nie ma Helpa... w tej sprawie MF wypowiedziało się w "Zadania dla dyrektorów izb skarbowych i nus w zakresie realizacji polityki finansowej państwa w 2012r. oraz wytyczne do ich realizacji", Załącznik Nr 1 "Pozostałe zadania i wytyczne do ich realizacji" str. 4 i 5 wpływ do urzędów początek marca 2012r.
17 kwi 2015, 13:18
Re: SeRCe ruszyło
JZ06
Nowy HP: Podatnik zadeklarował chęć korespondowania z Urzędem za pośrednictwem platformy e-PUAP. Adres elektroniczny wskazał na druku ZAP-3. Powyższe dane zostały wprowadzone do CRP KEP w zakładce <<ADRES ELEKTRONICZNY OSOBY FIZYCZNEJ>>.
PROBLEM: Powyższy adres nie jest widoczny dla użytkowników innych aplikacji m.in. POLTAXEGAPOLTAX BIBLIOTEKA AKT POLTAX2B
ROZWIĄZANIE: ----- Pomoc Informatyczna MF (17/04/2015 07:34:43) -----Techniczna możliwość to wpisanie tego adresu (dodatkowo) w polu 'Uwagi".
To po jaką cholerę jest ta zakładka <<ADRES ELEKTRONICZNY...>>?? :mur:
Za chwile wszystko będziemy pisać w UWAGI
Ktoś napisał głupotę. Adres elektroniczny wpisywany jest do nowej formatki w Informacjach dodatkowych o podmiocie jeśli chodzi o os.fizyczną. wprowadzony adres jest widoczny na przeglądaniu danych w danych identyfikacyjnych. A co do korzystania z tego adresu przez US to rejestrem w zakresie danych jest SeRCe i cały US powinien korzystać z SeRCa w tym zakresie.
17 kwi 2015, 21:24
Do TOLDUS80 - To nie JZ06 napisał głupotę.
Możliwość korzystania z aplikacji SERCE w US jest bardzo ograniczana prawdopodobnie z powodu niedoszacowania potrzeb licencyjnych i braków sprzętowych. To przy sprawowaniu przez pracowników rejestracji funkcji bio-interfejsu pomiędzy CEIDG i SERCE jest dla nich dużym obciążeniem. Nie przenoszenie danych o adresie elektronicznym z SERCE do POLTAX jest dużym błędem projektantów tej aplikacji co skutkuje koniecznością wykonania dodatkowych nie aktualizujących się wpisów w bazach US.
____________________________________ "Tylko zmiana jest niezmienna" - Heraklit
18 kwi 2015, 10:39
Możliwość korzystania z aplikacji SERCE w US jest bardzo ograniczana prawdopodobnie z powodu niedoszacowania potrzeb licencyjnych...
A można wiedzieć kto przygotował i kto opowiada za aplikację SeRCe? Kto właściwie podejmuje decyzje dot. tego systemu i jego dalszego rozwoju? Dlaczego do tej pory nie została wdrożona automatyczna wymiana danych SeRCe-CEIDG? Dlaczego po wprowadzeniu ostatnimi czasy zmian w tej aplikacji, dotyczących automatycznej migracji danych z KRS, cięgle nie widzę jakie rodzaje kodów PKD podmiot zgłosił do rejestru KRS (widać jeden kod PKD)?
04 sie 2015, 16:56
Można się domyślać że umowa o obsługę aplikacji jest korzystna dla wykonawcy a nie dla zamawiającego i za wszystko trzeba płacić. Każda zmiana, poprawka, modyfikacja wiąże się z dodatkowym kosztem dlatego tak ciężko przeforsować zmiany które by usprawniały pracę.
05 sie 2015, 06:44
Zatem Serce ruszyło...czy tez ledwie rusza się w związku z wnioskami KRS. Jakieś opinie? refleksje? uwagi pochwalne? krytyczne?
Komu w ogóle działa serce i kto ogarnia nowa wersję? Moim zdaniem Armagedon nastapił
30 lis 2015, 12:11
Co chwilę "pada", syzyfowa praca...
30 lis 2015, 12:33
No padaka pełna. Ale mimo to dzisiaj obsłużyłem ponad 80 % (jak ja uwielbiam wartości względne) wniosków z KRS. Czy dobrze to nie wiem, bo szkolenie było w zamierzchłej przeszłości i takich przypadków jak te co to je dzisiaj odklikałem to nie było. Ale w końcu mamy przesilenie, czas rewolucyjnych przemian, a poza tym i tak od dłuższego czasu robimy bokami. A jak jeszcze ruszy SZD i SSP to tylko LSD i PCP albo ewentualnie TNT dadzą radę. No, ale co ja tam pesymizuje. Teraz będzie przecież bosko. Jak Marianek obiecał, to nie ma, że nie będzie.
30 lis 2015, 20:28
rychu
No padaka pełna. Ale mimo to dzisiaj obsłużyłem ponad 80 % (jak ja uwielbiam wartości względne) wniosków z KRS. Czy dobrze to nie wiem, bo szkolenie było w zamierzchłej przeszłości i takich przypadków jak te co to je dzisiaj odklikałem to nie było. Ale w końcu mamy przesilenie, czas rewolucyjnych przemian, a poza tym i tak od dłuższego czasu robimy bokami. A jak jeszcze ruszy SZD i SSP to tylko LSD i PCP albo ewentualnie TNT dadzą radę. No, ale co ja tam pesymizuje. Teraz będzie przecież bosko. Jak Marianek obiecał, to nie ma, że nie będzie.
Rychu a jak Ty to odklikujesz? 1. przypadek przeze mnie obsłużony - wykreślenie z KRS, jako 1 wpis, błąd coś ze zmianą powiązania. wiążemy robi się aktualizacja i zatwierdzamy nic się nie przeniosło do SRC czy to znaczy, że trzeba ręcznie wprowadzać? Gdzieś po drodze wybraliśmy automatyczną aktualizację.
30 lis 2015, 22:56
Pare podmiotów miałem bez NIP w KRS, mimo że na prawdę mieli. Pobrałem, powiązałem, zwalidowałem, zatwierdziłem i zniknęły z listy a po jakimś czasie adres jednego z drugim podmiotu się zmienił. Madżik jakiś albo co. Paru spółkom poprawiłem PKD 2004 na 2007 i poszło. Poza tym jakieś likwidacje podmiotów które nigdy nie zgłosiły się po NIPa - odrzuciłem. I tak się to tam powoli toczy. Problem mam z taką jedną spółką co do której mam podejrzenie, że KRS wysłał parę aktualizacji do różnych USów, i ja mam najpóźniejszą. No i nie mogę jej zrobić.
Wszystko robiłem co chwilę oglądając biały ekran, więc czasem się coś udawało, a czasem nie. Przydałaby się jakaś sensowniejsza instrukcja do obsługi tej funkcjonalności.
Ostatnio edytowano 30 lis 2015, 23:35 przez rychu, łącznie edytowano 1 raz
30 lis 2015, 23:30
Serce co chwilę wywala, VIES wywala, Aplikacja Podatnika wywala. Pracować się nie da. Co wy tam robicie w tym MF?! Przecież się nie da nic zrobić. Dość wprowadzania rzeczy przed ich dostatecznym przetestowaniem!
01 gru 2015, 10:22
Systemy działają jak należy a wywala przy próbie przesłania danych, łącza nie wytrzymują (serwer nie nadąża) i zrywa połączenia co wymusza kolejne logowanie i tak w kółko... Podejrzewam że w Min. Fin. problemu nie widzą bo działać działa a że źle i że jest problem z "nanoszenie" danych, że czynności trzeba powielać kilkakrotnie... oj tam, oj tam... nie ich kłopot, to ci "durni" pracownicy się czepiają, nieroby i lenie... i tak jest ich (nas) za dużo, zwolnić to mniej będzie zalogowany, nie będą obciążać łączy i będzie dobrze...
01 gru 2015, 11:11
Podejrzewam że w Min. Fin. problemu nie widzą bo działać działa a że źle i że jest problem z "nanoszenie" danych, że czynności trzeba powielać kilkakrotnie... oj tam, oj tam... nie ich kłopot, to ci "durni" pracownicy się czepiają, nieroby i lenie... i tak jest ich (nas) za dużo, zwolnić to mniej będzie zalogowany, nie będą obciążać łączy i będzie dobrze...
Macie problem - piszcie na Help Desk, bo niby jak MF ma wiedzieć, że np. SERCE ledwo dyszy
P.S. W sprawie problemu z logowaniem i pracą w SERCE jest odpowiedź: "Problem związany z siecią, trwa usuwanie awarii". Tak od tygodnia
01 gru 2015, 13:57
Moich HD już informatycy nie chcą posyłać dalej tylko dostaje od nich informacje, że awaria i trzeba czekać... a za parę miesięcy trzeba będzie się tłumaczyć dlaczego coś zrobione jest z takim opóźnieniem...