art. 20b ust. 2 ustawy o informatyzacji... stanowi, iż: Dane w postaci elektronicznej opatrzone podpisem potwierdzonym profilem zaufanym ePUAP są równoważne pod względem skutków prawnych dokumentowi opatrzonemu podpisem własnoręcznym, chyba że przepisy odrębne stanowią inaczej. Nie wiem czy przepisy ordynacji i rozporządzenia MF mogą być uznane za "stanowiące inaczej", a ustawa o informatyzacji w żaden sposób nie ogranicza zakresu dokumentów jakie mogą być przekazywane przez ePuap.
I właśnie dlatego uważam, że przez ePuap można przesyłać deklaracje.
27 cze 2011, 07:42
Re: Profil zaufany może częściowo zastąpić podpis kwalifikow
Na jednym z zeszłorocznych szkoleń dot. epuapu prowadzący na te pytanie odpowiedział że ma być możliwość przesyłania wszelkich dokumentów do urzędu, w tym również zeznań podatkowych poprzez odpowiedni szablon umieszczony w repozytorium. Pytanie tylko jak traktować deklarację dołączoną jako skan i podpisane profilem zaufanym lub podpisem kwalifikowanym. Uznać jako złożone...
27 cze 2011, 11:55
Mam propozycję, może podamy statystycznie jak w miesiącu czerwcu wyglądało zainteresowanie PZ? Chodzi mi o podanie ogólnej ilości potwierdzonych profili, oraz ile z tego ogółu dotyczyło pracowników US
Duży US Podkarpacie ogółem : 25 pracowników : 14 Co nam daje 56% zgłoszeń pochodzących od pracowników US. Nie wliczałem w to 3 zgłoszeń PZ z Urzędów Gmin.
____________________________________ Gram heavy metal od prawie 30 lat. A jedyny satanista, którego spotkałem, był księgowym. — Bruce Dickinson
01 lip 2011, 07:28
średni mazowieckie ogółem 3 z czego 2 pracowników gminy 0
01 lip 2011, 16:46
Us_nip
Deklaracje, a także zgłoszenia, wnioski itp, których wzory określane są przepisami prawa powinny być publikowane w CRWPiD. MF opracowało nawet dokument pt.: "Wytyczne dla publikacji wzorów dokumentów elektronicznych w Centralnym Repozytorium Wzorów Pism i Dokumentów" - wersja 1.0 datowana jest na 10.03.2011 r. Zostały one przekazane przy piśmie z dnia 29.04.2011 r. do wszystkich Dyrektorów Departamentów/Biur w MF. Tyle teoria, ciekawe jak będzie z praktyką.
W CRD został opublikowany wzór VAT-R, więc za 2 tygodnie będzie można już składać go za pośrednictwem ePUAP.
____________________________________ ------------------------------------------------------------------------------------------------ " (...) i ujrzał Pan pracę naszą i był zadowolony, a potem zapytawszy o zarobki nasze, usiadł i zapłakał (...)"
01 lip 2011, 18:38
A tak ekonomicznie 140 000 000 (chyba tyle to warte, ale mogę się mylić) / 10 700 (zaokrągle, co mi tam) daje 13084 za podpis na dzisiaj. Parę innych funkcji tam jest, ale czy to tyle warte to ja nie wiem. Tytuły mogli przesyłać inaczej, a papierowo i tak muszą wysłać. Tym bardziej, że władza samorządowa "nic nie musi". I tym samym dla mnie to na nic. Paszportu nie załatwię , zielonej karty też nie.
10 lip 2011, 19:19
Bo ta nazwa jest jakś mało przystępna Powinna brzmieć np.: www.n-s.pl czyt. Nasze Sprawy albo GovSpace w wersji dla młodzieży Każdy by sobie jakieś foty wrzucił swojego dorobku przy sprawach podatkowych by sobie mógł kliknąć "Płacę to" A tak... to nudy same
____________________________________ Wśród mędrców zawsze znajdzie się miejsce na głupotę.
11 lip 2011, 08:06
terozki
A tak ekonomicznie 140 000 000 (chyba tyle to warte, ale mogę się mylić) / 10 700 (zaokrągle, co mi tam) daje 13084 za podpis na dzisiaj. Parę innych funkcji tam jest, ale czy to tyle warte to ja nie wiem. Tytuły mogli przesyłać inaczej, a papierowo i tak muszą wysłać. Tym bardziej, że władza samorządowa "nic nie musi". I tym samym dla mnie to na nic. Paszportu nie załatwię , zielonej karty też nie.
Poniżej wyliczenia "rządowe".
Ponad 10 000 profili zaufanych, oszczędności ponad 1,5 mln zł – tak wygląda miesięczny bilans profilu zaufanego udostępnionego 9 czerwca br. przez Ministerstwo Spraw Wewnętrznych i Administracji.
Biorąc pod uwagę koszt zakupu 10 000 szt. bezpiecznych podpisów elektronicznych (ważnych 2 lata) wynoszący 2 940 000,00 zł i koszt wdrożenia profilu zaufanego wynoszący 1 267 310,79 zł oszczędności uzyskane dzięki wprowadzonemu rozwiązaniu do chwili obecnej wynoszą 1 672 689,21 zł.
____________________________________ ------------------------------------------------------------------------------------------------ " (...) i ujrzał Pan pracę naszą i był zadowolony, a potem zapytawszy o zarobki nasze, usiadł i zapłakał (...)"
12 lip 2011, 19:02
Typowa propagandowa gadka szmatka. Ja mam dwa profile zaufane. Pewnie nie ja jeden. Jednego używam do tego idiotyzmu o nazwie CEIDG. Drugiego jeszcze długo nie będę miał do czego użyć, bo żaden z urzędów w moim zasięgu nie jest dostępny przez ePUAP. Jeśli o ten drugi chodzi to o jakiej oszczędności mowa? Gdybym miał zapłacić za podpis to bym go nie miał. I byłoby tak samo - nie mógłbym też niczego załatwić za pośrednictwem internetu. Jak na razie wygląda to jakby w ramach pomocy humanitarnej w Afryce rozdawano lodówki do przechowywania żywności, tyle że nie zabezpieczono odpowiedniej ilości gniazdek elektrycznych. A przecież nie każdy potrafi wspiąć się na słup od, nota bene pozostającej w fazie budowy od paru lat, linii wysokiego napięcia.
Należałoby raczej stwierdzić, że na dzień dzisiejszy podmioty certyfikujące są w plecy na c. 1,7 mln złotych. Nie żeby mi ich było szkoda, ale fakt jest faktem. Rząd wbił im nóż w podbrzusze i kręci.
12 lip 2011, 22:27
U mnie na dzień dzisiejszy potwierdzono 2 PZ dla podatników i przyjęto kilkanaście elektronicznych wniosków CEIDG. Wychodzi na to, że reszta miała certyfikowany podpis ...albo wypełnili w domu i poszli do gminy, żeby im pani swoim PZ podpisała.
Tak czy siak, wychodzi na to, że rozpoczynający działaność i tak musi się bujnąć do jakiegoś urzędu: albo po PZ dla siebie, albo po podpis urzędniczki posiadającej PZ.
____________________________________ Wśród mędrców zawsze znajdzie się miejsce na głupotę.
13 lip 2011, 07:31
oen
(...)Tak czy siak, wychodzi na to, że rozpoczynający działalność i tak musi się bujnąć do jakiegoś urzędu: albo po PZ dla siebie, albo po podpis urzędniczki posiadającej PZ.
A możesz to jakoś przetłumaczyć na "chłopski rozum", bo mi się już wszystko poplątało...
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
13 lip 2011, 09:30
Czy ktoś się zabiera na szkolenie z "zaawansowanej techniki weryfikacji dokumentów tożsamości" w CEZRF oz Muszynie? szkolenie 28.07.2011r o godzinie 8 sie rozpoczyna
____________________________________ Gram heavy metal od prawie 30 lat. A jedyny satanista, którego spotkałem, był księgowym. — Bruce Dickinson
13 lip 2011, 10:59
Nadir
oen
(...)Tak czy siak, wychodzi na to, że rozpoczynający działalność i tak musi się bujnąć do jakiegoś urzędu: albo po PZ dla siebie, albo po podpis urzędniczki posiadającej PZ.
A możesz to jakoś przetłumaczyć na "chłopski rozum", bo mi się już wszystko poplątało... :wacko:
Pan przedsiębiorca rozpoczynający może załatwić wpis do CEIDG na 3 sposoby: - po staremu pójść do gminy i wypełnić papierowy wniosek - usiąść przy kompie, wypełnić wniosek i wysłać go bez podpisu elektronicznego (czyli kwalifikowanego lub PZ), a potem udać się do gminy, żeby jego wniosek podpisał pracownik gminy, który posiada podpis elektroniczny - usiąść przy kompie i wypełnić wniosek, a następnie (o ile posiada podpis elektroniczny) podpisać i wysłać wniosek. Niestety, żeby posiąść podpis kwalifikowany lub PZ, musi najpierw pojść i go sobie załatwić.
Więc tak na prawdę zawsze musi pójść do jakiejść istytucji, żeby rozpocząć działalność.
13 lip 2011, 12:04
A najbardziej komiczna jest sytuacja, kiedy przyjdzie najpierw do US, żeby załatwić sobie darmowy Profil Zaufany, a potem pójdzie do domu, żeby wysłać nowocześnie wniosek CEIDG, żeby nie musieć chodzić do US