Teraz jest 04 wrz 2025, 07:31

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
Zapytania WHERE w POLTAX 
Autor Treść postu
Specjalista

REJESTRACJA26 paź 2006, 07:46

POSTY        788

LOKALIZACJAEuropa Środkowa z lekką północnowschodnią aberracją
Dla zainteresowanych i poinformowanych zamieszczam (otrzymany od n-kolegi) sposobik na znalezienie  w Poltax dowodów osobistych o długości różnej od 9 znaków:

1) w menu rejestracja osoby fizycznej wciśnij klawisze         ALT +F9
2) w pole nazwisko wpisz                                        :
3) w pole rodz. dok. tożsam.                                         DOW
4) w pole data wyrejestrowania                                # IS NULL
5) jeżeli chcesz poznać liczbę rekordów wciśnij klawisze        ALT + F3 (pomiń pkt 6)
6) jeżeli chcesz uzyskać listę wciśnij                                F4 (pomiń pkt 5)
7) w białe pole wpisz treść: LENGTH(LTRIM(RTRIM(IDENT_DOC_NO))) <> 9 AND (REG_STATUS = ‘P’ OR REG_STATUS = ‘E’)
8) wciśnij klawisz F9.

Wynikiem będzie albo (dla wyboru 5 bez 6) liczba osób fizycznych spełniająca łącznie kryteria, nie wyrejestrowanych, zarejestrowanych formalnie, posiadających numer dowodu osobistego o długości innej niż 9 znaków, albo (dla wyboru 6 bez 5) lista osób fizycznych spełniająca łącznie kryteria, nie wyrejestrowanych, zarejestrowanych formalnie, posiadających numer dowodu osobistego o długości innej niż 9 znaków.

Oczywiście są krótkie warunki typu:

TIN>6660000000 AND TIN<6670000000         - ZNAJDUJE NIP Z ZAKRESU
COMMENT_TEXT LIKE '%TRĄBKA%'                - ZNAJDUJE WSZYSTKICH ZE SŁOWEM TRĄBKA W UWAGACH

Proszę poinformowanych o zamieszczanie znanych im sposobów na niezawracanie głowy informatykom. :)
Dobrze jest oprócz nazwy pola podać jego składnię tak, żeby oracle nie darł gęby, że nie rozumie.

Ostatnio edytowano 17 maja 2007, 12:37 przez rychu, łącznie edytowano 1 raz

17 maja 2007, 11:59
Zobacz profil WWW
Specjalista

REJESTRACJA24 paź 2006, 19:15

POSTY        570
Ciekawe, sprawdzę w "praniu" w przyszłym tygodniu.

Ostatnio edytowano 18 maja 2007, 10:17 przez Us_nip, łącznie edytowano 1 raz

17 maja 2007, 14:06
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA10 lis 2006, 18:43

POSTY        93

Proszę poinformowanych o zamieszczanie znanych im sposobów na niezawracanie głowy informatykom. :)

Przez zawracanie głowy informatykom rozumiem (przykłady z autopsji):
a) przeszkadzanie w paleniu papierosków,
b) przerywanie w robieniu pozaurzędowych fuch na urzędowym sprzęcie i w godzinach pracy (pisanie prac magisterskich itp.),
c) proszenie o pomoc w problemach ze sprzętem i oprogramowaniem,
d) proszenie o łaskawe wydobycie z POLTAXu różnych danych,
e) narzucanie się z innymi prośbami po godz.13, bo to już przecież taka późna godzina.
Chyba też wywieszę na moich drzwiach tabliczkę: NIE ZAWRACAĆ MI D..Y! NIE CHCE MI SIĘ CHCIEĆ!  :za2:

Ostatnio edytowano 17 maja 2007, 18:28 przez Taxator, łącznie edytowano 1 raz

17 maja 2007, 18:27
Specjalista

POSTY        788

Przez zawracanie głowy informatykom rozumiem (przykłady z autopsji):
a) przeszkadzanie w paleniu papierosków,
b) przerywanie w robieniu pozaurzędowych fuch na urzędowym sprzęcie i w godzinach pracy (pisanie prac magisterskich itp.),
c) proszenie o pomoc w problemach ze sprzętem i oprogramowaniem,
d) proszenie o łaskawe wydobycie z POLTAXu różnych danych,
e) narzucanie się z innymi prośbami po godz.13, bo to już przecież taka późna godzina.
Chyba też wywieszę na moich drzwiach tabliczkę: NIE ZAWRACAĆ MI D..Y! NIE CHCE MI SIĘ CHCIEĆ!  :za2:

Nie jestem informatykiem - co można poznać po lamerskim nicku - tylko nipsem.
Słyszy się dużo o poziomie "moralnym" różnej maści speców od bitów i bajtów, ale ja osobiście mam pozytywne doświadczenia. Z informatykami trochę jak z współmałżonkami: każdy ma takiego, jakiego sobie wychowa (na jakiego zasługuje? :rolleyes:) I tak, ten sam informatyk (bo kapryśne są bestie - to fakt) jednemu własny monitor pożyczy(-łby, gdyby to od niego zależało), a innemu złośliwie zawiąże supeł na kablu sieciowym i wytłumaczy, że dotychczasowe kłopoty z dostępem do internetu wynikały z nienależytej dbałości o sprzęt. No ale dosyć tej obrony bo wiem, że ty wiesz swoje. Masz pecha.
Natomiast temat zapoczątkowany przeze mnie adresowany był nie do zgorzkniałych userów tylko do userów, którzy wolą proste rzeczy zrobić sami, zamiast prosić informatyka o przyniesienie kota, żeby znalazł myszkę.
A tak by the way, zjeby należą się temu czemuś w MF zajmującemu się informatyką za pozostawienie (od wielu lat) głupkowatych raportów dla userów POLTAX (REJESTRACJA), toż żałość bierze, gdy ktokolwiek próbuje z tych głupot coś wyciągnąć. Większość tego badziewia nawet zliczania na końcu nie ma, a przecież często chodzi właśnie o liczbę czegoś tam w POLTAX.

Tak że kończąc przydługi moraltet zapraszam chętnych do wymiany myśli technicznej, a nie kwasów żoładkowych :).

Ostatnio edytowano 18 maja 2007, 10:20 przez rychu, łącznie edytowano 1 raz

18 maja 2007, 06:47
Zobacz profil WWW
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA16 lis 2006, 23:32

POSTY        33

Tego właśnie mi było trzeba, nie muszę już pisać do informatyków o wyciągnięcie z POLTAX niestandardowych danych, bo nie potrafili mi pokazać, jak można samemu takie informacje wyciągać.
Przy okazji: gdzie można zdobyć nazwy pól POLTAX-u np. COMMENT_TEXT - pole UWAGI albo komendy, jakie można stosować w zapytaniach WHERE? Do tej pory nie wiedziałem nawet, że można tworzyć takie zapytania.

A raporty modułu REJESTRACJA są po prostu żałosne...

Ostatnio edytowano 18 maja 2007, 10:21 przez Pawelnet, łącznie edytowano 1 raz

18 maja 2007, 08:52
Specjalista

POSTY        788

W trybie zapytania na OF lub ORG (Alt+F9 np.) stajesz na jakimś polu i wciskasz Ctrl+W, pojawiają się właściwości pola, między innymi nazwa i kupa danych typu, czy to jest alfa czy numeryczne pole i coś tam zawsze o formatach na p, ile znaków i takie tam różne.
Niestety, same nazwy pól to pikuś, trzeba jeszcze znać oraclową składnię poleceń :mur: a z tym to jednak często trzeba się :zeby: do informatixów.

Ostatnio edytowano 18 maja 2007, 10:22 przez rychu, łącznie edytowano 1 raz

18 maja 2007, 09:10
Zobacz profil WWW
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA16 lis 2006, 23:32

POSTY        33
KRYCHU, wiesz że wiszę Ci już :piwo: za te informacje!

Ostatnio edytowano 18 maja 2007, 22:59 przez Pawelnet, łącznie edytowano 1 raz

18 maja 2007, 13:30
Specjalista

POSTY        788

KRYCHU, wiesz że wiszę Ci już :piwo: za te informacje!

Wzorem starożytnych Greków, trząśnij strzęp piany na glebę, a resztę lej w gardziel. Np. dziś o 17:45. Ja zrobię to samo i quita. :piwo: Na zdrowie!

Ostatnio edytowano 22 maja 2007, 09:37 przez rychu, łącznie edytowano 1 raz

21 maja 2007, 08:39
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 8 ]