Podkomisji nadzwyczajnej ds. rozpatrzenia ustawy o racjonalizacji zatrudnienia (zwanej dalej ?dekretem?, bo przypomina w postanowieniach dekrety z czasów stanu wojennego wyłączających stosowanie praw obywatelskich?), przewodniczyła posłanka Platformy Obywatelskiej IZABELA KATARZYNA MRZYGŁOCKA.Poznajmy bliżej tę osobę. Naprawdę warto!
Na swojej stronie internetowej posłanka napisała między innymi: * Pracuję z ludźmi, poszukuje ich, otaczam się nimi. Bycie z ludźmi oznacza dla mnie: POZNAĆ, ZROZUMIEĆ i POMÓC. * Pomagam młodemu pokoleniu, służbie zdrowia i bezrobotnym jako społecznik, samorządowiec i wicedyrektor urzędu pracy. * Bezrobocie nie jest dla mnie hasłem do wykrzyczenia na ulicy. Mam osobiste doświadczenie jako urzędnik i przedsiębiorca w najtrudniejszym okresie transformacji ustrojowej oraz profesjonalne przygotowanie jako magister ekonomii i specjalista w dziedzinie rynku pracy. * Podzielam przekonanie liderów Platformy Obywatelskiej: "Ludziom trzeba dać szansę pracy, a nie korzystania z coraz bardziej żałosnych zasiłków". * Nie raz widziałam płaczące kobiety i mężczyzn. Od podszewki poznałam smak i bolesny wymiar ludzkiej tragedii, jaką jest brak pracy, strach przed społecznym wykluczeniem, nędza i upokorzenie. * Współtworzyłam szereg udanych projektów zmierzających do ograniczenia bezrobocia. Jednak żaden lokalny program nie zastąpi skutecznego prawa stanowionego w Parlamencie. W Parlamencie, który trzeba wyleczyć z wieloletniej oburzającej znieczulicy. * Sprawy polityki zatrudnienia są mi szczególnie bliskie. * Pracując w sejmowej Komisji Polityki Społecznej staram się wspierać również inne grupy zawodowe czy społeczne, które znalazły się w podobnej sytuacji. Nic, tylko podziwiać! Co za osoba! Co za wzór do naśladowania! A jak to wygląda w praktyce? W trakcie procedowania dekretu posłanka: * głosowała przeciwko odrzuceniu w pierwszym czytaniu projektu przewidującego zwolnienie ponad 26.000 osób również w tych instytucjach, które nie zwiększały zatrudnienia (co ponoć jest bezpośrednim powodem wprowadzenia dekretu), * głosowała za pozbawieniem ochrony społecznych inspektorów pracy i działaczy związkowych (złamanie konwencji MOP), * głosowała przeciwko wprowadzeniu do dekretu zasad konsultacji społecznych takich samych, jak w ustawie o zwolnieniach grupowych (dających szanse na uniknięcie zwalniania osób w sposób przypadkowy czy złośliwy), * głosowała przeciw określeniu ustawowych zasad zwalniania pracowników (na przykład w postaci obowiązujących aktualnie w ustawach szczególnych kryteriów ocen), * głosowała przeciwko wnioskom o zgromadzenie danych pozwalających na lepszą ocenę skutków wprowadzenia dekretu w życie, * apelowała o skracanie wypowiedzi, żeby skończyć dyskusję nad projektem jak najszybciej.
A na koniec najciekawsze: IZABELA KATARZYNA MRZYGŁOCKA już drugą kadencję pełni funkcję ? Przewodniczącej Rady Ochrony Pracy. Dla niezorientowanych: Rada Ochrony Pracy jest organem nadzoru nad warunkami pracy i działalnością Państwowej Inspekcji Pracy. Zgodnie ze swoimi kompetencjami, może także między innymi: * opiniować projekty aktów prawnych dotyczących problematyki ochrony pracy; * inicjować prace legislacyjne w sprawach dotyczących ochrony pracy; * inicjować prace w celu ratyfikacji konwencji międzynarodowych oraz międzynarodowych norm z zakresu ochrony pracy i ergonomii; * występować do organów administracji rządowej i samorządu terytorialnego oraz organizacji pracodawców i pracobiorców w sprawach związanych z ochroną pracy; * występować do ministrów i kierowników urzędów centralnych o przedstawienie na posiedzeniu Rady informacji lub wyjaśnień dotyczących zagadnień stanowiących przedmiot prac Rady. W poprzedniej kadencji ROP nie odniosła się w żaden sposób do pism RSK w sprawie nieprawidłowości w rozliczaniu godzin nadliczbowych w urzędach skarbowych i w sprawie łamania prawa pracy (otrzymała kilka pism, na żadne nie odpowiedziała).
____________________________________ Mów otwarcie i otwarcie działaj, gdy w kraju dobre panują rządy.Otwarcie działaj, lecz mów ostrożnie, gdy rządy są złe...
26 lis 2010, 19:50
Zadaj pytanie Pani Mrzygłockiej
inspektor
Podkomisji nadzwyczajnej ds. rozpatrzenia ustawy o racjonalizacji zatrudnienia (zwanej dalej ?dekretem?, bo przypomina w postanowieniach dekrety z czasów stanu wojennego wyłączających stosowanie praw obywatelskich?), przewodniczyła posłanka Platformy Obywatelskiej IZABELA KATARZYNA MRZYGŁOCKA.Poznajmy bliżej tę osobę. Naprawdę warto! Na swojej stronie internetowej posłanka napisała między innymi: * * * * Nic, tylko podziwiać! Co za osoba! Co za wzór do naśladowania A jak to wygląda w praktyce? W trakcie procedowania dekretu posłanka: * głosowała przeciwko odrzuceniu w pierwszym czytaniu projektu przewidującego zwolnienie ponad 26.000 osób również w tych instytucjach, które nie zwiększały zatrudnienia (co ponoć jest bezpośrednim powodem wprowadzenia dekretu), * głosowała za pozbawieniem ochrony społecznych inspektorów pracy i działaczy związkowych (złamanie konwencji MOP), * głosowała przeciwko wprowadzeniu do dekretu zasad konsultacji społecznych takich samych, jak w ustawie o zwolnieniach grupowych (dających szanse na uniknięcie zwalniania osób w sposób przypadkowy czy złośliwy), * głosowała przeciw określeniu ustawowych zasad zwalniania pracowników (na przykład w postaci obowiązujących aktualnie w ustawach szczególnych kryteriów ocen), * głosowała przeciwko wnioskom o zgromadzenie danych pozwalających na lepszą ocenę skutków wprowadzenia dekretu w życie, * apelowała o skracanie wypowiedzi, żeby skończyć dyskusję nad projektem jak najszybciej.
Warto uzupełnić wiedzę o Pani Poseł. Nie byłem co prawda na obradach ale analiza zamieszczonej na forum relacji z ich przebiegu, spowodowała przypomnienie fragmentów dawno nabytej wiedzy psychologicznej.
Niewątpliwie w zachowaniu omawianego osobnika, można zauważyć książkowe wprost cechy osobowości dyssocjalnej. Osobowość ta charakteryzuje się lekceważeniem zobowiązań społecznych (olewanie obowiązującego prawa), nieliczeniem się z uczuciami innych (olewanie argumentów społecznych), znaczącą niewspółmiernością między zachowaniami a obowiązującymi normami społecznymi (poganianie posłów). Zachowanie to niełatwo ulega zmianie. Tolerancja na frustrację jest niska (ciągłe zdenerwowanie na posłów opozycji), podobnie jak próg zachowań agresywnych (uciszanie, przerywanie), w tym - czynów gwałtownych. Występuje również tendencja do obwiniania innych lub uciekanie się do pozornie prawdopodobnych racjonalizacji zachowań (naiwne odwoływanie się do potrzeb budżetu, usprawnienia administracji), które powodują konflikty z otoczeniem. Osobowość (zaburzenia): - amoralna - antysocjalna - asocjalna - psychopatyczna - socjopatyczna.