Teraz jest 04 wrz 2025, 04:41

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1243 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89  Następna strona
SeRCe ruszyło 
Autor Treść postu
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA17 wrz 2013, 18:25

POSTY        11
Post Re: SeRCe ruszyło
Rano było OK, ale po południu coś się zaczęło piep...? Głupiego robota bo czekasz 5 minut na zatwierdzenie adresu a tu wywala! I apiać od nowa!

01 cze 2016, 18:43
Zaawansowany

REJESTRACJA28 gru 2006, 20:56

POSTY        90
Witajcie, czy ktoś potrafi mi pomóc w rozszyfrowaniu użytkownika Serca: GTXC? Zauważyłam już kilka przypadków zmian adresu RAD przez tego właśnie użytkownika. Nie wprowadza nowego źródła oraz daty, w uwagach adresu nie ma informacji na podstawie jakiego dokumenty następuje zmiana RAD. Nie widać nowego wystąpienia w US. Nie ukrywam, że mam obawy co do "mieszania" w danych. Dzisiaj zauważyłam nowy adres a w polu ulica wpisane było "ul. Przemysłowa". A gdzie są zasady pisowni adresów?  Pozdrawiam

15 maja 2017, 17:43
Znawca

REJESTRACJA02 lut 2013, 17:29

POSTY        136
Gentax czyli SSP (aktualizacja automatyczna).

15 maja 2017, 17:46
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA25 wrz 2011, 19:16

POSTY        15
Witam czy spotkaliście się może z problemem w SSP ze szkołami podstawowymi wyskakuje mi zadanie: "duplikat unikalnego numeru" z powodu, iż kiedyś szkoła podstawowa zlikwidowała się bo powstało gimnazjum, (w sercu szkoła została zlikwidowana) a teraz zespoły szkół znów nazywają się szkołami podstawowymi i program SSP widzi dwie szkoły podstawowe o tej samej nazwie tylko z innymi numerami NIP. Czy może ktoś ma podobna sytuację bo nie mogę zamknąć zadania?

21 wrz 2017, 08:49
Zaawansowany

POSTY        90
Witam, skąd uzyskujecie informacje o zgonach - ujawnieniach zwłok. W bazie pesel brak jest takich informacji. W takich przypadkach w akcie zgonu w pozycji data zgonu jest pole puste, więc w bazie pesel brak jest informacji o zgonie. W bazie US podatnik jest ciągle czynny. Pozdrawiam

27 mar 2018, 16:17
Specjalista

REJESTRACJA26 paź 2006, 07:46

POSTY        788

LOKALIZACJAEuropa Środkowa z lekką północnowschodnią aberracją

Witam, skąd uzyskujecie informacje o zgonach - ujawnieniach zwłok.

Z aktu zgonu?

W bazie pesel brak jest takich informacji. W takich przypadkach w akcie zgonu w pozycji data zgonu jest pole puste, więc w bazie pesel brak jest informacji o zgonie. W bazie US podatnik jest ciągle czynny. Pozdrawiam

Jeśli wiesz, że podatnik zszedł był, to możesz różnymi drogami wejść w posiadanie aktu zgonu. Od rodziny, albo z USC. Opisz sobie w uwagach co i jak, żeby za jakiś czas ktoś go nie "wskrzesił". Tylko jeśli wbijesz datę znalezienia jako datę zgonu będzie wyskakiwać niezgodność w raporcie o zgonach z serca. Najlepiej zaraz go wyrejestrować, wtedy będzie spokój. Gorzej jak wiszą jakieś tytuły na nieboszczyku, wtedy może i parę lat minąć zanim się go da wyrejestrować.
Badałem kiedyś temat, jak w takim przypadku wyegzekwować datę zgonu. Trudna sprawa. Prawdopodobnie tylko drogą sądową na wniosek rodziny. A rodzinie najczęściej nie za bardzo zależy. Dla nich często sprawa jest oczywista i zamknięta. Zwłoki znaleziono więc nie żyje, a czy umarł w piątek czy w czwartek... nie żyje.

Ostatnio edytowano 28 mar 2018, 22:43 przez rychu, łącznie edytowano 1 raz

28 mar 2018, 22:42
Zobacz profil WWW
Zaawansowany

POSTY        90
Problem polega jednak na tym, że nie posiadamy informacji (wiedzy) na ten temat. A przypadków takich może być sporo.

29 mar 2018, 20:37
Specjalista

REJESTRACJA24 paź 2006, 19:15

POSTY        570

Problem polega jednak na tym, że nie posiadamy informacji (wiedzy) na ten temat. A przypadków takich może być sporo.

A np.: zeznania roczne, w których wskazano jako sposób rozliczenia poz. 3 (jedn z małżonków zmarł), a żaden z nich nie ma daty śmierci? To pierwsze z brzegu źródło takich przypadków.

30 mar 2018, 16:07
Zaawansowany

POSTY        90
Mam pytanie z innej beczki. Im dłużej pracuję, tym mam więcej wątpliwości. Chciałabym się zapytać o zasady pisowni adresów a dokładnie ulic (osiedli, aleji). Pamiętam jak tworzyły się komórki rejestracji to należało używać skrótów osiedla (os.), aleja (al.) itp. Czy powinniśmy używać urzędowych nazw ulic? Ostatnio porównywałam nazwy urzędowe z nazwami ulic z Rejestrem TERYT Głównego Urzędu Statystycznego i zauważyłam duże rozbieżności. A może nie ma znaczenia jak wpiszemy nazwę ulicy: Hugona Kołłątaja (GUS) czy Hugo Kołłątaja (urzędowe brzmienie), Jana Długosza (GUS) Długosza (urzędowe brzmienie), Henryka Sienkiewicza czy Sienkiewicza.

03 kwi 2018, 17:15
Specjalista

POSTY        570
A co rozumiesz przez "urzędowe brzmienie" ?
Dla mnie to brzmienie zgodne z uchwałą jst i powinno ono być takie same jak w GUS.

03 kwi 2018, 17:37
Zaawansowany

POSTY        90
Wystąpiłam z prośbą do urzędów gminy  naszego powiatu o podanie aktualnego wykazu nazw ulic (urzędowe brzmienie).

03 kwi 2018, 17:41
Zaawansowany

POSTY        90
Us_nip                    

A co rozumiesz przez "urzędowe brzmienie" ?
Dla mnie to brzmienie zgodne z uchwałą jst i powinno ono być takie same jak w GUS.

A jak są rozbieżności?

03 kwi 2018, 18:16
Specjalista

POSTY        570
To GUS powinien skorygować na pisownię zgodną z uchwałą - wystarczy napisać do GUS i dołączyć uchwałę.
Jeżeli jest wszystko ok to skorygują w ciągu kilku dni.

03 kwi 2018, 21:43
Zaawansowany

POSTY        90
Witajcie,
Właśnie weryfikuję obowiązki podatkowe organizacji PIT-podatnik (Z) i nie pamiętam jak wyszukać organizację mając tylko numer WIP. W pozycji NIP raportu istnieje wartość NULL.
Pozdrawiam

26 cze 2018, 08:43
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1243 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 83, 84, 85, 86, 87, 88, 89  Następna strona