Teraz jest 04 wrz 2025, 09:25

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
Ankieta e-deklaracje studia 
Autor Treść postu
Nowicjusz

REJESTRACJA13 kwi 2015, 13:41

POSTY        1
Post Ankieta e-deklaracje studia
Witam. Jestem studentką III roku Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach i robię badania na temat informatyzacji administracji publicznej, szczególnie interesuje mnie opinia obywateli na temat programu e-deklaracje. Trafiłam na to forum przypadkiem i uważam, że jest tu sporo osób obeznanych w tym temacie. Jeśli chcą Państwo pomóc to zapraszam do wypełnienia ankiety. Bardzo dziękuje.

http://moje-ankiety.pl/respond-75034.html

17 kwi 2015, 11:58
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA30 maja 2007, 20:42

POSTY        33
Post Re: Ankieta e-deklaracje studia
Sorry, ale pytania w ankiecie są niezbyt przemyślane. Są punkty gdzie żadna odpowiedź nie pasuje. Są takie, gdzie pasuje mi najwyżej jedna, a napisane jest "zaznacz co najmniej 2 odpowiedzi".
Poza tym kiedy do jednego pytania widzę do wyboru 3 odpowiedzi:  "Niekompetentni urzędnicy", "Uzależnienie skutecznego załatwienia sprawy od widzimisię urzędnika" i "Nieuprzejmi urzędnicy", to nie mam już chęci na kolejne.

18 kwi 2015, 10:45
Fachowiec

REJESTRACJA16 maja 2006, 21:36

POSTY        2772

LOKALIZACJAz MEKKI
Najlepszą opinią dla programu e-Deklaracje jest stwierdzenie po zakończeniu akcji zeznań czy innego okresu rozliczeniowego , ilu podatników użyje tej drogi do złożenia zeznania czy składania deklaracji miesięcznych i kwartalnych. I ten procent zbliża sie do magicznej liczby określającej ilu podatników potrafi wypełnić samodzielnie formularz papierowy czy elektroniczny.  A co tu ma do rzeczy negatywny stereotyp urzędnika to powinna określić autorka tych pytań. Czekamy na odpowiedź.

18 kwi 2015, 20:09
Specjalista

REJESTRACJA26 paź 2006, 07:46

POSTY        788

LOKALIZACJAEuropa Środkowa z lekką północnowschodnią aberracją
PiotrZielonka                    

Sorry, ale pytania w ankiecie są niezbyt przemyślane.

Nieprzemyślane, ależ galant z szanownego Pana.
Mnie dobiła odpowiedź 4 na 12 pytanie.
Każdemu kto zaznaczyłby tę odpowiedź, monitor powinien wybuchnąć w twarz.
Wypełniłem jednak tę ankietę i w nagrodę dowiedziałem się, że na 87 osób które ją wypełniły, stan w chwili gdy pisze te słowa, 7 zaznaczyło tę odpowiedź i jak dla mnie są kandydatami do przymusowej eutanazji.
firewemake                    

Witam. Jestem studentką III roku Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach i robię badania na temat informatyzacji administracji publicznej, szczególnie interesuje mnie opinia obywateli na temat programu e-deklaracje. Trafiłam na to forum przypadkiem i uważam, że jest tu sporo osób obeznanych w tym temacie. Jeśli chcą Państwo pomóc to zapraszam do wypełnienia ankiety. Bardzo dziękuje.

Śmiem twierdzić, że z uwagi na cechy które sama Pani wskazuje, oraz te których istnienia Pani nie podejrzewa, jesteśmy nieodpowiednimi osobami do udzielania odpowiedzi na niektóre z tych pytań i uczestnictwa w tej ankiecie. Proszę wziąć pod uwagę chociażby takie okoliczności:
  • prawdopodobnie żadnemu z userów na tym forum złożenie zeznania w urzędzie skarbowym nie sprawiłoby problemu, nie stalibyśmy w kolejce, nie zetknęlibyśmy się z nieuprzejmymi urzędnikami, kto wie może w wielu przypadkach sami sobie przyjęlibyśmy zeznanie, no może z wyjątkiem takich sytuacji gdy urząd w którym pracujemy jest innym niż ten w którym się rozliczamy, co w większych miastach pewnie często się zdarza;
  • prawdopodobnie większość userów mających do czynienia z e-deklaracjami ma z nimi do czynienia niejako z drugiej strony, jako osoby obsługujące dokumenty przesyłane przez ten system i ocena zjawiska e-deklaracji jest siłą rzeczy zniekształcona przez tę perspektywę;
  • prawdopodobnie liczba userów składających zeznania podatkowe za pomocą  elektronicznej formy przesyłu jest znaczna z tendencją do zbliżania się do 100%, z uwagi na stawiane nam tego rodzaju wymogi w miejscu pracy, a spośród userów, którzy nie pracują w urzędach skarbowych prawdopodobnie także większość korzysta z e-deklaracji, ostatecznie, choć nie zawsze stosowane jest oprogramowanie MF;

18 kwi 2015, 20:24
Zobacz profil WWW
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA21 maja 2009, 11:25

POSTY        122
No faktycznie żenada, a potem taki "absolvent" składa swoje cv i oczekuje nie wiadomo czego.

20 kwi 2015, 12:56
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5 ]