Teraz jest 01 wrz 2025, 10:36

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1243 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 85, 86, 87, 88, 89
SeRCe ruszyło 
Autor Treść postu
Amator

REJESTRACJA23 kwi 2020, 06:25

POSTY        10
Post Re: SeRCe ruszyło
wera29                    

Witam!
Jestem "nowy" w SKI i aktualnie pilnie potrzebuję pomocy, ponieważ osoby, które mogłyby udzielić mi wsparcia odeszły na emeryturę lub są na długotrwałym urlopie.  Otóż z raportu MF wynika konieczność powiązania podmiotów (głównie obcokrajowców), którzy figurują w SERCE kilkakrotnie, z różnym zakresem danych identyfikacyjnych - czasami kompletnie bez identyfikatorów NIP/pesel, czasami z identyfikatorami, zdarza się, że również ze zdublowanym NIP. Elementem wiążącym jest ten sam numer dowodu tożsamości i częściowo pokrywające się dane. Czy ktoś mógłby mnie - laika poprowadzić przez proces  prostowania  tych nieprawidłowości w systemie - tzn. chodzi o doprowadzenie do tego, by podmiot figurował w systemie jednokrotnie, z możliwie najpełniejszym odwzorowaniem rzeczywistych, prawidłowych danych. Co zrobić, jeśli podmiot pojawia się w 2 urzędach?   który urząd powinien zająć się uporządkowaniem danych ?  który urząd powinien unieważnić NIP i w jakim trybie (z udziałem podatnika, który wskazuje, który NIP ma zostać unieważniony, czy też niezależnie od jego wskazania?). Proszę o pilną pomoc. Pozdrawiam

Jeden post a dwa istotne problemy: oto jak będziemy wyglądać jeśli pozbędziemy się emerytów, nierzadko skarbnic wiedzy.

A druga sprawa już ad rem: podejrzewam, że każdy przypadek masz inny i trzeba się mu na wszystkie strony poprzyglądać aby wybrać właściwy sposób załatwienia.
Myślę, że w Twojej izbie jest komórka zajmująca się rejestracją i tam, być może, udzielą Ci pomocy. Chyba, że masz zaprzyjaźniony urząd, gdzie możesz zadzwonić i ktoś z Tobą na telefon zrobi jakiś przypadek. W ostateczności pozostaje Centrum Kompetencyjne w IAS Katowice.

17 wrz 2020, 09:14
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA09 maja 2020, 12:24

POSTY        153
wera29                    

Witam!
Jestem "nowy" w SKI i aktualnie pilnie potrzebuję pomocy, ponieważ osoby, które mogłyby udzielić mi wsparcia odeszły na emeryturę lub są na długotrwałym urlopie.  Otóż z raportu MF wynika konieczność powiązania podmiotów (głównie obcokrajowców), którzy figurują w SERCE kilkakrotnie, z różnym zakresem danych identyfikacyjnych - czasami kompletnie bez identyfikatorów NIP/pesel, czasami z identyfikatorami, zdarza się, że również ze zdublowanym NIP. Elementem wiążącym jest ten sam numer dowodu tożsamości i częściowo pokrywające się dane.  Czy ktoś mógłby mnie - laika poprowadzić przez proces  prostowania  tych nieprawidłowości w systemie - tzn. chodzi o doprowadzenie do tego, by podmiot figurował w systemie jednokrotnie, z możliwie najpełniejszym odwzorowaniem rzeczywistych, prawidłowych danych.   Co zrobić, jeśli podmiot pojawia się w 2 urzędach?   który urząd powinien zająć się uporządkowaniem danych ?  który urząd powinien unieważnić NIP i w jakim trybie (z udziałem podatnika, który wskazuje, który NIP ma zostać unieważniony, czy też niezależnie od jego wskazania?). Proszę o pilną pomoc. Pozdrawiam

Zrób, powiąż,w pierwszej kolejności "pewniaki", reszta...musi poczekać, potem kolejny raport lub dostaniesz
kogoś do pomocy...z działów "mniej obciążonych"...przecież te po dwu...trój...i więcej, ktoś musiał wytworzyć,
czyli posiadał jakieś dane...cierpliwości  :czytaj: <_<, no i w ostateczności...call CENTER ;)

17 wrz 2020, 19:26
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA09 maja 2020, 12:24

POSTY        153

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Moje pytanie wzięło się stąd, iż naczelnik jest zdania że każdy przedsiębiorca musi zgłosić rachunek na etapie rozpoczęcia działalności. Jeszcze raz dziękuję za obszerne wyjaśnienia. Pozdrawiam

To ma wiedzę, wyssaną z mlekiem matki...tyle fantasy :mur: , w praktyce, powołaj się na przepis, albo poproś o wskazanie przepisów,
tylko "dyskretnie"...może zaboleć czytaj=--===

26 wrz 2020, 06:59
Zaawansowany

REJESTRACJA28 gru 2006, 20:56

POSTY        90
Witam,
prośba do komórek SKI. Proszę nie piszcie maili o odnotowanie zgonu w dniu pojawienia się tej informacji w raporcie (czy nawet na następny dzień).
Bądźcie cierpliwi, poczekajcie chociaż tydzień. Szkoda Waszego czasu na ich pisanie.
Pozdrawiam

18 gru 2020, 11:04
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA05 cze 2020, 10:38

POSTY        487

Witam,
prośba do komórek SKI. Proszę nie piszcie maili o odnotowanie zgonu w dniu pojawienia się tej informacji w raporcie (czy nawet na następny dzień).
Bądźcie cierpliwi, poczekajcie chociaż tydzień. Szkoda Waszego czasu na ich pisanie.
Pozdrawiam

Widocznie są naciski na "wskaźniki" w zakresie terminowości.... czytaj=--===  
Może lepiej niech zadbają o zdrowie... 3mmsie--

18 gru 2020, 13:17
Zaawansowany

REJESTRACJA08 wrz 2009, 12:38

POSTY        59

LOKALIZACJADolny Śląsk

Witam,
Pozdrawiam

Też tego nie ogarniam.
Często zanim mail trafi do pracownika, to już jest to zrobione. Odrobinę cierpliwości ;)

18 gru 2020, 17:17
Specjalista

REJESTRACJA26 paź 2006, 07:46

POSTY        788

LOKALIZACJAEuropa Środkowa z lekką północnowschodnią aberracją
brzos                    

Witam,
Pozdrawiam

Też tego nie ogarniam.
Często zanim mail trafi do pracownika, to już jest to zrobione. Odrobinę cierpliwości ;)

Bo to nie do ogarnięcia jest. Znaczy upierdliwość niektórych US. Zwykła nadgorliwość.

Obsługa zgonów jest prosta jak budowa trumny:
-wbić zgon w SeRCe;
-zamknąć obowiązki;
i chwatit.
Wyrejestrowywanie z marszu jest przereklamowane, można je zrobić hurtem po akcji zeznań w przyszłym roku.

Jeśli nie mogę wbić zgonu, czyli nieboszczyk nie jest mój. Sprawdzam czy ma otwarty obowiązek we właściwym US i jeśli ma wyrejestrowuję go w POLTAX z powodem INNY. Prosta zasada: NIE ZAJMUJĘ SIĘ CUDZYMI NIEBOSZCZYKAMI.

Z jednym wyjątkiem: jeśli właściwy US ma go z niewiadomych powodów wyrejestrowanego, a o tym może świadczyć brak czynnego obowiązku PIT - i dlatego go sprawdzam a potem upewniam się, że faktycznie jest tam wyrejestrowany - to uprzejmie informuję ich, że im dusza ubyła. Mam podkładkę, że zrobiłem wszystko co możliwe, i nie moja wina, że nie umieją czytać. W końcu nie jestem ich niańką.

08 sty 2021, 20:40
Zobacz profil WWW
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA05 cze 2020, 10:38

POSTY        487
Bo to nie do ogarnięcia jest. Znaczy upierdliwość niektórych US. Zwykła nadgorliwość.

Obsługa zgonów jest prosta jak budowa trumny:
-wbić zgon w SeRCe;
-zamknąć obowiązki;
i chwatit.
Wyrejestrowywanie z marszu jest przereklamowane, można je zrobić hurtem po akcji zeznań w przyszłym roku.

Jeśli nie mogę wbić zgonu, czyli nieboszczyk nie jest mój. Sprawdzam czy ma otwarty obowiązek we właściwym US i jeśli ma wyrejestrowuję go w POLTAX z powodem INNY. Prosta zasada: NIE ZAJMUJĘ SIĘ CUDZYMI NIEBOSZCZYKAMI.

Z jednym wyjątkiem: jeśli właściwy US ma go z niewiadomych powodów wyrejestrowanego, a o tym może świadczyć brak czynnego obowiązku PIT - i dlatego go sprawdzam a potem upewniam się, że faktycznie jest tam wyrejestrowany - to uprzejmie informuję ich, że im dusza ubyła. Mam podkładkę, że zrobiłem wszystko co możliwe, i nie moja wina, że nie umieją czytać. W końcu nie jestem ich niańką.[/quote]
Fakt, niech wszyscy trochę zejdą na ziemię. Od prawidłowego funkcjonowania "naszych baz" wymaga się czasem cudów.
Niestety informacje przekazywane do US w dobie COVID mają "lekkie" opóźnienia, sorry taki mamy klimat.
Dla lepszego samopoczucia zadbajmy też o własne zdrowie 3mmsie--

09 sty 2021, 11:12
Zaawansowany

REJESTRACJA10 lip 2020, 20:09

POSTY        51
Co do zgonów i maili z USów macie oczywiście rację ale niektórzy kierownicy/ naczelnicy życzą sobie by właśnie poinformować inne urzędy i dodatkowo udowodnić to zachowanym mailem lub wydrukiem podłączonym pod raport zgonów z danego dnia .....także prośba do pracowników by poczekać i tak nie będzie mogła być spełniona bo zarzuca komuś niewywiązanie się z obowiązków

05 lut 2021, 22:43
Zaawansowany

POSTY        90
Witam, proszę podpowiedzcie jak wygląda obecnie procedura unieważnienia numeru NIP nadanego jako "drugi". Od jakiegoś czasy wydajemy "potwierdzenie nadania numeru NIP" a nie decyzję. Wspomnę jeszcze, że chodzi o obcokrajowca i nie znam jego obecnego adresu zamieszkania. Z góry dziękuję za odpowiedzi.

16 lut 2021, 18:50
Zaawansowany

POSTY        90
Hej, czy naprawdę nikt nie unieważniał jeszcze NIPu?

21 lut 2021, 16:39
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1243 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 85, 86, 87, 88, 89