Teraz jest 04 wrz 2025, 07:28

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1058 ]  idź do strony:  1, 2, 3, 4, 5 ... 76  Następna strona
Kącik Kulturalno-Patriotyczny 
Autor Treść postu
Zawodowiec

REJESTRACJA21 paź 2006, 19:09

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
Post Kącik Kulturalno-Patriotyczny
Przy okazji tak uroczystego dnia jak Święto Konstytucji Trzeciego Maja pomyślałem,
że dobrze byłoby stworzyć na forum taki kącik kulturalno-patriotyczny.
Na dobry początek chciałem zamieścić piękny tekst o Ojczyźnie.
Napisał go Piotr Janczerski.
W połączeniu z piękną muzyką Tadeusza Kaweckiego zawsze mnie wzrusza...

Najpiękniejsza jest moja Ojczyzna,
    kiedy wiosną się budzi ze snu.
    Śpiewem ptaków Jej dzień się zaczyna
    i zapachem jaśminu i bzu.

A przy drodze wysokie topole
    latem prawie sięgają do nieba.
    Smutne wierzby zaplotły warkocze,
    słońce w chmurach jak dynia dojrzewa.

Kiedy lato przeminie gorące
    i odlecą za morza bociany,
    złota jesień w liściastej sukience
    kolorowe maluje obrazy, maluje.

Zima białe sukienki zakłada,
    gwiazdy śniegu w prezencie przynosi,
    gałęziami na wietrze sie kłania
    jakby chciała na spacer zaprosić.

i zapachem jaśminu i bzu
    .

Ostatnio edytowano 02 sie 2007, 16:28 przez Nadir, łącznie edytowano 1 raz

03 maja 2007, 08:45
Amator
Własny awatar

REJESTRACJA29 paź 2006, 07:46

POSTY        15
Po szczegółowym rozbiorze owej poezji odkryłem, że pierwsza zwrotka jest taka sama jak ostatnia, środkowe zaś różnią się zupełnie.

03 maja 2007, 20:02
Zawodowiec

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity

Po szczegółowym rozbiorze owej poezji odkryłem, że pierwsza zwrotka jest taka sama jak ostatnia, środkowe zaś różnią się zupełnie.

:brawa: za świetną analizę tekstu poetyckiego. :D

03 maja 2007, 21:46
Zawodowiec

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity
1 sierpnia 1944 r. o 17.00 nastała Godzina "W" - (od słowa "Wystąpienie") - w stolicy wybuchło powstanie. Oddziały Okręgu Warszawskiego Armii Krajowej jawnie wystąpiły przeciwko Niemcom. Powstanie Warszawskie było największą akcją zbrojną podziemia w okupowanej przez Niemców Europie. Miało trwać 2-3 dni. Zakończyło się po 63. W zaciętych walkach poległo i zostało pomordowanych 18 tys. powstańców i około 180 tys. cywilów.
Dziś, 63 lata później, w wielu miastach Polski uczczono rocznicę Powstania. W większości z nich zawyły syreny, zatrzymały się samochody, a przechodnie przystanęli - choć nie wszędzie byli oni w większości. Punktualnie o godz. 17 główne uroczystości upamiętniające bohaterstwo i hekatombę powstańców rozpoczęły się jak co roku przed pomnikiem "Gloria Victis" (Chwała Zwyciężonym) na Cmentarzu Wojskowym na Powązkach. Uczestniczył w nich prezydent Lech Kaczyński, premier, powstańcy i ich bliscy oraz przedstawiciele władz, wojska, harcerze i licznie zgromadzeni warszawiacy. Pod pomnikiem złożono kwiaty i wieńce, a wojsko oddało salwę honorową.

A jak reagowali "zwykli" Polacy?

Punktualnie o godzinie 17.00 - w 63 lata od wybuchu Powstania Warszawskiego - na kilka minut rozległ się w stolicy i innych miastach dźwięk syren. W hołdzie uczestnikom Powstania na chwilę zatrzymali się piesi i samochody.

W Trójmieście o godz. 17 zawyły miejskie i portowe syreny. W Gdańsku na jednej z głównych ulic zatrzymywały się jedynie nieliczne osoby, głównie w starszym wieku.

Na części krakowskich ulic zamarł ruch samochodowy, zatrzymały się tramwaje. W mieście rozległ się dźwięk syren. Niektórzy kierowcy uruchomili klaksony.

Pomimo apelu wojewody dolnośląskiego, o godz. 17 w centrum Wrocławia nie było słychać syren, nie zatrzymał się też ruch samochodowy; przystawali tylko nieliczni.

W Katowicach o godz. 17 zatrzymały się przejeżdżające przez centrum tramwaje, słychać było wyjące syreny. Mimo apeli nie stanęły miejskie autobusy i prywatne samochody. Przechodnie przystawali rzadko, w większości spieszyli się do swoich spraw. Do apeli władz o uczczenie rocznicy Powstania przyłączyły się m.in. największe regionalne media.

Około 200 osób, w tym kombatanci i harcerze, wzięło udział w białostockich obchodach rocznicy Powstania. Zawyły syreny alarmowe, a pamięć powstańców uczczono minutą ciszy. Na ulicach nie stanęły samochody, a tylko nieliczni przechodnie przystanęli na dźwięk syren. Na ulicach Białegostoku zawieszono bannery przypominające o rocznicy, a w autobusach miejskich i lokalnych gazetach pojawiały się ulotki dotyczące powstania.

Smutne to... Cytatów z for internetowych nawet nie warto cytować. Denne. A nawet niżej dna.
(St. Lem kiedyś powiedział, że gdyby nie internet, to nigdy by się nie dowiedział, że aż tylu idiotów żyje na tym świecie)

I wspomnienia niezwykłych Polaków.
- Dzisiejszy dzień jest tak piękny jak przed 63 laty - wspominała Władysława Wolańska ps. "Iwa" (z Szarych Szeregów) i "Ita" (z Powstania) z pułku "Baszta" - "1 sierpnia 1944 roku też był taki piękny i słoneczny. Był to dla nas dzień radosny, bo zbliżał się wyczekiwany okres wolności. Szliśmy do walki z nadzieją na zwycięstwo. Ta wiara została w nas do końca" - opowiadała Wolańska.
Powstańcza "Ita" całe powstanie, aż do 27 września - dnia kapitulacji Mokotowa, spędziła w "Baszcie". - Mimo że kapitulowaliśmy, wiedzieliśmy, że w Śródmieściu jeszcze walczą i całą noc staliśmy w kolejce do kanałów, żeby przedostać się do Śródmieścia, wierząc, że uda nam się ten skrawek wolności utrzymać. Niestety później, już po północy, dotarła do nas informacja, że na Dworkowej koledzy, którzy wyszli z kanałów, zostali rozstrzelani - mówiła Wolańska.
- Wierzyliśmy w zwycięstwo, bo byliśmy młodzi. Młody człowiek nie myśli o rzeczach tragicznych. Nie odczuwaliśmy strachu, ponieważ nie mieliśmy wyobrażenia, jak śmiertelne niebezpieczeństwo nam grozi - wspominała Wolańska.

01 sie 2007, 20:25
Początkujący
Własny awatar

REJESTRACJA25 lut 2007, 23:00

POSTY        3
W książce Bartelskiego "Mokotów 1944" wyczytałem, że w tamtych okolicach w powstaniu brała udział drużyna pracowników urzędu skarbowego.

Ostatnio edytowano 02 sie 2007, 11:53 przez ekier, łącznie edytowano 1 raz

02 sie 2007, 07:24
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA13 lis 2006, 10:13

POSTY        66

Smutne wierzby zaplotły warkocze,
słońce w chmurach jak dynia dojrzewa.

Kiedy lato przeminie gorące
i odlecą za morza bociany,
złota jesień w liściastej sukience
kolorowe maluje obrazy, maluje.

Zima białe sukienki zakłada,
gwiazdy śniegu w prezencie przynosi,
gałęziami na wietrze sie kłania
jakby chciała na spacer zaprosić.

Dzięki Nadir za przypomnienie tej piosenki. Nie pamiętam tylko, kto to śpiewał. NO TO CO??? Łzy wzruszenia kapią, kap, kap, kap... :(

Nie czytałam uważnie. Otóż jeśli kompozytorem był p. Piotr Janczerski to to NA PEWNO jest grupa NO TO CO!!!

Ostatnio edytowano 02 sie 2007, 16:28 przez Biala-s, łącznie edytowano 1 raz

02 sie 2007, 13:42
Zawodowiec

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity

Dzięki Nadir za przypomnienie tej piosenki. Nie pamiętam tylko, kto to śpiewał. NO TO CO??? Łzy wzruszenia kapią, kap, kap, kap... :(

Nie czytałam uważnie. Otóż jeśli kompozytorem był p. Piotr Janczerski to to NA PEWNO jest grupa NO TO CO!!!

Piotr Janczerski jest autorem tekstu. Autorem muzyki jest jeden z byłych członkow zespołu No to Co Tadeusz Kawecki. Wykonawcą był oczywiście zespół No to Co.
Rozwijając temat, to T. Kawecki pisał również teksty. Był np. autorem tekstu do bardzo pięknej i znanej piosenki "Gwiazdka z nieba". Muzykę zaś do niej napisał "nadworny" kompozytor zespołu Jurek Krzemiński.

Inną piosenką, podobną w stylu do "Najpiękniejsza jest moja Ojczyzna" była autorstwa spółki Janczerski (tekst) - Krzemiński (muzyka - we współpracy z J. Matuszkiewiczem, tym od muzyki do filmu "Stawka większa niż życie) piosenka "Kocham swoje miasto".
"...Wierzcie mi ja kocham swoje miasto, miasto gdzie nie byłem już od lat..."

Podanikov                    

A ja w wyniku rozbioru tego utworu cały czas zastanawiam się, co oznacza zawarte w drugiej zwrotce stwierdzenie, że: "topole gają się przy drodze"?
;)

Ot czort jeden. Myślał, myślał i wymyślił!
:)
Oczywiście "się" i "gają" to jeden wyraz.
Ale oznacza to, że czytałeś uważnie.
Poproszę moderatora o poprawienie tego na:

Ostatnio edytowano 02 sie 2007, 16:27 przez Nadir, łącznie edytowano 1 raz

02 sie 2007, 14:40
Zaawansowany

REJESTRACJA03 lip 2007, 17:39

POSTY        87

LOKALIZACJAHanyska
A mnie zawsze szalenie wzruszał "Biały Krzyż" Krzysztofa Klenczona...

02 sie 2007, 21:43

REJESTRACJA07 maja 2006, 11:23

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska

Siekiera motyka bimber szklanka
W nocy nalot w dzień łapanka
Siekiera motyka gaz i prąd
Kiedy oni pójdą stąd

Kolejka tramwaj riksza buda
Każdy zwiewa gdzie się uda
Bo po co nam siedzieć w Cytadeli.
Albo w jakiej innej celi

Już nie mamy gdzie się. skryć
Hycle nam nie dają żyć
Po ulicach chodzą wciąż
Patrzą kogo jeszcze wziąć

Ich kultura nie zabrania
Robić takie polowania
Siekiera motyka bimber gaz
A żeby ich piorun trzasł

Siekiera motyka piłka deska
już ulica Skaryszewska
Siekiera motyka piłka gwóźdź
Masz górala i mnie puść

Siekiera motyka bimber alasz
Przegra wojnę głupi malarz
Siekiera motyka gaz i prąd
Już niedługo pójdą stąd

02 sie 2007, 21:58
Zawodowiec

POSTY        7731

LOKALIZACJATriCity

A mnie zawsze szalenie wzruszał "Biały Krzyż" Krzysztofa Klenczona...

Nie tylko Ciebie ...  :)
A co do patriotycznej twórczości Czerwonych Gitar, to chciałbym się podzielić ciekawostką.
Swego czasu "popełnili" nawet hymn patriotyczny! Taki mały incydent w ich działalności. Fajne?
Zainteresowanym mogę przesłać mp3-kę.  :D

ZWIĄZEK SOCJALISTYCZNEJ MŁODZIEŻY POLSKIEJ

Ze wszystkich kraju stron
Dobiega wspólna pieśń;
Znad fabryk, znad rozległych hut,
Znad pól, gdzie rośnie chleb:

Związek Socjalistycznej Młodzieży Polskiej
Łączy, łączy młodzież miast i wsi.
Związek Socjalistycznej Młodzieży Polskiej -
Wspólną drogą, hasłem naszych dni.

Pracą, pracą naprzód wiedzie nas.
Wspólną walką tworzy lepszy świat.

Ze wszystkich kraju stron
Dobiega wspólna pieśń;
Jak dobrze śpiewać, kochać, żyć
We wspólnym rytmie serc.

Łączy, łączy młodzież miast i wsi.
Związek Socjalistycznej Młodzieży Polskiej -
Wspólną drogą, hasłem naszych dni.

Związek Socjalistycznej młodzieży Polskiej
Pracą, pracą naprzód wiedzie nas.
Wspólną walką tworzy lepszy świat.

03 sie 2007, 08:32

REJESTRACJA15 lut 2007, 21:21

POSTY        51
Ślicznie... Z waszych wypowiedzi wynika, że Patriotą jest ten kto miłuje pamięć, czyli człowiek z miażdżycą nie ma szans.
A wg mnie patriotą jest ten kto dba godność Polaka. Wali mnie sprawa własności ziemi, (ojcowizny) naszych "fabryk" i innych "przedsiębiorstw".
Wg mnie ważna jest tożsamość narodowa tzn. czy dany i wskazany identyfikuje się ze zbiorowością. A kapitał teraz jest jak najbardziej "inter". Mam świadomość, że za chwilę zostanę pokąsany przez "patriotów" :) ale nie cierpię zadęcia i nadęcia.

Ostatnio edytowano 05 sie 2007, 17:56 przez koniu, łącznie edytowano 1 raz

03 sie 2007, 22:55
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1058 ]  idź do strony:  1, 2, 3, 4, 5 ... 76  Następna strona