zdjęcia są na pierwszej stronie, najważniejsze. Ludzie chcą konkretów, a nie zdjęć, to nie portal społecznościowy.
No,kolorowo, ładnie ma być...
Jest postęp. Pojawiły się, jak informuje Ministerstwo Finansów X, aktualne formularze na rok 2013 i ... uzupełniono rok 2012 i 2013 o formularz VAT-Z i VAT-7(13) to jest nadzieja ,że i US będzie mógł je niedługo przyjmować. Testy trwały pewnie cały weekend.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
____________________________________ "Tylko zmiana jest niezmienna" - Heraklit
03 lut 2013, 21:30
Re: Nowa strona www.mf.gov.pl
tranqilo
cacciatora
zdjęcia są na pierwszej stronie, najważniejsze. Ludzie chcą konkretów, a nie zdjęć, to nie portal społecznościowy.
No, kolorowo, ładnie ma być...
W piątek brałem udział w pewnym spotkaniu osób kompetentnych w tym zakresie. Jakoś nie usłyszałem pozytywnej opinii. I to nie tylko opinii tych osób (informatyków), ale i opinii usłyszanych od podatników. Przeciętnemu Kowalskiemu trudno tam się poruszać i znaleźć to co chce. A chce przede wszystkim znaleźć formularze podatkowe. I taki odnośnik powinien być widoczny na pierwszy rzut oka. Podatnikom pytającym przez telefon radzę wejść na http://www.mf.gov.pl i wpisać w okno wyszukiwarki symbol formularza.
____________________________________ Nie jesteś tym, kim myślisz, że jesteś - lecz tym, kim się stajesz, gdy myślisz kim jesteś.
03 lut 2013, 21:50
Jak się spojrzy na stopkę to widać , że to wciąż "Beta strona Ministerstwa Finansów X"
Informatycy raczej nie wypełniają treścią tej strony ...
Strona wygląda jakby ktoś się na niej uczył jak toto wypełniać treścią i do tego musiał spełniać czyjeś sprzeczne zalecenia. O terminowości pojawiania się NIEZBĘDNYCH formularzy e-deklaracji na 2013 rok nie ma co wspominać. Nowy Rok zaskoczył tak jak zima drogowców.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
03 lut 2013, 23:24
Od chaosu po zaistnieniu nowej strony MF minęło prawie 5 miesięcy a wciąż ma status STRONA TESTOWA.
Jak to ma interpretować podatnik ? Że nagle przestanie działać ? Zostanie wyłączona ? A może nie podaje aktualnych i pewnych danych ?
15 mar 2013, 19:48
"czy Ministerstwo Finansów może gdzieś komuś nie dowali domiaru podatku za bezpłatne świadczenie usług...?"
Nie tylko ja zauważyłem , że strona MF ma status BETA. Sprawą zajął się znany prawnik Piotr Waglowski. Naszych zapytań na forum nie zauważono w MF a on dostał odpowiedź, która nas zadowoli bo stan beta ma być tylko do końca kwietnia 2013.
Przyglądając się temu, w jaki sposób serwisy administracji publicznej realizują obowiązki związane z nowelizacją ustawy Prawo telekomunikacyjne, a więc w jaki sposób radzą sobie z "problemem cookies" (por. Drodzy stali użytkownicy: sadzę Wam ciastka. Nowi mają zakaz wstępu.), po raz kolejny zwróciłem uwagę na dostrzeżone już jakiś czas temu oznaczenie "beta". Zarówno przy adresie premier.gov.pl umieszczonym w charakterze "loga" serwisu, jak i w komunikacie pojawiającym się na stronie Ministerstwa Finansów, widnieje określenie "beta". Zaciekawiony tym, co Kancelaria Prezesa Rady Ministrów oraz Ministerstwo Finansów rozumieją pod takim określeniem postanowiłem zapytać.
Wysłałem pytania i dziś otrzymałem odpowiedzi. Pytania były sformułowane w sposób bardzo podobny. Różniły się jedynie tym, że w przypadku Kancelarii Premiera pytałem o umieszczone w indeksie "loga" oznaczenie "beta", a w przypadku Ministerstwa Finansów pytałem o komunikat, który pojawia się w serwisie mf.gov.pl, a który informuje: "Oglądasz wersję beta strony Ministerstwa Finansów".
Ministerstwo Finansów odpowiedziało łącznie na te trzy pytania (nieco zmodyfikowane ze względu na prezentowanie komunikatu, nie zaś oznaczenia w "logo"), a odpowiedź ta brzmi:
Wersja beta (testowa) portalu MF została wprowadzona w momencie jego uruchomienia na przełomie października/listopada 2012 r. W zamyśle MF wersja testowa nie dotyczy treści publikowanych w portalu – dokładamy wszelkich starań, aby były one aktualne i rzetelne. Dodatkowo publikacja niektórych z nich wymagana jest przepisami prawa, co dotyczy w szczególności materiałów dostępnych na stronie BIP Ministerstwa Finansów (http://www.mf.gov.pl).
W tym znaczeniu wersja beta nie powoduje ograniczenia odpowiedzialności Ministerstwa Finansów za treści publikowane w ramach portalu.
Informacja o wersji beta, tak jak jest to powszechnie przyjęte, dotyczy natomiast kwestii technicznych, np. ostatecznego sprawdzenia funkcjonowania komponentów osadzonych na nowym portalu. Dlatego też, ze względu na możliwość wystąpienia błędów czy nieprzewidzianych zachowań, jakie mogłyby wiązać się z tym dla użytkowników, Ministerstwo uznało za wskazane poinformować o tym, że portal jest w wersji beta.
Nastęnie zapytałem: "Jakie konsekwencje prawne dla Kancelarii Premiera wiązałyby się z brakiem oznaczenia przedmiotowej strony jako "beta", względnie - jak w przypadku przedmiotowej strony - jakie konsekwencje prawne wynikałyby w przypadku nieumieszczenia komunikatu?", a także "Spełnieniem jakich obowiązków ustawowych nakładanych na administrację publiczną - zdaniem Kancelarii Premiera (Ministerstwa Finansów) - jest umieszczenie komunikatu o "wersji beta" strony premier.gov.pl (serwisu MF)?".
Ministerstwo Finansów zaś odpowiedziało na analogiczne pytania słowami:
Kwestia zamieszczenia informacji o wersji beta portalu MF nie miała u podstawy uregulowań prawnych, lecz – jak wskazano wyżej – troskę o uprzedzenie użytkowników, że testowane na portalu rozwiązania techniczne mogą powodować nieprzewidziane działanie/błędy pewnych elementów portalu, które w tym okresie są monitorowane i usuwane.
Zapytałem też, czy Kancelaria Premiera (Ministerstwo Finansów) przewiduje, a jeśli tak, to kiedy, zmianę statusu strony z "beta" na inną (jaką?)? Od jakich czynników Kancelaria (Ministerstwo Finansów) uzależnia zmianę takiego statusu?
Ministerstwo Finansów zaś:
Ministerstwo Finansów dokłada wszelkich starań, aby w ścisłej współpracy z wykonawcą portalu usuwać wszelkie błędy i niedogodności w jego działaniu, również te wpływające na zamieszczenie informacji o wersji beta (patrz ad 1-3). Wraz z ich wyeliminowaniem informacja ta zostanie usunięta, co planuje się wykonać wraz z końcem kwietnia 2013 r.
Wreszcie zapytałem: "Czy wraz z ewentualną zmianą statusu strony Kancelariii Premiera (Ministerstwa Finansów) zmieni się też zakres odpowiedzialności za publikowane tam treści (względnie odpowiedzialność za bezpieczeństwo teleinformatyczne, lub inne czynniki - jakie?) oraz czy zmienią się uprawnienia użytkowników serwisu (obywateli)?"
Ministerstwo Finansów odpowiedziało zaś słowami:
Jak wyjaśniono w części ad 1-3, usunięcie informacji o wersji beta nie wpłynie na odpowiedzialność Ministerstwa Finansów za publikowane w portalu treści, bezpieczeństwo teleinformatyczne czy uprawnienia użytkowników, powinno oznaczać natomiast poprawę funkcjonowania portalu dzięki wyeliminowaniu błędów zauważonych podczas trwania okresu testowego.
Zadałem te pytania o oznaczenie beta, bo - tak sobie pomyślałem - jak się używa serwisu beta, to znaczy, że użytkownik, w tym przypadku: obywatel, jest beta testerem. No i - myślałem sobie dalej - zastanawiam się, czy Ministerstwo Finansów może gdzieś komuś nie dowali domiaru podatku za bezpłatne świadczenie usług...
A poważnie mówiąc: to przecież albo publiczny serwis jest zrobiony zgodnie z prawem (a więc jest kompletny), albo nie. Pilotaże są potrzebne. Bez dwóch zdań. Tylko co innego pilotaż, co innego wersja testowa do wyłapywania błędów. Takich testów przecież nie powinno się robić na wersji produkcyjnej oprogramowania. Ale może się czepiam zwyczajnie. Tak, czy inaczej, uzyskane odpowiedzi rozwiały kilka z moich wątpliwości. A te, przypominam, dotyczyły sposobu, w jaki Kancelaria Premiera i Ministerstwo Finansów rozumieją stosowane przez siebie oznaczenia i komunikaty.
No i pytanie: czy jeśli serwis ma status "beta", to nie musi spełniać obowiązków prawnych, w szczególności informować o ciasteczkach (MF nie informuje)?
Na koniec jeden ciekawy komentarz do artykułu na Vagla.pl nad którym twórcy i decydenci do strony www.mf.gov.pl powinni się pochylić!
Beta? a może RC1? Wt, 2013-04-02 13:54 by A. Pernat (niezweryfikowany)
Jak się domyślam, ktoś wydał decyzję, że serwisy tych podmiotów pomyślnie zakończyły fazę "alfa" i można im nadać status "beta". Teraz przeprowadzane są odpowiednie testy i po pomyślnym ukończeniu fazy "beta" otrzymają status "RC", a potem "RTM". Ponieważ urząd jest strukturą sformalizowaną, utrzymywaną z pieniędzy publicznych, cały proces tworzenia tego oprogramowania zapewne jest udokumentowany.
Czy w związku z decyzją o upublicznieniu oprogramowania w fazie "beta" (czyli do testów), w BIP ww. urzędów można znaleźć informacje jak przebiega proces tworzenia tego oprogramowania i co jest obecnie testowane?
Zazwyczaj, zgodnie z najlepszymi praktykami, wersje "beta" udostępnia się publicznie: 1. w celu umożliwienia testowania oprogramowania szerszemu gronu osób, 2. z informacją jak można pomóc wytwórcy oprogramowania, 3. z informacją gdzie i za pomocą jakich narzędzi należy zgłaszać dostrzeżone błędy, 4. aby wyeliminować niepotrzebne zgłaszanie błędów dołącza się listę niedziałających elementów, które są znane wytwórcy oprogramowania.
Według mnie tak właśnie wygląda w rzeczywistości, najlepsza i powszechna w internecie praktyka. Wystawienie sobie napisu BETA w celu poinformowania, że nie wszystko jeszcze zrobiliśmy, raczej nie jest powszechną, a na pewno nie jest dobrą praktyką. I oby nie było.
Chociaż, być może, cały kruczek kryje się w sformułowaniu "dobre praktyki", przywołanym w pismach, które ma się nijak do powszechnie stosowanego terminu "najlepsze praktyki" (best practices). Odnoszę wrażenie, że owe "dobre praktyki" mają oznaczać "tak jak nam się podoba"
Na koniec, zgodnie z najlepszymi praktykami, polecam właścicielom stron z napisem BETA, zapoznanie się z przykładowym szablonem procesu wytwarzania oprogramowania. Będzie tam i o najlepszych praktykach i o wersjach "beta". Rational Unified Process (RUP)
Chyba warto dodać, że jeszcze nie wszyscy użytkownicy Internetu osiągnęli poziom Facebooka i urzędy, które chcą dbać o swoje dobre imię, muszą to uwzględniać.
03 kwi 2013, 21:39
Nowa strona MF jest tragiczna
04 kwi 2013, 00:21
tranqilo
Nie tylko ja zauważyłem , że strona MF ma status BETA. Sprawą zajął się znany prawnik Piotr Waglowski. Naszych zapytań na forum nie zauważono w MF a on dostał odpowiedź, która nas zadowoli bo stan beta ma być tylko do końca kwietnia 2013.
(c) 1997-2013 Copyright by Piotr Waglowski. Serwis powstał w styczniu 1997 roku. (p) 2000-2006 Powered by Xanth. (p) 2005-2013 Powered by Drupal (platforma zarządzania treścią udostępniona na licencji GPL) (p) 2006-2013 Powered by ATM S.A. (hosting)
ATM SAZgodnie z art. 25 ust. 1 pkt. 1) lit. b) ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych zastrzegam, że dalsze rozpowszechnianie artykułów publikowanych w niniejszym serwisie jest zabronione.
VaGla.pl Prawo i Internet
____________________________________ "verba volant scripta manent"
04 kwi 2013, 20:47
Dlatego cytuję jedynie interesujące fragmenty - w tym odpowiedzi z MF- a nie cały artykuł.
Trzeba przyznać, że pan Piotr Waglewski uzyskał więcej informacji o portalu niż my w pismach wewnętrznych z MF czy dostępnych w intranecie. Zresztą kogo by było o to pytać ?
05 kwi 2013, 08:31
Ministerstwo Finansów dokłada wszelkich starań, aby w ścisłej współpracy z wykonawcą portalu usuwać wszelkie błędy i niedogodności w jego działaniu, również te wpływające na zamieszczenie informacji o wersji beta (patrz ad 1-3). Wraz z ich wyeliminowaniem informacja ta zostanie usunięta, co planuje się wykonać wraz z końcem kwietnia 2013 r.
Przykro, kolejna obsuwa. No to może za miesiąc ?
02 maja 2013, 21:58
Jaka ulga , uff! Wreszcie strona www.mf.gov.pl działa normalnie a nie w wersji testowej.
Teraz kolej na pierwsze testy aplikacji e-Podatki.
09 maja 2013, 21:41
piszesz: "wreszcie ... działa normalnie a nie w wersji testowej."
a w watku o konsolidacji: dajesz link "Będziemy mieli PIRAMIDĘ .... "
sprawdź dzisiaj - - co dostaniesz
10 maja 2013, 06:59
Widziałem. A więc to ciągle wersja testowa. Tyle ,że bez napisów "uwaga test".