Happeningi zamiast palenia opon, w miejsce kukieł na kijach – sterowiec z ulotkami. W czwartek związkowców wesprą nawet zespoły rockowe. Czy taki protest się sprawdzi? autor: Kuba Kamiński źródło: Fotorzepa +zobacz więcej
Dzisiejszy protest „Solidarności" na warszawskich ulicach ma się różnić od tych, które znamy z przeszłości. Wprawdzie 50 tys. zapowiadanych związkowców jak zwykle sparaliżuje centrum, ale – jak zapowiadają – zrobią to ze swoistym wdziękiem.
Ma nie być palenia opon i kukieł, a ulotki, happeningi oraz... koncert rockowy. – Impreza zacznie się na pl. Piłsudskiego, tam zbiorą się ludzie – mówi Piotr Machnica z NSZZ Solidarność. – Będzie można złożyć swój podpis pod obywatelskim projektem ustawy o podniesieniu płacy minimalnej oraz posłuchać wystąpień.
Koncerty i sterowiec
Po przemówieniach na pl. Piłsudskiego usłyszymy śląski zespół Friday Feeling Band, który zagra przeboje polskiej muzyki rockowej lat 80. i 90. Po nim wystąpi Paweł Kukiz z zespołem Piersi. O godz. 13.30 przez centrum miasta ruszy demonstracja. Towarzyszyć jej będzie ponad siedmiometrowy sterowiec z logo „Solidarność" i hasłem manifestacji „Polityka wasza – bieda nasza". Po dotarciu przed sejm „zrzuci" kilka tysięcy ulotek dla parlamentrzystów.
Przy ul. Wiejskiej manifestanci rozstawią też 560 krzeseł dla parlamentarzystów. – To symbol tego, co polityków polskich interesuje najbardziej: stołki dla nich, ich znajomych, rodziny – tłumaczą związkowcy.
Organizatorzy obiecali też władzom miasta, że nie zostawią po sobie bałaganu. – Nas końcu demonstracji mają iść osoby z workami i zbierać odpadki. W przeszłości zdarzało się już, że policja odmawiała przywrócenia ruchu, bo ulice były tak zaśmiecone, że zagraażało to bezpieczeństwu ruchu – opowiada Ewa Gawor, szefowa miejskiego biura bezpieczeństwa.
Ze związkowcami przemaszerują kibice Lechii Gdańsk, którzy chcą przekonać rząd, by nie wprowadzał zakazu uczestniczenia fanów piłki w wyjazdowych meczach swojej drużyny. Udział w demonstracji zapowiadają też kibice Legii. Czy takie łączenie polityki i sportu wyjdzie na dobre kibicom? – Związkowcy walczą o sprawy najbiedniejszych, najgorzej zarabiających. Tacy też są w naszej grupie. Nie widzę więc powodu, by nas tam nie było. Ale w politykę się nie mieszamy — mówi Wojciech Wiśniewski, ze Stowarzyszenia Kibiców Legii Warszawa.
gwno.pl
9:00 Dzień dobry! Dziś 30 czerwca. Pogoda jest kiepska, ale będzie gorąco w polityce.
- [MANIFESTACJE SOLIDARNOŚCI] od 11.00 do 19.00 w Warszawie
9:50 Na pl. Piłsudskiego zebrał się już spory tłum. Znajduje się on w Parku Saskim albo jak wykazała Google Map - "Saxon Garden"
9:55 "Solidarność" żąda m.in. podniesienia płacy minimalnej, obniżenia akcyzy oraz zwiększenia pomocy społecznej dla najbiedniejszych. Z naszym długiem publicznym i deficytem te postulaty trudno będzie zrealizować. Jacek Rostowski na pewno nie zgodzi się na uszczuplenie budżetu. Już teraz trudno go dopiąć na przysłowiowy "ostatni guzik"
11:00 Początek manifestacji Solidarności
11:05 Do 30 tys. ludzi przyjechało do Warszawy na manifestację Solidarności - donosi TVN24. Rozpoczęła się od koncertu Pawła Kukiza, który ostatnio otwarcie wspiera polską prawicę.
11:41 [MANIFESTACJA] Paweł Kukiz śpiewa na Placu Piłsudskiego
11:43 [MANIFESTACJA] - Witam w imieniu przewodniczego partii ''Pobłogosław Biednym''. Nasza partia powstała by służyć biednym...Głosujcie na nas - krzyczy Kukiz. Jego ironiczne wystąpienie zagłuszają syrenami związkowcy.
- Nie dajcie się otumanić jak barany zwiedzione wizją soczystej trawy - skwitował Kukiz i zaczął się występ zespołu Piersi.
11:57 [MANIFESTACJA] - Jaką macie kontrolę na posłami? Żadną. Oni naciskają guziki tak jak chce ich wódz - mówi Kukiz.
12:03 [MANIFESTACJA] Kukiz krzyczy ze sceny podnosząc prawą rękę w górę. - To jedyna okazja dla michnikowego szmatławca by sfotografowała Kukiza i napisała, że ?hajluje? - mówi. Dalej mówi o Adamie Michniku. - Mam żal do Michnika, że na etosie zrobił kasę stwierdza.
12:17 [MANIFESTACJA] - Mamy jeden wielki talk-show. Kiedy włączam telewizor i widzę jednego, drugiego posła częściej niż Dodę to wybaczcie - stwierdza Kukiz. Tłum skanduje dla Kukiza "Solidarność". Dalej lider "Piersi" zaczyna śpiewać: "A ty całuj mnie! To taka piękna gra!"
12:22 [MANIFESTACJA] Związkowcy śpiewają z Kukizem refren ?Całuj mnie...?. - Przed Kancelarią zaśpiewajcie to - sugeruje muzyk.
12:25 [MANIFESTACJA] - Paweł nie musisz skracać występu. Mamy informację, że około 50 autokarów jest jeszcze w drodze i są w pewien sposób hamowane - mówi jeden z Solidarnościowców, który wszedł na scenę.
Na początku Solidarność walczyła o wolność. Wolność mamy jako taką. Ale walczyliśmy też o godność ludzi pracy. A teraz nie mają ludzie ani godności, ani pracy - Leszek Barczak z Solidarności w TVP Info
Ok. godz. 13.30 zaczął się przemarsz manifestantów. Pochód rozciąga się na długości ponad kilometra. Przed opuszczeniem placu uroczyście odśpiewano hymn Polski. Potem tłum ruszył przez Królewską, Krakowskie Przedmieście, Nowy Świat, pl. Trzech Krzyży i Wiejską pod Sejm. Następnie pójdą Piękną i Al. Ujazdowskimi pod siedzibę premiera, a na koniec Belwederską w dół do autokarów. Na przemarsz szykują się instytucje wzdłuż jego trasy: barierki chronią już m.in. Ministerstwo Gospodarki i Kancelarię Premiera. Ruch na Trakcie Królewskim jest wyłączony od pl. Zamkowego po skrzyżowanie z ul. Gagarina.
Kancelaria Premiera przygotowana jak "na wojnę"
14:09 [MANIFESTACJA] Zagadka "wstrzymanych autokarów" chyba rozwiązana. Pojawiły się informacje o karambolach na trasach do Warszawy.
14:13 [MANIFESTACJA] Solidarność przeszła Nowym Światem i minęła warszawską palmę na rondzie De Gaulle'a. Idą z dmuchanym sterowcem opatrzonym napisem: Polityka wasza, bieda nasza
____________________________________ "Tylko zmiana jest niezmienna" - Heraklit
30 cze 2011, 11:13
Re: Demonstracja 30 czerwca 2011
TVN24.pl
Nad tłumem unosi się wielki balon w kształcie sterowca z hasłem "Polityka wasza - bieda nasza". Tuż przed rozpoczęciem koncertu, na ustawionych wokół sceny telebimach puszczano wybrane fragmenty wystąpień premiera m.in. z expose, dotyczące obniżenia podatków, równego dostępu do służby zdrowia i walki z korupcją. Protestujący skandowali - "Solidarność" i "Panie premierze, a my wiemy, że to są kłamstwa".
Przewodniczący NSZZ "Solidarność" Piotr Duda dodał, że związek chce także zawieszenia i renegocjacji pakietu klimatyczno-energetycznego oraz prowadzenia aktywnej polityki prorodzinnej, w tym zapewnienia stabilnych warunków zatrudniania ludzi młodych.
____________________________________ "Tylko zmiana jest niezmienna" - Heraklit
30 cze 2011, 11:41
i tak to nic nie da. Poza tym ja jakoś nie jestem zwolennikiem związkowców, znam jednego co pracował na kopalni teraz sobie siedzi 50letni emeryt kosi 4500 na ręke emeryturki a opowiadał mi że jako związkowiec był chroniony i w kopalni na dole to prawie wogóle nie pracował. Wszystkie zakłady powinni sprywatyzować a związki rozwiązać bo tam tylko patologia sie szerzy. My zwykli pracownicy jesteśmy dla nich marionetkami mają gdzieś nas.
30 cze 2011, 13:51
Nie wiem już co zrobić, aby było lepiej. Na kogo głosować????? Nie ma na kogo... Tylu jest wartościowych, mądrych ludzi.... Dlaczego nie chcą zająć się polityką? Obawiam się, że jeszcze 4 lata tego samego, i ruina....
30 cze 2011, 16:36
uran
i tak to nic nie da. Poza tym ja jakoś nie jestem zwolennikiem związkowców, znam jednego co pracował na kopalni teraz sobie siedzi 50letni emeryt kosi 4500 na ręke emeryturki a opowiadał mi że jako związkowiec był chroniony i w kopalni na dole to prawie wogóle nie pracował. Wszystkie zakłady powinni sprywatyzować a związki rozwiązać bo tam tylko patologia sie szerzy. My zwykli pracownicy jesteśmy dla nich marionetkami mają gdzieś nas.
A ja znam wielu związkowców,a wśród nich jednego. Nazywa się Tomasz Ludwiński. Żal mi ciebie Uran.
filip1
Nie wiem już co zrobić, aby było lepiej. Na kogo głosować????? Obawiam się, że jeszcze 4 lata tego samego, i ruina....
Filip, zapisz się do PO.
30 cze 2011, 20:45
uran
Uran jestem pełen podziwu dla głębi Twoich myśli i znajomości tematu. A tak na marginesie - w jaki pozytywny sposób wpłynie likwidacja związków zawodowych na pracodawców??? Będą tak szczęśliwi, że dadzą wszystkim podwyżki? Chyba za dużo Płemieła się nasłuchałeś i jego cudów i wianków...
Na dalszej trasie protestu odbył się happening (taki kontrowersyjny występ artystyczny!) pod tytułem "Pilnujcie swoich krzeseł - póki je macie!". Miał na celu zwrócenie uwagi posłów na powiązanie ich interesów z ochroną ludzi pracy i ICH interesów. Happening polegał na spaleniu sterty plastikowych foteli ogrodowych... Brak reakcji ze strony służb ochrony oraz przez dłuższy czas obecnej tam straży pożarnej wskazuje na wcześniejsze omówienie szczegółów happeningu! Dalej manifestacja przebiegła bez zakłóceń i dodatkowych atrakcji! Godz.22.28 - tvp.info podało, że krzesełka paliły się pod budynkiem Rady Ministrów... podczas, gdy faktycznie płonęły pod Sejmem...
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
____________________________________ "Ludzie cały czas żyją w strachu. Boimy się pogody, boimy się władzy, boimy się nocy i potworów, które czają się w mroku. Boimy się starości i śmierci. Niektórzy boją się nawet życia. Ludzie czują strach w prawie każdej minucie swego istnienia."
30 cze 2011, 21:10
Niestety - tak jak się spodziewałem - manifestacja niespecjalnie zainteresowała nasze media. Pod koniec dnia, na onecie, interii i wp nie było nawet żadnej wzmianki (na stronie głównej), że coś takiego miało miejsce. Specjalnie obejrzałem dzisiaj "Fakty". Tematem dnia było ośmieszanie Macierewicza i "białej księgi". Potem krótko o demonstracji i reportaż o zmianach jakie zaszły we wschodnich województwach, po tym jak Polska weszła do UE .Dalej nie oglądałem. Gdyby nie koncert Kukiza to o demonstracji mówiono by jeszcze mniej. Nie było nic SENSACYJNEGO więc co tu pokazywać? Jeżeli demonstracje mają charakter pokojowy, nie ma starć z policją, nie są wybijane szyby, palone opony itd., to mediów to nie interesuje. A jak mediów to nie interesuje, to rządu tym bardziej, bo on działa wyłącznie pod przymusem, w obawie o to, że słupki sondażowe mogą polecieć.
30 cze 2011, 21:37
Jaka musi być siła nacisków tego rządu na media aby fakt zablokowania Warszawy na pół dnia, palenie krzeseł, ogromny słup dymu i dziesiątki tysięcy uczestników - został tak dokładnie wyciszony. Te zawołania "ZŁODZIEJE, ZŁODZIEJE!" nie oddają chyba jednak istoty sprawy. Z drugiej strony masa mieszkańców Warszawy witała tak uciążliwą w ich mieście manifestację oklaskami i uściskami dłoni. To co myśleli unieruchomieni w korkach na długie godziny byznesmeni - nie wnikam... Masowość tej manifestacji chyba tym razem nie pozwoli tak spokojnie spać Rostoffskiemu? Może i Tusek się zastanowi - co będzie dalej? Jak daleko w stronę Białorusi mamy się jeszcze posunąć?!
____________________________________ "Ludzie cały czas żyją w strachu. Boimy się pogody, boimy się władzy, boimy się nocy i potworów, które czają się w mroku. Boimy się starości i śmierci. Niektórzy boją się nawet życia. Ludzie czują strach w prawie każdej minucie swego istnienia."
30 cze 2011, 21:44
filip1
Nie wiem już co zrobić, aby było lepiej. Na kogo głosować????? Nie ma na kogo... Tylu jest wartościowych, mądrych ludzi.... Dlaczego nie chcą zająć się polityką?
Bo usunięte od władzy miernoty ich zniszczą... Ta głęboka niechęć ma równie głębokie racjonalne uzasadnienie!
Na zdjęciu widać przedsiębiorców z Warszawy - próbujących zarobić na manifestacji - plastikowa trąbka 10 zł?! Zdaje się paragonów nie wydawali!!!
30 cze 2011, 21:52
Wakantanka
Niestety - tak jak się spodziewałem - manifestacja niespecjalnie zainteresowała nasze media. Gdyby nie koncert Kukiza to o demonstracji mówiono by jeszcze mniej.
Bo media są tak samo "niezależne" jak i sądy. A kibice byli wcale niewidoczni? Czy tylko ich nie pokazano?
Harakiri
Jaka musi być siła nacisków tego rządu na media aby fakt zablokowania Warszawy na pół dnia, palenie krzeseł, ogromny słup dymu i dziesiątki tysięcy uczestników - został tak dokładnie wyciszony. Te zawołania "ZŁODZIEJE, ZŁODZIEJE!" nie oddają chyba jednak istoty sprawy.
Dokładnie te same metody jak w czasie stanu wojennego.
____________________________________ Videtur et hoc mihi Platforninem non debere esse Poza tym uważam że Platformę należy zniszczyć /Katon starszy/
30 cze 2011, 21:54
Właśnie - to też znamienne - w "Faktach" nie podano konkretnej czy choćby przybliżonej liczby manifestantów. Prowadzący Kamil Durczok użył określenia "tysiące". Każdy widz TVN-u już sobie sam musiał dopowiedzieć czy chodziło o dwa, trzy czy pięć tysięcy.
30 cze 2011, 21:56
W TVP.info przed chwilą podali, że było ok 60 tyś. uczestników. Jednocześnie przytoczyli zdanie naszych najmądrzejszych - że manifestacja była z oczywistych względów polityczna, że w tym terminie miała na celu wymuszenie na rządzie jakichś działań (tak jakby bez wymuszenia cokolwiek chcieli zrobić!!!). Jeszcze nie mówili, że było to chuligańska rozróba elementów wywrotowych! Ale na pewno wkrótce co bardziej zacietrzewieni to powiedzą! Każde nawet najbardziej uzasadnione ŻĄDANIE będzie i jest dla nich wymuszaniem i sprawą polityczną. No a oni przecież nie mogą... chociaż chcieliby nam nieba przychylić - w końcu na Białorusi niebo jest podobno piękne! Jak jest pokojowa i niewielka demonstracja - to nie spędza im snu z powiek ani nie robi wrażenia liczebnością - cytat z naszego ulubionego JVR. Jak jest ogromna i w pełni uzasadniona, popierana nawet przez mieszkańców Warszawy - to ponownie jest to sprawa polityczna ale przy tym wymuszenie... To kiedy mają zamiar na to popatrzeć realnie? Co oni biorą, że ich misje i wizje tak daleko odbiegają od rzeczywistości?! Ewentualnie w przypadku braku "możliwości" poprawy sytuacji ludzi w Polsce - powinni przynajmniej ułatwić dostęp do tych środków - aby te same wizje i misje ogarnęły resztę nie rozumiejącego ich uniesienia narodu...
30 cze 2011, 22:04
Ale ja nie chcę do PO, ani do PIS, ani do SLD i pozostałej reszty...
30 cze 2011, 22:19
31 tys. związkowców i... Kukiz! Ogień pod Sejmem
Waszym zdaniem Czy popierasz demonstrantów? TAK - 83% NIE - 17%