Teraz jest 01 wrz 2025, 10:31

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3
Porównanie SSP z PoltaxPlus 

Czy chcesz powrotu obsługi podatków PCC, SD, KP do POLTAX+?
1) Tak 66%  66%  [ 38 ]
2) Nie 29%  29%  [ 17 ]
3) Nie mam zdania 5%  5%  [ 3 ]
Liczba głosów : 58

Porównanie SSP z PoltaxPlus 
Autor Treść postu
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA23 gru 2015, 11:51

POSTY        212
Post Re: Porównanie SSP z PoltaxPlus
Małe sprostowanie:

Pisząc poprzedniego posta bazowałem na komentarzach na portalu Centrum Kompetencyjnego bez ich sprawdzenia i stąd pewne nieścisłości które teraz chcę sprostować.

1) szablon CL0080 - decyzja dotycząca spadku:
- nie ma checkboxa spadki - nie da się wydać decyzji w sprawie spadku w szablonie do tego przeznaczonym,
- nie ma checkboxa zapis - nie da się więc "improwizować" decyzji w sprawie spadku,
- system wszędzie wtyka art. 16 czy ma to sens, czy nie ma,
- nie da się też w tym szablonie wydać decyzji dotyczącej spadku nabytego przed 2007 r. (CK odpowiadając na portalu na czyjeś pytanie stwierdził, iż wykonawca nie dał rady, i że należy używać decyzji ogólnej - CL0009)
- nie wiadomo czemu CK o tym fakcie (chodzi o nabycie spadku przed 2007 r.) nie poinformowało odpowiednio wcześniej użytkowników aplikacji,
- ale nadal można szablon CL0080 sobie wydrukować i zrobić z niego np. samolocik.

2) szablon CL0082 - decyzja ustalająca ogólna:
- nie ma checkboxa spadki - nie da się wydać decyzji w sprawie spadku,
- jest checkbox zapis - da się więc "improwizować" decyzję w sprawie spadku, ale nie sprawdzałem dokładnie jakie przepisy system zaciąga do szablonu,
- szablon CL0082 też można sobie wydrukować i zrobić z niego np. stateczek.

3) szablon CL0079 - decyzja w sprawie darowizny:

Ciekawi mnie to przywiązanie do art. 16. Jest jeszcze tyle innych przepisów: art. 4, art. 4a, zresztą zacytowanie wszystkich przepisów z ustawy "nie czyni decyzji błędnej, ani wadliwej.":)

A teraz ciekawostka:

4) decyzja umorzeniowa CL0138
- są wszystkie checkboxy
- jest nawet checkbox dotyczący art. 16 - można przepis wkleić lub nie zależnie od potrzeb.

Ciekawie dlaczego tylko ten jeden szablon został dopracowany?

06 lip 2020, 14:35
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA09 maja 2020, 12:24

POSTY        153
stan na dzisiaj?
jest jak jest, porównywanie na "szczątkach" nie ma sensu,
optymizm podpowiada, powinno być lepiej, ale MY też musimy coś dorzucić- motywacji brak
pesymistycznie ujmując, jeszcze funkcjonujemy, STARZY wolą CZM i POLTAX,
MŁODZI(nowi) niekoniecznie będą w stanie "wyłapać" niedociągnięcia NOWOŚCI...wdrażanej 5 lat,
ale oszczędności czasu wprowadzania danych ...pozazdrościć.
Analiza danych...pracownicy są od pracy, od myślenia MF,
uczmy się :czytaj: i korzystajmy z usprawnień, zaprocentują oszczędnościami...na pracownikach. :brawa:

07 lip 2020, 07:35
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA23 gru 2015, 11:51

POSTY        212
piracio                    

MŁODZI(nowi) niekoniecznie będą w stanie "wyłapać" niedociągnięcia NOWOŚCI...wdrażanej 5 lat,

Starzy pamiętają poziom decyzji z dawnych lat i mogą je porównać do obecnych sesepowych.
Różnią się (merytorycznie ale też nawet graficznie) jak filiżanka z porcelanowego serwisu od plastykowych kubków z marketu.
Ale młodym to faktycznie może to nie przeszkadzać.

uczmy się :czytaj: i korzystajmy z usprawnień, zaprocentują oszczędnościami...na pracownikach. :brawa:

Oszczędności? Raczej nie – więcej czasu zajmuje obsługa SSP niż rzeczywista praca.

Ciekawią mnie dwie rzeczy:

1. Czy autorzy tych nowych szablonów dostali za nie nagrodę kwartalną? Mam nadzieję, że tak.:)

Swego czasu, lat temu sporo, u nas pewien stażysta dostał od kierownika do poprawienia brudnopis (sorki – projekt) swojego pierwszego pisma do innego US.
Zamiast go poprawić, włożył go do koperty (bez podpisu i z ręcznymi poprawkami kierownika) i wysłał.
Wtedy była awantura, może teraz dostałby nagrodę?
No rozumiesz – szczególne zasługi: „autorski projekt modernizacji obiegu korespondencji”.
Czyli wysyłamy projekt pisma (brudnopis), a adresat niech sobie stworzy z tego pismo (dla ułatwienia na projekcie poprawki kiera).

2. Dlaczego SSP poległ przy spotkaniu z VAT?

Nie dało się go dostosować do jakichś specyficznych i tajemniczych potrzeb tego podatku?
Czy po prostu nie udało się opracować szablonów decyzji?

SSP poległ właśnie na jednym art. 16 usd, a ustawa vatowska ma ponad 170 artykułów i do tego załączniki.

Może projekty szablonów miały po 30, 70 i w końcu 100 parę okienek do wypełnienia i ciągle nie wychodziła logiczna całość.

Kręci mnie pomysł, że SSP poległ z tak prozaicznego powodu.

10 lip 2020, 09:40
Znawca
Własny awatar

POSTY        153
TO może w ramach racjonalizacji i pełnego wdrożenia,
likwidacja VAT, no i pozbędziemy się też "karuzeli" VATowskich ;)

11 lip 2020, 10:57
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA07 paź 2009, 19:17

POSTY        44
Piracio marzyciel  :D

11 lip 2020, 16:59
Znawca
Własny awatar

POSTY        153
a
Tehanu                    

Piracio marzyciel  :D

A co innego zostało, cisza wyborcza pije-===[
od jutra "bierzemy" byka za rogi i do roboty

12 lip 2020, 08:33
Znawca
Własny awatar

POSTY        153
Szwejkski                    

piracio                    

Starzy pamiętają poziom decyzji z dawnych lat i mogą je porównać do obecnych sesepowych.
Różnią się (merytorycznie ale też nawet graficznie) jak filiżanka z porcelanowego serwisu od plastykowych kubków z marketu.
Ale młodym to faktycznie może to nie przeszkadzać.

Oszczędności? Raczej nie – więcej czasu zajmuje obsługa SSP niż rzeczywista praca.

Ciekawią mnie dwie rzeczy:

1. Czy autorzy tych nowych szablonów dostali za nie nagrodę kwartalną? Mam nadzieję, że tak.:)

Słusznie zauważyłeś, ale to nie wina SSP, system PRAWNY jest nielogiczny...opiera się na
jedynie słusznych interpretacjach, coś jakby trąciło myszką...takie życie.

Swego czasu, lat temu sporo, u nas pewien stażysta dostał od kierownika do poprawienia brudnopis (sorki – projekt) swojego pierwszego pisma do innego US.
Zamiast go poprawić, włożył go do koperty (bez podpisu i z ręcznymi poprawkami kierownika) i wysłał.
Wtedy była awantura, może teraz dostałby nagrodę?
No rozumiesz – szczególne zasługi: „autorski projekt modernizacji obiegu korespondencji”.
Czyli wysyłamy projekt pisma (brudnopis), a adresat niech sobie stworzy z tego pismo (dla ułatwienia na projekcie poprawki kiera).

2. Dlaczego SSP poległ przy spotkaniu z VAT?

Nie dało się go dostosować do jakichś specyficznych i tajemniczych potrzeb tego podatku?
Czy po prostu nie udało się opracować szablonów decyzji?

SSP poległ właśnie na jednym art. 16 usd, a ustawa vatowska ma ponad 170 artykułów i do tego załączniki.

Może projekty szablonów miały po 30, 70 i w końcu 100 parę okienek do wypełnienia i ciągle nie wychodziła logiczna całość.

Kręci mnie pomysł, że SSP poległ z tak prozaicznego powodu.

13 wrz 2020, 08:29
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 35 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1, 2, 3