Teraz jest 01 wrz 2025, 12:10

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 109 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8
Zablokowaliśmy ePUAP? 
Autor Treść postu
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
Post Re: Zablokowaliśmy ePUAP?
W piątek kody aktywacyjne przy potwierdzaniu PZ nie przychodziły na maila... Sprawdzałem czy to nie wina serwera pocztowego, bo tak się zdarzyło ze 2 tygodnie temu, ale serwer działał, więc to "centrala". Wysłałem HelpDeska.
Zobaczymy - mam dzisiaj na10-tą do pracy - czy dzisiaj będą dochodziły...

13 lut 2017, 08:34
Zawodowiec

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
Nie zdążyłem sprawdzić odpowiedzi na helpdeska, ale dzisiaj już dochodziły.

Leibowitz                    

Podziwiam Nadir Twój spokój.
Moje koleżeństwo, które "wklepuje" z klawiatury TW przesłane nowocześnie i tanio, bo elektronicznie ale drogo "wklepywane", bo z papieru zadrukowanego w US, takiego spokoju nie potrafi zachować :mur:
Ja także, mimo że patrzę na to z boku.
Nie jestem informatykiem, ale czy naprawdę nie ma żadnego sposobu, by przetransponować te dane z jednej formy elektronicznej w drugą? Czy to aby nie kwestia lichego sprzętu, w jaki wyposażono US-y?

A co tu podziwiać? Suplement diety "positivum" i już jest spokój. :D
A poważniej to nie mnie głowa powinna boleć, bo nie ja za to odpowiadam - również obserwuję zjawisko z boku. I to od dość dawna.
Zgłaszałem nawet kiedyś (wiem, dość często wychodzę przed szereg - taka natura...) tę kwestię czy nie ma siły na to? To było jeszcze wtedy kiedy komornicy przysyłali dosłownie całe ryzy zajęć. "Wklepać" 500 sztuk to 4 dni pracy jednej osoby. Podobno były zgłoszenia wyżej, ale czy to utknęło gdzieś czy też materia okazała się nie do pokonania, nie wiem. Ktoś powie: ubyłoby pracy to i zatrudnienie by spadło. Ale można też inaczej: ubyłoby pracy to inną pracę można byłoby wykonywać spokojniej i dokładniej - bez pośpiechu i właśnie bez tych nerwów. Których, jak obserwuję od lat, jest coraz więcej...

Leibowitz                    

Nie jestem informatykiem, ale czy naprawdę nie ma żadnego sposobu, by przetransponować te dane z jednej formy elektronicznej w drugą? Czy to aby nie kwestia lichego sprzętu, w jaki wyposażono US-y?

Też nie jestem, no może informatykiem-entuzjastą, ale chyba na razie nie jest to możliwe. Kiedy zniknie POLTAX, a wejdzie w całości GENTAX wtedy tak.
Aby zmniejszyć ilość tych nieszczęsnych zajęć wystarczyłoby, aby komornik ponosił koszt choćby np. 1 zł od każdego zajęcia; przy 500 zajęciach - 500 zł. Podobnie gdyby w przychodniach wprowadzić drobną opłatę za wizytę, choćby symboliczne 5 zł, to kolejki zmniejszyłyby się co najmniej o połowę. Wiadomo - co za darmo, to ile się da...

Prostuję swoja wypowiedź.
Tutaj viewtopic.php?p=153345#p153345
karla14 dała propozycję: wystarczyłoby zmienić w POLTAX formularz WNS-ZW czyli zajęcie komornicze na zasadzie jak PIT-11.
Wtedy wysyłka byłaby poprzez edeklaracje, nie przez ePUAP. Dzięki temu EPUAP zostałby odblokowany. :D

13 lut 2017, 21:40
Fachowiec

REJESTRACJA16 maja 2006, 21:36

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
Propozycja KARLA14 to świetne rozwiązanie . To Projekt Inżynierski, który niestety nie mieści się w głowach prawników doradzajacych posłom a ci tak "uprościli" procedury, że teraz to nie komornicy sądowi a US drukuje zajęcia komornicze.  Prawnicy nie zmniejszą  pracochlonnosci bo nie znają możliwości technologii informatycznej.  Pamiętacie jak jeszcze niedawno kazali drukować coroczne grube Biblie Dzienników Ustaw zawierające wyłącznie  kody nowych XML dla eDeklaracji ? Chociaż z tego się wycofali.

13 lut 2017, 23:27
Fachowiec

REJESTRACJA16 maja 2006, 21:36

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
ePUAP okazał się niekompatybilny z SZD  (czy na odwrót) więc wstrzymano wdrożenie polegające na wymuszeniu automatycznego przesyłania plików pomiędzy tymi systemami. A wszystko dzięki pliczkom od komorników sądowych.  Pomijając bezsens przesyłania przez ePUAP zajęć  o czym pisaliśmy tu wcześniej to problemy z masowym informacjami  obnażyły słabości SZD. Prawdopodobnie nie do pokonania.

22 lut 2017, 19:52
Zawodowiec

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
To co to będzie kiedy w SSP wejdzie VAT?   <_<
O dochodowym już nie wspominam...

22 lut 2017, 21:05
Zaawansowany

REJESTRACJA01 gru 2015, 20:17

POSTY        40
Wg mnie wejście VAT do SSP może się baaardzo odwlec (mam nadzieję, że na święty nigdy)
Miały być testy już w zeszłym roku, przesunęli na ten rok i nawet nic nie słyszałam, by w końcu zaczęli.

22 lut 2017, 21:44
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA21 maja 2009, 07:07

POSTY        323
Są już USy które testują VAT w SSP. Na przykład na Śląsku zaszczyt ten przypadł I US Katowice.

23 lut 2017, 07:26
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA23 gru 2015, 11:51

POSTY        212
karla14                    

Wg mnie wejście VAT do SSP może się baaardzo odwlec (mam nadzieję, że na święty nigdy)
Miały być testy już w zeszłym roku, przesunęli na ten rok i nawet nic nie słyszałam, by w końcu zaczęli.

Kiedy w grudniu 2015r. ruszyło SSP to okazało się, że wzory pism zawierają przepisy które już dawno uległy zmianie lub zostały w ogóle uchylone. W tym roku już od dawna obowiązuje nowy tekst jednolity Ordynacji, ale w SSP wszystkie wzory nadal przywołują ten stary (to chyba taka nowa tradycja typu "zima znowu zaskoczyła drogowców").
Skoro spece od SSP nie nadążają nawet z takimi pierdołami jak aktualizacja wzorów pism, to spokojnie można założyć, że z niczym nie nadążą :)

Ostatnio edytowano 23 lut 2017, 07:51 przez Szwejkski, łącznie edytowano 1 raz

23 lut 2017, 07:49
Znawca

REJESTRACJA15 lip 2009, 17:46

POSTY        119
Hallowed                    

Są już USy które testują VAT w SSP. Na przykład na Śląsku zaszczyt ten przypadł I US Katowice.

Chyba II US Katowice

23 lut 2017, 14:42
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA26 mar 2013, 15:01

POSTY        16
Hallowed                    

Skąd masz to info? Żaden US jeszcze VAT w SSP nie testuje.

23 lut 2017, 20:17
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA23 paź 2006, 16:51

POSTY        692
jasmaku                    

Hallowed                    

Skąd masz to info? Żaden US jeszcze VAT w SSP nie testuje.

Podobno są tacy szczęśliwcy; ale oficjalne potwierdzenie by się przydało:)

24 lut 2017, 05:53
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 109 ]  idź do strony:  Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8