MANIEK12 - w pełni sie z Toba odnośnie tego iż potrzebne jest dofinansowanie wartościowych szkoleń połączonych z treningiem wg wzorów MS, ORACLE, REDHAT... Ale dobra podyplomówka z programem według zapotrzebowania urzędów byłaby jeszcze lepsza. Pozwoliłaby na rozwój w kilku aspektach : system, bazy danych, zarządzanie projektem. A do tego mogłaby być porównywalna kosztowo z pojedyńczymi treningami. Przy zastosowaniu e-learningu można by też ograniczyć dojazdy jedynie do ćwiczeń(?) i laboratoriów i niezbednych spotkań.
Miałem okazję być na takiej podyplomówce kilkanaście lat temu na Politechnice Śląskiej. Wszyscy uczestnicy wysoko ocenili wiedzę jaką wynieśli z tej uczelni. Teraz przydałaby się nowa dawka wiedzy...
A to rzeczywiście zmienia mój pogląd. To taka "specjalizowana" podyplomoka pod konkretne potrzeby i jak najbardziej jestem za - dobry pomysł. Powiem, że jako były pracownik "komercyjny" jestem zdziwiony jak mało inwestuje się w wiedzę i podnoszenie umiejętności informatyków w urzędach (mówię też o sobie), przy takim "galopie technologicznym" i coraz większej specjalizacji. Chyba, że ostatecznym celem jest pełna centralizacja i likwidacja etatów informatyków w us.
Ciekawy jestem czy certyfikat EUCIP zagwarantuje stabilność pracy informatyków w US-ach. Nie jestem pesymistą, ale muszę powiedzieć, że "czarno to wszystko widzę", dlatego współczuję Wam Drogie Panie i Panowie Informatycy. Szukają dziury w całym, aby mieć pretekst do zwolnień. "Dajcie mi człowieka, a paragraf się znajdzie".
07 lut 2011, 18:40
Informatycy do certyfikacji - przez PTI
Żaden certyfikat nie zabezpieczy stabilizacji ale z pewnością certyfikatów się nie uniknie. Są potrzebne by łatwiej było odróżnić kadrowej amatora od zawodowca. Są też sprawdzianem posiadania aktualnej wiedzy. Minus to to , że sporo kosztują.
Są też certyfikaty dla pracowników nie będących informatykami a dotyczące umiejętności obsługi pakietu biurowego. Ile osób z Waszego urzędu by je zdało ?
____________________________________ "Tylko zmiana jest niezmienna" - Heraklit
07 lut 2011, 19:57
Czemu Oni mają egzaminować nas , a nie my ich ??? Wielu Informatyków w US-ach posiada wyższe wykształcenie informatyczne. Posadźmy tych speców przez 8h w US i sprawdźmy czy sobie poradzą. Możemy zrobić to o połowę taniej
07 lut 2011, 20:43
Gdy pracowałem w banku - informatycy byli wysyłani na wiele kursów specjalistycznych opłacanych przez bank i jak chcieli mogli wyrobić certyfikat ale już na własny koszt. Wymagana była wiedza z kursów - a certyfikat robili Ci co chcieli odfrunąć. Płace informatyka w banku były 2*płaca informatyka w US. Z tego co wiem Ci co zdobyli certyfikat - uzyskiwali go najwyżej na 3 lata. Więc pytam się po co zdobywać certyfikaty jeśli są tylko na krótki okres - lepiej zainwestować w wiedzę i zdać na urzednika państwowego i mieć dodatkową kasę co miesiąc do końca pracy w US.
07 lut 2011, 22:08
Toż to czysty biznes. PTI jest bardzo ciekawą instytucją, o badzo sformalizowanej organizacji. Niestety, nie przypominam sobie żeby cokolwiek zrobili dla tzw. zawodu informatyka. Z zasady "pracowali" na chwałę siebie (o ile pamiętam, a pamięć mam dobrą)
07 lut 2011, 22:35
tranqilo
Są też certyfikaty dla pracowników nie będących informatykami a dotyczące umiejętności obsługi pakietu biurowego. Ile osób z Waszego urzędu by je zdało ?
A czy informatycy pracujący w urzędach posiadają chociażby takie certyfikaty z obsługi pakietu biurowego? Wielu jest takich informatyków w urzędach, którzy w ogóle nie mają wykształcenia informatycznego i nie posiadają żadnego certyfikatu informatycznego albo mają tylko 1 certyfikat, który zrobili dawno, bo brakowało im kierunkowego wykształcenia
08 lut 2011, 08:36
Re: Informatycy do certyfikacji - przez PTI
Weksel
Płace informatyka w banku były 2*płaca informatyka w US.
A ile (tak "pi razy drzwi") zarabia informatyk w US?
Jak nie ma się "pleców" i doświadczenia to można dostać 0,7, a jak się ma chociaż "plecy" (najważniejsze kryterium na podstawie którego kształtowana jest stawka zasadniczego wynagrodzenia pracownika w administracji publicznej) to na początku mogą nawet dać 2.20. To niestety są realia, bo do przepisów związanych z zasadą równego traktowania i zatrudniania pracowników pracodawcy się nie stosują Jak na razie nikt nie weryfikuje czy pracodawca na równorzędnych stanowiskach traktuje pracowników jednakowo, a przydałoby się żeby to sprawdzali raz na jakiś czas np. raz na 2-3 lata.
16 paź 2011, 11:02
Nierówność traktowania płacowego będzie zawsze istniała. Chyba dlatego nikt bez miany stanowiska nie uzyskuje podwyżki. Takie zmiany : informatyk - analizy- starszy informatyk-kontrola ... będą ( tylko pod względem płacowym ) korzystniejsze niż trwanie na swoim stanowisku.
16 paź 2011, 11:58
tranqilo
Nierówność traktowania płacowego będzie zawsze istniała. Chyba dlatego nikt bez miany stanowiska nie uzyskuje podwyżki. Takie zmiany : informatyk - analizy- starszy informatyk-kontrola ... będą ( tylko pod względem płacowym ) korzystniejsze niż trwanie na swoim stanowisku.
A czy w przypadku informatyków takie przeniesienia są w ogóle możliwe? Wydawało mi się, że jak ktoś jest informatykiem, to już zostaje nim do emerytury.
Tranquilo wiadomo nie od dziś, że nie dla wszystkich zmiana stanowiska pracy wiąże się ze zmianą wynagrodzenia. Jak szef chce ci dać podwyżkę to ci da, a jak nie chce to powie, że nie ma pieniędzy na podwyżki.
17 paź 2011, 21:42
RADZIOO zwróć uwagę, że wybrałem te najbardziej oczywiste stanowiska wymagające wiedzy informatycznej w osiąganiu sukcesów. Ale znany mi jest też przypadek wygrania przez informatyka castingu na kierownicze stanowisko w księgowości - opłacało się ... i umiejętności też się wykorzysta.