Mam pytanie do osób, które używają opcję skanowania dokumentów w BA. U nas niestety nie jest ona wykorzystywana ale chciałbym to zmienić (chodzi mi o np. pełnomocnictwa). Po rozmowie z kierownikiem, padło z jego strony wiele pytań. Jak to się ma do POLTAX'u, jak z dostępnością do skanu przez inne komórki. Ja się zastanawiam też jak z kwestią podpięcia skanera na USB. Wiem, że było kiedyś pisemko o blokowaniu tych portów, a kupowanie skanera na inne jest bez sensu. Jeżeli ktoś mógłby poświęcić 5~7 min swojego czasu, to proszę o nr tel. na PW. Z góry dzki.
____________________________________ "Tylko zmiana jest niezmienna" - Heraklit
04 maja 2011, 16:37
Re: Biblioteka akt - skanowanie dokumentów
Podobny pomysł narodził się w ramach systemu ISKOS w UKS-ach. Skanowany miał być każdy papierek wpływający do UKS-u i "przypinany" do sprawy. Szczęśliwie padło to wszystko w 3 bo i tak na korespondencję od momentu wpływu do urzędu czekam nawet kilka dni i bez tego uciążliwego procesu. Pomysł zamieszczania w sieci "obrazów" dokumentów uważam za całkiem niezły pod warunkiem, że będzie on rozsądnie wprowadzony. Bez sensu jest w ten sposób obrabiać wszystko (nawet słyszałem pomysł o sczytywaniu wszystkiego OCR-em ) ale w istotnych fragmentach (jak pełnomocnictwo) to czemu nie.
____________________________________ Kardynała Richelieu sekret wam dziś zdradzę. Od przyjaciół Boże strzeż z wrogami sobie poradzę. C.T.
04 maja 2011, 18:29
TRANQILO widziałem/czytałem ten post ale mnie interesuje bardziej kwestia praktycznego rozwiązania spraw związanych z powiązaniami skanów z np POLTAX'em. Zakładam iż pomimo skanowania dokumentu i powiązania go z wpływem w BA, należałoby również odnotować to w PX, z małym wyjątkiem, mianowicie zamiast całej, jakże porywającej treści, info iż jest dostępny skan dokumentu. Co do uwagi SUPERSAPERA, to jak najbardziej się zgadzam, że wszystko należy używać z rozsądkiem. Nie da się wszystkich dokumentów skanować, bo o ile wymagana przestrzeń dyskowa jest tutaj istotna, o tyle skany pewnych dokumentów nic nie wnoszą, a robienie tego tylko po to, żeby ktoś mógł podglądnąć papierek jest moim zdaniem średnio zasadne. Jak wcześniej pisałem, chodzi mi o wyeliminowanie przepisywania treści np pełnomocnictw, choć pewnie są również inne rodzaje dokumentów, których taka adnotacja, w używanych systemach, byłaby wystarczająca. Co do OCR'a, to jeżeli ktoś kiedyś pracował z tym narzędziem, to wie na ile jest to nietrafiony pomysł (są oczywiście wyjątki, jak odtwarzanie wielostronicowych dokumentów ale to już inna bajka).
____________________________________ pzdr mP
05 maja 2011, 07:24
mam jeszcze jedno pytanie, bo chyba idzie ocieplenie w temacie jaki skaner możecie polecić do tego zadania?
06 maja 2011, 09:57
supersaper
Podobny pomysł narodził się w ramach systemu ISKOS w UKS-ach. Skanowany miał być każdy papierek wpływający do UKS-u i "przypinany" do sprawy. Szczęśliwie padło to wszystko w 3 bo i tak na korespondencję od momentu wpływu do urzędu czekam nawet kilka dni i bez tego uciążliwego procesu. Pomysł zamieszczania w sieci "obrazów" dokumentów uważam za całkiem niezły pod warunkiem, że będzie on rozsądnie wprowadzony. Bez sensu jest w ten sposób obrabiać wszystko (nawet słyszałem pomysł o sczytywaniu wszystkiego OCR-em :wysmiewacz: ) ale w istotnych fragmentach (jak pełnomocnictwo) to czemu nie.
Skan pełnomocnictwa? Po co? Już niedługo wystarczy oświadczenie. A potem jeszcze ustne. Do sieci będziem ładować MP3.
____________________________________ Osiem lat podstawówki, cztery liceum, potem pięć - bite! - studiów, dyplom z wyróżnieniem, dwadzieścia lat praktyki, i oto mi płacą, jakby ktoś dał mi w mordę
06 maja 2011, 20:43
Ja mam pytanie. Czy jeśli dokument zostanie zeskanowany to co się dzieje z oryginałem? Czy jest archiwizowany w paczkach dokumentów wg daty wpływu czy jak dotąd dołączany do akt podatnika ? Tylko że w ostatnim przypadku to nic nie zyskujemy na pracochłonności procesu obróbki dokumentu. A nawet wręcz traci się na to więcej czasu.
12 maja 2011, 21:55
W moim przypadku plan (jeszcze w teorii) jest taki: 1. kancelaria - BA - pismo przychodzące 2. ewidencja - BA - nr sprawy 3. ewidencja - PX - powiązanie podatników - nr PX 4. ewidencja - BA - skan dokumentu 5. archiwizacja wg nr sprawy Gdyby ktoś miał szczególne życzenie pomacać oryginał, to po nr sprawy łatwo można znaleść. Mam jeszcze pytanie techniczne. Czy ktoś ze "skanersów" próbował dowiedzieć się, czy istnieje możliwość zmiany typu pliku wynikowego na jpg lub nawet pdf? Przyznam, że te 3MB/str jest mało optymistyczne.
16 maja 2011, 14:12
Do BA nie zakupiono komponentu pozwalającego na takie przekształcenie. Taką , dawno temu, otrzymałem odpowiedź. Pozostaje BMP
16 maja 2011, 17:31
tranqilo
Do BA nie zakupiono komponentu pozwalającego na takie przekształcenie. Taką , dawno temu, otrzymałem odpowiedź. Pozostaje BMP
Chyba w ramach "oszczędności" szczególnie na dyskach i wydajności systemu
____________________________________ Kardynała Richelieu sekret wam dziś zdradzę. Od przyjaciół Boże strzeż z wrogami sobie poradzę. C.T.
16 maja 2011, 17:40
Wydaje mi się , że w moim US robimy to w taki sposób o jaki Ci chodzi. Wyslij maila na info to się odezwę i wytłumaczę dokładnie jak to jest podłączone jaki skaner itd.
16 maja 2011, 20:36
Tak mnie teraz puściło, że skoro nie ma innej możliwości (wykorzystania kompresji w BA), trzeba się posłużyć zewnętrznym (oczywiście darmowym) narzędziem do zmniejszenia plików. Typ musi pewnie zostać bez zmian, więc obcinka z rozdzielczości. Myślę też, że znajdzie się jakiś mały programik, który załatwi to hurtem - zadane pliki przez 1/2.
17 maja 2011, 09:15
Po pierwszych testach (nie jest najgorzej) rozmiar pliku wyj. ~400KB (CanoSkan LIDE210).