Teraz jest 04 wrz 2025, 07:41

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
Poltax - deklaracje oczekiwane 
Autor Treść postu
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA26 sie 2011, 09:46

POSTY        13
Post Poltax - deklaracje oczekiwane
Witam, dziś się okazało, że nie możemy wprowadzić złożonych deklaracji oczekiwanych, Poltax informuje że data wprowadzenia (czyli utworzenia oczekiwanej) nie może być wcześniejsza niż data wpływu. To chyba efekt wtorkowej aktualizacji Poltaxu. Też tak macie?

05 lip 2012, 14:17
Specjalista
Własny awatar

REJESTRACJA29 lis 2010, 20:44

POSTY        303
Post Re: Poltax - deklaracje oczekiwane
Metka82                    

Witam, dziś się okazało, że nie możemy wprowadzić złożonych deklaracji oczekiwanych, Poltax informuje że data wprowadzenia (czyli utworzenia oczekiwanej) nie może być wcześniejsza niż data wpływu. To chyba efekt wtorkowej aktualizacji Poltaxu. Też tak macie?

Nie bardzo rozumiem. Tworzy się raporty deklaracji oczekiwanych gdzie deklaracja oczekiwana otrzymuje nr z Poltax . Jak Podatnik złoży deklarację to przecież wprowadza się ją pod nr już wcześniej utworzony przez deklarację oczekiwaną. Wprowadza się przecież tylko datę złożenia i wpływu. Możesz uściślić o co Ci chodzi ?

05 lip 2012, 16:43
Amator

REJESTRACJA02 lip 2009, 10:41

POSTY        27
Myślę, że chodzi o to (z czym ja się spotkałem), że po utworzeniu oczekiwanych nie można po 1 dniu i w kolejnych wprowadzić do systemu deklaracji która wpłynęła po terminie. Np. dnia 20.07 utworzono deklaracje oczekiwane i z tym dniem POLTAX nadał nr w systemie, podatnik składa zaległą deklarację 25.07 i nie da się wprowadzić takiej (25.07) daty złożenia bo POLTAX "krzyczy" że data złożenia nie może być późniejsza niż data wprowadzenia. Problem więc pojawił się w tym, że (też mi tu pasuje ta aktualizacja, że to po niej) system widzi deklarację oczekiwaną jako wprowadzoną na normalnych zasadach i dlatego pokazuje ten komunikat, a wczesniej tego nie było, bo takie przecież logiczne, że dokument wpłynie później niż utworzenie oczekiwanych.
I też mam pytanie jak to "przeskoczyć"?

06 lip 2012, 06:51
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA26 sie 2011, 09:46

POSTY        13
to jest wlaśnie taka sytuacja, nagle poltax zaczął datę utworzenia deklaracji oczekiwanej traktować jako datę wprowadzenia, napisaliśmy do helpdesku, czekamy

06 lip 2012, 06:56
Amator

REJESTRACJA02 lip 2009, 10:41

POSTY        27
A więc czekamy. Dajcie znać jak już będą jakieś nowe wieści.

06 lip 2012, 08:14
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA13 lut 2007, 19:31

POSTY        134
Ta poprawka pewnie jest związana z tym, że były błędy podczas wprowadzania - data złożenia późniejsza niż wprowadzenia. Ale widać coś im nie poszło. Ja bym anulował obowiązek złożenia - status S i wprowadził deklaracje na 2 wersję.

06 lip 2012, 10:04
Nowicjusz
Własny awatar

REJESTRACJA09 lut 2011, 20:20

POSTY        1
Jak anulujecie deklaracje oczekującą powyższą i wprowadzicie jako drugą wersje to później nie będziecie mieli tej deklaracji w deklaracjach po terminie. Wprowadzicie z datą z czerwca 2012 roku nadajcie numer deklaracji, a później poprawcie datę złożenia na lipiec przed zatwierdzeniem. Zastępczy przypis do czasu poprawki. Pozdrawiam

06 lip 2012, 21:10
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 7 ]