Teraz jest 01 wrz 2025, 10:29

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1054 ]  idź do strony:  1, 2, 3, 4, 5 ... 76  Następna strona
Uwagi do forum 
Autor Treść postu
Site Admin

REJESTRACJA09 maja 2006, 21:23

POSTY        2059

LOKALIZACJARada Krajowej Sekcji Administracji Skarbowej
Niestety, duże zainteresowanie www.skarbowcy.pl spowodowało, iż dotychczasowy system nie daje sobie rady. Po długich poszukiwaniach a następnie dostosowaniu wybrałem sytem CMS MKPortal + komercyjny skrypt forum Invision Power Board. Forum jest zdecydowanie lepsze od poprzedniego - portal nieco gorszy (to moja subiektywna ocena). Może to kwestia przyzwyczajenia. Problemem jest także to, że nie ma możliwości przeniesienia bazy danych użytkowników oraz archiwum postów i artykułów do nowego systemu (inaczej: jest, ale nie znalazłem chętnego...). Ale jest za to większa szybkość systemu + lepsze forum. Proszę o opinie i uwagi w tym temacie. Ewentualne testowe tematy proszę umieszczać na forum HIDE PARK

Ostatnio edytowano 25 paź 2006, 21:19 przez inspektor, łącznie edytowano 1 raz

23 wrz 2006, 08:11
Zobacz profil WWW
Znawca
Własny awatar

REJESTRACJA23 wrz 2006, 20:17

POSTY        178

LOKALIZACJAwielkopolska
Myślę, że ludzie będą zadowoleni, forum jest bardziej przejrzyste i łatwiej znaleźć konkretny temat. Co do portalu to jest podobny jak stary. Resztę pokaże samo życie. Pozdrawiam wszystkich nowych "starych" użytkowików i administratora.

Ostatnio edytowano 23 paź 2006, 07:31 przez dziadek, łącznie edytowano 1 raz

23 wrz 2006, 20:40
Site Admin

POSTY        2059

Podstawową zaletą nowego systemu jest mniejsze obciążenie serwera ze względu na małą ilość zapytań do bazy danych (poprzedni CMS: około 80, nowy:12-15). Jest to ważne, gdyż przy jednoczesnym pobycie na stronie np. 300 osób tych zapytań było naprawdę sporo (wynikiem tego były okresowe informacje na białym tle o przekroczeniu czasu wykonywania). Waga stron w nowym systemie też jest mniejsza niż w starym. To ważne, bo transfer danych kosztuje (dotychczas na home.pl wykorzystaliśmy 1,4 Terabajtów transferu - mniej więcej 2000 płyt CD).
Forum to jedno z najlepszych aktualnie systemów for. Co prawda jest to skrypt płatny, ale można podołać. Ma jednak sporo zalet, zwłaszcza dla użytkowników, którzy zechcą go poznać bliżej.

24 wrz 2006, 17:13
Zobacz profil WWW
Zaawansowany

REJESTRACJA20 paź 2006, 17:25

POSTY        41
Witam serdecznie wszystkich. Ważne jest aby szybko chodził. Powodzenia

20 paź 2006, 17:49
Site Admin

POSTY        2059

Powinien. Jest to skrypt oparty o nowocześniejsze rozwiązania i naszym zamierzeniem było wprowadzenie poprawek. Jest też bardziej rozbudowany i ma większe możliwości konfiguracji. Wiąże się to oczywiście z koniecznością poznania nowych opcji przez użytkowników, ale "coś za coś". Albo stary darmowy skrypt ze wszystkimi jego wadami, albo nowy komercyjny z zaletami...
Dziękuję za życzenia  :)

Ostatnio edytowano 20 paź 2006, 18:27 przez inspektor, łącznie edytowano 1 raz

20 paź 2006, 18:25
Zobacz profil WWW

REJESTRACJA20 paź 2006, 19:00

POSTY        2176
Też serdecznie witam. Mam nadzieję, że nie będzie problemu z zalogowaniem się z komputerów służbowych.
Ostatnio u nas było z tym trochę kłopotów.
A na razie próbuję się oswoić z nową szatą graficzną.

20 paź 2006, 19:06

REJESTRACJA20 paź 2006, 19:00

POSTY        2176
Przepraszam, że nie w jednym wpisie ale dopiero po wysłaniu zwróciłem uwagę, że znowu (podobnie jak na starej stronie) istnieją pewne niezgodności co do czasu wysłania posta. Może trzeba zmienić ustawienie strefy czasowej (ja swoją ustawiłem na Paryż).

Ostatnio edytowano 23 paź 2006, 07:32 przez helvet, łącznie edytowano 1 raz

20 paź 2006, 19:11
Znawca

REJESTRACJA20 paź 2006, 18:46

POSTY        158
Fajnie to wygląda... użytkowo ok... naprawdę jestem pod wrażeniem... Czy "stara" strona będzie funkcjonowała?

Ostatnio edytowano 23 paź 2006, 07:37 przez bob, łącznie edytowano 1 raz

20 paź 2006, 19:15

REJESTRACJA07 maja 2006, 11:23

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska
Niestety nadal część opisów, komunikaty (np. przy dodawaniu artykułu) po angielsku. Chyba mnie jednak zmobilizujesz do nauki jednego z roboczych języków UE.

Pozdrawiam i życzę wszystkim aktywności na forum. To bardzo ważne miejsce wymiany poglądów skarbowców, szkoda by było, gdyby para - wysiłek wkładany przez inspektora przy kolejnych modernizacjach strony (w tym forum) - poszła w gwizdek.

Do tej pory chyba wszyscy użytkownicy starej strony, obojętnie gdzie pracują, czym się znajdują - pozytywnie oceniali istnienie strony niezależnie od poglądów w konkretnych sprawach.    :)

Ostatnio edytowano 23 paź 2006, 07:40 przez wjawor, łącznie edytowano 1 raz

20 paź 2006, 19:17
Znawca

REJESTRACJA20 paź 2006, 18:46

POSTY        158
Gdzie się podziały stare avatory? Chlip... chlip... Musiałem na szybko wymyśleć nowy...

Ostatnio edytowano 23 paź 2006, 07:41 przez bob, łącznie edytowano 1 raz

20 paź 2006, 19:25
Zaawansowany

REJESTRACJA20 paź 2006, 19:46

POSTY        32
Znów jestem adeptem :D To już chyba trzecia przeprowadzka :piwo:piwo:

Ostatnio edytowano 20 paź 2006, 20:04 przez holala, łącznie edytowano 1 raz

20 paź 2006, 19:49

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska
Obawiam się, że przeglądanie archiwum artykułów i archiwum forum ze starej strony rzadko bedzie poprzedzało pisanie tematów, postów. Faktycznie lepsze byłoby ich fizyczne przeniesienie na nową stronę i fora.
Pewnie wtedy też udałoby się może i przenieść dotychczasowy "staż" użytkowników. Ale może warto od początku jeszcze raz zapracować na swoją rangę - byle z sensem i twórczo, a nie na ilość.

Ja o dziwo mam na tym forum prawidłową godzinę wysyłania postów. Na starym mam cały czas 12-godzinne przesunięcie.

Ostatnio edytowano 23 paź 2006, 07:45 przez wjawor, łącznie edytowano 1 raz

20 paź 2006, 20:06

POSTY        3506

LOKALIZACJAWielkopolska

Kto zawczasu popróbuje, po pełnym uruchomieniu łatwiej będzie korzystał z nowinek i dużo większych możliwości.

Ostatnio edytowano 22 paź 2006, 17:25 przez wjawor, łącznie edytowano 1 raz

20 paź 2006, 21:12
Zaawansowany
Własny awatar

REJESTRACJA20 paź 2006, 21:17

POSTY        83

LOKALIZACJAZ Warmii i Mazur
Witam... Troszkę trudno będzie się przyzwyczaić, a już szczególnie do nowego wizerunku INSPEKTORA. :P

Ostatnio edytowano 23 paź 2006, 07:48 przez sonieczka, łącznie edytowano 1 raz

20 paź 2006, 21:24
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1054 ]  idź do strony:  1, 2, 3, 4, 5 ... 76  Następna strona