera do Muszyny? :) Myślałem że kogoś wezmę do auta, a tu jednak będę musiał sam jechać  :zly1:

19 lip 2011, 07:13
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA20 lut 2008, 20:32

POSTY        98
Dobra, skasowałem.
Na nic on, na nic. Do starosty nie mogę, do wójta nie mogę, do wojewody nie mogę, do PANA PREMIERA, PANA PREZYDENTA tez nie mogę.
Nic za pomocą tego bardzo drogiego narzędzia nie mogę załatwić.
Na co mi to?

23 wrz 2011, 19:23
Fachowiec

REJESTRACJA16 maja 2006, 21:36

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
Zanim PROFIL ZAUFANY będzie wykorzystywany w pełni upłynie sporo wody w Wiśle. Ja się tego chyba nigdy nie doczekam :wacko:
TEROZKI pokazał w czym problem - po prostu nie ma do kogo tego listu wysłać poza urzędami skarbowymi. Toteż ludzie takie listy do innych urzędów wysyłają z podpisem zaufanym a nawet bez bo e-PUAP wszystko przyjmie. Potem te listy lądują w skrzynce Urzędu Skarbowego bo innego urzędu w e-PUAP nie uświadczysz. I co robicie z taką korespondencją. Jakby to była koperta to by można odesłać do właściwego adresata. A tu  jak ten adresat nie ma swojej skrzynki na ePUAP ?

Czy nie uważacie, że wdrożenie e-PUAP w taki sposób nic nam nie ułatwi w kontaktach z urzędami - poza skarbowymi?
Czy tylko wybory powodują, że media takim pięknym tematem absolutnie się nie interesują? Bo to jest naprawdę skandaliczne działanie.

30 wrz 2011, 23:04
Fachowiec

REJESTRACJA16 maja 2006, 21:36

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
Głos o ePUAP na blogu w COMPUTERWORLD.pl

23.09.2011
ePUAP czyli wTOPA
Filed under: Bez kategorii — iklobus @ 20:23

Założyłem sobie profil zaufany na platformie ePUAP i czekam. Czekam kiedy pojawi się pierwsza sprawa urzędowa, którą będę mógł za jego pomocą załatwić. Prawdopodobnie trochę to potrwa, bo ostatnio kontaktowałem się z urzędem 4 lata temu rejestrując samochód. Wymiany auta nie planuję, a oprócz tego nic mi do głowy nie przychodzi. Cóż ja mały żuczek mogę chcieć od jakiegokolwiek urzędu. Wystarczy mi raz w roku urząd skarbowy, który do przesyłania PIT-ów nie korzysta jednak z ePUAP-u.
          Nie można wykluczyć, że to ja jestem nietypowym przypadkiem, a przeciętny obywatel, tak jak wyobrażają sobie spece od elektronicznej administracji, kontaktuje się z urzędami kilka razy w miesiącu. Wiadomo wtedy bez ePUAP-u ani rusz. Podejrzewam jednak, że aż tak, od statystycznej średniej nie odbiegam, zaś sam ePUAP nikomu do niczego potrzebny nie jest. Większość z nas omija wszelkie urzędy szerokim łukiem. Czasami trafi się coś w gminie lub w starostwie – powiedzmy tak raz na parę lat, ale już w urzędzie wojewódzkim albo marszałkowskim nie załatwia się nic.         Mało tego, istnieje pokaźna liczba urzędów, których istnienia zwykły człowiek nawet nie przeczuwa i nie dowie się o nich do końca swojego życia. Tezę tą potwierdza liczba istniejących profili zaufanych, którą MSWiA chwali się na stronie internetowej. Około 18333 profili – po 4 miesiącach eksploatacji. Czyli szaleństwa nie ma. Spora ich liczba to sami urzędnicy (np. potwierdzający profile też muszą je mieć). Reszta to zapewnie różnego rodzaju pasjonaci i osoby z branży sprawdzający jak to działa. Nie znam kosztu wdrożenia ePUAP-u, ale podejrzewam, że liczyć go należy w milionach. Czy naprawdę administracja nie ma teraz pilniejszych wydatków w zakresie IT?

E-administracja jest OK. Ale to gadżet, o którym możemy mówić jak działać będzie sprawnie administracja bez literki „e” na początku. Do tego zaś, potrzebne są systemy informatyczne – takie zwykłe, które organizują pracę wewnątrz samych urzędów. To fundament, czy w MSWiA ktoś o tym jeszcze pamięta?

i komentarze pod artykułem

4 komentarzy »

Osobiście mam wrażenie, że wiele tego typu projektów jest robione od tyłu: najpierw przetarg i implementacja a potem analiza wymagań. Aha, nie, najpierw pomysł ile wydać pieniędzy… dlatego tab bardzo potrzebna jest dobra ustawa o dostępie do informacji publicznej bo to pozwoli sobie przynajmniej popatrzeć… bo jak mawiał Seneka Młodszy: Czego nie zabrania prawo zabrania wstyd”, a tego ostatnie nie ma gdy nikt nie patrzy…

Komentarz by Jarek Żeliński — 24.09.2011 @ 15:03

Właśnie chciałem wejść aby dopisaćsię do listy wyborców w innym mieście i…. Error 500: javax.faces.FacesException: Problem in renderResponse: javax.faces.FacesException: javax.faces.FacesException: Nie mo|na utworzy instancji klasy: com.comarch.epuap.beans.StronaGlownaBean.. class com.comarch.epuap.beans.StronaGlownaBean : java.lang.NullPointerException

HA HA HA

Komentarz by M.W — 27.09.2011 @ 20:16

OK… poprzednio to był tzw maintenance. Ale dziś już nie. też sobie założyłem profil zaufany, wszystko pieknie, ale chciałem z niego skorzystać i co ?
   Wybieram sprawę, dopisanie się do listy wyborców w innym mieście. Wypełniam formularz, podpisuję profilem zaufanym, wszystko pięknie, klikam Wyslij… no i:

Przepraszamy – nie udało się wysłać dokumentu w trybie przedłożenia. Dokument nie spełnia schematów ustawionych na skrytce odbiorcy ### Niespełniony schemat ‘Rejestr wyborców – wniosek’. [Przyczyna: cvc-elt.1: Cannot find the declaration of element 'wnio:Dokument'. [15:108]] cvc-elt.1: Cannot find the declaration of element ‘wnio:Dokument’. [15:108]

KA TA STRO FA !

Komentarz by M.W — 03.10.2011 @ 22:33

Ja się dopisałem i zagłosowałem – nie było problemów

Komentarz by gość — 19.10.2011 @ 21:36

08 lis 2011, 08:28
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA12 lip 2009, 12:45

POSTY        21
Czy ma ktoś jakieś praktyczne uwagi jak zastosować się do zapisów rozporządzenia Prezesa RM z 14.09.2011 r. w sprawie sporządzania pism w formie dokumentów elektronicznych, doręczania dokumentów elektronicznych oraz udostępniania formularzy, wzorów i kopii dokumentów elektronicznych? Chodzi o to, że pewne informacje trzeba umieścić w BIP, wystawić tzw Urzędowe Potwierdzenia Odbioru dokumentów składanych w postaci elektronicznej do Urzędu itp. W moim Urzędzie jeszcze nikt ni przyszedł z pen drivem złożyć wniosek i nie zażądał elektronicznego potwierdzenia złożenia tegoż, ale przygotować się trzeba, bo niechybnie to nastąpi.

09 lis 2011, 21:33
Początkujący

REJESTRACJA27 maja 2010, 21:13

POSTY        6
Proszę bardzo ... tylko niezbyt ciekawie to wygląda  :)

http://www.e-puap.mswia.gov.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=195&Itemid=1

11 lis 2011, 21:07
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        98
A nie mozesz odmówic? Na BIP napisz że tylko przez epuap i po "po ptokach"
W tym państwie ostatnio wszyscy zamiatają "pod dywan", więc jeden mniej, jeden więcej..

11 lis 2011, 23:12
Początkujący

POSTY        6
terozki                    

A nie mozesz odmówic? Na BIP napisz że tylko przez epuap i po "po ptokach"
W tym państwie ostatnio wszyscy zamiatają "pod dywan", więc jeden mniej, jeden więcej..

No właśnie  :)

Tak naprawdę wszystko zależy od tego jaki rodziaj obsługiwanych nośników został zadeklarowany na BIP.

Z tego co wiem można dowolnie określić to, co urząd jest w stanie przyjąć.

12 lis 2011, 20:48
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA12 lip 2009, 12:45

POSTY        21
Dane zwarte pod tym linkiem (http://www.e-puap.mswia.gov.pl/index.ph ... 5&Itemid=1) są już nieaktualne. Poza tym, może mnie się wydaje, ale powinniśmy działać w sposób jak najbardziej dogodny dla Klientów Urzędów, a nie "napisać w BIP, że tylko przez e-puap i po ptokach"? Wiem, że tak można, ale nie o to chodzi, bo mimo tego, że na wsparcie od zwierzchnich jednostek liczyć raczej nie możemy, to przy odrobinie dobrej woli można nieco bardziej się postarać. W moim Urzędzie w każdym razie się udało - wpisaliśmy w BIP, że pisma można wnosić do Urzędu również na dyskietkach (co będzie zapewne rzadkością) i pen-drive'ach. Zastanawialiśmy się nad płytami CD/CD-RW, ale wymagałoby to wyposażenia stanowiska przyjmującego pisma w nagrywarkę, w związku z koniecznością zapisania na nośniku Klienta Urzędowego Poręczenia Przedłożenia.
Pozdrawiam i życzę powodzenia i więcej optymizmu.

13 lis 2011, 17:08
Specjalista

REJESTRACJA24 paź 2006, 19:15

POSTY        570
dzidek12                    

Poza tym, może mnie się wydaje, ale powinniśmy działać w sposób jak najbardziej dogodny dla Klientów Urzędów, a nie "napisać w BIP, że tylko przez e-puap i po ptokach"? Wiem, że tak można, ale nie o to chodzi, bo mimo tego, że na wsparcie od zwierzchnich jednostek liczyć raczej nie możemy, to przy odrobinie dobrej woli można nieco bardziej się postarać.

Zgadzam się, że większość urzędów (nie mam na myśli tylko administracji skarbowej) poszła na skróty, ale.... nie wszystkie. Przykład ??? http://izba-skarbowa.bydgoszcz.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=1343&Itemid=2099

Podkreślić należy, że umieszczenie takich informacji na BIP jest obowiązkowe - narzuca to ROZPORZĄDZENIE PREZESA RADY MINISTRÓW z dnia 14 września 2011 r. w sprawie sporządzania pism w formie dokumentów elektronicznych, doręczania dokumentów elektronicznych oraz udostępniania formularzy, wzorów i kopii dokumentów elektronicznych (Dz. U. z dnia 29 września 2011 r.).
(tekst rozporządzenia dostępny pod linkiem http://www.abc.com.pl/serwis/du/2011/1216.htm)

13 lis 2011, 19:29
Zaawansowany
Własny awatar

POSTY        98
"Zamiatania" nie powinno być. Zgadzam sie.
Ale powinieneś przyjąć wniosek do 5MB, a epupa umożliwia 3,5MB.
I kto tu zamiata pod dywan?

14 lis 2011, 00:02
Początkujący

POSTY        6
dzidek12                    

Dane zwarte pod tym linkiem (http://www.e-puap.mswia.gov.pl/index.ph ... 5&Itemid=1) są już nieaktualne.

To jest informacja z oficjalnej strony MSWIA  boje--==

Dlaczego uważasz, że jest nieaktualna ?
dzidek12                    

W moim Urzędzie w każdym razie się udało - wpisaliśmy w BIP, że pisma można wnosić do Urzędu również na dyskietkach (co będzie zapewne rzadkością) i pen-drive'ach. Zastanawialiśmy się nad płytami CD/CD-RW, ale wymagałoby to wyposażenia stanowiska przyjmującego pisma w nagrywarkę, w związku z koniecznością zapisania na nośniku Klienta Urzędowego Poręczenia Przedłożenia.

A w jaki sposób generujecie elektroniczne potwierdzenie do zapisania na nośniku ?

14 lis 2011, 00:19
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 173 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13  Następna strona